Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen criminaliteit en overlast in omgeving van Park Lepelenburg Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen criminaliteit en overlast in omgeving van Park Lepelenburg

Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen criminaliteit en overlast in omgeving van Park Lepelenburg

Gemeente Utrecht neemt extra maatregelen tegen criminaliteit en overlast in omgeving van Park Lepelenburg
Park Lepelenburg. Archieffoto DUIC
De gemeente Utrecht gaat maatregelen nemen om de overlast en criminaliteit in Park Lepelenburg tegen te gaan. Omwonenden en bezoekers hebben last van alcohol- en drugsverslaafden die regelmatig in en rond het park rondhangen.

De gemeente Utrecht gaat maatregelen nemen om de overlast en criminaliteit in Park Lepelenburg tegen te gaan. Omwonenden en bezoekers hebben last van alcohol- en drugsverslaafden die regelmatig in en rond het park rondhangen.

Meerdere gebieden in Utrecht kampen met overlast van alcohol- en drugsverslaafden die rondhangen en problemen veroorzaken. Eerder waren er vooral incidenten in de omgeving van het Lucasbolwerk, maar nu ervaren ook omwonenden en bezoekers van Park Lepelenburg overlast van alcohol- en drugsverslaafden.

Sinds 1 augustus is het in Utrecht verboden om in de openbare ruimte harddrugs te gebruiken, maar dat lijkt niet genoeg om de overlast bij Park Lepelenburg tegen te gaan. De gemeente komt nu in samenwerking met de politie en verschillende maatschappelijke instellingen met een aanpak die de veiligheid in de buurt moet vergroten.

Maatregelen

Verschillende maatschappelijke instellingen – Veldwerk, Jellinek, Lister, Leger des Heils, Tussenvoorziening, Altrecht en Barka – vormen samen een team dat twee keer per dag een ronde doet langs plekken waar vaak overlast is. De bedoeling daarvan is dat er contact wordt gelegd met de overlastgevers en dat zij op weg worden geholpen naar de juiste hulpverleners. Verder zijn er in de omgeving meer politie en handhavers aanwezig.

De gemeente hangt voor de komende zes maanden ook een extra camera op bij Park Lepelenburg. “De camera is een extra middel om te handhaven”, zo legt de gemeente uit. Benadrukt wordt dat de camera’s niet in woningen kunnen kijken. Software zorgt ervoor dat er automatisch een grijs vlak over ramen van woningen wordt geplaatst, dat meedraait als de camera beweegt. De beelden van de camera mogen alleen onder aansturing van de politie worden bekeken en worden na 28 dagen automatisch gewist.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. w

  haha daar gaan we weer, is de gemeente bekend met het waterbed principe?

 2. Geenstijl@Utrecht

  Ja hoor camera’s en toezicht, daar gaan we weer,kost de inwoners zwaar geld,en de overlastgevers verspreiden zich.
  Er zal wel een ambtenaar met goede contacten met dit bedrijf zijn ….
  Trouwens de politie heeft amper mensen om straatdiensten te draaien laat staan voor nog meer camera toezicht.
  Gewoon oppakken die gasten en vast zetten,duidelijkheid daar draait het om,en niet pamperen.

 3. magreet gaikhorst

  je gelooft je oren niet…..dit hadt al lang opgelost kunnen worden maar de aanpak is alleen voor instellingen en kornuiten als de schoorsteen maar rookt en de duurt wordt weer wat op de mouw gespeld…..10talen dealers op elke hoek enz…ja opgelost wel ja

 4. WV

  Manenburg hierna.

 5. Pee

  Symptoom bestrijding, dat is iets anders dan maatregelen treffen.

 6. Bert Bruislijm

  Problem, reaction solution.
  De gemeente is de weg kwijt.
  Zelf een probleem creeren en er dan een halfzachte oplossing voor bedenken. Gelukkig hebben we nu een hokjeszebrapad want dat is pas belangrijk @weggegooid geld.
  Maarja, Bert is maar een simpele boerelul.

 7. Witte Vrouw

  Wittevrouwenkade is dan de volgende plek. Bosjes, trapjes aan de waterkant, slechts een woonhuis, vele hoekjes. Er wordt al jaren gedeald. De methadonkliniek daar laat het ook allemaal toe, niks beveiliger voor de deur (die was wel beloofd aan de buurt toen ze er in trokken).

 8. Michiel

  Dus zelfs met het nieuwe verbod is het volledig onmogelijk om mensen die aan de lopende band overtredingen plegen gewoon op te pakken en in de cel of een gesloten instelling te plaatsen.
  Waarom neemt de gemeente dan zijn zo’n maatregel?

  Fijn he, zo’n overheid die wel veel macht heeft over gewone burgers, maar machteloos is tegen criminelen en overlastplegers. Het moet zeker eerst nóg verder uit de hand lopen met schietpartijen “steekincidenten”, plofkraken, explosieven, aanrandingen, bedreigingen…

 9. Michiel

  Oh ja, openbare dronkenschap is ook al sinds mensenheugenis gewoon strafbaar. Maar nee, we moeten nóg meer “extra maatregelen” verzinnen die we vervolgens niet handhaven.

