Gemeente Utrecht: ‘Olifantenpaadjes horen bij een levende stad’ Gemeente Utrecht: ‘Olifantenpaadjes horen bij een levende stad’

Gemeente Utrecht: ‘Olifantenpaadjes horen bij een levende stad’

Gemeente Utrecht: ‘Olifantenpaadjes horen bij een levende stad’
De gemeente Utrecht is van mening dat olifantenpaadjes geen negatieve impact hebben op het groen. Sterker nog, de paadjes kunnen juist een positieve invloed hebben op de biodiversiteit. Dat is te lezen in de antwoorden op schriftelijke vragen die de lokale fractie van de Partij voor de Dieren ongeveer een maand geleden indiende.

De gemeente Utrecht is van mening dat olifantenpaadjes geen negatieve impact hebben op het groen. Sterker nog, de paadjes kunnen juist een positieve invloed hebben op de biodiversiteit. Dat is te lezen in de antwoorden op schriftelijke vragen die de lokale fractie van de Partij voor de Dieren ongeveer een maand geleden indiende.

De Partij voor de Dieren is namelijk van mening dat de flora en fauna verstoord wordt wanneer mensen door het groen lopen. De partij noemde dit gedrag dan ook ‘onwenselijk’. “Inwoners verkorten hun route door over oevers of grasvelden te lopen, waar dat niet de bedoeling is. Er ontstaan zogenaamde ‘olifantenpaadjes’, met als gevolg dat het groen daar blijvend wordt verstoord”, was te lezen in de schriftelijke vragen.

Bijen

Het college heeft dinsdag gereageerd op die vragen. Daarin is het volgende te lezen: “We zijn van mening dat olifantenpaadjes het groen niet zodanig verstoren dat er een negatieve impact op de biodiversiteit is. Olifantenpaadjes kunnen zelfs een positieve invloed hebben op het groen en de biodiversiteit.”

Zo is kaal zand dat snel opwarmt en meer reliëf heeft bijvoorbeeld ideaal voor grondnestelende bijen. Daarnaast kunnen de mussen de olifantenpaadjes gebruiken voor zandbaden. Ook helpen de mensen en dieren die gebruik maken van de paadjes met het verspreiden van zaden.

Onvoorspelbaar

“Daarnaast vinden we de ervaring van ‘in het groen’ lopen waardevol en belangrijk en passend bij een gezonde stad. […] We zien olifantenpaadjes niet als schadelijk voor groen en ecologie. […] Olifantenpaadjes horen bij een levende stad”, aldus het college.

Tot slot schrijft het college dat bij inrichting van de openbare ruimte ook wordt gekeken naar looplijnen. “Het gedrag van mensen is echter onvoorspelbaar en er zijn veel redenen om af te wijken van de gebaande wegen. Het ontstaan van olifantenpaadjes is kortom niet te voorkomen en dat vinden we over het algemeen ook niet nodig.”

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Janine van den Brand

  Laat ze zich druk maken om de zonnepanelenparken. Dat is voor die beestjes nog schadelijker dan zo’n paadje.

 2. Ton Belo

  Je hebt wel heel veel niets te doen, als je hiermee bezig bent….

 3. WvR

  Hoop fluf om mede te delen dat je in een stad woont, en niet zo moet zeuren. Maar de specifieke vragen moesten natuurlijk weerlegt worden met “steekhoudende argumenten”: Eindelijk genoeg zandbaden voor de mussen, en relief voor grondnestelende bijen.

  “….Het gedrag van mensen is echter onvoorspelbaar….”

  Nee, nee, nee, nee, nee.
  Het gedrag van mensen is ont-zet-tend voorspelbaar.
  Iedereen in marketing, reclame, en politiek, anders dan ons college blijkbaar, weet dit.

 4. Nina

  Een duidelijk verhaal met realiteitszin. Fijn!

 5. Rob

  Het beste is nergens paden aanleggen, kijken waar olifantenpaadjes ontstaan en die dan verharden. Mensen bepalen zelf de optimale route en als je die verhardt, komen er geen olifantenpaadjes meer bij. Probleempje opgelost en automatisch optimale route zonder dure planbureaus.

 6. Marco

  Goedzo. Dat idealisme was een tikkeltje doorgeschoten, vinden we niet?

 7. Marco

  Aan stadsgenoot Janine van den Brand deel ik graag mede: er zijn goede voorbeelden van een toenemende biodiversiteit in zonneparken. Als we maar willen kunnen mensen geweldige dingen doen voor de natuur.

 8. Johan

  Prima antwoord. Ik wacht nog op het olifantenpad dat die onnatuurlijke slinger in het voetpad van het nieuwe stuk singel ter hoogte van het Willemsplantsoen eruit slijpt.

 9. Ans

  En tegelijkertijd wel boomstammen neerleggen om olifantenpaadjes blokkeren?

 10. Koel Hoofd

  Microfitty PvdD en GL over olifantenpaadjes…
  Helemaal van het padje af…
  Te veel vrije tijd…

 11. Uuu

  @ Ton van Belo en WvR

  De ambtenaren MOESTEN deze antwoorden formuleren, omdat de Partij voor de dieren Utrecht, die ondanks landelijk bestaansrecht heeft en mijn sympathie koestert, op lokaal vlak echt niks beters te doen heeft.

  Partij voor de Dieren heeft onzinnige vragen over die olifantenpaadjes gesteld, waardoor ambtenaren dit moesten gaan uitzoeken (zijn ze verplicht te doen).

