Gemeente Utrecht ontwikkelt een nieuw bedrijvenpark in Strijkviertel, om in de grote behoefte aan meer werkgelegenheid in de stad te voorzien. Het terrein voor kleinschalige maakbedrijven moet groen, duurzaam en circulair worden.
Tussen de Strijkviertelplas, sportpark Rijnvliet en Knooppunt Oudenrijn ontwikkelt de gemeente Utrecht het bedrijvenpark Strijkviertel. De gemeente wil Utrecht hiermee beter voorzien in de grote behoefte aan meer werkplekken in de stad. Op dit bedrijventerrein komt ruimte voor midden- en kleinbedrijven die ‘verbonden zijn met Utrecht’. Ook komt er ruimte voor sport en recreatie in dit gebied.
Maakbedrijven
Strijkviertel is bedoeld voor zogenaamde ‘kleinschalige maakbedrijven’: daaronder vallen startups, duurzame bouw- en energiebedrijven, ICT, laboratoria, creatieve- en vrijetijdsbedrijven. Het terrein moet volgens de gemeente groen, duurzaam en circulair worden.
Dat betekent dat de bedrijven die zich hier vestigen weinig belastend voor de omgeving en het milieu zullen zijn. Ook wil de gemeente de omgeving inrichten met onder andere herbruikbare materialen, plus groene gevels die bestand zijn tegen hitte en zware regenval.
In het eerste kwartaal van 2021 neemt de gemeenteraad een besluit over het Stedenbouwkundig Plan. In 2022 volgt een nieuw bestemmingsplan en kan in de eerste helft van 2023 de eerste kavel op het nieuwe bedrijventerrein worden uitgegeven.
Meer mogelijkheden voor sporten, wandelen en fietsen in de buurt
De ontwikkeling van Strijkviertel betekent ook meer wandel- en fietsmogelijkheden rond de Strijkviertelplas en het betekent ook dat sportpark Rijnvliet kan uitbreiden met twee sportvelden. In het bedrijvenpark komt een brede groenstrook die voor iedereen toegankelijk is.
4 Reacties
ReagerenLeuk, maar is dat niet ook wat voor de binnenstad? Met de huidige leegstand en de verwachte horeca-faillissementen gaan daar ook gaten vallen, die door kleinschalige bedrijfjes wellicht kunnen worden gevuld, desnoods tijdelijk. Ook wel prettig traditioneel, “ambachten” in de stad. Moeten wel de huren omlaag natuurlijk maar wellicht kan of moet dat toch wel.
Wanneer zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Alles wordt veels te duur en zo langzaam.
Bromsnor vraagt zich af, heeft Utrecht behoefte aan werkgelegenheid of aan werkplekken? Dat maakt nogal uit voor het verhaal.
@HArry, ik zit ook al ongeduldig op de kalender te kijken,
Wat ik nou zo opvallend vind van de gemeente Utrecht:
Alles moet altijd maar groen, duurzaam en circulair zijn.
Maar als het dan echt natuurlijk groen, natuurlijk duurzaam, CO2 neutrale ecozone, en ook geheel natuurlijk circulair is, dan moet het vol beton worden gezet en omgevormd tot recreatieplek met nepgras waar deze keer ook nog gewerkt moet worden.
Dat is toch raar?
Maar nog gekker is dat als er dan een stuk bouwterrein is waar lang geleden al woningen voor gepland zijn, dan moet het een “natuurlijk maar ecologisch onvriendelijk energielandschap” worden.
Schiet mij maar lek.