Gemeente Utrecht komt met eigen, strengere geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg Gemeente Utrecht komt met eigen, strengere geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg

Gemeente Utrecht komt met eigen, strengere geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg

Gemeente Utrecht komt met eigen, strengere geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg
De gemeente Utrecht komt met eigen, strengere geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg en Reijerscop. Daarmee wijken ze af van de landelijke normen. Omwonenden en belanghebbenden kunnen reageren op de ontwerpen voor het bestemmingsplan en de vergunningen die het windpark mogelijk maken.

De gemeente Utrecht komt met eigen, strengere geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg en Reijerscop. Daarmee wijken ze af van de landelijke normen. Omwonenden en belanghebbenden kunnen reageren op de ontwerpen voor het bestemmingsplan en de vergunningen die het windpark mogelijk maken.

In polders Rijnenburg en Reijerscop is het plan om vier windmolens te bouwen van maximaal 270 meter hoog. Op die manier kan meer duurzame energie opgewekt worden. Kortgeleden heeft de Raad van State gemeenten en provincies in het gelijk gesteld die eigen geluidsnormen voor windmolenprojecten op wilden stellen. Volgens de gemeente Utrecht waren lokale geluidsnormen nodig om ervoor te zorgen dat windmolens goed ingepast worden in de omgeving. Ook bieden deze strengere, geluidsnormen een hoge mate van bescherming voor de omgeving, aldus de gemeente.

Van maximaal 47 naar 45 decibel geluid

De nieuwe, strengere geluidsnormen van de gemeente Utrecht komen erop neer dat windturbines maximaal 45 decibel per dag mogen produceren. Landelijk liggen de geluidsnormen op maximaal 47 decibel. Door de strengere regels is de exploitant verplicht om nog stillere molens te plaatsen. Ook heeft de gemeente een norm opgesteld voor zogenaamd momentaan geluid. Dat houdt in dat met geluidsmetingen moet worden aangetoond dat de windmolens op elk moment voldoen aan het geluid dat ze volgens de fabrikant zouden mogen maken. Indien daar geen sprake van is, kan de gemeente onmiddellijk handhavend optreden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Meeprofiteren van de winst

De vier windmolens in Rijnenburg en Reijerscop moeten stroom leveren voor zo’n 27.000 huishoudens. De gemeente wil ook dat omwonenden meeprofiteren van de opgewekte, duurzame energie. Daarom wordt de lokale energiecoöperatie Rijne Energie voor 50 procent eigenaar van het windpark. Op dit moment heeft Rijne Energie 750 leden die investeren in de windmolens en daardoor meedelen in de winst die met het windpark wordt gemaakt. De coöperatie wil dat een deel van de winst terechtkomt bij mensen met energiearmoede.

“Omwonenden in de polders Rijnenburg en Reijerscop krijgen een vergoeding die varieert tussen ruim honderd en een paar duizend euro per jaar. Ook wordt er elk jaar circa 45.000 euro gestort in een omgevingsfonds onder beheer van direct omwonenden”, aldus de gemeente.

Start bouw windmolens 2026

Als de Utrechtse gemeenteraad de plannen van het college van B&W goedkeurt, kan energiecoöperatie Rijne Energie in 2026 starten met de bouw van de vier windmolens. De turbines zouden een jaar later in werking moeten zijn.

Omwonenden en belanghebbenden kunnen vanaf 26 mei reageren op de nieuwe regels in het bestemmingsplan en de vergunningen die het windpark mogelijk maken. Ook kunnen ze laten weten wat ze vinden van de milieueffectrapportage en andere onderzoeken die zijn uitgevoerd. Tot en met 26 juli 2023 hebben ze tijd om te reageren. Tijdens een informatieavond op 7 juni is er in La Place in De Meern gelegenheid om vragen te stellen. Ook is er op 12 juni nog een online bijeenkomst.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Theo

    Helaas ben ik geen omwonende.
    Wel ervaar ik de algemene aantasting van het landschap als een groot probleem.

  2. Pee

    Die 2 decibel minder slaat ook nergens op.
    Die windmolens zijn alleen goed voor de subsidie meer niet .
    Ze veroorzaken meer problemen dan dat men er profijt van heeft.

  3. bureaulesswatts.nl

    beter vier van die molens dan het hele gebied vol met beton .

  4. Katja

    Plant een bos, heb je meer aan.

  5. Bert

    @Pee: Je weet dat 3 decibel voor een verdubbeling van het geluid staat? Kan dus best een hoop schelen…

  6. Geenstijl@Utrecht

    Nederland wordt zo’n beetje het meest onleefbare dichtbevolkte land van Europa, met alle problemen van dien,je zal er wonen in dit gebied,als mens of dier.
    Een ding scheelt,je kunt ze zonder al te veel problemen afbreken in de toekomst.

