Gemeente Utrecht koopt woonboten op om bruggen over Merwedekanaal mogelijk te maken Gemeente Utrecht koopt woonboten op om bruggen over Merwedekanaal mogelijk te maken

Gemeente Utrecht koopt woonboten op om bruggen over Merwedekanaal mogelijk te maken  

Gemeente Utrecht koopt woonboten op om bruggen over Merwedekanaal mogelijk te maken   
De gemeente Utrecht heeft twee woonboten gekocht om nieuwe wandel- en fietsbruggen over het Merwedekanaal mogelijk te maken. De woonarkeigenaren krijgen tot 1 juni 2022 de tijd om een andere woning te vinden.

De gemeente Utrecht heeft twee woonboten gekocht om nieuwe wandel- en fietsbruggen over het Merwedekanaal mogelijk te maken. De woonarkeigenaren krijgen tot 1 juni 2022 de tijd om een andere woning te vinden.

Er wordt al lang gediscussieerd en gedemonstreerd tegen de komst van nieuwe bruggen over het Merwedekanaal. Doordat er in Merwede duizenden huizen bijkomen, zal het aantal fietsers op de wegen in het omliggende gebied aanzienlijk gaan stijgen. De bestaande fietsroutes zijn niet in staat om die hoeveelheid fietsers in goede banen te leiden. Daarom zijn er volgens de gemeente nieuwe bruggen nodig.

Er zijn ook omwonenden die vrezen voor verkeersoverlast. Zij willen de vele fietsers niet langs hun voordeur hebben. Er zijn verschillende protestacties geweest. Ook werd al snel duidelijk dat enkele bewoners van woonboten moeten verhuizen om plaats te maken voor de bruggen.

De gemeente laat nu weten dat woonboten, gelegen aan het Merwedeplantsoen nummer 35 en nummer 79, gekocht worden. Het is trouwens nog niet volledig zeker dat de bruggen er ook echt komen. Als die er niet komen worden de aangekochte woonboten met bijbehorende gehuurde ligplaatsen weer verkocht.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Het mag wat kosten, het promoten van de fiets in 030

  2. Zwaon

    Ze vergeten er even bij te zeggen “Voor hoeveel ?” Nu ben ik al een tijdje weg uit Utreg, maar 10 jr. geleden gingen ze voor 300k – 400k, dus een kleine 8 ton zullen ze zeker kwijt zijn geweest, aangezien je de Gem. Utr. altijd een poot kan uitdraaien ……… dus vraog me af, als het er niet komt, dat ze die bootjes met winst of zelfs kostendekkend kunnen doorverkopen ………. Denk het niet en aangezien het de gemeente is, ga je natuurlijk zwaar onderhandelen over de prijs, (tis tog niet hun geld) Dus zullen ze over een paar jaar wel doorverkocht worden voor 200k – 250k en legt de Utregter het verschil bij ….., what’s new ?

    * En zelfs als die bruggen er komen, hebben ze veelst té veel betaald voor die bootjes, dus wat is de prijs ? (ambtenaartje, spelen met iemand anders zijn geld en er nog betaald voor krijgen ook 🙁

  3. Rob

    Geef die mensen gewoon een mooie nieuwe plek GELDVERSPILLING

  4. Lombokker

    Ik neem aan dat het belachelijke aantal van vijf bruggen door de gemeente wordt opgevoerd om “wisselgeld” te hebben. Want dat er Nimby-reacties zouden komen was te verwachten. Nu kunnen ze 2 of 3 bruggen laten vallen zodat de Nimbies denken dat ze toch nog iets bereikt.
    Want als ze daar echt 5 bruggen willen bouwen zijn ze niet goed bij hun hoofd.

  5. Koel Hoofd

    Waanzin ten top van de eco-enclave Utrecht.
    Het beleid “Ruim baan voor de fiets” wordt letterlijk letterlijk genomen.
    Hoe verhoudt zich dat eigenlijk tot het coalitie akkoord “Ruimte voor iedereen?”

