Gemeente Utrecht moet op zoek naar 1.071 extra plekken voor asielzoekers Gemeente Utrecht moet op zoek naar 1.071 extra plekken voor asielzoekers

Gemeente Utrecht moet op zoek naar 1.071 extra plekken voor asielzoekers

Gemeente Utrecht moet op zoek naar 1.071 extra plekken voor asielzoekers
Opvang aan de Pahud de Mortangesdreef in Overvecht
De gemeente Utrecht moet op zoek naar 1.071 extra plekken voor asielzoekers. Dat is het gevolg van de aangenomen Spreidingswet. De plekken moeten medio 2025 geregeld zijn. De gemeente laat nu al weten dat dit waarschijnlijk niet gaat lukken en streeft naar ten minste 574 nieuwe plekken voor asielzoekers.

De gemeente Utrecht moet op zoek naar 1.071 extra plekken voor asielzoekers. Dat is het gevolg van de aangenomen Spreidingswet. De plekken moeten medio 2025 geregeld zijn. De gemeente laat nu al weten dat dit waarschijnlijk niet gaat lukken en streeft naar ten minste 574 nieuwe plekken voor asielzoekers.

Door de nieuwe Spreidingswet moet gemeente Utrecht 1.988 asielopvangplekken beschikbaar hebben. Op dit moment is er plek voor ongeveer 1.300 asielzoekers, alleen niet al deze plekken tellen mee volgens de Spreidingswet omdat sommige locaties tijdelijk zijn. Alleen plekken die tot 1 februari 2026 beschikbaar zijn, mogen meetellen.

Ongeveer 900 van de huidige opvangplekken zijn er ook nog op 1 februari 2026, dus moet de gemeente op zoek naar het resterende aantal. De gemeente denkt nu al dat het niet gaat lukken om deze 1.071 extra plekken te realiseren. Het streven is daarom 574 locaties. De bedden moeten medio 2025 gereed zijn.

“We zien dat dit een heel grote uitdaging zal zijn in de tijd van nu: de grote druk op de opvang voor mensen die dakloos zijn geraakt uit Nederland of daarbuiten, opvang voor gevluchte Oekraïners, een krapte aan geschikte locaties, een grote schaarste aan woningen waardoor mensen in diverse opvangvormen niet uit kunnen stromen naar een woning en de gemeentelijke financiën die onder druk staan,” aldus wethouder Rachel Streefland.

29 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Dit alles gebaseerd op het VN Vluchtelingenverdrag uit 1951, toen in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog miljoenen mensen uit hun oorspronkelijke woonplaats waren verdreven, en daar niet meer naar terug konden keren.
  De huidige vluchtelingenproblematiek is een heel andere, maar helaas zijn het verdrag en de daarop gebaseerde wetgeving daar (nog) niet op aangepast. Dat is wel hard nodig, want het is nu dweilen met de kraan open.

 2. Mark

  pech voor de asielzoekers. De gemeente moet eerst maar eens woningen gaan bouwen zodat volwassenen die noodgedwongen bij hun ouders wonen een eigen plek kunnen vinden. Nederland en utrecht moeten eerst maar eens voor hun eigen inwoners zorgen.

 3. Janssen

  De gemeente laat weten dat dit niet gaat lukken? Wat snapt de gemeente niet aan een wet en dat de gemeente 1071 plekken MOET regelen. Gaat niet lukken bestaat dus niet.

  Je kan binnen no time 2e hands sta caravans, van tussen de 8.000 euro en 15:000 euro per stuk (of 2e/ 3e hands containerwoningen) op een verlaten stuk industrieterrein (op bijv. het parkeerterrein van bijv. een leegstaand logistiek bedrijf, of desnoods in 1 van de leegstaande distributiehallen) neerzetten en aansluiten op water en riool . Stroom kan met 2e hands zonnepanelen en accu’s. Zeker een gemeente kan dit snel regelen, zeker dankzij de spreidingswet. Gezinnen van 4 personen kunnen in zo’n stacaracan plaatsnemen. 1071 gedeeld door 4 maakt 268 stacaravans.

