Gemeente Utrecht niet te spreken over pedojagers: ‘Doe aangifte van misbruik’ Gemeente Utrecht niet te spreken over pedojagers: ‘Doe aangifte van misbruik’

Gemeente Utrecht niet te spreken over pedojagers: ‘Doe aangifte van misbruik’

Gemeente Utrecht niet te spreken over pedojagers: ‘Doe aangifte van misbruik’
Eind oktober vond in Utrecht een demonstratie plaats tegen pedofilie
De gemeente Utrecht zegt niet te spreken te zijn over de acties van zogenoemde pedojagers. “Als burgers een vermoeden hebben dat iemand zich schuldig maakt aan misbruik van kinderen kan hiervan melding worden gemaakt bij de politie”, aldus de gemeente.

De gemeente Utrecht zegt niet te spreken te zijn over de acties van zogenoemde pedojagers. “Als burgers een vermoeden hebben dat iemand zich schuldig maakt aan misbruik van kinderen kan hiervan melding worden gemaakt bij de politie”, aldus de gemeente.

D66, PvdA, Student & Starter en SP gaven in november aan zich zorgen te maken over signalen dat mensen steeds vaker het recht in eigen hand lijken te nemen bij de opsporing van pedofielen. Deze pedojagers doen zich in sommige gevallen voor als minderjarigen en maken via bijvoorbeeld sociale media afspraken met volwassenen. Op zo’n afspraak kan er geweld worden gebruikt.

Ook in Utrecht zijn pedojagers actief. De gemeente bevestigt dit nu ook. Zo richt bijvoorbeeld de groep Jagers 030 zich specifiek op de stad. Daarnaast zijn er meerdere groepen die actief zijn in de regio.

Wet

De gemeente zegt dat iedereen zich aan de wet moet houden en nooit mag overgaan tot ‘eigenrichting’. “In onze rechtsstaat vindt opsporing en vervolging plaats door de politie en het Openbaar Ministerie.”

Daarnaast zegt de gemeente dat het aan de schandpaal nagelen van vermeende pedoseksuelen averechts kan werken. “Er valt niet uit te sluiten dat de werkwijze van ‘pedojagers’ leidt tot een sociaal isolement van pedoseksuelen waarmee schaamte, het risico op het afhouden van hulp en uiteindelijk de kans op een zedendelict toeneemt.”

Geweld

Zoals hierboven al genoemd gaat een confrontatie tussen pedojagers en vermeende pedoseksuelen soms gepaard met geweld. “Omdat zo’n confrontatie met emotie gepaard gaat, is er bovendien risico op escalatie. Burgers zijn hier meestal niet op toegerust. Als er geweld wordt gebruikt kan dat snel leiden tot onveilige situaties”, aldus de gemeente.

De partijen vroegen in november ook of er een samenwerking was tussen agenten en pedojagers. De gemeente zegt dat hier geen sprake van is. Ook zegt de gemeente tot slot dat de politie de afgelopen drie jaar geen meldingen over zedendelinquenten heeft laten liggen vanwege gebrek aan capaciteit.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Probleem

  Helaas heeft de politie niet voldoende capaciteit…als je aangifte al niet wordt ontmoedigd.

 2. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat de hooligans iets “leukers” gevonden hebben. Die gaan echt geen aangifte doen.

 3. Berend

  Is er een link met de teddyberen met briefjes vastgetaped aan palen in de stad? Of is dat weet wat anders? Vage boel

 4. Manou De R.

  Ook hier weer: symptoombestrijding. Pedo-jagers zijn er niet voor niets. Als het politie-apparaat effectief haar werk zou kunnen doen had dit fenomeen niet eens bestaan. Vragen? Geen vragen.

 5. wollie

  110% tegen misbruik… ben je dan stiekem 10% vóór? hoe werkt dit?

 6. Sjors

  Ik moet bij dit soort berichten altijd een beetje denken aan de zgn. potenrammers. Veel van hen bleken achteraf verborgen homoseksuele gevoelens te hebben.
  Dat hoeft hier natuurlijk helemaal het geval niet te zijn. Maar als het wel zo is, dan is het mooi dat ze tegen hun eigen verborgen pedoseksuele gevoelens vechten.

 7. cas

  Wat zou er gezegd worden als zo’n pedojager neergeschoten wordt door een opgejaagd persoon? Gaat zeker een keer gebeuren nu het bekend wordt dat deze mensen anderen in de val proberen te lokken.

 8. Herman

  Inderdaad geen goed plan.
  Nu zijn pedo’s wel zo’n beetje het laagste wat we hebben, maar als motorclubs e.d. zich gaan opwerpen als pedojagers gaat dit geheid een keer mis.
  En wat als een club zelf huisjesmelkers gaan jagen, of verkeersovertreders, of witte boorden?
  We hebben in Nederland een rechtsstaat met opsporingsapparaat. Die zijn echt niet zaligmakend en foutloos, maar wel stukken beter dan recht in eigen handen nemen.

 9. MJPD

  @Sjors
  Dat vermoeden heb ik ook. Ik vermoed ook dat de meeste ‘pedojagers’ aan een bepaald signalement voldoen en dit als excuus gebruiken om middels uitlokking excessief geweld toe te passen.

 10. Wim Vreeswijk

  Probleem @ dan moet er onmiddellijk een brandbrief gestuurd worden richting Den Haag, dat er veel meer geld moet komen voor extra agenten en extra politiebureaus in de 10 Utrechtse wijken zodat er veel meer extra ogen en oren komen in de wijken alsmede het opsporen van pedo-advertenties.

 11. BW

  Hooligans en motorbendes die voor eigen rechter spelen. What could possibly go wrong?

 12. Joop de Zeeuw

  Op de foto ziet u 110% brave burgers die louter het goede met de mensheid voor ogen hebben.

 13. HArry

  Ze hanteren in ieder geval geen rookverbod of gaan van het gas af.

  Dat spreekt dan wel weer voor ze.

 14. Bert

  En waar was diezelfde gemeente toen er bekend werd dat er gemiddeld 1500 zware zedenzaken per jaar blijven liggen en aangifte doen actief wordt ontmoedigd ?

 15. bawang putih

  kunnen de motorclubjongens ook even tussendoor wat plofkrakers, pilfabrikanten en Michael P. types in de val lokken? dat ruimt pas op

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).