Gemeente Utrecht moet bezuinigen vanwege onverwacht extra tekort van 40 miljoen euro Gemeente Utrecht moet bezuinigen vanwege onverwacht extra tekort van 40 miljoen euro

Gemeente Utrecht moet bezuinigen vanwege onverwacht extra tekort van 40 miljoen euro

Gemeente Utrecht moet bezuinigen vanwege onverwacht extra tekort van 40 miljoen euro
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht heeft te kampen met financiële tegenwind. Burgemeester en wethouders (B&W) spreekt van een ‘ravijn’ als gevolg van bezuinigingen van de rijksoverheid. Hoewel een deel van de bezuinigingen al lange tijd in beeld zijn, blijkt uit nieuwe berekeningen van de gemeente dat de opgave veel groter is dan eerder gedacht. B&W spreekt van ‘een nieuwe uitdaging waarvoor stevig ingrijpen noodzakelijk is’ en gaat bezuinigen.

De gemeente Utrecht heeft te kampen met financiële tegenwind. Burgemeester en wethouders (B&W) spreekt van een ‘ravijn’ als gevolg van bezuinigingen van de rijksoverheid. Hoewel een deel van de bezuinigingen al lange tijd in beeld zijn, blijkt uit nieuwe berekeningen van de gemeente dat de opgave veel groter is dan eerder gedacht. B&W spreekt van ‘een nieuwe uitdaging waarvoor stevig ingrijpen noodzakelijk is’ en gaat bezuinigen.

Net als andere gemeenten krijgt Utrecht vanaf 2026 minder geld van Den Haag. De gemeente had berekend dat het zou gaan om een jaarlijks tekort van 21 tot 35 miljoen euro vanaf 2027. Nieuwe berekeningen laten echter zien dat het gaat om een veel groter financieel gat. In 2027 komt er daardoor een jaarlijks tekort bij van 40 miljoen euro. En ook dit jaar blijkt er minder geld dan eerder berekend. Presenteerde de gemeente eerder nog een sluitende begroting voor 2024, met de nieuwe berekeningen is sprake van een tekort van 30 miljoen euro.

Suzanne Schilderman, wethouder Financiën: “Alle gemeenten in Nederland worden hard geraakt door de bezuinigingen vanuit het Rijk. Ook Utrecht. Helaas is het tekort door de bezuinigingen groter dan we dachten. Dat betekent dat onze opdracht richting de stad om financieel gezond te blijven ingewikkelder wordt en dat we in aanloop naar de voorjaarsnota van dit jaar een lastige puzzel moeten leggen.”

Fouten

Het forse extra tekort komt nu pas in beeld doordat de gemeente is gestuit op eerder gemaakte fouten in de begroting. Volgens B&W zijn de fouten gemaakt doordat de gemeente onvoldoende specialistische kennis in huis had om de complexe uitkering van het Rijk op een goede manier in de gemeentelijke begroting te verwerken. Om herhaling te voorkomen, meldt het college tal van maatregelen. Zo worden onderzoeken gedaan, personeel opgeleid en is een externe specialist aangetrokken.

Bezuinigen

Hoewel de gemeente met deze maatregelen de eigen organisatie op orde hoopt te brengen, is het financiële gat is er niet mee gedicht. Daarom zijn nu bezuinigingen aangekondigd.

Wethouder Schilderman verwoordt het alsvolgt: “We kunnen niet anders dan nu direct kijken naar maatregelen om het tekort op te lossen. We gaan dit op een verantwoorde manier doen.  De gemeente heeft bijvoorbeeld heel veel plannen in het vooruitzicht, waarvan niet alles haalbaar en uitvoerbaar is; die gaan we als eerste kritisch bekijken.” Waar op bezuinigd gaat worden is nog niet bekend.

Het college kondigt bezuinigingsplannen aan voor een bedrag dat op termijn oploopt tot 75 miljoen euro per jaar. Het kan zijn dat er dit jaar al bezuinigd wordt. De voorstellen voor bezuinigingen zal B&W doen in de voorjaarsnota die in mei naar de gemeenteraad wordt gestuurd. De raad zal vervolgens een besluit nemen over de bezuinigingen.