  Hier trouwens een prima bedrijfspand voor de opvang van veel vluchtelingen, zijn ook weinig omwonenden daar: https://www.fundainbusiness.nl/bedrijfshal/utrecht/object-42044003-gietijzerstraat-2-72/

  Ik help even.

 4. Herman

  Wees creatief en zoek op andere plekken,bijvoorbeeld in Afrika of andere continenten.

 5. jankanerwatvan

  Was het niet de gemeente Utrecht zelf, nota bene in de persoon van de burgemeester, die pleitte voor invoering van de spreidingswet? De gemeente die toen al niet kon voldoen aan het aantal asielzoekers wat zij volgens de spreidingswet zou moeten kunnen huisvesten?

  https://www.duic.nl/algemeen/oproep-van-burgemeester-dijksma-aan-de-eerste-kamer-we-hebben-die-wet-nodig/

  Zie hier het spanningsveld tussen politieke idealen en de harde realiteit.

 6. Ma

  Mijn ziek zusje staat ook al jaar op crisislijst begeleid wonen wanneer gebeurd daar wat mee

 7. woutvr

  Schande dat ze dat nu pas doen.

 8. Eric

  Tuurlijk, kom er maar bij !

  Maar natuurlijk gaat dit linkse College er alles aan doen om dit te bewerkstelligen!

  En dan onthutst zijn dat de PVV de grootste is geworden. De meeste burgers zijn het spuugzat!

 9. woutvr

  Maar gelukkig is het eindelijk zover. Ga zo door gemeente!

 10. de Kreek

  Gewoon een tent in het Griftpark of Wilhelminapark neerzetten, probleem opgelost. Je kan ze ook plaatsen bij die mensen die ruimte ten over hebben of een groot hart.

 11. Utrechter2

  Reminder voor iedereen die rechts is. CDA en VVD hebben als voormalige rechtse partijen de Spreidingswet erdoorheen gedrukt.

  Gelukkig zijn er alternatieven.

 12. Bert

  @lombokker

  Behalve dat het verdrag van Dublin al decennia wordt genegeerd en eigenlijk het leeuwendeel van deze migranten helemaal nergens recht op hebben.

  Besides, ons college van b&w heeft wel vaker lak aan nationale wetgeving, dus die spreidingswet kunnen ze ook negeren toch?

 13. Claire Obscur

  Sja mensen. Jarenlang niet verstandig stemmen en dan krijg je dus dit. Gelukkig gaat er binnenkort een heel andere wind waaien en dan worden dit soort gekkigheden al in de wortel gepareerd.

 14. Lisa

  @ Eric

  Wat ben je dan precies spuugzat?

  Dat de gemeente Utrecht deze vluchtelingen moet opvangen, komt niet door de linkse partijen in Utrecht, maar door de landelijke RECHTSE VVD, het is HUN spreidingswet die Utrecht DWINGT deze vluchtelingen op te nemen. Verdraai nu eens een keer niet de feiten. Dan zou je reactie door WEL ingelezen mensen wat serieuzer genomen worden. Of zeg pas iets als je zeker weet dat wat je zegt klopt en niet op aannames en propaganda af gaat.

  In hoeverre heb JIJ er last van dat er vluchtelingen opgevangen worden in de stad Utrecht?

  Wat kom jJIJ tekort door de opvang van vluchtelingen? Iets menswaardigs om te doen> ik ben zeer benieuwd naar je antwoorden.

 15. W

  @eric: en wat gaat de pvv daar aan dan doen? Vooralsnog laten ze verdomd weinig zien, behalve standpunten in de ijskast zetten 😂
  Dream on jongen!

 16. woutvr

  Schande weliswaar, maar fijn dat het nu gaat gebeuren! Succes gemeente Utrecht!

 17. Wil

  @Eric: “de meeste”?!
  Volgens mij heeft 75% van de burgers níet op de PVV gestemd.

 18. Nina

  Ook met een spreidingswet zijn de plekken er niet.
  We kampen nl. een grote woningcrisis in Nederland.
  Het is toch zeker geen hogere wiskunde?

