Gemeente Utrecht luidt noodklok over financiering jeugdzorg: ‘Dreigen door ondergrens te zakken’ Gemeente Utrecht luidt noodklok over financiering jeugdzorg: ‘Dreigen door ondergrens te zakken’

Gemeente Utrecht luidt noodklok over financiering jeugdzorg: ‘Dreigen door ondergrens te zakken’

Gemeente Utrecht luidt noodklok over financiering jeugdzorg: ‘Dreigen door ondergrens te zakken’
De gemeente Utrecht roept het kabinet op om geen toekomstige bezuinigingen door te voeren op de jeugdzorg. Volgens de gemeente is daar namelijk geen financiële ruimte meer voor. “Het vet is van de botten.”

De gemeente Utrecht roept het kabinet op om geen toekomstige bezuinigingen door te voeren op de jeugdzorg. Volgens de gemeente is daar namelijk geen financiële ruimte meer voor. “Het vet is van de botten.”

Het kabinet wil bezuinigen op de jeugdzorg, en daardoor hebben Nederlandse gemeenten minder geld om mee te werken. Eerder werd al onderzoek gedaan naar die maatregel, en daaruit rolde het advies om gemeenten met terugwerkende kracht te compenseren van de helft van de tekorten in 2023 en 2024.

Het kabinet zou volgens dat onderzoek er ook goed aan doen om toekomstige bezuinigingen uit de begroting te halen.

‘Zorgwekkend en onacceptabel’

Tot op heden heeft het kabinet daar alleen nog geen beslissing over genomen, en daarom luidt de gemeente Utrecht nu de noodklok. Zo wordt de manier waarop jeugdzorg dreigt te worden afgebroken, ‘zorgwekkend en onacceptabel’ genoemd in een brief die het stadsbestuur naar het kabinet stuurde.

“Hoewel de vraag naar jeugdhulp in Utrecht íets afbuigt, is van een daling zeker geen sprake”, zegt de gemeente. “Bovendien worden zorgtrajecten steeds complexer, langer en duurder. Die toenemende kosten worden niet gecompenseerd in het Gemeentefonds.”

Zonder financiële tegemoetkoming van het kabinet, moeten tal van Utrechtse initiatieven in de jeugdzorg worden teruggedraaid. Er wordt gevreesd dat de jeugdzorg daarmee terugloopt, en ‘terug bij af is‘.

Ondergrens

De gemeente roept het kabinet op om eerdere tekorten te compenseren en de taakstelling voor de komende jaren terug te draaien. Op dit moment moet er volgens de gemeente te veel gebeuren met te weinig geld.

“Het vet is van de botten. Er is eenvoudigweg geen ruimte meer om méér bezuinigingen in te boeken, zonder dat we door de ondergrens zakken.”, zegt verantwoordelijk wethouder de Vries daarover.

Tegelijkertijd zegt wethouder de Vries dat de gemeente ook verantwoordelijkheid heeft. “Dat doen we met overtuiging en ambitie. Maar als gemeente redden we het gewoonweg niet zonder steun van de overheid.”

Ravijnjaar

Dat gemeenten steeds meer moeten doen met minder geld, komt onder meer doordat het gemeentefonds is gekort. Veel gemeenten staan daardoor financieel met de rug tegen de muur. In 2026 dreigt daardoor het zogenoemde ravijnjaar.

Gemeenten kunnen dat tekort niet zomaar oplossen, omdat zij alleen de hondenbelasting, toeristenbelasting en de ozb (onroerendezaakbelasting) omhoog mogen gooien.

Volgens account- en adviseursbureau BDO is er in Utrecht in de periode 2024 tot en met 2028 een tekort van 70 miljoen euro.

 

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. W

    Tsja, dit kabinet heeft 2,4 miljard minder over voor de gemeentes. Maar gewoon pvv en bbb blijven stemmen mense!

  2. Kila

    @W: dit is al jaren bekend maar de gemeente weigert te stoppen met geld uitgeven dat het niet heeft en zelfs de wethouder maakt een rekenfout waardoor de begroting nog slechter uitvalt. Dat heet verantwoordelijkheid nemen.

  3. W

    @kila: als de gemeenteraad stopt met geld uit te geven (bijv aan jeugdzorg, een enorme post), dan beginnen mensen als Kila daarover weer te zaniken. Het probleem ligt echt in Den Haag die zaken over de heg flikkert en vervolgens de financien afknijpt.

  4. Nina

    Sorry, maar meerkleurige zebrapaden / vlaggen op de weg, de bibliotheek jaarlijks 6 miljoen euro extra geven, inclusiviteitstrainingen, fietsboulevards, autorijbanen knijpen en prima fietspaden vervangen voor rood asfalt waren allemaal belangrijker om geld aan uit te geven, volgens dit College.

