Gemeente Utrecht: ‘Meer dan 1.600 extra fietsparkeerplekken nodig in binnenstad voor eind 2021’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht: ‘Meer dan 1.600 extra fietsparkeerplekken nodig in binnenstad voor eind 2021’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht: ‘Meer dan 1.600 extra fietsparkeerplekken nodig in binnenstad voor eind 2021’

Gemeente Utrecht: ‘Meer dan 1.600 extra fietsparkeerplekken nodig in binnenstad voor eind 2021’
Archieffoto
De gemeente wil dat er voor het eind van 2021 meer dan 1.600 permanente parkeerplekken voor fietsen bijkomen in de Utrechtse binnenstad. Dit worden zowel fietsparkeergarages als plekken in de buitenruimte.

De gemeente wil dat er voor het eind van 2021 meer dan 1.600 permanente parkeerplekken voor fietsen bijkomen in de Utrechtse binnenstad. Dit worden zowel fietsparkeergarages als plekken in de buitenruimte.

Vorig jaar zomer sprak de gemeente nog de verwachting uit dat er in totaal 2.600 nieuwe fietsparkeerplekken bij zouden moeten komen in het centrum. Later is dit aantal bijgesteld naar 3.400. Hiervan zijn er inmiddels al 1.800 gerealiseerd.

Momenteel worden er gebouwd aan House Modernes. Onderdeel van deze werkzaamheden is een stalling waar zo’n 900 fietsen geparkeerd kunnen worden. De verwachting is dat deze begin volgend jaar in gebruik genomen kan worden.

Voorstraat

Ook aan de Voorstraat, Wittevrouwenstraat en Lange Nieuwstraat wordt momenteel gewerkt. Naast een andere indeling komen er ook meer fietsparkeerplekken op straat. Op de Voorstraat en Wittevrouwenstraat zijn dat er 228 en op de Lange Nieuwstraat 80. Deze werkzaamheden moeten in de loop van dit jaar worden afgerond.

Verder komen er bij de Jacobikerk, Tolsteegbarrière en Westerkade fietsparkeerplekken op straat. Bij de Nobelstraat en het Lucasbolwerk wordt begin 2021 een pilot gehouden met een pop-up fietsenstalling voor nachtelijke bezoekers van de stad.

Utrecht Centraal

De gemeente zegt dat er rond station Utrecht Centraal momenteel genoeg parkeerplekken voor fietsers zijn. “Vanwege een toenemend fietsgebruik en een groeiend aantal inwoners in de komende jaren, is de verwachting echter dat er in de toekomst een tekort aan fietsparkeerplekken rondom het station gaat ontstaan.”

Omdat grootschalige locaties rond Utrecht Centraal niet meer beschikbaar zijn, wordt gezocht naar andere plekken. “Samen met ProRail en NS streven wij er naar om uiterlijk in 2025 5000 extra plaatsen te realiseren.”

12 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Het is tijd om fietsparkeergeld en fietsbelasting te gaan heffen.

 2. JdV

  De overheid is een rupsje nooitgenoeg. De overheid wil altijd meer geld. Voor meer dingen. De overheid is niet in staat om uit dit patroon te stappen. Terwijl er ook ern gratis oplossing voorhanden is.
  Te weinig plek voor fietsparkeren? Maak het dan onaantrekkelijker om ruimte in het centrum in te nemen voor fietsen. Stuur de vraag in plaats van te sturen op het aanbod. We hebben geen onbeperkte mogelijkeden dus minder mensen en minder fietsen zorgen er voor dat er niet hoeft te worden uitgebreid.

 3. Marco Knol

  Stimuleer lopen richting centrum. Ik weet niet of de Jaarbeurs weer open is, maar die route zat ff dicht.

  En een wandeldek/colonnade over de busbaan dichterswijk en trambaan, aansluitend op de Moreelsebrug zou ook leuk zijn. Of moet er dan van Koel Hoofd ook weer belasting op schoenzolen komen?

 4. Marco Knol

  En overigens; hoe zit het met de bezetting van de parkeergarages rond HC? MIsschien eentje ombouwen voor fietsen?

 5. Donald Dumb

  JdV: dus jij stelt voor om Utrecht onaantrekkelijker te maken voor mensen? Wat dacht je van een pandemie?

 6. Martin

  De hele binnenstad is toch al fietsparkeerplek. Iedereen zet de fiets maar neer waar het uitkomt.

 7. Ton

  JdV
  Creatieve oplossing. Minder Mensen lost heel veel problemen op.
  Mobiliteit ? Woningnood ?
  “Maak het dan onaantrekkelijker. Stuur de vraag in plaats van te sturen op het aanbod. We hebben geen onbeperkte mogelijkheden dus minder mensen.”
  Hoe gaan we dat aanpakken ?
  En misschien helpt het ook nog tegen corona en klimaatproblemen.

 8. anna

  je kunt op dit moment bijna nergens fietsen in de binnenstad. alles is of afgezet , voetgangersgebied of er zijn werkzaamheden

 9. woutvr

  Je kunt de beschikbare ruimte efficiënter inrichten En dat hoeft mi niet duur te zijn. Persoonlijk heb ik genoeg ideeen, daaromtrent. Waar kan ik die ideeen kwijt?

 10. Koel Hoofd

  @Marco Knol
  Mensen hebben maar één paar voeten, terwijl vele mensen meer fietsen hebben.
  Een stadsfiets voor de korte afstand,
  Een sport fiets voor het sporten
  Een Ebike voor de lange afstand
  Een bakfiets voor de kids
  Of gewoon eentje thuis, eentje bij het station en eentje ergens in de stad want dat is handig…
  Als automobilisten dat doen wordt er moord en brand geschreeuwd, en extra gepakt met hoge belastingen voor bezit, gebruik en parkeren.

  Nog niet zo heel erg lang geleden hadden mensen 1 fiets waar alles mee kon, en mensen hadden die in de gang, tuin, het schuurtje, of tegen hun gevel aan staan.
  Nu is die gang/tuin/schuurtje/gevel onderdeel van de huiskamer, en staan al die fietsen op de openbare weg overlast te geven.

  Kortom, het fietsbeleid gaat aan succes ten onder omdat mensen niet vaker zijn gaan fietsen, maar gewoon meer fietsen hebben gekocht.

 11. JdV

  @ton: de oplossing ligt in het principe: de vervuiler betaald. Op dit moment stimuleert de overheid het krijgen van kinderen door het geven van kindertoeslag, het subsidieren van kinderopvang, het bijbouwen van scholen etc etc. Mensen zijn de belangrijkste bron van vervuiling en milieubelasting. In plaats van stimuleren moet de overheid een progressieve kindbelasting gaan heffen. Eerste kind gratis. Tweede kind kost x. Derde kind x plus 50%. Vierde kind x plus 200%. Etc etc. Minder mensen. Minder milieuvervuiling. Geen woningnood. Geen files. Geen wachtlijsten in de zorg. Geen lerarentekort. Betere kwaliteit van leven.

 12. Robbert

  @JdV die eertse was natuurlijk onzin, niet onaantrekkelijk maken dat is onzin. maar je tweede comment vind ik van meer waarde. Minder mensen moet over al in de wereld. Alleen wil ik nog even niet dood

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).