 19. Geenstijl@Utrecht.

  Dit hebben wij als land te danken aan alle politieke partijen, en dan vooral aan de VVD die niet het lef heeft gehad om het vluchtelingen verdrag op te zeggen.
  En dit is nog maar het begin van alle ellende, van wat er gaat komen.

 20. Stadsie

  Gastvrijheid is geen grondrecht.

 21. Massegast

  We zijn toe aan de volgende fase voor de huisvesting van asielzoekers: nl. gedwongen inwoning. Oftewel het vorderen van woonruimte bij mensen die nu qua ruimte royaal wonen. Lacht u om deze opmerkingen van Massegast…..?

 22. Binnenstadbewoner

  Als dit gelukt is, moet de gemeente weer op zoek naar zoveel nieuwe opvangplekken, en daarna weer en daarn weer … dat is het probleem …. En dat in een stad met zo ongeveer de grootste wooncrisis van NL.

 23. Jeroen

  Wel ja. Dat kan er ook nog wel bij. En wat als we deze mensen zijn gehuisvest? Dan komt het COA drammen om weer 1000? Ergens is een keertje de maatschappelijke rek er uit. Ik snap niet dat de overheid en instanties niet onder ogen willen zien.

 24. Nina

  @ Lisa
  Vluchtelingen zijn het probleem niet. Die moeten we helpen, maar daarvoor is in Nederland geen onderdak meer te regelen. Dus moeten zij in de eigen regio worden opgevangen met geld en hulp vanuit Nederland.

 25. Nina

  @ Jeroen
  Er komen tenten op de Veluwe om asielzoekers te huisvesten, las ik ergens. Wij hebben deze mensen dus helemaal niks meer te bieden, dan in hun eigen regio. Het is inhumaan, want men komt met zeer hoge verwachtingen hier naartoe. Er worden steeds vaker woningen geweigerd door statushouders, omdat ze niet voldoen aan hun verwachting.

  Ook de eigen bevolking van Nederland lijdt onder het grote woningtekort.

  Ik begrijp er echt helemaal niks meer van en men gaat maar door met binnenlaten. Waarom? En wanneer komt men tot het inzicht dat het zo niet langer gaat?

  Vluchtelingen moeten we blijven helpen, maar het moet ergens waar wel plek is om mensen op te vangen.

 26. Tara Westerveld

  Binnen het vluchtelingenverdrag schijnt nog best veel te regelen te zijn om de instroom te beperken. Niet laten overkomen van familie van minderjarige asielzoekers, bijvoorbeeld. Maar aangezien er heel veel geld wordt verdiend aan deze hele crisis (denk bijvoorbeeld aan hotels die de komende jaren vol zitten zonder dat de uitbater daar iets voor hoeft te doen) is er geen WIL om dat te doen. Zie ook hier voor de mensen die op X zitten:
  https://x.com/frans_nijhof/status/1780130888925204926?s=61&t=d6c331cLDgnTVsPHSzmSNw

 27. Koel Hoofd

  Er wordt al 30 jaar dezelfde discussie over migratie = globalisatie vanuit de steeds dieper wordende loopgraven gevoerd zonder dat er een oplossing komt terwijl onze vrijheid steeds verder wordt ingeperkt.
  We hebben geen asiel-/migratiecrisis maar een diepe bestuurlijke crisis.
  Onze politieke groot akela’s, of ze nou over links of over rechts gaan, zijn namelijk al jaren bezig met cultureel sociaal economische harakiri op Nederland te plegen.

  @Massegast
  Jij snapt het.

  @Nina
  “wanneer komt men tot het inzicht dat het zo niet langer gaat?”
  Als ‘heulen met de vijand’ en ‘poepen op het eigen volk’ geen electoraal gewin meer oplevert.

 28. Statler

  @Massegast:
  ik lach niet.

 29. Utrechter2

  Werkgevers willen een onbeperkte hoeveelheid arbeidskrachten. Vandaar dat stemmen op oud voormalig rechtse partijen zoals CDA en VVD voor al die jaren geen zin heeft gehad. Linkse partijen zijn natuurlijk ook voor de asielzoekers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).