Gemeente Utrecht mag van rechtbank ja-ja-sticker invoeren Gemeente Utrecht mag van rechtbank ja-ja-sticker invoeren

Gemeente Utrecht mag van rechtbank ja-ja-sticker invoeren

Gemeente Utrecht mag van rechtbank ja-ja-sticker invoeren
De gemeente Utrecht mag vanaf 1 januari 2020 gewoon de ja-ja-sticker invoeren. Dat heeft de rechtbank besloten. De gemeente en uitgever DPG, van onder meer het Stadsblad, stonden eerder deze maand tegenover elkaar voor de rechter. DPG is niet blij met de sticker.

De gemeente Utrecht mag vanaf 1 januari 2020 gewoon de ja-ja-sticker invoeren. Dat heeft de rechtbank besloten. De gemeente en uitgever DPG, van onder meer het Stadsblad, stonden eerder deze maand tegenover elkaar voor de rechter. DPG is niet blij met de sticker.

Utrechters mogen vanaf 1 januari 2020 zelf aangeven of ze reclame en huis-aan-huisbladen in de brievenbus willen. Daarvoor moeten bewoners een ja-ja-sticker op de brievenbus plakken.

Dit is precies het tegenovergestelde van het huidige stickersysteem, waarbij Utrechters moeten aangeven dat ze het drukwerk juist niet willen hebben.

Stickersysteem

Het Stadsblad is echter niet blij met het plan. De sticker kan zorgen voor verliezen bij de krant. Als nog maar weinig huishoudens een krant willen ontvangen zullen adverteerders mogelijk ook gaan afhaken. Daarnaast vindt de Stadsblad dat het plan zorgt voor een verschraling van het medialandschap en zou het een aantasting van de vrijheid van meningsuiting zijn. Daarom stapte DPG, de uitgever van onder meer het Stadsblad, in een kort geding naar de rechter om de invoering tegen te houden.

De rechtbank geeft de gemeente Utrecht echter gelijk. De sticker kan ingevoerd worden. DPG liet eerder aan DUIC weten zich te beraden op verschillende scenario’s: een campagne om de ja-ja-sticker te promoten, samenwerkingen met andere bedrijven of een ander distributiesysteem.

 

17 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Jaja, wat een gedoe.

  2. Scherpschutter

    Dan weten de uitgevers wat ze te doen staat: een paar miljoen ja-ja stickers laten drukken en deze de hele maand december (het verbod gaat pas 1 januari in) dagelijks in iedere Utrechtse brievenbus deponeren. Makkelijk zat!

    Toch niet te geloven dit. Dezelfde gemeente die aan de ene kant complete bossen verbrandt in een nieuwe zeer vervuilende biomassacentrale…maakt het aan de andere kant onmogelijk om wat folders in iedereen’s brievenbus te gooien, waarmee ze dus niet alleen niets opschiet maar ook zware economische schade aanricht. Compleet de weg kwijt!

  3. BW

    @Scherpschutter
    Gast, het gaat om folders en het lokale sufferdje. Vrijwel niemand zit op die rotzooi te wachten, alleen vrijwel iedereen is te lui om ergens zo’n nee/nee sticker op te halen. Dat wordt nu in één klap opgelost.

    Wel een creatieve oplossing om een paar miljoen (hoeveel huizen staan er eigenlijk in Utrecht?) stickers laten drukken als je toch al “zware economische schade” verwacht. Dat kost namelijk niks en je weet vrijwel zeker dat iedereen die stickers op z’n brievenbus plakt. Of, wacht…

  4. WvR

    Schei toch uit @Scherpschutter.

    Ik zit niet te wachten op die troep. Ik flikker het gelijk weg. 95+% van het gedeponeerde verdient ook niet beter. En met “mahunniedoenutook” argumenten wordt het er niet beter op.

    Sommige mensen zitten d’r op te wachten, sommige niet. Is het dan echt zo’n ramp dat er een optie is die ellende niet meer in de brievenbus te krijgen?

    Overigens voel ik geen enkele behoefte om naar aanleiding hier van vast te gaan hamsteren om de ongelooflijke economische dreun die de lokale economie te verwerken gaat krijgen te kunnen bolwerken. Maar voor de zekerheid zal ik bericht- en nieuwsgeving omtrent economische malaise vanwege “ja-ja” stickers scherp in de gaten houden!

  5. Scherpschutter

    @BW 15:14

    Die stickers laat je drukken tegen een kostprijs van 5 cent. Dat kost werkelijk geen reet. Trek je het nog af van de belasting als marketingpost ook. Een miljoen x 5 cent is een absoluut koopje…als het enige alternatief is om failliet te gaan. Lijkt me vrij logisch.