    Saillant detail, het AD heeft een WOB verzoek ingediend om inzicht te krijgen hoe en waarom bepaalde politieke partijen tot bepaalde keuzes zijn gekomen voor dat coalitie akkoord. Welke lobbyisten en organisaties invloed hebben willen uitoefenen e.d.
    Beste zure medereaguurders, het gaat hier gewoon om de pegels, macht en status. Niet om ideologieën zoals wereld willen verbeteren, dat wel denken is naief.

    De betrokken Utrechtse fracties, die vaak pleiten voor openheid en transparantie van het openbaar bestuur (vandaag ook weer met het willen ondervragen van nieuwe ministers voor installatie Kabinet), willen namelijk geen enkel stuk, aan het daglicht blootstellen, ook niet aan de oppositie in de raad. Want het eigenbelang gaat boven het belang van openbaar bestuur.
    link met meer links: https://www.ad.nl/utrecht/ad-eist-in-rechtszaak-dat-inhoud-geheime-utrechtse-collegeonderhandelingen-boven-tafel-komt~a984c74b/ Ik vraag me af waarom dit eigenlijk niet op Duic stond want dat gaat alle inwoners aan.

    Hopelijk hebben deze woonarkbewoners een fatsoenlijk bedrag gekregen zodat ze een ander huis van dezelfde afmetingen (NB!) in Utrecht kunnen betalen. Want een simpel rijtjeshuis bij hun aan de overkant kost intussen al 7 ton! Als ze enkel de dagwaarde van de ark hebben gekregen, dan is het een fooi als oprotpremie omdat de gemeente vind dat er géén ruimte voor ze is want ruimte, dat is bestemd voor de fiets.

  6. Hans

    Jawel. Utrecht is een grote stad. Daar horen bruggen en fietspaden nu eenmaal bij. Als de fietspaden goed aangelegd worden en ruim voorzien worden van groen kan het best mee gaan vallen voor omwonenden. Voorwaarde zou wel moeten zijn dat gemotoriseerd verkeer zoals bromfietsen, snorfietsen en scooters geweerd gaan worden.

  7. Tom

    Aan de Vuurvlindersingel in Leidsche Rijn heeft elk groepje van 6 woningen zijn eigen brug. Waarom zijn 5 extra bruggen voor een nieuwe wijk met 20.000 bewoners dan gek?

  8. andries

    Als men een snelweg langs je achtertuin wilt leggen kun je allicht protesteren, maar wat is er nou weer zo erg aan fietsers langs je voordeur?

  9. Marcel

    Echt heel bijzonder dat het bestuur van Utrecht zo een besluit neemt. Nergens onderbouwd om mijn geld uit te geven. Ik heb niet gestemd voor dit plan. Waar en wie weet waar de toekomst visie staat of ligt over dit soort plannen? Mag ik de koopsom weten? Is dat bedrag onderbouwd door een taxatie ? Echt helemaal te gek voor woorden dit. En wij maar op dit systeem blijven stemmen?

  10. Jur

    Top dat daar twee bruggen bij komen. Kijk al uit naar dat ik makkelijker naar de andere kant kan!

  11. WvR

    @Tom:
    Situatie Leidsche Rijn:
    (Destijds) nog geen bestaande bouw, en een overspanning van 8 meter breed.

    Situatie Merwede:
    Aan 1 zijde bestaande bouw, en een overspanning van 45 meter breed
    Afstand tussen reeds bestaande overspanningen : 1000m. In het aller slechtse geval moet je 500 meter fietsen om bij een brug te komen (nounou!).

    Zijn die 5 bruggen echt nodig denk je? Die gaan wel iets meer kosten dan dat lapje beton over het singeltje bij de vuurvlinder.

  12. Herman

    Wat zijn we weer ontevreden, allemaal stuurlui aan wal….
    Vraag me wel eens af of de gemiddelde ontevreden reageerder nu een afspiegeling is van de samenleving? Hoe zouden zij omgaan met het besturen van een stad?

    Vooruit dan maar, ik ben blij met nieuwe huizen en bruggen. Velen zoeken een huis en met die bruggen verbind je de stad.

