Gemeente Utrecht neemt Oekraïense ambtenaren in dienst ter ondersteuning van wederopbouw Gemeente Utrecht neemt Oekraïense ambtenaren in dienst ter ondersteuning van wederopbouw

Gemeente Utrecht neemt Oekraïense ambtenaren in dienst ter ondersteuning van wederopbouw

Gemeente Utrecht neemt Oekraïense ambtenaren in dienst ter ondersteuning van wederopbouw
De gemeente Utrecht gaat één of twee Oekraïense ambtenaren in dienst nemen en wil op die manier een bijdrage leveren aan de wederopbouw van Oekraïne. De ambtenaren worden aangedragen door Ro3kvit, een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met de wederopbouw.

De gemeente Utrecht gaat één of twee Oekraïense ambtenaren in dienst nemen en wil op die manier een bijdrage leveren aan de wederopbouw van Oekraïne. De ambtenaren worden aangedragen door Ro3kvit, een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met de wederopbouw.

De Oekraïense president Zelensky vroeg het Nederlandse parlement op 31 maart om steun, specifiek bij de wederopbouw van het land. Daarnaast zijn er inmiddels een heleboel gevluchte Oekraïners in Nederland terechtgekomen, die hun netwerk in Europa benaderen om zinvol werk te kunnen doen.

Het samenwerkingsverband Ro3kvit brengt de vraag en het aanbod bij elkaar. Ro3kvit ontstond in de internationale gemeenschap van stedenbouwkundig ontwerpers en onderzoekers. Doel van het samenwerkingsverband is om methodes te ontwikkelen voor de wederopbouw van Oekraïense steden. Ze doen dat met behulp van onder meer universiteiten en ontwerpbureaus. Het netwerk bestaat inmiddels uit vijftig leden uit twaalf landen. Vanuit Nederland is onder meer voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade betrokken.

Ro3kvit werkt op dit moment aan stedenbouwkundige toekomstvisies voor steden als Marioepol en Zaporizja, vluchtelingenwoningen die nodig zijn in West-Oekraïense steden, onderzoek naar erfgoed en culturele identiteit en herziening van energiebronnen en infrastructuur, met als doel om voor komende winter onafhankelijk te zijn van Russisch gas.

Oekraïense experts

De gemeente Utrecht hield zich tot nu toe vooral bezig met de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar wil verder kijken naar manieren waarop Utrecht bij kan dragen aan de wederopbouw van steden in Oekraïne. Ro3kvit is daar volgens de gemeente een mooie manier voor, omdat veel wordt samengewerkt met Oekraïense experts. Zij kennen de lokale context en weten hoe het lokale bestuur en organisaties in Oekraïne werken.

Vanwege de oorlog werken de experts niet vanuit Oekraïne, maar met een tijdelijk dienstverband bij Nederlandse steden. Utrecht is naar eigen zeggen de eerste stad die de stap zet om één of twee Oekraïense ambtenaren tijdelijk in dienst te nemen. Zij worden voorgedragen door Ro3kvit en worden ook door Ro3kvit begeleid.

Utrechtse werkzaamheden

De gemeente verwacht dat de Oekraïense ambtenaren de helft van de tijd via projecten van Ro3kvit werken aan de wederopbouw van Oekraïne. De andere helft van de tijd zijn ze met begeleiding vanuit Ro3kvit bezig met reguliere Utrechtse werkzaamheden.

De voorbereidingen van het project met één Oekraïense ambtenaar zijn inmiddels begonnen. Hij of zij komt te werken op de gemeenteafdeling Ruimte. Afhankelijk van de resultaten wordt gekeken of er nog een tweede Oekraïense ambtenaar in dienst wordt genomen.

26 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Oekraïnse ambtenaren in dienst van een door Nederlanders betaalde overheid, die werken aan de wederopbouw van steden die in Russische handen zijn, zoals Marioepol?

  Het kan toch niet anders dan dat het toppunt van gekte nu bereikt is?

 2. Herman

  Wat is dit voor raar gedrag?
  Een gemeente moet zich bezig houden met de gemeente. Buitenlandse politiek is voor de Rijksoverheid.

 3. [email protected]

  Dit is toch fantastisch van de gemeente Utrecht, alvast meewerken aan de opbouw van Oekraïne.

 4. Scheefschieter

  Inwoners van andere steden die reageren op blogs van Utrecht?

  Het kan toch niet anders dan dat het toppunt van gekte nu bereikt is?

 5. Peter de V.

  Want we hebben in Utreg nog niet genoeg projecten/problemen/uitdagingen.

  Zucht.

  Ik betaal met liefde mijn belastingen, want ik ben blij dat ik dat kan, maar ik word wel een beetje ongelukkig waar het aan wordt uitgegeven. Ik wil graag een veilig, schoon, groen, gezond Utrecht waar iedereen kan rondkomen en een woning heeft en goed onderwijs en een beetje cultuur voor de vrije tijd. En waar de paspoorten op tijd worden geleverd.
  Dat is al moeilijk zat, hebben we de afgelopen jaren gemerkt. Zelfs die basistaken kan de gemeente al nauwelijks regelen.