  Als je het eerdere nieuwsbericht gemist hebt of niet door hebt dat dit bericht een noodzakelijke reactie betreft: tip> reageer dan maar niet.

  Ik vind dat de ambtenaren korte heldere antwoorden hebben geformuleerd, met tussen de regels door humor en eigenlijk zeggen ze in nette taal: dankje voor de onzinnige vragen Partij voor de Dieren, die tienduizenden euro’s hebben gekost, maar we gaan er lekker niks mee of aan doen. Voor je kijken, doorlopen EN terecht!

 12. WvR

  @Uuu:

  “…De ambtenaren MOESTEN deze antwoorden formuleren, omdat de Partij voor de dieren Utrecht, die ondanks landelijk bestaansrecht heeft en mijn sympathie koestert, op lokaal vlak echt niks beters te doen heeft…”

  Dat zeg ik toch?

  WvR 31/10/2023 – 17:55
  “Maar de specifieke vragen moesten natuurlijk weerlegt worden met steekhoudende argumenten”

  Als je niet de moeite neemt berichten goed te lezen, tip > reageer dan maar niet.

 13. Zuilen030

  Partij voor de Drammers

 14. Utrechter

  @uuu dan moet een gemeente die miljoenen tekort komt maar eens gaan prioriteren als dit soort onzin vragen van de partij vd dieren te beantwoorden tienduizenden euro’s kost. Gemeente prioriteert ook zonder met de ogen te knipperen op zaken die voor de inwoners van belang zijn. Gemeente Utrecht heeft veel veel belangrijkere verplichtingen die ze simpel weg negeert. Dus volgende keer tegen partij vd onzinnige vragen gewoon zeggen nu even niet.

 15. Herman

  De ” levende stad” is precies wat de PvdD niet wil.
  Zij willen een ” maakbare stad” , daar eten we krekels, hebben we geen auto, is de houtkachel verboden en krijg je strafpunten als je vliegt.

 16. Otto Nelemans

  Fijn dat onze anonieme reaguurders weer in de weer zijn. Fijn ook dat de gemeenteraad weer eens druk is met niets.

 17. Adriaan

  Hoe reddeloos ben je als politiek weggedreven van de burgers dat je je hiermee bezig houdt???

 18. Jelmer

  Wast off energie an de pvdd waar ik altijd op stem.
  Maar je hoeft ook niet met alles eens te zijn.

  Een stad kan een olifanten paadje ook zien als een foutje van de planner….en er wat schelpen neer gooien en omarmen.
  Verhaal over bijtjes en zand badend musjes is natuurlijk fantastisch. BAM.

 19. Scherpschutter

  @Adriaan

  Een nog betere vraag is hoe reddeloos burgers zijn, als ze dít maar blijven aanstellen als bestuurders.

  Een maatschappij die niet bestuurd wordt door haar meest intelligente en vakkundige leden maar door mensen die zich druk maken over geitenpaadjes en zaken als vleesreclames, is een maatschappij die met 180 km per uur op een betonnen muur af raast, voor zover en indien ze al niet frontaal op die muur is geklapt.

 20. ex-PVDD stemmer

  Uitstekend antwoord op een onzinnige vraag. PVDD: schaam je!

  Overigens is de term: mensenpaadjes, beter van toepassing (bij duidelijk gebrek aan olifanten)

 21. deGroot

  Tijdens mijn opleiding Planologie/Stedenbouw in de jaren ’80 las ik een interessant boek over Ruimtelijk (omgevings) Psychologie (Leven tussen huizen – Jan Gehl). Daarin staat prachtig omschreven hoe sommige wetmatigheden in het gedrag van mensen in een gebouwde omgeving zich manifesteren.
  De genoemde paadjes zijn resultaat van verkeerde planning omdat niet goed genoeg is nagedacht over logische (meestal de kortste) looproutes. Dus dit fenomeen icm verkeerde planning zal altijd blijven bestaan tenzij vooraf goed wordt nagedacht over de inrichting.

 22. Utrechtse Jantje

  Helemaal met je eens beste @ Otto , en meer toevoegen aan deze discussie is dan ook volstrekt overbodig , hoewel de humor van sommige hier wel weer leuk is … zoals die van die @ ex -PVDD stemmer , die ook eindelijk verstandig is geworden , en daarom dus ex is , van die overbodige partij , die ook nog eens teveel geld kost van de burgers … Gelukkig zijn er nog voldoende mensen die wel heel veel doen overigens aan het dierenleed …. verder spreken we altijd niet voor niets altijd over het ,, mensdom ,, en ,, dierenrijk ,, ………

 23. joris

  Leuk toch; olifantenpaadjes?

  Ik stem tot nu toe altijd PVDD, maar met dit soort onzinnige en overdreven acties…

 24. straten maker

  olifant paatjes ontstaan door fouten in de infra structuur .
  we lopen nog liever een halve marathon dan met onze volle tas met boodschappen om een perkje heen, we lopen het liefst rechtdoor en zeker niet zoals op de foto.

 25. Malle Aggie, kleine profeet

  Het is natuurlijk niet de Partij voor Mensen maar voor “de” Dieren. Mijn kat was ook ”voor de dieren”, vooral in zijn eigen bek. En als olifantenpaadjes je niet aanstaan, dan noem je ze toch geitenpaadjes?

 26. Op zichter

  @ straten maker

  Maar… we lopen ook het liefst niet omhoog en daarom loopt dit paadje om dat talud heen.

 27. Niels

  Druk maken over olifantenpaadjes, maar stel je voor dat we eens de gevolgen van zonnepanelen en windmolens op de natuur en het milieu onder ogen durven komen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).