Gemeente Utrecht neemt maatregelen tegen toenemende overlast in Lombok Gemeente Utrecht neemt maatregelen tegen toenemende overlast in Lombok

Gemeente Utrecht neemt maatregelen tegen toenemende overlast in Lombok

Gemeente Utrecht neemt maatregelen tegen toenemende overlast in Lombok
De Kanaalstraat op de kop van Lombok
De gemeente Utrecht gaat extra actie ondernemen om de toenemende overlast in de wijk Lombok tegen te gaan. Dat kondigde burgemeester Sharon Dijksma aan tijdens het wekelijkse vragenuur. Een groep van ongeveer twintig mannen veroorzaakt in de Utrechtse wijk de laatste tijd veel overlast en pleegt strafbare feiten.

De gemeente Utrecht gaat extra actie ondernemen om de toenemende overlast in de wijk Lombok tegen te gaan. Dat kondigde burgemeester Sharon Dijksma aan tijdens het wekelijkse vragenuur. Een groep van ongeveer twintig mannen veroorzaakt in de Utrechtse wijk de laatste tijd veel overlast en pleegt strafbare feiten.

Lombok wordt de laatste tijd flink geteisterd door een serie van winkeldiefstallen, zakkenrollen, intimidatie, bedreiging en middelengebruik. Vanwege deze toenemende overlast stelde raadslid Tess Meerding van de VVD vragen aan burgemeester Dijksma. De burgemeester van Utrecht herkent het geschetste beeld. “Aan de Timorkade, de Damstraat en Kanaalstraat zien we echt een toename van overlast en strafbare feiten. Die worden veroorzaakt door een groep met een harde kern van ongeveer vijftien tot twintig mannen.”

Sinds november is er in de omgeving van de Timorkade al een stijging te zien van het aantal diefstallen en meldingen van overlast. Dat heeft onder andere te maken met eerdere overlast onder het Bollendak bij station Utrecht Centraal. Na maatregelen te hebben genomen om de problemen daar tegen te gaan, heeft een deel van die groep zich verplaatst naar Lombok. Fractievoorzitter van D66 Maarten Koning spreekt van een waterbedeffect. De burgemeester is het daar deels mee eens. “Een deel van de groep overlapt elkaar, maar niet allemaal”, zei de burgemeester, om er vervolgens aan toe te voegen: “We moeten voorkomen dat dit een soort vervelend rondreizend circus in de stad wordt.”

Maatregelen

Sinds 2016 is er al een gebiedsgerichte aanpak voor Lombok. Daardoor is er een straatconciërge gekomen, een extra wijkboa en meer jongerenwerk. Volgens burgemeester Sharon Dijksma heeft die aanpak wel degelijk effect gehad, maar is er nieuwe overlast bijgekomen. “Datgene dat we hebben gedaan blijkt onvoldoende om de huidige problematiek het hoofd te bieden.”

Dat betekent dat aanvullende acties nodig zijn. Zo zijn er de afgelopen periode extra politie, gemeentelijke handhaving en winkelstewards ingezet om de overlast tegen te gaan. Ook is er een speciale appgroep waarin bewoners en ondernemers de overlast veiliger en makkelijker kunnen melden. Daarnaast is er op de Timorkade een flexibele camera neergezet. Verder is de gemeente bezig met persoonsgerichte aanpak voor de zogenaamde bekende overlastgevers.

Gebiedsverboden

Ook wordt nog gekeken of er gebiedsverboden opgelegd kunnen worden. Vanaf zaterdag komt er in ieder geval tijdelijk extra toezicht van het flexteam van de gemeentelijke handhaving in de Kop van Lombok en in het stationsgebied.

De burgemeester waarschuwt er tenslotte voor dat het probleem dat deze groep veroorzaakt niet op korte termijn is op te lossen en dat de gemeente daarbij hulp nodig heeft van de landelijke overheid.

6 Reacties

Reageren
 1. Wies

  In dit artikel staan allemaal tandeloze tijgers genoemd. Een tandeloze tijger kan niet bijten en dus zal het probleem blijven bestaan. De echte oplossing is echt handhaven, door politie. Vervolgens deze knakkers overleveren aan de IND/dienst Terugkeer en Vertrek en retour afzender sturen.

 2. w

  het waterbedeffect zal blijven bestaan zolang er niks structureels gebeurd!

 3. Martijn

  Begin eens met het oppakken en vastzetten van deze groep als geheel. Wegens ondermijning openbare orde o.i.d. Vervolgens kun je gaan bepalen of ze uit NL kunnen worden verwijderd of op een andere manier onder toezicht kunnen worden gesteld. Winkelstewards en een flexibele camera gaan dit niet oplossen.

 4. Marcel Visser

  U kunt wat bereiken met uw vaste inzendingen door op een partij te stemmen die onmiddelijke handhaving en opsluiting in zijn programma heeft staan. Anders bent u net zo een roepende in de woestijn als de burgemeester. Niet in 1 keer oplossen? Gewoon paar jaar over doen? Leuker gaan we het niet maken? Wat een brevet van onvermogen.

 5. JdV

  De problemen in lombok los je op aan de buitengrenzen van de EU. Want het zijn niet Floris-Jan en Merel die de sleutels van een woning krijgen.

 6. oudere heer

  wat een stelletje viespeuken daar ik kom er elke morgen doorheen . en steevast is daar de gemeente reiniging s,ochtens om 06.00 aan het vegen. ik heb van mijn leven nog nooit een veegwagen gezien in oog in al. maar iedere maand wel 90 euro gemeentelijke belastingen ophoesten voor 1 vuilniszak in de week . beetje verkeerd verdeeld lijkt mij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).