  Nu dit weer.

 6. [email protected]

  Aaa wat fijn Oekraïnse mannelijke ambtenaren die eigenlijk in eigen land moeten blijven om te helpen, krijgen in de stad Utrecht een baantje.
  Laten vooral solidariteit tonen met de mannen in Oekraïne die iedere dag hun leven riskeren,en laten we vooral maling hebben aan de huidige oorlogswetten in Oekraïne,dat is echte solidariteit.
  Nogmaals je hoeft niet te vechten,je kan ook andere werkzaamheden verrichten,maar ga niet laf in Europa zitten.
  Er zullen in de Utrechtse politiek ook mensen zijn die hier vraagtekens hebben.

 7. Katja

  Welke wederopbouw ? Pas als er een vredesverdrag is, dán kun je pas een inventarisatie maken wat er moet gebeuren.

 8. Koel Hoofd

  “Doel van het samenwerkingsverband is om methodes te ontwikkelen voor de wederopbouw van Oekraïense steden. ”
  Dat is wel weer een nieuw toppunt van westerse arrogantie en achterlijkheid
  Net alsof ze in Oekraine niet weten hoe ze steden moeten bouwen terwijl de Russen het nog van Kiev hebben geleerd. Daarnaast is Oekraine net zo corrupt als Rusland en die twee strijden om de toppositie op de corruptheidsschaal in Europa. Daar verbleken Hongarije, Bulgarije en Roemenie bij en daar verdwijnen al jaren ettelijke Europese miljarden in de zwarte gaten van diepe zakken.

  “stedenbouwkundige toekomstvisies voor steden als Marioepol”
  Dat is helemaal platgebombardeerd, zeg maar een hele grote parkeerplaats geowrden, en de Russen zullen dat stukje verschroeide aarde nooit meer opgeven. Het enige wat Utrecht Oekraine kan bieden is een klimaatkalifaat waar marxisten (die noemden ze in Oekraine ooit sovjets) de scepter zwaaien.

  Maar duurzaam slinks Utrecht krijgen er vast wel weer een warm gevoel bij vanwege de vele vliegreisjes naar het buitenland op kosten van de burger die ineens heel vaak noodzakelijk blijken te zijn.
  Nog 3 jaar en 10 maanden en dan mogen we weer stemmen…
  Hoe hoog zal de woningnood hier dan zijn?

 9. [email protected]

  Tja als je niet wil opdraaien voor de luxe hobby’s van de Utrechtse politiek wordt je toch genoodzaakt om te ……… met je inkomstenbelasting.
  Maar vooral roepen dat er moeilijke tijden aan komen,ja voor de hardwerkende belastingbetalers.

 10. Berk

  Hopelijk is het toppunt van jouw cynisme nu eindelijk eens bereikt Scherpschutter. Je lijkt me geen vriendelijk mens

 11. Zuilen030

  De wederopbouw van onze eigen stad verdient prio, na jarenlang beleid van blokkendozen bouwen, oude postkantoor vernielen, horeca uitbreiding, verdichten van de stad en oeverloos geld verspillen aan stadsboulevards lijkt het mij tijd om eens Utrechtse wethouders en medewerkers aan te stellen.

 12. Scherpschutter

  @Berk

  U lijkt mij ook geen aardig mens, tenzij u er voorstander van bent om met Nederlands belastinggeld Keniaanse ambtebaren in dienst te nemen om parken in Somalië te onderhouden. Dan bent u wel aardig.

 13. Pee

  ”De andere helft van de tijd zijn ze met begeleiding vanuit Ro3kvit bezig met reguliere Utrechtse werkzaamheden.”
  Daar hebben ze zich niet mee te bemoeien want ze weten niets van nederland laat staan van utrecht.
  Helpen met wederopbouw van Oekraïne kan pas plaatsvinden als er een eind aan die oorlog komt.
  Hier in nederland hebben de Nederlanders de stad rotterdam zelf op moeten bouwen na de tweede wereldoorlog .
  Dus degene die nu gevlucht zijn kunnen na afloop van de oorlog mooi terug om de handen uit de mouwen te steken en de boel op te bouwen in de Oekraïne.
  Of dachten ze soms dat wij dat even gaan doen zodat ze zelf in een nieuw opgebouwd land terecht komen.
  Die zelensky blijft ook maar doorgaan met video oproepen om wapens en weet ik wat nog meer te vragen .
  Maar wat doen ze eigenlijk zelf en waarom zijn ze afhankelijk van derden voor wapens etc. Die zelensky vind de media maar wat interessant.

 14. Hans

  Wat een ongelooflijk kleinburgelijke, bekrompen, provinciaalse standpunten worden hier uitgevent door bij voorbeeld Scherpschutter (verbaast me niks).
  Het revanchistische Rusland wordt tot op heden – zeer tot ons directe voordeel – voortreffelijk gedwarsboomd door de Oekraïners. Die moeten we, waar mogelijk moreel en materieel steunen. Dat dit nu op uiterst bescheiden wijze – het kost ons niks – door de gemeente Utrecht gedaan wordt is uitermate verdedigbaar en van het aller grootste nut. De lui hier die dit niet snappen begrijpen 0,0 van de ontwikkelingen die zich thans ontvouwen op het wereldtoneel.

