Gemeente Utrecht maakt afspraken met studentenverenigingen over de UIT-week in coronatijd Gemeente Utrecht maakt afspraken met studentenverenigingen over de UIT-week in coronatijd

Gemeente Utrecht maakt afspraken met studentenverenigingen over de UIT-week in coronatijd

Gemeente Utrecht maakt afspraken met studentenverenigingen over de UIT-week in coronatijd
Archiefbeeld van de UIT
De UIT-week, de periode waarin nieuwe studenten kennis maken met Utrecht en verschillende verenigingen, zal dit jaar vanwege corona anders verlopen. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Klaas Verschuure hebben de afgelopen dagen met allerlei studentenverenigingen uit de stad om tafel gezeten.

De UIT-week, de periode waarin nieuwe studenten kennis maken met Utrecht en verschillende verenigingen, zal dit jaar vanwege corona anders verlopen. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Klaas Verschuure hebben de afgelopen dagen met allerlei studentenverenigingen uit de stad om tafel gezeten.

In die gesprekken is iedere keer gekeken hoe de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk kan worden beperkt. Voorafgaand aan de gesprekken heeft de gemeente de GGD regio Utrecht geraadpleegd. Zij gaven aan dat het virus zich op dit moment weer meer verspreidt in Utrecht.

De gemeente zegt dat na de versoepelingen van de coronamaatregelen mensen zich minder lijken aan te trekken van de basisregels zoals voldoende afstand houden. “Dat leidt tot een zorgelijke toename in aantal besmettingen onder voornamelijk de jonge mensen in de regio Utrecht. De afgelopen dagen was ongeveer de helft van de positief geteste mensen tussen de 17 en 35 jaar.”

Digitaal

De UIT-week die volgende week start ziet er daarom anders uit. Volgens de gemeente wordt er dit jaar veel meer digitaal gedaan, waardoor de nieuwe studenten elkaar niet fysiek ontmoeten. Ook hebben verschillende studentenverenigingen een vergunning aangevraagd voor buitenactiviteiten.

“Dat gaat veelal om terrassen in de openbare ruimte. Deze buitenbijeenkomsten zijn goed georganiseerd en kunnen doorgaan onder strikte voorwaarden. Zo wordt er geen alcohol geschonken en er wordt een gezondheidscheck gedaan”, aldus de gemeente.

Logeren

Daarnaast is het ook gebruikelijk dat er tijdens de UIT-week huisfeesten zijn en dat nieuwe studenten logeren bij Utrechtse studentenhuizen. De verenigingen hebben in de gesprekken met de gemeente aangegeven dit niet op te nemen in hun programma’s.

De gesprekken vonden plaats met Biton, N.S.U, U.V.S.V., S.S.R-N.U., Triton, UMTC, USC, Unitas S.R. en C.S. Veritas.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  De jeugd kruipt onder de ouderlijke vleugels vandaan en gaat helemaal los in een nieuwe stad.
  We kunnen ons hart gaan vasthouden en onze borst gaan natmaken, want dat gaat helemaal fout.
  Laten we ze vanaf dag 1 maar keihard duidelijk maken dat dezelfde voordeur delen niet betekend dat ze een gezamelijk huishouden voeren. En als we dan toch bezig zijn, laten we ze ook maar gelijk leren hoe ze kadasterkaarten moeten lezen, want openbare ruimte is niet privé ruimte.
  Aangezien de meeste lessen toch online gaan plaatsvinden en thuiswerken het nieuwe normaal is, wat hebben ze hier eigenlijk te zoeken anders dan de lucht van vrijheid opsnuiven en tegelijkertijd corona inhaleren?

 2. Gerard Brugmans

  Afspraken maken met studentenverenigingen heeft geen enkele zin, dat heeft nog nooit gewerkt. De UIT feesten gaan gewoon ondergronds waardoor ze nog slechter te controleren zijn. Die studentenverenigingen voelen zich onaantastbaar omdat ze uit de wind worden gehouden door invloedrijke oud-leden. Wat wij ons moeten afvragen is of Utrecht het zich in deze tijden nog wel kan veroorloven om een studentenstad te zijn. Gaat citymarketing voor volksgezondheid? Is het niet verstandiger om in de aanloop naar de 2e golf de universiteit gesloten te houden, studentenverenigingen te ontbinden, de studentenhuizen te ontruimen en die kinderen terug te sturen naar hun ouders? Daar zijn ze individueel wel te beheersen, hier in de stad als groep zijn ze nu levensgevaarlijk!

 3. Nina

  De introductieweken worden door de regering verboden. Lijkt mij vrij logisch eigenlijk. Het is natuurlijk heel jammer, maar dat geldt voor alle noodzakelijke coronamaatregelen.

 4. O. Janssen

  Begrijp ik het goed dat er in de twee eerste reacties een soort ophokplicht voor studenten voorgesteld wordt, of moeten ze maar meteen helemaal ‘afgeschaft’ worden? Zullen we dan ook maar meteen de rest regelen: alle café’s dicht? Mensen met overgewicht in afslankkampen doen? Iedereen die ongewenst corona-gedrag vertoont huisarrest opleggen, te beginnen met de mensen die in winkelstraten, parken en op stranden te dicht op elkaar komen te zitten/lopen?
  Stigma’s die in crisistijd worden opgeplakt, met de daaraan gekoppelde intolerantie: kennelijk hebben we daar nog niet voldoende voorbeelden van gehad. Hoe kunnen we leren verantwoordelijkheid te dragen in plaats van (met name anderen) te dwingen en vrijheidsbeperking op te leggen?

 5. Denise

  Weg met die Uitweken en die KMT’s. Achterhaalde onzin. Gewoon studeren, desnoods online. Die jonge meiden en jongens zijn echt wel in staat om zelf een sociaal netwerk op te bouwen, als ze dat al niet hebben. Die hele Uitweken zijn toch gewoon 1 excuus om ongebreideld te kunnen feesten? Maar even een jaartje overslaan. Er zijn ergere dingen.

 6. Pee

  @denise

  Zo denk ik er ook over,precies zoals jij het zegt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).