Het college van B&W laat weten de woonsituatie van bewoners van de Queridostraat in Utrecht onacceptabel te vinden. Twee huizenblokken met 36 woningen in Nieuw Engeland zijn rijp voor een grondige renovatie of de sloopkogel. Woningcorporatie Bo-Ex heeft verschillende woningen in de huizenblokken niet goed onderhouden. Dit laat de gemeente weten op vragen van Utrecht Solidair, PvdA en GroenLinks.
Terwijl spandoeken die oproepen tot sloop in de wind wapperen aan de gevel van een verouderd huizenblok aan de Queridostraat, wordt er in sommige woningen juist hard gewerkt om de afbraak tegen te houden. DUIC schreef eerder al uitgebreid over het onderwerp waarbij we met meerdere bewoners spraken. Ook de politiek zet zich in voor de bewoners. Verschillende partijen stelden vragen aan verantwoordelijk wethouder Dennis de Vries.
De 36 woningen in de twee huizenblokken zijn sterk verouderd. Vele jaren heeft er geen grote renovatie plaatsgevonden en is alleen het minimale onderhoud gepleegd. De bewoners werd jarenlang de worst voorgehouden dat er een grootschalige opknapbeurt aan zat te komen, maar Bo-Ex veranderde van gedachten en wil de boel nu slopen. Bewoners zijn in de loop van de jaren ook tegenover elkaar komen staan, sommigen willen sloop en andere willen renovatie.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Al met al verdient het handelen van Bo-Ex niet de schoonheidsprijs, eerder liet wethouder Dennis de Vries al weten ‘buikpijn’ te krijgen vanwege de situatie. Nu zegt het college, als antwoord op vragen van Utrecht Solidair, PvdA en GroenLinks, nogmaals de situatie onacceptabel te vinden. Zo zou er onder meer geen goed onderhoud gepleegd zijn.
“Wij zijn het eens met de fracties dat goed onderhoud van corporatiebezit te allen tijde op de eerste plaats moet staan. Dit behoort tot hun kerntaken. Bij de Queridostraat is dit helaas niet altijd het geval geweest. Bo-Ex heeft aangegeven dat zij lering trekken uit hun handelen en benadrukken bij ons dat dit nu is verbeterd. Wij blijven hen hier scherp op wijzen.”
Sloop/nieuwbouw
In de basis is het college ook tegen het slopen van sociale huurwoningen om plaats te maken voor nieuwbouw, beter zou zijn om panden te renoveren. Maar soms zijn er wel uitzonderingen dat sloop nodig is. Maar de gemeente benadrukt dat huurders op de juiste manier geïnformeerd moeten worden. Bewoners hebben bij DUIC aangegeven zich ongehoord te voelen.
“Dit betekent dat ze uitgebreide informatie dienen te krijgen over de verschillende scenario’s en wat dat voor hun situatie kan betekenen. Hierbij moeten ze ook geïnformeerd worden over de bijbehorende opties en rechten. Alleen dan kunnen huurders immers bepalen wat zij het beste vinden passen voor hunzelf en kunnen zij een gewogen afweging maken. Als daarna uit meerdere onafhankelijke gezamenlijke onderzoeken blijkt dat sloop niet gewenst is bij de meerderheid van de bewoners dan zijn wij van mening dat de corporatie hier gehoor aan moet geven en dit zwaar moet laten meewegen in de afweging voor sloop/nieuwbouw. Dit hebben wij ook bij Bo-Ex aangegeven.”
Uit eerdere peilingen bleek dat de meeste bewoners voor renovatie waren, in plaats van sloop. Op dit moment loopt er nog een draagvlakonderzoek en daaruit kan bekeken worden wat de bewoners op dit moment het liefste willen.
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.
Gekoppelde berichten

Renovatie of sloop woningen Queridostraat in Utrecht? Bewoners lijken in ieder geval de dupe
Terwijl spandoeken die oproepen tot sloop in de wind wapperen aan de gevel van een…

Straatnamen in Utrecht: waar komt de naam Queridostraat vandaan?
