De jaarwisseling staat weer voor de deur en dit is voor veel Utrechters een belangrijk en feestelijk moment De jaarwisseling staat weer voor de deur en dit is voor veel Utrechters een belangrijk en feestelijk moment

Gemeente Utrecht maakt zich op de voor de jaarwisseling

Gemeente Utrecht maakt zich op de voor de jaarwisseling
Prullenbak is dichtgemaakt om schade te voorkomen. Archieffoto
De jaarwisseling staat weer voor de deur en dit is voor veel Utrechters een belangrijk en feestelijk moment. De gemeente Utrecht treft daarom in samenwerking met onder meer de politie en brandweer maatregelen om dit feest zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zij zetten dit jaar onder andere in op het bieden van ruimte voor lokale vieringen en het aanwijzen van plekken waar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

De jaarwisseling staat weer voor de deur en dit is voor veel Utrechters een belangrijk en feestelijk moment. De gemeente Utrecht treft daarom in samenwerking met onder meer de politie en brandweer maatregelen om dit feest zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zij zetten dit jaar onder andere in op het bieden van ruimte voor lokale vieringen en het aanwijzen van plekken waar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

In de stad Utrecht geldt dit jaar geen vuurwerkverbod, maar wel zijn er bepaalde regels. Zo mag er alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken en zijn er vuurwerkvrije zones ingesteld, zoals parken en dierenweides (bekijk die hier). Er worden daarnaast extra wijkboa’s en vuurwerkteams ingezet om deze maatregelen te handhaven.

De gemeente Utrecht heeft ook ruimte geboden voor lokale vieringen als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Buurthuizen, buurtbewoners en wijkverenigingen die een lokaal initiatief wilden organiseren konden daarvoor aankloppen bij het initiatievenfonds.

Containers gesloten

Verder verzoekt de gemeente aannemers in de stad alle bouw- en bestratingsmaterialen van de openbare weg te verwijderen en opengebroken wegen veilig af te sluiten. De gemeente zorgt er daarnaast voor dat zoveel mogelijk containers leeg zijn en ondergrondse containers en kringlooppunten preventief afgesloten of verwijderd worden. Bovendien wordt er in elke wijk een team ingezet om brandbaar materiaal en obstakels te verwijderen van hoofdwegen een hotspots.

Vorig jaar heeft de brandweer zo’n 132 keer moeten uitrukken en zijn er 12 arrestaties verricht. Utrecht blijft daarom inzetten op een algeheel vuurwerkverbod, maar tot die tijd moeten deze maatregelen ervoor zorgen dat de jaarwisseling 2023-2024 zo veilig mogelijk verloopt voor alle inwoners van de stad.

34 Reacties

Reageren
 1. Pragmatist

  Vraag me af hoevaak men weer vuurwerk naar hulpverleners gaan gooien.

 2. Nico

  Ik vraag me af hoe vaak het goed gaat en mensen plezier hebben. Ik dank meer dan dat er rottigheid of erger uithalen. Maar de meerderheid goeden zullen wel onder minderheid slechten moeten lijden uiteindelijk……….

 3. Claire Obscur

  Hilarisch. Vuurwerkvrije zones. Wát een klucht. En de handhavers maar rennen, hollen en vliegen om alles maar een beetje bij te kunnen sloffen. Ik haal weer voldoende popcorn in huis.

 4. Boogschutter

  Vuurwerkvrije zones = pappen & nathouden.

  Een landelijk verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk is de enige maatregel die ons werkelijk van deze ellende gaat verlossen.
  Zolang politici te bescheten en te laf zijn om hiertoe over te gaan blijven we jaarlijks met die rommel zitten.

 5. Ronald

  Laten we alleen wetten, regels en maatregelen implementeren die te handhaven zijn, de gemiddelde Nederlander heeft er anders toch lak aan.

 6. Vreemdeling

  Afschaffen dat vuurwerk. Het is ellende voor mens en dier. Hoeveel jongeren die letsel krijgen elk jaar weer, verschrikkelijk is dat. Fingers die afgeknalt worden enz…

  Doe voortaan elk jaar een vuurwerkshow op verschillende plekken waar mensen dan naartoe kunnen als ze zin hebben.

 7. Rietje

  Ik zal blij zijn als het weer achter de rug is. Het is al heel lang geen feest meer voor iedereen. De bommenterreur overheerst alles.
  Pas goed op mekaar.
  Mooie wensen voor het nieuwe jaar.

 8. Moniek

  De afgebeelde vuilnisbak is foeilelijk, ook als hij niet is dichtgemaakt en ook als hij niet is beklad. Een zeer slecht ontwerp. Zoiets vraagt om vuurwerkellende.