  5. Sj

    @nina klein bier. Je hebt echt geen idee hè?!

  6. Don

    @W “mense!” gaan pvv en bbb stemmen als de gemeentelijke belastingen van dit progressieve college jaarlijks met absurde percentages verhoogd worden. En als de “mense!” vervolgens zien dat dat belasting geld over de balk wordt gemieterd aan de meest grote kul projecten en subsidies dan gaan ze pvv en bbb stemmen.

  7. Har

    Dit gemeentebestuur moet het geld gericht uitgeven aan noodzakelijke zaken en niet aan zaken die door het kabinet niet vergoed worden maar aan de jeugdzorg voor de jongeren die het wel nodig hebben en beperk het aantal ambtenaren tot 0.5 procent van de inwoners

  8. Utrechtvoorutrecht

    @Nina, voor de kosten van dd verbreding van de A27 kun je ook alle straten in Utrecht in een kleurtje schilderen en dan hou je nog honderden miljoenen over. Maar u bent voor verbreding. Weet u zeker dat u de financiele prioriteiten op orde heeft?

  9. Realist

    Dit gemeentebestuur smijt met geld en komt tekort op echt belangrijke zaken. Maar gewoon PvdA/GL PvdD en D66 blijven stemmen mense!

  10. Robert

    Gewoonweg verkeerde prioriteiten stellen Nina noemde er al een aantal maar dat is het topje van de financiële ijsberg.

  11. Koel Hoofd

    Mijn reactie is niet geplaatst.
    Laat ik het dan maar anders formuleren.

    Mariette Hamer heeft de jeugdzorg deze week gefileerd en geconcludeerd dat deze al door de ondergrens gezakt.
    Zie:
    https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5036/afspelen
    uitzending 27-3-2025

    Maar ook:
    “[…] de jeugdzorg steken liet vallen. De commissie stelt vast „dat de hulpverlenende instanties niet in staat waren de neerwaartse spiraal bij gezinnen te herkennen.” Problemen werden daardoor niet effectief aangepakt. Hulpverleners werden daarnaast „beïnvloed” door de wetenschap dat ouders door de Belastingdienst als fraudeur waren bestempeld.”
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/673421146/commissie-toeslagenaffaire-had-grote-rol-bij-uithuisplaatsingen

    en:
    “Falende Jeugdzorg
    Dat het zover heeft kunnen komen, is ook te wijten aan Jeugdzorg. Als er betere hulpverlening was geweest, hadden volgens Hamer heel wat uithuisplaatsingen voorkomen kunnen worden. Hamer zei: „Er is te weinig gekeken naar wat er in gezinnen echt aan hand was. De hulpverlening is niet goed genoeg geweest.”
    “Een ander beschrijft de verwaarlozing en mishandeling ‘waar onze kinderen mee te maken kregen”
    https://www.ad.nl/binnenland/zonder-toeslagenaffaire-waren-sommige-kinderen-nooit-uit-huis-geplaatst-blijkt-uit-onderzoek~ac9d9571/

    Jeugdzorg ligt al heel lang onder vuur vanwege de schofterige manier waarop ze met gezinnen en kinderen omgaan. Er zijn de afgelopen jaren genoeg heftige artikelen geschreven en schrijnende docu’s over wanprestaties van de jeugdzorg gemaakt. Het gaat wel om weerloze kinderen!!

    Dus hoezo moet er nog meer geld naar die augiasstal toe?
    Laat ze er eerst maar eens orde op zaken stellen voordat ze nog meer geld krijgen om nog meer kinderen de vernieling in ter helpen. Want er zijn veel te veel kinderen die er mee te maken krijgen, dat heeft ook Sharon Dijksma recent bij Buitenhof (16 mrt) toegegeven.
    Dan zou dat ‘ravijnjaar’ zomaar eens een klein kuiltje kunnen zijn…

  12. Sj

    @realistje: het feit dat dit probleem in álle gemeenten bestaat, ongeacht de signatuur van het college, toont je ongelijk aan. Het probleem ligt toch echt bij de nationale overheid.

  13. Nina

    @ Sj
    Klein bier? Kwestie van keuzes maken.

    https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-verwacht-miljoenentekort-op-jeugdzorg-oplopend-tot-17-miljoen-euro/

    Gemeenschapsgeld kun je maar één keer uitgeven. Eerst de basis op orde voor alle inwoners en daarna evt. geld voor de prestigeprojecten waarmee je als wethouder in de krant komt. Volksvertegenwoordiger zijn, is een ondergeschikte functie, maar ja…. je hebt echt geen idee, hè?