  7. Koel Hoofd

    Windmolens van 270m (de Dom is slechts 112 meter maar die toren van Riek mocht er niet komen) en dan moet 2 decibel het verschil gaan uitmaken?
    Die mensen die verderweg wonen hebben mazzel bij die 2dB reductie, het geluid draagt minder ver. Maar voor diegene die vlakbij wonen maakt die 2 dB niet zoveel uit omdat het herrie is wat ze eerst niet hadden.

  8. Decibel

    @Bert:

    Nee!

    Hoeveel dB is 2x zo luid?
    Geluidssterkte en decibel – wanneer is lawaai te luid …
    De waarneming van de geluidssterkte is weliswaar altijd subjectief en ook afhankelijk van het eigen gehoor, maar in principe kan men stellen dat een toename van 10 dB ongeveer een verdubbeling is van de waargenomen geluidssterkte. Als gevolg daarvan is 60 dB twee keer zo luid als 50 dB.

    3 dB is duidelijk hoorbaar verschil, maar niet dubbel. 2 dB is amper waar te nemen.

    (Natuurkunde.nl)

    @Theo:

    Welkom in de moderne wereld Theo! De vroegere ‘oud-Hollandse’ windmolens ontsierden ook het landschap, maar waren nodig voor de energie-opwekking, toen. Nu moet dat gewoon op wat grotere schaal omdat we veel meer energie verbruiken. Ik denk dat het gaat wennen, dat moet wel i.i.g…

  9. R

    Het is tijd dat de rechtse en conservatieve partijen in Utrecht en omgeving eerlijk aan hun achterban vertellen dat de huidige versnelde klimaatverandering om grote stappen en moeilijke keuzes vraagt, en daar ook maar gaat handelen. Zonder veel meer wind op land red je die energietransitie niet; je kán niet alle windmolens op zee zetten of binnen 5 jaar een rij kerncentrales bouwen. We hebben realistische, snelle en betaalbare oplossingen nodig voor CO2-neutrale stroom, wind op land past heel goed in dat plaatje.

  10. Sander

    @Decibel:
    Een toename van 10 dB is gelijk aan 10x zoveel volume. Een toename van 3 dB is ongeveer een verdubbeling van volume. Door je brongebruik was ik benieuwd of dit verkeerd zou staan op natuurkunde.nl, maar ook daar staat genoemd dat een toename van 3 dB overeen komt een verdubbeling.
    Heel benieuwd hoe je zo zelfverzekerd verkeerd zit.

  11. Toine Goossens

    @Decibel, goede uitleg. Dat is ook wel nodig als er fratsen worden uitgekraamd.

    Van 47 naar 45 dB. Wat een vooruitgang! Fantastisch resultaat. Daar mogen we het Groen66 college zeer dankbaar voor zijn. Thuis stoppen alle collegeleden en hun aanhang in de Raad subiet met stofzuigen. Zij gaan met een harde bezem aan de slag. Een stofzuiger produceert 70 dB. Dat is dus meer dan 4 keer zoveel als deze windturbines.

    A propos. De uitspraak van de Raad van State waar het artikel naar verwijst is een grote overwinning van de overheid op boze burgers. Die beweerden dat hun gezondheid schade leidt door het geluid van windturbines. Die flauwekul is door de RvS naar de prullenmand verwezen.

    A propos 2. In de RES Utrecht hebben de platteland gemeentes bedongen dat er geen windturbines bij hen komen. Heeft Groen66 mee ingestemd. Nu komen die dus in het dichtbevolkte Utrecht.

  12. Bruin

    @Decibel,
    De vroegere ‘oud-Hollandse’ windmolens die energie opwekten?? Waar heeft u het over?

    @R,
    De huidige versnelde klimaatverandering?
    U verwart weersverschijnselen met klimaat.

  13. Decibel

    @Sander:

    Hoeveel dB is 2x zo luid?
    Geluidssterkte en decibel – wanneer is lawaai te luid …
    De waarneming van de geluidssterkte is weliswaar altijd subjectief en ook afhankelijk van het eigen gehoor, maar in principe kan men stellen dat een toename van 10 dB ongeveer een verdubbeling is van de waargenomen geluidssterkte. Als gevolg daarvan is 60 dB twee keer zo luid als 50 dB!

    (site van Schoonenberg.nl, i.p.v. Natuurkunde.nl)

    @Bruin:

    Energie voor malen van granen, zagen van hout, droog pompen van polders. Lijkt me duidelijk toch? Of dacht je dat die windmolens er voor de sier waren toen?

  14. Geenstijl@Utrecht

    Maar er zal toch iets moeten gebeuren, links om of rechts om vrees ik,of wij het nu leuk vinden of niet.

  15. Sssstt

    In de binnenstad is ook geluidsoverlast
    Nobelstraat Ganzenmarkt weten alles van horeca overlast
    Daar doet de gemeente niks aan

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).