 9. Jaap

  Het is vermoedelijk duurder om de abri’s aan het Smaragdplein te bewaken dan ze te vervangen, dus ik ga er vast van uit dat ze over een paar dagen weer aan gruzelementen veiligheidsglas liggen. Tot die tijd geniet ik thuis een minuut of twee van mooi siervuurwerk. Voor de deur, niet in de tuin, want die is in de winter voor de dieren daar.

 10. IIB

  Ik moet zeggen dat het mij echt mee valt met het vuurwerk…ik heb nog steeds niet veel gehoord dit jaar🎆
  Dus ik vind het wel meevallen, dus dan met oudejaarsnacht maar knallen hoor…gezellig !!!🎆🎆🎆

 11. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

  Zo mag er alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken Weten jullie wel hoeveel vuurwerk er wordt afgestoken tussen 1 januari 02.00 uur en 31 december 18.00 uur?

 12. W

  @ronald: precies. Mensenhandel en moord zijn ook niet te handhaven dus die kunnen ook uit wvsr

 13. Herman

  Knallen maar!
  Woke tijdperk is voorbij.

 14. Scherpschutter

  Nu al zin in! Bergen prachtig vuurwerk in huis. Iedereen alvast heel veel vuurwerkplezier gewenst!

 15. Makkes

  Ehhh Beste Derk, je mag ook niet door rood rijden en dat wordt ook massaal gedaan. Naief om te denken dat mensen zich aan die tijd houden getuige de knallen en ellende die ik hier al sinds november voorbij hoor komen.
  De kilo’s die de lucht in gaan zijn schadelijk voor de natuur, het bedrag aan euroos wat de lucht in gaat hebben we blijkbaar allemaal wel op de bankrekening. En maar klagen dat alles zo duur wordt, bah

 16. Klaasjan

  Primitieve gewoonte, dat vuurwerk.

 17. Nina

  “Zo mag er alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken.”

  Dit geeft alleen maar heel goed aan dat handhaven onmogelijk is. Ook ingeval van een totaalverbod voor vuurwerk.

  We kunnen niet handhaven en we kunnen veroordeelden niet opsluiten in een gevangenis (bron: https://www.1limburg.nl/amp/nieuws/2339989/l1mburg-centraal-gevangenissen-vol-door-personeelstekort ).

  Wanneer ongewenst gedrag niet meer bestraft wordt, is er voor sommigen gewoon minder reden om je aan de wet te houden.

 18. Klaasjan

  @Nina
  Een verbod op binnenlandse productie, verkoop en afsteken invoeren. Hoe moeilijk kan het zijn? Dat vraagt dus om controle aan de grens en om adequate handhaving. En ja, dan verdwijnt handel. So what? Misschien dat dan eindelijk eens deze primitieve, milieuschadelijke en veel fysieke en materiële schade veroorzakende “traditie” verdwijnt.

 19. Dick

  Ja er moet een verbod komen op knalvuurwerk.
  Misschien registreren waar het verkocht wordt.. zonder registratie geen vergoeding van het eventuele letsel.
  voor de verzekeraar dan ook mooi een kans om schade op de verkoper te verhalen.
  Laten we ook niet vergeten dat een pakje aanmaakblokjes voor de bbq nog geen euro kost,,en die blokjes prima gebruikt kunnen worden om auto’s te laten affikken.
  we weten welke wijken, en wat er woont.

 20. Overvechter

  Die kaart met vuurwerkvrije zones klopt niet met de realiteit.

  De schapen en geiten bij Park de Watertoren zijn al jaren geleden opgeruimd.

  Voor de (veel te grote) kolonies meeuwen, duiven, kauwen, en al het andere dat vleugels heeft en de boel onder schijt hoeft de vuurwerkvrije zone niet.

  Het is niet erg als er een paar ervan van de leg gaan door vuurwerk.

 21. Nina

  @ Klaasjan

  Het zal mij een worst wezen, want ik heb niks met vuurwerk. Er zijn wel veel mensen die het heel erg leuk vinden.

  In Duitsland kan je bijvoorbeeld al het vuurwerk kopen dat nu al hier verboden is.

  Grenscontroles binnen de EU zijn er al een poosje niet meer.

  Iedereen een mooie jaarwisseling gewenst!

 22. Claire Obscur

  Bij mij in de wijk zijn ze al twee dagen bezig Herman, daar zaten ook een paar goede diepe bass-explosies bij. Zelfs als je binnenshuis zit gaan die nóg door je ribbenkast heen. Héél goed. Woke, so 2023…

 23. Agnes

  Arme dieren ik heb zo met ze te doen …hier en in de rest van de wereld.

 24. Klaasjan

  @Nina,
  Er wordt wel degelijk aan de grens gecontroleerd op de invoer van teveel en te schadelijk vuurwerk. Er worden forse hoeveelheden in beslag genomen.
  Ik had enig leedvermaak bij het filmpje waarin een auto vol vuurwerk na het weggooien van een peuk totaal uitbrandde. Wat zou de verzekeraar doen in zo’n geval, denkt u?
  En nu maar afwachten wat straks de schade wordt en hoeveel gewonden er vallen. Politiemensen en artsen hebben er ieder jaar de handen vol aan. Zo’n leuke traditie toch, dat primitieve geknal!

