Gemeente Utrecht ondertekent akkoord netcongestie Gemeente Utrecht ondertekent akkoord netcongestie

Gemeente Utrecht ondertekent akkoord netcongestie

Gemeente Utrecht ondertekent akkoord netcongestie
Screenshot
De Gemeente Utrecht heeft deze week samen met onder andere ProRail en netbeheerder Stedin het bestuurlijk akkoord netcongestie ondertekend. Hiermee beloven alle partijen zich actief in te zetten voor het aanpakken van netcongestie en het stimuleren van duurzame mobiliteit.

De Gemeente Utrecht heeft deze week samen met onder andere ProRail en netbeheerder Stedin het bestuurlijk akkoord netcongestie ondertekend. Hiermee beloven alle partijen zich actief in te zetten voor het aanpakken van netcongestie en het stimuleren van duurzame mobiliteit.

Al vaker berichtte DUIC over het overvolle elektriciteitsnet in Utrecht, een probleem dat niet alleen de stad, maar het hele land treft. Netcongestie betekent dat er onvoldoende capaciteit is op het netwerk om aan de energievraag te voldoen.

Om bewustwording te vergroten, werd vorige maand in de centrale hal van Hoog Catharijne een tijdelijke eKlok geplaatst, die in een oogopslag de druk op het energienetwerk weergeeft. Als de wijzer in het rood staat, is het beter het stroomverbruik uit te stellen. 

Actief werken aan oplossen

Met de ondertekening van het akkoord committeren ministeries, ov-bedrijven, netbeheerders en gemeenten zich aan het vrijmaken van middelen en mankracht om netcongestie aan te pakken. 

De ondertekenaars doen voorstellen en voeren pilots uit volgens ProRail. “Een voorbeeld van een pilot is de inzet van een aggregaat die loopt op oud frituurvet”, is te lezen op de website van spoorwegbeheerder ProRail. 

“De uitdaging van netcongestie roept om een gezamenlijke aanpak. Het is goed dat we dit akkoord vandaag met zoveel partijen samen ondertekenen”, zegt ProRail CFO Mirjam van Velthuizen. 

“Zelf word ik heel enthousiast van initiatieven zoals de aggregaat die op frituurvet loopt, en ik hoop nog veel meer van dit soort mooie oplossingen te zien in de toekomst.”

In de komende maanden werken de betrokken partijen samen aan concrete maatregelen. De eerste pilots worden in de tweede helft van 2025 verwacht.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Marcel

    “Zelf word ik heel enthousiast van initiatieven zoals de aggregaat die op frituurvet loopt”???
    Met alle respect, we hadden bijna gratis aardgas.
    Dat vele malen milieuvriendelijker.
    Alles elektrisch is volkomen waanzin.
    De CO₂-uitstoot die de benodigde infrastructuur veroorzaakt, wordt nooit meer goed gemaakt. Voor alle extra leidingen die nodig zijn moet het hele land, tot in de verste uithoeken worden omgeploegd.
    Uiteraard gebeurt dit allemaal wel op fossiele brandstof.
    Tegen die tijd dat we 200 miljard euro verder zijn (doe dit gerust maal 3, dat is altijd bij grote projecten, bij dit enorme project nog meer, vrees ik) zijn we straatarm en hebben we er niets meer aan.

  2. Scherpschutter

    Een amusante 1 aprilgrap. Chapeau.

  3. Nina

    Ja, geweldig een aggregaat die loopt op frituurvet i.p.v. diesel om de netcongestie te verhelpen.

    Als je geen idee hebt van de uitdaging waarvoor we staan, kun je van dit idee heel blij worden, denk ik. Het is als een pleister plakken op een slagaderlijke bloeding.

    Soms vraag ik mij echt af waar de realiteitszin is gebleven bij onze bestuurders 🙄

  4. Bert

    En ondertussen hele wijken van het gas af willen halen en iedereen naar een EV duwen!

  5. Koel Hoofd

    Samenvattend,
    Gewoon lekker fossiel blijven rijden draagt bij aan netcongestie op te lossen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).