Gemeente Utrecht komt met nieuwe informatie over corona-aanpak | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht komt met nieuwe informatie over corona-aanpak | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht komt met nieuwe informatie over corona-aanpak

Gemeente Utrecht komt met nieuwe informatie over corona-aanpak
De gemeente heeft een uitgebreide informatiebrief gemaakt voor de gemeenteraad die ingaat op de huidige stand van zaken rondom corona in Utrecht. Zo kunnen bewoners het voortaan met een app melden als mensen zich niet aan de maatregelen houden, verspreidt het virus zich snel in verpleeghuizen en gooien Utrechters veel meer afval weg. 

De gemeente heeft een uitgebreide informatiebrief gemaakt voor de gemeenteraad die ingaat op de huidige stand van zaken rondom corona in Utrecht. Zo kunnen bewoners het voortaan met een app melden als mensen zich niet aan de maatregelen houden, verspreidt het virus zich snel in verpleeghuizen en gooien Utrechters veel meer afval weg. 

Regelmatig komt de gemeente met informatie over de corona-aanpak. In een recent gepubliceerde 15 pagina’s tellende brief omschrijft de gemeente hoe het ervoor staat in de stad.

Het merendeel van de mensen houdt zich goed aan de maatregelen. Maar op sommige locaties is het nog steeds druk in de stad, vooral in de middag en het begin van de avond. De gemeente noemt ook een aantal plekken; park Oog in Al, Lepelenburg, skatebaan Griftpark, Kanaalstraat en bepaalde verzamelplekken voor jeugdigen in Kanaleneiland en Overvecht.

App

Nu het paasweekend voor de deur staat wordt er ook op meerdere plekken extra drukte verwacht. Toezicht en Handhaving en politie gaan actief controleren op het naleven van de maatregelen. Om de autoriteiten te helpen kunnen Utrechters – via de Slimmelden app van de gemeente -meldingen doen over bewoners van de stad die zich niet houden aan de maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden.

Verpleeghuizen

Deze week trekken signalen van snelle verspreiding van corona in verpleeghuizen sterk de aandacht. Ook in Utrecht is hier sprake van. Zo zijn er signalen binnengekomen van besmettingen en overlijden van patiënten en bewoners in zorgcentrum Zuylenstede. Er gelden nu speciale regels voor bezoekers en gebruikers van dit complex.

Burgemeester Jan van Zanen staat stil bij de coronagevallen in verpleeghuizen: “Mijn gedachten gaan uit naar de overledenen en hun nabestaanden. Er worden maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Dat vraagt inzet van veel mensen, zoals bijvoorbeeld het (zorg)personeel dat zich in deze bijzondere tijden voor deze kwetsbare groep blijft inzetten. Ondanks dat zij wellicht zorgen hebben over hun eigen gezondheid. Daarvoor wil ik mijn waardering en dank uitspreken.”

Leerlingen buiten beeld

Omdat alle leerlingen van onderwijsinstellingen thuis lessen moeten volgen is het voor scholen lastiger om iedereen goed in beeld te houden. Op dit moment zijn er 51 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs niet in beeld bij de verschillende scholen in de stad. Volgende week start Leerplicht met het thuis bezoeken van leerlingen.

Afval

Er wordt veel meer huishoudelijk afval weggebracht door Utrechters. Inwoners zijn veelal thuis, huizen worden opgeruimd en er wordt veel online besteld. Het afvalaanbod was daardoor de laatste weken 24 procent hoger dan in een gemiddelde gewone week. Hierdoor lopen de containers sneller vol en zijn er meer afvaldumpingen naast de containers. De gemeente gaat de komende tijd de containers vaker legen.

Evenementen

In aanvulling op de maatregelen van het Rijk heeft de gemeente besloten dat organisatoren van evenementen die als gevolg van de coronacrisis niet kunnen plaatsvinden, geen vergunningskosten hoeven te betalen. Tenzij ze voor deze kosten zijn verzekerd of als ze het evenement op een later moment in 2020 wel willen organiseren.

Ook de gerelateerde kosten voor ontheffing van geluid, tapontheffing en de huur van gemeentegrond brengt de gemeente niet in rekening. De gemeente gaat ook onderzoeken welke evenementen onder welke voorwaarden verplaatst kunnen worden naar een moment later in het jaar.

Zelf alle informatie lezen? Dat kan in deze brief. Bekijk ook deze pagina van de gemeente voor meer informatie.

18 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Je medeburger verlinken aan de autoriteiten…mmm. Waar ken ik dat ook alweer van? Het ligt op het puntje van mijn tong.