 25. Janah

  Er zijn landen waar ze iedere dag vuurwerk hebben. Met spullen van de hoogste categorie. Lijkt me een perfecte omgeving voor @Scherpschutter en kornuiten.

 26. W

  Ja goed idee ronald! Moord en mensenhandel ook gelijk maar uit WvSr halen..?!

 27. C.

  Eerder bericht van DUIC van 28 december 2023, maar partnerbijdrage, waarop niet te reageren valt:

  Oud en nieuw komt eraan. En dat betekent: veel feestjes en vuurwerk. Dat levert een hoop afval op straat op. Dat ziet er niet alleen niet zo fris uit, het is ook gevaarlijk voor kinderen, dieren en het milieu. Veeg daarom je stoep en straat schoon op 1 januari. Dan kun je het eerste goede voornemen alvast afvinken!

  Schone straat, frisse start! Slaap op 1 januari eerst lekker uit, eet de laatste oliebol op en app daarna ook de buren uit bed om samen op te ruimen. Veeg jij je straatje schoon?

  Checklist:

  – Nodig van tevoren alvast de buren uit. Wel zo gezellig!
  – Zorg voor de juiste spullen: stevige vuilniszakken, handschoenen, een bezem en eventueel grijpers.
  – Werk veilig! Als het niet heeft geregend, maak je het vuurwerk het beste nat voordat je het aanveegt. Neem dus een emmer water mee naar buiten.
  – Gooi het afval in de ondergrondse container.
  – Trakteer jezelf en de buren na het vegen op iets lekkers.

  Wil je meer weten over afval opruimen in de stad? Ga naar utrecht.nl/afval

  Dit is wat mij betreft geen oproep aan alle Utrechters, maar in de eerste plaats aan diegenen die — ondanks de wetenschap dat vuurwerk (hoewel misschien traditie en ‘leuk’) voor veel mensen en dieren niet leuk is en voor het milieu slecht — toch vinden dat het ‘moet kunnen’. Kom op jongens (en meisjes), uw gemeente roept u op, vroeg op en handjes uit de mouwen! Ruim in elk geval uw klerezooi op.

 28. Koel Hoofd

  Na paar decennia in dezelfde wijk gewoond te hebben, en dus weet hoe het vroeger was en hoe het nu is, kan ik niet anders dan concluderen dat gentrification heel goed werkt tegen vuurwerkoverlast en ellende.

  Fijne jaarwisseling!

 29. Janny

  Hier lopen groepjes van acht jongeren al uren vuurwerk af te steken vanaf ongeveer 12 uur. De poes zit angstig in een hoek, geen vogel te bekennen, ook niet in het inundatiekanaal waar ze vuurwerk in gooien.
  Het is geen prettige oudejaarsdag zo.
  Hoezo feest? Voor wie? Ik baal ervan.

 30. W

  Tijd voor een vuurwerkverbod. En nee, dan is het niet ineens voorbij met het geknal en opblazen van de openbare ruimte, maar gaan we op de langere termijn hopelijk wel de kant op dat het niet meer vanzelfsprekend is dat je met dit soort explosieven de straat op gaat. Dat laatste is me uiteindelijk veel meer waard dan dat het per direct afgelopen is met het vuurwerk.

 31. Pragmatist

  Ik vraag me af hoe lang het handgranaatafval op straat blijft liggen in utrecht. Zag al weken vooraf al die lege kartonnen buizen op de grond liggen; de soorten die het maar al te graag afsteken steken geen enkele vinger uit om het ook op te ruimen. De paupers.

 32. Sj

  @herman: ja het was weer een heerlijk unwoke avondje, net zoals vroeger! Wat een heerlijke traditie! Veel gewonden, een dode en uiteraard aanvallen op hulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulance. Veel politiemensen erbij met gehoorschade!!
  Man wat voelt het lekker dat rechts weer een meerderheid heeft!

 33. Pol

  De balans van plezier met vuurwerk is al jaren doorgeslagen naar terreur door vuurwerk.
  De start van het nieuwe jaar lijkt meer op een vervolg van The Purge.
  Interessant hoe wij hier naar wapengeweld in Amerika kijken, maar zelf niet aan ons vuurwerkgeweld kunnen ontkomen.

 34. Utrechter

  Voor alle zure mensjes die vuurwerk willen verbieden. Burgemeester Sharon Dijksma: “De jaarwisseling is voor veel Utrechters geweest wat het zou moeten zijn: een mooi feestje. Mensen die dezelfde avond hum legale rommel opruimen. Pak de enkeling keihard aan die er een zooitje van maakt aan de hand van camera beelden ed. Gun veel mensen hun feestje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).