 10. Geenstijl@Utrecht

  In November mag je stemmen,voor wegkijken en bagatelliseren, of echt nu eens iets gaan doen tegen dit soort overlast.
  We weten in iedergeval van welke partij deze burgemeester is,dus …..
  En het hoeft geen politiestaat te worden,maar er moet wel duidelijkheid komen,van wat er wel mag,en niet mag.

 11. Joris

  Sterrenburg, het parkje aan de achterkant is de volgende bottle neck. Hopen op een koude winter voor die omwonenden?

 12. w

  @geenstijl
  blijkbaar leef je met de illusie dat waar je op stemt daadwerkelijk een verandering teweeg brengt, in die mate dat oa criminaliteit afneemt of verdwijnt?
  haha!

 13. Peet

  Er is geen oplossing ,en als het wel zo is dan betekend dat zij daar ook niet meer mogen komen en dan verplaats het weer naar een andere plek ,dit blijf je houden.

 14. Carlo

  Ik heb medelijden met de bewoners van de volgende parken die aan de beurt gaan komen…

 15. Henk

  “Sinds 1 augustus is het in Utrecht verboden om in de openbare ruimte harddrugs te gebruiken, maar dat lijkt niet genoeg om de overlast bij Park Lepelenburg tegen te gaan.”

  Interessant, ik loop meerdere malen per week door dit park en in letterlijk 100% van de gevallen dat ik hier loop zie ik mensen harddrugs gebruiken.

  In 100% van de gevallen is er geen handhaving, geen politie en niemand die er iets aan doet of er iets van zegt. Pas zag ik wel een man in een rood vestje, waarschijnlijk een maatschappelijk werker die met een vrouw die enorm opzichtelijk een crackpijp lag te roken op een bankje een ‘gezellig’ praatje maakte. Ik snap dat het voor dit soort helpers ook nogal lastig is om dit probleem op te lossen maar verbod op verbod in stellen in het land/ in de stad en daarna op geen enkele manier handhaven vind ik toch wel enorm dom.

 16. Peter van Zoest

  Oplossing is simpel: bankjes weghalen en burgerwacht laten patrouilleren.

 17. Peter van Zoest

  Bankjes weghalen en burgerwacht laten patrouilleren. Van de pliesie hoef je niks te verwachten.

 18. Koel Hoofd

  Waterbedbeleid.

  @Geenstijl@Utrecht
  Dat is nou ijdele hoop.
  De VVD heeft ons net 13 jaar lang vele linkse oren aan de rechterkant van het hoofd aangenaaid, en toch staat de VVD weer hoog in de peilingen.
  De PvdA heeft in Rutte II de bijl in de sociale voorzieningen gezet omdat Brussel draconische bezuinigingen eiste, en toch dweept men weer met de PvdA als grote groene sociale verlosser.
  Dan is er nog NCS die door het volk nu als de echte messias wordt gezien, maar dat wordt gewoon CDA 2.0 en een grote teleurstelling.
  Kortom, we krijgen een hele smerige verkiezingsstrijd vol loze beloften en groen gebakken lucht, en dan heft men het overwinnings glas, doet men een verliezers plas, en alles is weer zoals het was….

 19. Gj van OostveenMeijer

  Laten ze naar het park aan de goudkust verhuizen dan wordt er echt iets aan gedaan??

 20. Janah

  Iedere samenleving heeft een output van mensen die buiten de boot vallen. Al dan niet verslaafd. Sommigen van hen kunnen via een hulpverleningstraject binnen boord gehaald worden. Een groot deel redt het niet en verhuist van hot naar haar. Ooit had je daar opvang voor b.v. in Veenhuizen. Maar dat bestaat niet meer, daar zijn we te beschaafd voor geworden. We laten ze nu gewoon wegrotten.

 21. WJM

  Het was Het .Lucas Bolwerk!
  Daarna Lepelenburg!
  En het volgende is…………..
  En wat doet de politiek…………?

 22. Pee

  @Koel Hoofd 6/10/2023 – 14:59
  Zo is het helemaal.

 23. Utrechtse Rakker

  Beste mensen,om eerlijk te zeggen,zou ik niet weten op welke partij ik zou moeten stemmen,het zijn allemaal leugenaars met een andere kleur jasje of rokje.
  Zelfs de PVV Utrecht is een slap zooitje,wat zeg ik,slap aftreksel van de landelijke partij.
  FvD zijn de weg kwijt geraakt met hun fantasie ideeën en verhalen.

 24. Utreg Faalt

  Maar liefst 7 maatschappelijke instellingen houden zich hiermee bezig. Opdoeken en (subsidie) geld naar Politie en Handhaving

 25. W.H.de Groen

  Per direct vann de straat halen en onder streng regime(werken en leren) achter gesloten muren laten afkicken waarbij een minimale periode van 2 jaar in acht word genomen.
  Bij terugval nogmaals een periode van tenminste 4 jaar gaan hanteren en wanneer het dan niet werkt… Een plek creeren waar ze binnen gesloten muren hun miserabele leven mogen gaan uitzitten.
  Inhumaan……..Dacht het niet.
  Laten wegrotten…Da’s inhumaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).