  13. Willem

    @marcel dit zijn kosten voor het realiseren van infrastructuur die in een zogenaamde grondexploitatie terecht komen. De kaders voor een grondexploitatie zijn vastgelegd en daar wordt periodiek verantwoording over afgelegd door het college aan de gemeenteraad. Dit is een hele gebruikelijke gang van zaken in Nederland. En een dergelijk proces is veel wenselijker dan onteigening. Dus niks op aan te merken.

  14. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    Je kunt er gerust vanuit gaan dat deze woonbootbewoners een ‘offer they can’t refuse’ is gedaan, al helemaal met een kneiterlinks stadsbestuur dat totale lak aan eigendomsrechten heeft. Het zal niet met zoveel woorden zijn gezegd door de ambtenaar/jurist in kwestie (dat is dat net wel een van de weinige zaken waar ambtenaren zeer bedreven in zijn: subtiel chanteren), maar reken er maar op dat het een belachelijk bod accepteren was of een onteigeningsprocedure aan de broek.

    Zo rolt de gemeente al decennia….

  15. Mick

    Heel fijn dat er bruggen daar komen!

  16. WvR

    @herman:
    Lezen.
    Het gaat over bruggen, niet huizen.
    Huizen is iedereen het zo ongeveer wel over eens: Meer graag, en niemand in dit bericht heeft het dan ook over de huizen. Het gaat over de bruggen.
    Lezen.

    Vijf nieuwe bruggen, op een traject van net geen twee kilometer.
    Waar op die net geen twee kilometer al drie bruggen liggen.
    Heb je werkelijk iedere 250 meter een brug nodig?

  17. De count

    Mick, waarom is dat heel fijn? Welke noodzaak is er?

  18. Pee

    En wat als die woonark bewoners niet hadden verkocht maar gewoon zouden blijven?

  19. Koel Hoofd

    @Herman
    5 peperdure fietsbruggen over een stuk van net geen 2 kilometer…
    Er is echt een reden waarom het college geen inzage wil geven over hoe het coalitie akkoord in 2018 tot stand is gekomen.
    Een grote kan ik zo al noemen, de voormalige directrice Fietsersbond (haar stoeltje is nog warm want ze is net weg) zit voor GroenLinks in de 2e Kamer..
    De Fietersbond is echt geen normale afspiegeling van de bevolking maar heeft een dikke vinger in de pap van deze 5 fietsbruggen .

  20. Piet

    10 miljoen per ophaalbare fietserbrug komt er nog eens bovenop. Ja het mag wat kosten die groen linkse hobbies.
    En er dan 10.000 fietsers overheen sturen door een speelplek en park, langs basisscholen en dwars door rustige woonwijken, die daardoor veel onleefbaarder worden. De ambitie Voor het bouwen van voornamelijk eenpersoons groen links stemvee gaat mij veel te ver

  21. Luuk Upuuk

    Is het niet makkelijker om dat kanaal te overkappen? Mooi parkje erop en de fietsers hebben alle ruimte. Dits is dus cynoies bedoeld. Het fietsterrorisme viert hoogtij in Utrecht. Groenlinxe wethouders van elders kunnen kennelijk hier hun gang gaan.

  22. Herman

    @WvR, waarom denk je dat die bruggen gebouwd worden….
    Om de stadsdelen aan weerszijden te verbinden, in de Merwedekanaalzone worden 10.000 huizen gebouwd!
    @Koelhoofd, als je in de stad gaat kijken dan zie je steeds meer fietsers, anno 2020 het vervoersmiddel.

  23. Leon

    Mooi. Hopelijk wordt ook dit betaald van het belastinggeld van de DUIC-reaguurder, en dan speciaal van de autofanaten die eigenlijk in Houston, Texas hadden moeten wonen in plaats van in een leefbare stad als Utrecht.