Lobby

Naast het op orde brengen van de Utrechtse begroting en organisatie is de gemeente in gesprek met het Rijk. Wethouder Schilderman: “We blijven natuurlijk lobbyen richting het Rijk en de formerende partijen. De boodschap blijft hetzelfde: gemeenten krijgen onvoldoende geld om hun taken uit te kunnen voeren. Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden.”

27 Reacties

Reageren
  1. Nina

    – Geen ijsbeer dus.
    – We hebben inmiddels voldoende rode asfalt fietspaden.
    – Subsidies stopzetten.
    – De bibliotheek moeten vestigingen gaan samenvoegen.
    – Musea moeten wat kunstwerken verkopen om voortaan zichzelf te gaan bedruipen.
    – Geen nieuwe projecten opstarten.
    – Ambtenarenapparaat bevriezen en laten krimpen.
    – Geen bouwgrond gratis weggeven.
    – Enz. enz.

  2. Echte Utrechter

    De geschiedenis leert dat ik op niet al te lange termijn verschillende wethouders vrijwillig naar “elders” zie vertrekken. …….

  3. Ihsan

    Laat dit betekenen dat in ieder geval die nutteloze verbouwing van de perfect functionerende Maliebaan op de lange baan wordt geschoven.

  4. Peter

    Maliebaan laten voor wat het is…

  5. Rob

    @Nina,
    Hopelijk leest de gemeente mee!

  6. Katja

    @ peter en Ishan, de Maliebaan wordt er wel beter van na de verbouwing..
    Heeft de gemeente geen Rekenkamer ? Tekort verbaast mij niets. We hebben hier zo vaak gelezen dat de gemeente weer eens geld uitgaf aan zaken waar niemand om gevraagd heeft.

  7. jankanerwatvan

    Bezuinigen? Waarom niet proberen extra inkomsten te generen door bijv. verhoging van parkeertarieven en ozb?

  8. Boogschutter

    @ Nina

    “ Zo worden onderzoeken gedaan, personeel opgeleid en is een externe specialist aangetrokken.”

    Ik feliciteer u met uw nieuwe functie als extern specialist.
    En met het feit dat u de ijsbeer op 1 zet.

  9. w

    – uitkeringen naar beneden
    – geen extra bijdragen meer voor minima
    – minder vaak vuil ophalen
    – jeugdzorg kan wel een tandje minder
    – minder geld (subsidie) naar opvang dak- en thuislozen (dank Nina!)
    – minder boa’s (goeie tip Nina!)
    – parkeertarieven meer omhoog
    – Woz verder verhogen

  10. Herman

    Goh, de verzamelde reageerders op Duic weten dit al tijden en hebben al veel voorbeelden van onzinnige uitgaven aangedragen.
    Die 40 mln is zo gevonden!

  11. Rutger

    Helder, bestaande plannen versimpelen of schrappen, houdt ook direct in dat het personeelsbestand (aantal ambtenaren) kan krimpen.

    Bezuinigen is niet altijd slecht maar leert je juist om goede keuzes te maken, ook zorgen dat je de juiste mensen wel behoudt.

  12. PvC

    “Volgens B&W zijn de fouten gemaakt doordat de gemeente onvoldoende specialistische kennis in huis had om de complexe uitkering van het Rijk op een goede manier in de gemeentelijke begroting te verwerken.”

    Ik vind dit eigenlijk nog het meest zorgelijk. Een (begroot) tekort van 21 tot 35 miljoen dat uiteindelijk 61 to 75 miljoen lijkt te worden? Brevet van onvermogen lijkt me.

  13. Wim

    @ Ihsan @ Peter

    Tientallen miljoenen voor reconstructie Ledig Erf ook in de zak houden.

  14. BoB

    Wat leven we toch in een scheve wereld. Vanmorgen in de krant het bericht dat de belastingdienst miljarden aan belastingschulden bij grote bedrijven niet gaat vorderen vanwege personeelstekort …. Huh???
    Geld dat de gemeenten goed kunnen gebruiken.

