Gemeente Utrecht: ‘Koningsdag 2018 is er één uit het boekje’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht: ‘Koningsdag 2018 is er één uit het boekje’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht: ‘Koningsdag 2018 is er één uit het boekje’

Gemeente Utrecht: ‘Koningsdag 2018 is er één uit het boekje’
Foto: Bas van Setten
Koningsdag 2018 in Utrecht is zowel volgens de gemeente als de politie bijzonder goed en zonder grote incidenten verlopen. Er zijn in totaal 15 mensen aangehouden voor kleine vergrijpen zoals wildplassen en openbaar dronkenschap. Volgens Jacqueline Rabius, woordvoerder van de gemeente, was het een fantastisch feest.

Koningsdag 2018 in Utrecht is zowel volgens de gemeente als de politie bijzonder goed en zonder grote incidenten verlopen. Er zijn in totaal 15 mensen aangehouden voor kleine vergrijpen zoals wildplassen en openbaar dronkenschap. Volgens Jacqueline Rabius, woordvoerder van de gemeente, was het een fantastisch feest.

De schatting is dat Utrecht tijdens Koningsdag door zo’n 300.000 feestvierders werd bezocht. Eén van die mensen was burgemeester Jan van Zanen. Hij maakte gisteren een rondje langs alle verschillende wijken in de stad.

Utrecht onderscheidt zich tijdens Koningsdag volgens Rabius van andere steden doordat hier voor elk wat wils is. “Als je wil feesten kun je terecht op de pleinen in de binnenstad, kinderen kunnen hun hart ophalen in het Julianapark, in Park Lepelenburg wordt geld opgehaald voor het goede doel en als je van je oude spullen af wil kun je die verkopen op de vrijmarkt.”

Tot slot wil Rabius haar waardering uitspreken voor de mannen en vrouwen van de afvalinzameling die zowel na Koningsnacht als Koningsdag flink hebben moeten aanpoten om alle troep op te ruimen. “Het is echt ongelofelijk dat mensen zoveel afval in zo’n korte tijd kunnen maken. Chapeau voor de mensen van de reinigingsdienst die dit weer op moeten ruimen.”

6 Reacties

Reageren
 1. herman

  Geweldig nieuws, toch lijkt dit nauwelijks nieuws, er is immers niet vermeldenswaardig te noemen.
  Maar wat heerlijk saai en goed “nieuws”!

 2. G.H.

  @Herman: Ik vind positief nieuws wel vermeldenswaardig. Juist nu het hip is om zoveel mogelijk gal te spuwen en te zaniken.
  Utrecht is goed in het faciliteren van grote evenementen. Koningsdag, de Tourstart, etc. Een nieuwsbericht waard imo.

 3. Gerard Brugmans

  Fijn dat woordvoerder Rabius wildplassen een klein vergrijp noemt, de binnenstadbewoners die dit ‘feest’ weer hebben moeten doorstaan zijn enorm blij met het begrip en de steun van de gemeente Utrecht! In Amsterdam heeft iemand de wildplassers voor zijn deur gefilmd, precies zo was het ook weer bij ons. Ik ga volgend jaar ook maar een kamera ophangen, en misschien kan Jacqueline Rabius nog even komen helpen schoonmaken?

  https://nos.nl/artikel/2229450-tientallen-wildplassers-gefilmd-op-koningsdag-in-amsterdamse-straat.html

 4. Aniwe

  Het was gezellig, dat zeker. Maar dit jaar waren weer enkele nieuwe “regels” bedacht door de gemeente waar m.i. niet heel goed over nagedacht was..
  De eerste: Na drie uur mocht je met de auto niet meer het vrijmarkt gedeelte in. Op zich niet zo erg, maar het betekende wel dat mensen hun kraam/kleedje ruim voor 18.00 opgebouwd hadden want anders kon je er niet meer bij. Met als gevolg dat veel kijkers al ruim voor zessen ook kopers wilden worden….. Dat mocht dan weer niet want toezicht zat als een bok op de haverkist. Dus stond je als vrijmarketeer ruim drie uur uit je neus te eten…..De reden voor de vervroeging van dit inrijverbod kon de gemeente mij niet duidelijk maken. Ook over de vraag wat er van de mensen verwacht werd in die extra twee uur bleek niet erg nagedacht te zijn…….
  De volgende avond bleek ook het omgekeerde het geval te zijn. Normaliter kreeg eerst de reinigingsdienst toegang tot het gebied, dat zij in een razend tempo schoonmaakte (altijd alle hulde voor hen!) en om pakweg half acht, acht uur kon je dan met de auto de overgebleven spullen of kraam ophalen. Dit jaar kon ook dit niet. Nu mochten wij pas rond 23.00 het gebied in! Alleen auto’s die “geregistreerd” stonden mochten het gebied in. Mijn aanname is dat dit dus de auto’s van commerciële bedrijven (die ervoor betalen) betrof….. Ik hoor het graag als mijn aanname fout is.
  De vrijmarkt zoals ie oorspronkelijk bedoeld was werd al steeds commerciëler (mocht je eerst nog drank en hapjes vanuit huis verkopen; dat mag al jaren niet meer) maar wordt ook ieder jaar met steeds meer regels omgeven. Er is niets meer VRIJ aan de vrijmarkt! Vreselijk jammer!

 5. sjaak

  ik vond het uitermate rustig op de vrijmarkt. Het lijkt erop dat het over het hoogtepunt heen is. goddank!

 6. Michiel

  Wat mij dan weer wel opviel was dat er dit jaar geen of nauwelijks meer commerciële handelaren op de vrijmarkt stonden terwijl die er vroeger wel waren. Dit is uiteraard een verbetering!
  Verder hulde voor de reiniging, hoewel ik de indruk had dat er, in tegenstelling tot wat in het bericht wordt genoemd, na de koningsnacht helemaal geen reiniging is geweest, maar echt alleen aan het einde van de vrijdag. Op vrijdagochtend begon de vrijmarkt toch al een beetje in een vuilnisbelt, wat enigszins jammer was.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).