 2. Gerry

  Geldt dit ook binnenshuis? Wat ik bedoel is dat ik onder een apartament woon waar jonge meiden wonen maar die al weken sinds deze maatregel er is hun vriendjes te logeren hebben en 1 a 2 dagen erna weer vertrekt. Die gasten wonen hier helemaal niet. Overig bezoek komt ook gewoon. Ze brengen het of nemen het mee en god weet waar die gasten wonen en wie ze in de tussentijd tegenkomen. Dan kun je wel op straat afstand houden maar als dit op grote schaal gebeurt in het land, heeft alles toch niet echt heel veel zin? En ik maar thuiszitten en mijn baan verliezen

 3. Pee

  Ik krijg zo langzamerhand ook het idee dat ik de enige bent die nog thuis zit.
  Als ik naar buiten kijkt dan zie ik heel veel mensen in groepjes staan praten etc.

 4. Alphons Mantel

  in 2018 waren er 11.000 griep-doden en toen deed de minister niks. Nu 2000 corona doden en Rutte treft vele maatregelen .Is dit een rationele verhouding?

 5. Gaikokujin

  @Scherpschutter: Aan het Polen-meldpunt van Wilders en het Linkse Leraren-meldpunt van Baudet?

 6. Cato Libochant

  armen die me uitnodigen om me te omvatten
  even opgenomen worden in een warme gloed.
  Een warm lijf, die ik met mijn lijf begroeten ma,
  een ongewassen hand in mijn rug,
  die daar zo mag zijn.
  Een open blik in ogen die me de ander laat zien
  en waarin ik mezelf zie.
  Dingen die me laten leven.
  Was het gisteren dat dat er nog was?

  Het is er niet meer, want we moeten blijven leven.
  Een leven waarin elk virus wordt uitgebannen,
  elke molecule, cel, bloedplaatje wordt minuscuul bestudeerd.
  Onze onderdelen worden opnieuw in elkaar geknutseld.
  Met heel veel zorg en kennis
  maar waar blijf ik zonder warmte?
  cato 11-04-2020

 7. John de Bruijn

  Weet wat je zegt en zeg niet wat je weet!!!!

 8. John de Bruijn

  Weet wat je zegt en zeg niet wat je weet!!!

 9. Erwin

  @gaikokujin: hahha +1

 10. Teunemans

  Jullie vergeten het zocherpark te noemen. Daar is niet meer gewoon te wandelen. Alleen maar hardlopers die met hun bezwete lijven rakelings langs je holt. Bah.

 11. Wim Vreeswijk

  Alphons Mantel@ We gaan nu richting verkiezingen dus nu loopt Rutte de staatsman uit te hangen die hij voorheen nooit was….

 12. Janah

  Ik wandel veel in Oost. De meeste wandelaars nemen die 1,5 meter wel in acht. Hardlopers doen dat zelden. Ze hebben maar 1 koers, de hunne.

 13. Koel Hoofd

  Via een anonieme app je medeburger verlinken aan de autoriteiten?
  BIzar verhaal weer.
  Ons GroenLinks en D66 bestuur legt de onderdanen nu een totalitaire regime op.
  Niet omdat het moet, maar omdat ze denken dat het kan.
  Hopelijk laat de raad ze hier niet mee wegkomen!
  Want dan is de volgende stap je buren verlinken als ze niet biologisch gezond eten, of omdat hun fiets een lekke band heeft, of omdat ze tegels in de tuin hebben in plaats van een potplant…

 14. Joris

  Inderdaad, afstand houden in het Zocherpark is er niet bij, dankzij vooral hardlopers

 15. Sjaak

  Wat een heerlijk medium is dit toch… na de fietsers is er blijkbaar een nieuw bash-object gevonden: de hardloper. Kansloos.

 16. Gaikokujin

  @Koel Hoofd: Inderdaad, omdat het kan. Wilders en Baudet kwamen ermee weg, dus waarom de Gemeente niet?

 17. Kadoendra

  @Gaikokujin

  Een tien met een griffel!

 18. Ties

  @alphons. Het totaal aantal stervenden dit jaar is inmiddels even hoog als in het zware griepseizoen 2018 (bijna 50.000). En dat terwijl er bijv. veel minder verkeersdoden zijn de laatste weken (halvering aantal ongelukken).
  Ook de impact op de herstellenden is wel wat heftiger dan een normale griep.

  Pas op langere termijn kun je de economische maatregelen rechtvaardigen (in vergelijk met andere landen zoals zweden bijv. waar de horeca nog wel open is).
  En om maar (nog) niet te spreken over de explosief stijgende schuldenberg en de impact op toekomstige generaties…….

  https://cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/15/sterfte-neemt-verder-toe

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).