 15. Hans

  @ Pee
  ‘Hier in nederland hebben de Nederlanders de stad rotterdam zelf op moeten bouwen na de tweede wereldoorlog’.

  Pee vergeet even voor het gemak (maar wist het waarschijnlijk niet) dat Nederland in het kader van de Marshallhulp vanaf 1948 (en de vier jaren daarop volgend) voor ongeveer een miljard Amerikaanse dollars aan hulpgoederen ontving. Dat was zeker voor die tijd een astronomisch bedrag wat voor het grootste deel uit schenkingen bestond.
  Het te werk stellen van een Oekraïner door de gemeente Utrecht om een minimale, haast symbolische bijdrage te leveren aan een ooit, hopelijk – te verwezenlijken wederopbouw van door de Russische boeven kapotgeschoten huizen van Oekraïense burgers verdient zelfs de kwalificatie ‘peanuts’ niet eens.

  U moet dus even nadenken over uw beweringen en zeker niet net doen alsof Nederland er na de oorlog helemaal op eigen kracht weer bovenop gekomen is. Want dat is domweg onwaar.

 16. Confusius

  Rotterdam is wederopgebouwd met buitenlands materieel (geschonken soms), buitenlands geld, hulp van ook buitenlandse planologen en ook verdere buitenlandse mankracht.

  So far dus weer het reaguurdersgezwets.

 17. Jan de Haas

  @Hans,

  Daar hebben de Nederlandse inwoners ook flink voor terugbetaalt in de jaren daarna,dus nou niet suggereren dat alles voor niks was aan hulp.
  Ffff beter je geschiedenis leren kennen Hans.

 18. Hans

  Ja Jan, de geschiedenis leert ons veel.
  Zoals gezegd: het leeuwendeel van de Marshallhulp bestond uit schenkingen. Het was een vorm van ontwikkelingshulp. Of dat je nu bevalt of niet. Zo zijn de feiten.

 19. Scherpschutter

  @Jan de Haas

  Sterker nog, daar betalen de inwoners van Nederland vandaag de dag nog steeds een torenhoge prijs voor, alleen weten Confusius en Hans uiteraard niets van het trust-systeem achter de schermen, dat tot op de dag van vandaag actief is.

 20. Hans

  Boude beweringen van Scherpschutter. Bewijslast voor dit soort van uitlatingen ligt volledig bij hem. Zal mij benieuwen.

 21. Pee

  @Hans
  Ik ontken niet dat we geld en materialen en dergelijke gekregen hebben maar het waren wel over het algemeen de Nederlanders zelf die de handen uit de mouwen staken .
  Het is niet zo dat het Nederlandse volk massaal was gevlucht en dat anderen ons land weer moesten opbouwen.
  Er zaten ook haken en ogen aan die hulp of weet je dat niet?

 22. Confusius

  @ Pee

  1) Het zijn OEKRAIENSE ambtenaren die vanuit hier de wederopbouw coördineren met hulp. Ze bouwen dus hun eigen door een buitenlands land vernietigde steden op. Met hulp ja. Daar heb je dus buitenlandse vrienden voor. Dit kunnen trouwens ook gewoon vrouwen zijn (als reactie op eerdere reacties).

  2) Er zijn helemaal geen Nederlanders de wereldzëen over gegaan in de 50’er jaren nee> PROEST! (cynisme modus uit).

 23. Hans

  Aanvulling op Confusius, met dank voor zijn bijdrage 🙏

  Het zijn voornamelijk de gastarbeiders geweest die in de na-oorlogse periode massaal hebben bijgedragen aan de wederopbouw van Nederland. Hele woonwijken en nieuwe steden hebben zij voor ons uit de grond gestampt. We hebben ze uitgebuit en hebben de mannen vroegtijdig doen verslijten. Zij werkten onder zeer slechte, zo niet mensonterende condities (zeer lage lonen, geen sociale voorzieningen, huisvesting in woonkazernes met stapelbedden etc. etc.) Deze mediterrane broeders werden hier rücksichtslos heengehaald door diverse werkgeversverbonden plus de christelijke partijen en natuurlijk ons aller VVD. Herinnert u zich dit nog? Geschiedenis is een erg nuttig vak. Het kan ons behoeden voor eigenwaan en superioriteitsgevoelens. Twee kwalen die in ons huidige Nederland oneindig voortwoekeren. We leven deze nare geestesgesteldheden soms zelfs uit op de bevolking van het door Rusland platgewalste Oekraïne. Dat is uiterst betreurenswaardig en geeft aanleiding tot (diepe) plaatsvervangende schaamte.

 24. [email protected]🛑

  @Hans,

  Droom lekker verder met al die onzin,lijkt wel een roman van een slechte schrijver.

 25. Hans

  @ [email protected]

  Wat klopt er niet aan mijn betoog?

 26. Master C.

  @ Geenstijl

  Hans is wel de enige, maar dan ook de enige die feitelijke juistheden verkondig, in tegenstelling tot menig reaguurder

  Dwarsgetekend een geschiedenisdocent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).