Gemeente Utrecht maakt adressen bekend die op last van burgemeester gesloten zijn Gemeente Utrecht maakt adressen bekend die op last van burgemeester gesloten zijn

Gemeente Utrecht maakt adressen bekend die op last van burgemeester gesloten zijn

Gemeente Utrecht maakt adressen bekend die op last van burgemeester gesloten zijn
Foto: Chantal Spaan
Op de website van de gemeente Utrecht is een overzicht te vinden van bedrijven en woningen die op last van de burgemeester gesloten zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om een huis waar een hennepkwekerij is gevonden of een zwembad met een legionellabesmetting. Reden voor het bekendmaken van deze sluitingen is dat Utrechters inzicht krijgen in wat er speelt in de stad en ook wil de gemeente aandacht vragen voor het melden van verdachte situaties.  

Op de website van de gemeente Utrecht is een overzicht te vinden van bedrijven en woningen die op last van de burgemeester gesloten zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om een huis waar een hennepkwekerij is gevonden of een zwembad met een legionellabesmetting. Reden voor het bekendmaken van deze sluitingen is dat Utrechters inzicht krijgen in wat er speelt in de stad en ook wil de gemeente aandacht vragen voor het melden van verdachte situaties.  

“Utrecht wil een stad zijn waar iedereen zich veilig voelt”, zegt burgemeester Sharon Dijksma. “Met het publiceren van de sluitingen geven we inzicht in op welke locaties we hebben moeten ingrijpen om de stad leefbaar en veilig te houden. Vaak doen we dat naar aanleiding van meldingen. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen die verdachte situaties ziet, dit altijd meldt bij gemeente of politie.’’

Tot nu toe werden dit jaar 12 gebouwen in Utrecht gesloten. Vorig jaar waren dat er 51, in 2019 in totaal 74 en in 2018 werden 44 gebouwen op last van de burgemeester gesloten. Dit jaar moest bijvoorbeeld een woning aan de Van Brammendreef in Overvecht sluiten, omdat er een grote hoeveelheid drugs en contant geld werd gevonden.

De politie en gemeente voeren regelmatig controles uit bij woningen en bedrijven. Vaak gebeurt dat na een melding. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de bewoners of ondernemers zich aan de wet en regels houden.

Redenen

De burgemeester kan om verschillende reden een woning of bedrijf sluiten. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan wanneer de openbare orde, veiligheid of gezondheid in het geding komt. Zo is bijvoorbeeld in 2019 een juwelier gesloten die even daarvoor werd beschoten.

Een illegaal seksbedrijf, witwasserij, illegaal gokken en experimenteren met gevaarlijke stoffen kunnen andere redenen zijn om een gebouw te sluiten. Bekijk op de website van de gemeente het gehele overzicht.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Waarom? Wat heeft een burger hier in godsnaam aan? Hoe draagt de wetenschap dat op de Blindenvinkenlaan in Utrecht een huis is gesloten bij aan de veiligheid van wie of wat dan ook?! De buurt weet zulks al lang en de rest interesseert het niet…Wat heb ik er immers aan om te weten dat aan de andere kant van Utrecht een bedrijfspand is gesloten omdat er een growshop in zat?

  Wat is hier nou het nut van? Het is gewoon weer een totale verspilling van schaars belastinggeld.

 2. De count

  het zit allemaal wel diep zeg SS. Stukje transparantie van de overheid naar de burger toe kan ik wel waarderen. Dat is een betere aanwending van belastinggeld dan in vele andere gevallen

 3. Debs

  Scherpschutter, gaat het wel?
  U lijkt zo negatief te worden en besteed daar best wat aandacht aan… Misschien knapt u op van minder nieuws lezen en tot rust komen. Ik las uw reacties altijd graag, maar u lijkt u scherpte te verliezen. Laat u niet gek maken hoor 😉

 4. Scherpschutter

  @Debs

  Positief en negatief zijn termen die door mensen gebruikt worden die helende kristallen in huis hebben en daar kan ik niet zo veel mee. Wat is, is.

 5. Dirk van der Ham

  Scherpschutter vindt het blijkbaar jammer dat hij niet meer in Utrecht woont. Hier gebeurt nog eens wat. Hij zal wel in een heel suf plaatsje wonen.
  Negeren vanaf nu zou ik zeggen. Opgestaan, plaats vergaan.

 6. W.

  @Scherpschutter: Misschien kun je het vergelijken met iemand die niet in Utrecht woont, maar wel al het nieuws daar op de voet volgt en daar uitvoerig op reageert. Blijkbaar toch interessant om te volgen. 😉

 7. Koel Hoofd

  Wat moet ik als burger met die nodeloze en dus zinloze informatie?

 8. [email protected] 🤔

  Ik mis nog altijd een bureau integriteit van de gemeente die foute ambtenaren onderzoekt, beetje vreemd voor een voormalige wethouder in Amsterdam, waar dit wel bestaat.

 9. Kipzonderkop

  Sluiten we straks ook gemeentelijke afdelingen om dat er een ambtenaar fout is, nee ….
  Ik snap niet dat mensen nog trappen in deze propaganda ….

 10. Wim

  Eh hoe zit het met privacy de kreet van ons bestuur als we echt wat moeten weten

 11. Harm

  @geenstijl: Die hebben ze in Utrecht ook hoor, maar die zijn zelf undercover als nepotistische raamambtenaar, zodat het niet opvalt 🙂

 12. Scherpschutter

  W. 17.00

  Je weet wat ze zeggen he? Je kunt de Utrechter wel uit Utrecht halen, maar hoe haal je Utrecht uit de Utrechter? 😉

 13. Pee

  “Reden voor het bekendmaken van deze sluitingen is dat Utrechters inzicht krijgen in wat er speelt in de stad ”
  begin dan ook eens met signalementen door te geven in plaats van angstvallig achterwegen te laten als de politie weer eens om getuigen vraagt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).