  24. De count

    Helaas Leon, dit wordt betaald van belastinggeld van alle hardwerkende Utregters, die ook net de verbreding van de Nelson Mandelabrug, onderhoud van de Balijebrug en Socratesbrug hebben betaald. Alledrie bruggen met een 2-richtingen fietspad aan beide zijden van de weg. Het is mij een raadsel waarom er nog meer bruggen over dit water zouden moeten voor deze bakfietsende meute. Denk dat de meeste belastingbetalende Utregers, inclusief de autofanaten dit geld liever besteed zouden zien aan betere zorg, onderwijs, prettigere leefomgeving, etc hier in de stad in plaats van marginaal kortere fietsroutes naar , ja waar naartoe eigenlijk?

  25. WvR

    @Herman:
    De stadsdelen zijn al verbonden. Alleen kan het zijn dat je in het aller, aller, allerslechtste geval 500 meter moet lopen/fietsen voordat je bij een brug bent. Voor zover ik kan nagaan wordt het geen hele hoge woontoren met 10000 appartementen precies tussen de twee bruggen in, dus de overgrote meerderheid hoeft minder dan 500 meter af te leggen (wel een knapzak en een kompas meenemen natuurlijk, dit is geen lullige afstand)

    En als er al te veel fietsers zijn, zouden ze natuurlijk ook kunnen adviseren wat aan de automobilist wordt geadviseerd: Werk meer thuis, of begin voor of na de “fiets spits”. Mij een raadsel waarom dit argument alleen voor auto verkeer van toepassing is. Stuk goedkoper dan vijf bruggen neerplempen omdat mensen te beroerd zijn een stukje te fietsen (+/- 2 minuten) of te lopen (+/- 6 minuten).

    En vooruit, ik wil nog best meegaan met één of twee bruggetjes, maar waarom in godsnaam VIJF?

  26. MtU

    Deze twee bruggen komen dus (gezien de genoemde huisnummers) ter hoogte van de Waalstraat en de Zijldiepstraat. Daarmee is die kilometer verdeeld in drie ongeveer gelijke stukken. Ik denk dus dat het bij deze twee bruggen blijft. Dat zijn er wat mij betreft overigens nog steeds twee te veel…
    Misschien kan het AD meteen even een WOB-procedure starten om er achter te komen wat de gemeente heeft betaald voor deze bruggen?

  27. Nina

    Laat de gemeente alstjeblieft zo slim zijn om dit bedrag terug te laten betalen door de projectontwikkelaars.

    Overigens denk ik dat die boten daar nog heel lang liggen (met een dikke spaarrekening) aangezien dit hele bouwplan niet kan worden uitgevoerd volgens de Millieu Effectrapportage.

  28. Yoshua

    Vijf bruggen op 2 kilometer is natuurlijk niet echt veel.
    Utrecht is nou eenmaal een stad met bruggen.
    Ik heb nog nooit iemand horen klagen over de vele bruggen die de oude gracht overbruggen.
    Waarschijnlijk waren de inwoners er toen ook niet blij mee en vonden dat ze best een stukje konden lopen of met de polsstok de gracht over konden steken.

  29. WvR

    @Yoshua:
    Kleine correctie:
    8 bruggen over 2 kilometer. 3 liggen er al, op begin, halverwege, en eind van die 2 kilometer. Begaanbaar voor al het verkeer.

    De relevantie van wat men er in voorbije eeuwen van vond is mij niet helemaal duidelijk. Maar als je dat leuk lijkt, kunnen we natuurlijk ook al het gedachtegoed uit die tijd herintroduceren. Kan niet anders dan één groot feest worden.

  30. Joep

    Prima, lekker veel bruggen. Net als alle steden ter wereld waar veel water de stad doorkruist; zeker bij dichtbevolkte steden met veel bewoners per m2.

    Dit zijn gewoon vrij normale kosten ook voor een dergelijk project. Weinig bijzonders aan. De stad wordt er beter van. Mensen vergeten dat een gemeente gewoon geld moet investeren in een stad hoor, zeker als het een stad beter maakt.

    Verbindingen en snelle verbindingen zijn in een stad nu eenmaal belangrijk. Det de fiets kan je de stad vaak het snelst doorkruisen. Belangrijk dus voor mensen op weg van huis naar werk en van werk naar huis.

  31. MtU

    Ik bedoel natuurlijk: “…om er achter te komen wat de gemeente heeft betaald voor deze woonboten?”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).