    Ja, of je zou natuurlijk ook inderdaad helemaal niets kunnen doen, apathisch voor je uitstaren en je als makke lammeren naar de economische slachtbank van de gemeente laten leiden zoals een financieel genie als u kennelijk zou doen.

    Het is gewoon bizar. Links hele wouden opstoken in een extreem vervuilende biomassacentrale en dan folderboeren het bankroet in jagen vanwege wat papiertjes…Wat een linkse totaalfaal.

  6. G.H.

    @Scherpschutter: het gebeurt me niet elke dag, maar ik ben het hier volledig met u eens.

  7. Harry

    Weer een super onzalig en milieu onvriendelijk plan. Het huidige goed werkende systeem van NEE stickers In de prullenbak gooien zodat nu nieuwe ja stickers moeten worden geplakt. Wat een verspilling!

    Verder eens met scherpschutter

  8. Koel Hoofd

    Eens met scherpschutter

  9. Esrin W.

    Hoe het ook zij: bij mij blijven gewoon de NEE / NEE stickers op de voordeur zitten. Kort. Duidelijk. Nul seconden werk.

  10. VincentZ

    Wat een gemekker, plak gewoon even een sticker als je folders wilt ontvangen. Tientallen jaren plakte anderen nu zijn de folderfetisjisten aan de beurt. Je kunt vasthouden aan reclame op papier maar dat gaat het niet redden : de doelgroep vergrijst de vraag daalt. Drukkerijen worden niet kapotgemaakt, zij hebben te maken met een economische realiteit uiteindelijk wil niemand meer papieren folders.

  11. VincentZ

    Nog iets, voor alle aanhangers van het neo – liberalisme of volledig kapitalistisch systeem zonder overheidsbemoeienis. Een goede ondernemer heeft strategisch inzicht en kan voorspellen wanneer de markt verandert. Deze ondernemers gaan andere producten aanbieden en het product waar geen vraag naar is, bijvoorbeeld drukwerk afstoten.
    Met de ja ja sticker is de behoefte en vraag meteen duidelijk, eigenlijk help je daar de ondernemer mee. Tegenstanders van de ja ja stickers zeggen feitelijk : overheid help ons met het blijven verspreiden van folders en blijf het gesubsidieerde krantje “het Stadsblad” verspreiden zonder jullie redden wij het niet. Ik zie zelden een grotere contradictie in gedachtegoed.

  12. Freddy

    Ben er blij mee,

  13. Ton

    Een ondernemer die tevreden klanten weet te binden heeft die folders niet nodig. Als je het van acties en de laagste prijs moet hebben blijf je tot het einde tegen een bierkaai vechten.
    Deze maatregel bespaart ook de middenstander een hoop weggegooid geld. Ook de ‘concurrent’ zal nu geen folders meer verspreiden.

  14. willem de Graaf

    Hoe kom ik aan een Ja stikcer

  15. Anne Marie ten Berge

    Hoe kan het mogelijk zijn dat het college van B&W naar de rechter stapt om mij te dwingen een bepaalde sticker op mijn privé-brievenbus te plakken ?
    Het is toch de bedoeling van huis aan huisreclame en -bladen dat deze in je brievenbus bezorgd worden omdat je er geen abonnement op kan nemen ! Iets anders: Ik heb ‘n keer mijn brievenbus dicht getimmerd omdat ik wist dat de deurwaarder in opdracht van B&W iets wilde bezorgen waar ik de zin niet van inzag. Zo heb ik een onterechte huisuitzetting (uit mijn eigen woning ) voorkomen. De dagvaarding kon niet betekend worden. Het was geen probleem voor de bezorging van brieven- en marketingpost. Die werden netjes gelegd in een open ‘post-mandje,’ dat ik naar buiten had gehangen.

  16. Dirk

    “willem de Graaf 14/12/2019 – 15:36
    Hoe kom ik aan een Ja stikcer”

    Ik weet zeker dat, wanneer je DPG belt, ze je gratis aan een sticker helpen.

    Verder wat Ton zegt: al die klagers zijn ondermaatse ondernemers die het moeten hebben van goedkope marketing om hun generieke rommel aan de man te krijgen. Fix je propositie in plaats van op internet over de gemeente te klagen.

  17. Jansen

    Eens met Scherpschutter! Ik ben wel zo’n beetje klaar met de overheid. Burgers zijn mans genoeg om reclamedrukwerk te weren als zij dat willen. Het is een goed werkend systeem. Waar houdt dit op?? Straks mag je op straat geen scheet meer laten vanwege het strenge stikstof beleid 🙁 🙁

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).