In Utrecht West is de Queridostraat te vinden, gelegen tussen de Jaffastraat en de Louis…
9 Reacties
ReagerenSlopen en nieuwbouw is de enige echte oplossing. Dan kunnen er gelijk meer woningen terugkomen.
Ik denk dat bo ex expres niks aan onderhoud doet om op sloop aan te sturen. Waarschijnlijk zitten daar veel mensen die er al lang wonen en nog steeds een lage huur hebben waar bo ex vanaf wil. Dus slopen en dan kunnen ze lekker in de nieuwe woning de maximale huur betalen.
Misschien moet er een bescherming komen waar je de oorspronkelijke huur houdt die je al had.
Lang leve de commerciële wooncorporaties, met sociale huurwoningen ..😉😭😭😭😭😭
Dit gaat nog veel meer gebeuren. Met alle maatregelen i.v.m. de energietransitie zijn dit soort panden uit de vijftiger jaren eenvoudigweg niet rendabel meer te renoveren, terwijl dat een klein aantal jaar geleden nog wel haalbaar leek. Als voor een pand als dit energielabel B met pijn en moeite net wel of net niet gehaald kan worden, dan is het niet verantwoord om ook nog van het gas af te gaan. En dat is tegenwoordig wel een eis. Zo is sloop en nieuwbouw de enige optie die overblijft.
De reactie van de wethouder is dan ook een beetje flauw, omdat het college van Utrecht juist vol inzet op ‘van het gas af’, maar kennelijk niet inziet wat het effect daarvan is op deze en vergelijkbare situaties.
Ik begrijp de rol van de gemeente niet in deze. De gemeente is geen eigenaar van de woningen of stuurt BoEx aan. Het gaat hier om huurders die ontevreden zijn over de manier waarop zij worden behandeld door hun huurbaas. Stap naar de huurcommissie als je van mening bent dat je huur niet in overeenstemming is met de kwaliteit van de woning. Stap naar de rechter als je van mening bent dat de huurbaas zich niet aan andere afspraken houdt. Zo moeilijk is het niet, maar wat zelfredzaamheid is tegenwoordig ver te zoeken in de gepamperde gemeente Utrecht.
@Binnenstadbewoner
Dat gaat er ook gebeuren, alleen is er dan geen plek meer voor de huidige bewoners want die kunnen dat dan niet meer betalen.
Ik zie al 40 jaar hetzelfde gebeuren in het linkse Utrecht, ze noemen het sociaal beleid.
@ koel hoofd : ja hiervoor zou een oplossing kunnen worden bedacht.
Veel oudere huurders die lang dezelfde woning huren, betalen veel minder dan nieuwe huurders. Gaat vaak om honderden euro’s netto per maand dus paar duizend euro per jaar. Oude huurders zullen dit financiele voordeel niet kwijt willen of willen riskeren en zullen daarom voor renovatie zijn. Nieuwere huurders die veel meer huur betalen zulen eerder geneigd om mee te gaan met sloop en nieuwbouw. Huurders zijn net mensen en redeneren – al dan niet terecht – vanuit hun portemonnee.
@ koel hoofd, Utrecht is al heel lang niet meer links. Het zijn de neo liberalen die voor de rijken opkomen die al vele jaren aan het roer staan.
@JdV De corporaties i.s.s.m. de huurdersraad maken ieder jaar met de gemeente (wethouder) prestatieafspraken, waarin o.m. nieuwbouw, renovatie en sloop worden vastgelegd. Dit wordt regelmatig getoetst. Dit ontkracht m.n. het verhaal van Tineke, die volgens een ziekenhuisterm En-ef-oo-peetje is (niet fris onder t petje). Sowieso een raar verhaal. Lees anders van Wouter Beekers Het bewoonbare land, waarin de geschiedenis v.d. volkshuisvesting is beschreven.