  14. Kees

    Misschien kan de gemeente wat minder uitgeven aan onzinnige cursussen en subsidies. Ook het aantal ambtenaren, gestegen met 50 procent de afgelopen jaren kan gerust omlaag. Ook even iets doen aan het onverklaarbaar hoge zirkteverzuim. Dan houd je geld over voor zinnige zaken. En misschien kan jeugdzorg nu eerst eens laten zien wat wel en niet wekt ipv altijd om meer geld vragen, het is nu een grote black box.

  15. dre hachee

    Dat krijg je ervan als je rechts stemt.
    De zorg en kwetsbaren worden altijd opgeofferd in de bezuinigingsplannen.
    Klagen over de woningnood, OV en zorg en dan vrolijk BBB, VVD en PVV stemmen puur en alleen omdat de onderbuikgevoelens aangesproken worden. Dit had je kunnen weten maar zoals zo vaak krijgt uiteraard links de schuld.

  16. Bill

    80 miljoen bezuinigen per jaar, toch door fouten bij de gemeente zelf? Kijk eerst eens binnen de eigen gelederen ipv naar Den Haag te kijken.

  17. Pee

    @dre hachee
    Hoe lang bestaan die problemen al?
    Dat was al toen links de scepter zwaaide .
    Minister Rouvoet zei jaren geleden dat hij de problemen in de jeugdzorg binnen een jaar zal terugdringen.
    Hij wist toen al dat hij na een half jaar minister af zal zijn en heeft dus de boel voorgelogen .
    Typisch links gedrag dus.
    Kijk even met wat voor problemen we opgescheept zitten door links.

  18. Nina

    @ Utrechtvoorutrecht

    De rijksweg A27 wordt verbreed van betaalde belastingen voor autobezit (bpm, accijns brandstoffen, belasting per kWh via de laadpaal, motorrijtuigenbelasting, leasebijtelling, enz.) en komt uit de kas van de Rijksoverheid. De gemeente Utrecht betaalt hier niet aan mee.

    De gemeente Utrecht geeft wel miljoenen uit van het geld van Utrechters aan alternatieve, niet werkzame plannen en overleggen om de verbreding bij Amelisweerd tegen te houden.

    De verbreding is noodzakelijk om de luchtkwaliteit te verbeteren, omdat rijdende auto’s twee keer minder vervuilen dan filerijdende auto’s. TNO adviseert doorstroming van gemotoriseerd verkeer om de luchtkwaliteit te verbeteren. Binnen de stadsring loopt alles juist vast door gemeentebeleid.

    In de jaren 1980 was de komst van de bak bij Amelisweerd ook al niet nodig, zei men, omdat er minder auto’s zouden komen. We weten nu dat dat niet waar is. Inmiddels zijn er weer vele miljoenen meer inwoners bijgekomen sinds de jaren 1980.

    De vooruitgang houd je nu eenmaal niet tegen en bevolkingsgroei ook niet. Hoeveel voedseltransport, woon-werkverkeer en goederentransport is dagelijks nodig voor 18 miljoen mensen, denk je? Hoeveel broden alleen al eten wij met 18 miljoen inwoners per dag? Hiervoor moet worden gezaaid, geoogst, vervoerd naar de fabriek, vervoerd naar de bakkerij, vervoerd naar de winkel, vervoerd naar de mensen thuis. Dat zijn duizelingwekkende hoeveelheden en dat is dan alleen nog het brood.

    Laten wel wel realistische blijven aankijken tegen zaken. Er gaan een paar bomen weg op een strook grond die van het Rijk is en helemaal niet hoort bij landgoed Amelisweerd, zoals de RvS tijdens de hoorzitting al aangaf. Het landgoed Amelisweerd blijft dus volledig intact, als de verbreding wordt uitgevoerd.

    Er zijn veel mensen verkeerd voorgelicht, lijkt het, want ik heb de destijds minister Kaag horen zeggen dat het landgoed Amelisweerd niet mag verdwijnen door de verbreding van de A27. Dat is ook geenszins het geval, maar de toon is met deze opmerking alweer gezet door haar. Heel schadelijk zo’n verkeerde voorstelling van zaken, vind ik.

  19. JdV

    Maar gelukkig is er veel geld voor andrre, nog veeeel belangrijker zaken uiteraard….
    https://www.duic.nl/cultuur/utrecht-geeft-in-totaal-500-000-euro-subsidie-aan-deze-initiatieven-voor-diversiteit-en-inclusie/
    https://www.duic.nl/algemeen/miljoenen-extra-voor-utrechtse-voorschoolse-educatie/

  20. Tinus van Leemput

    Welke verkeersprojecten worden uitgevoerd terwijl het geld op is en de stad in de schulden zit? Ledig Erf? Maliebaan? Adelaarstraat? Bemuurde Weerd? Overvecht? Vond mw van Hooydonk destijds dat alles zo snel mogelijk aanbesteed moest worden zodat het niet meer teruggedraaid kon worden ook al zinkt de stad in een financieel moeras?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).