  15. Ptr

    Heb geen verstand van de financiële huishouding.
    Eén ding weet ik wel, problemen oplossen begint met ze onder ogen zien.
    Dat doen ze nu.
    Wens ze veel wijsheid toe.

  16. IIB

    Veels te veel aan onzinnige dingen uit gegegeven bv straatnaam borden op palen , HC overdreven verbouwd… overal waar je kijk zijn ze wel ergens mee bezig.
    Het Gooilaan hoeft niet weer veranderd te worden(het word er alleen maar slechter op)
    En zo kan ik nog wel meer op noemen… weet idd niet of ze dit lezen bij de gemeente?

  17. Teunemans

    De gemeente moet eens minder fouten gaan maken. Die foutjes kosten miljoenen . Kijk maar naar het tramlijntje naar de Uithof.

  18. Sj

    @pvc: misschien had dat voorkomen kunnen worden als de gemeente juist meer (goed financieel) onderlegde ambtenaren gehad had. Het is altijd makkelijk scoren met roepen dat er bezuinigd moet worden op ambtenaren, maar dan krijg je juist zaken zoals een belastingdienst die vanwege personele tekorten geen geld terug kan vorderen, of te weinig politie op straat.

  19. Diederik

    De dure verbouwing Maliebaan en Ledig Erf met ingewikkelde knippen en afsluitingen vervangen door een goedkopere variant. Met nog wat onnodige projecten niet uitvoeren moet er voldoende te sparen zijn om een goede NRU met wat geld uit Den Haag aan te leggen en de bewoners van Overvecht niet langer in de kou te laten staan.

  20. W

    Waarom begint iedereen toch over herinrichtingsprojecten? Jeugdzorg kost veel meer – haal daar lekker geld weg!

  21. Koel Hoofd

    ….onvoldoende specialistische kennis in huis…
    Verbijsterend.
    Behalve dat dit vele medereaguurders al vele jaren duidelijk is…
    Is dit heel, heel erg zorgelijk want het gaat om overheidsuitkeringen welke worden verwerkt door ambtenaren in dienst van de overheid onder supervisie van wethouders met directe lijntjes naar Den Haag.
    Dat betekend dat ambtenaren alsook de verantwoordelijke wethouders het werk niet kunnen doen waarvoor ze zijn aangenomen.
    Externe specialisten lachen zich kapot want wat voor paar tientjes per uur onder normale werktijd had kunnen gebeuren, gaat de belastingbetalers nu honderden euries per uur tegen meer uren kosten.
    Werkt onze gemeenteoverheid nou voor de burger of voor het bedrijfsleven?

  22. Tf

    Hadden we laatst ook niet 300k weggegeven? Dacht dat de kas wel lekker gespekt was dan.

  23. Piet

    @W, omdat jeugdzorg veel meer geld oplevert dan dat het kost. Als je niet tijdig aandacht aan het probleem schenkt dan heb je later er alleen maar meer last van.

  24. W

    @piet: net als met herinrichtingsprojecten dus

  25. Vak J

    Participatie voorstellen vanuit de burgers van Utrecht:

    Stop met de plannen voor het Ledig Erf
    Stop met de plannen voor de Maliebaan
    Stop met de plannen voor de Graadt van Roggenweg
    Stop met de plannen voor de Jutfaseweg

    Denk dat we dan dicht bij de 40 miljoen zitten,en niet de burgers de blunders hoeven op te hoesten!

    Nou College ,laat eens zien wat jullie echt waard zijn!

  26. Utrechter2

    @W: ik vraag me juist af waarom nog zo weinig mensen over de stadsboulevards beginnen. Voor miljoenen van de Marnixlaan en Kardinaal de Jongweg een 1×1 baansweg maken (het autoverkeer uit de stad verplaatsen) maar dan die A27 niet willen verbreden.

    Ik snap dat (ex)studenten en (seni) ambtenaren dit punt liever negeren, maar zijn ze een meerderheid in deze. stad? 😉

  27. Statler

    @Utrechter2:
    de STAD moet aangepast worden, er wordt nauwelijks geld uitgegegeven aan de periferie. Utrecht zit als een egocentrische spin in haar web.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).