Gemeente Utrecht onderzoekt blowverbod | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht onderzoekt blowverbod | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht onderzoekt blowverbod

Gemeente Utrecht onderzoekt blowverbod
Een blowverbod is al een bekend verschijnsel in Amsterdam.
De gemeente Utrecht gaat kijken of er een blowverbod ingesteld kan worden voor sommige gebieden in de stad. Aanleiding is de overlast die blowende jongeren veroorzaken in de Tivolituin. Het CDA vraagt de burgemeester om strengere handhaving.

De gemeente Utrecht gaat kijken of er een blowverbod ingesteld kan worden voor sommige gebieden in de stad. Aanleiding is de overlast die blowende jongeren veroorzaken in de Tivolituin. Het CDA vraagt de burgemeester om strengere handhaving.

De Tivolituin is een openbare tuin in Buiten Wittevrouwen en wordt onderhouden door vrijwilligers. Sinds de zomer in 2015 hebben bewoners en vrijwilligers last van jongeren die de doorgang blokkeren, de tuin bezetten en blowen in de tuin. De bewoners geven aan dat ze zich bedreigd voelen. Zij hebben dit eerder aangekaart, maar ondanks diverse inspanningen blijft er overlast.

Het CDA vraagt de burgemeester daarom om strengere handhaving. Raadslid Marloes Metaal: “De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving en veiligheid op dit soort plekken. Daar moet dus een flinkere inzet op komen. In andere steden zijn gebieden aan te wijzen waar een blowverbod geldt. Wij vinden dat die optie onderzocht moet worden.”

De gemeente onderzoekt deze optie nu, en kijkt onder andere naar de ervaringen in andere steden met zo’n verbod. De uitkomsten van het onderzoek worden over twee maanden verwacht.

 

10 Reacties

Reageren
 1. Ronald

  Dit hebben ze in Amsterdam al geprobeerd. Die borden werden steeds gejat en de Raad van State heeft het afgeschoten:
  http://www.nu.nl/binnenland/2564008/raad-van-state-schiet-gemeentelijk-blowverbod-af.html

  Optreden tegen overlastgevende jongeren doe je niet zo. Dan stappen ze over op drinken. Of herrie maken. Of whatever. Liever heb je mensen die roezig stoned zijn…
  Waarom niet gewoon orde handhaven?

 2. Sjaak

  Precies Ronald, op basis van de opiumwet kan de gemeente handhaven. Een extra verbod is nergens voor nodig.
  CDA moet zijn huiswerk doen.

 3. JdV

  Oke. Verbod op blowen. Ook op lachgas? Alcohol? Xtc? Ghb?
  Kansloze actie. Symptoombestrijding, uitsluitend voor de buhne met de verkiezingen in het achterhoofd.

 4. Ben

  Extra onderhoud plegen! Beetje maaien, sproeien, bemesten, fotootje van je werk maken, etc. 🙂

 5. Jeanne

  @JdV: het is niet vaak goed he..?
  Keep calm & knak ‘n biertje!

 6. Stef

  Misschien toch wel het proberen waard, want later heeft de Raad van State blijkbaar toch weer wat anders gezegd:
  http://www.nu.nl/politiek/3694731/lokaal-blowverbod-mag-toch.html
  Ik woon ook tegenover een (kleuter)speeltuin in de buurt van een middelbare school. Op hun school mag (uiteraard) niet geblowd worden, dus is het vaak druk in de pauzes en tussenuren in deze speeltuin met blowende scholieren. En het vervelende daaraan is dat ze ook nog eens enorme hoeveelheden afval (blikjes, chipszakken, etc) op de grond achterlaten. Een blowverbod maakt het zeker makkelijker om ze aan te spreken, en ook de schoolleiding die toch ook een verantwoordelijkheid heeft. Een melding naar de politie kan ook, maar voordat die er zijn, is de pauze al weer voorbij. Een algeheel rookverbod in kleuterspeeltuinen zou nog beter zijn natuurlijk.

 7. JdV

  @jeanne. Op vrijdagmiddag is het best wel goed hoor. En bedankt voor het biertje?

 8. WvR

  @Stef:
  Gezien de hoeveelheid blikjes, chipszakken, en fastfood verpakkingen die ik op straat tegenkom kan ik dan niet anders dan concluderen dat een buitengewoon riante meerderheid van de Nederlandse bevolking blowt (blowed?).

  Dat, of er is geen link met blowen, en het heeft gewoon met fatsoen / luiigheid / opvoeden te maken, of een combinatie van alle 3.

  Ik denk niet dat je iets oplost door een “Blowverbodsbord”. En inderdaad wat @JdV zegt: Dan moet je het hele spectrum verbieden. Inclusief reguliere gedrags beinvloedende geneesmiddelen.

 9. stef

  @WvR
  En natuurlijk zijn niet alleen de blowers degene die afval op straat gooien. Dat stond ook niet in mijn eerste reactie. Maar soms kun je er een lokaal probleem wel mee oplossen, waar specifiek het blowen de oorzaak van de overlast is. Is toch wat praktischer dan eerst in heel NL/Utrecht de opvoeding, fatsoennormen, lachgas, alcohol, etc ook op te moeten lossen.
  En als jezelf wel eens jongeren aanspreekt op ongepast gedrag, dan weet je dat ‘duidelijke en zichtbare regels’ daarbij enorm helpen. Meestal is nl hun eerste reactie ‘waar staat dat dat niet mag?’ Het bordje ‘verboden honden uit te laten’ heeft ook goed gewerkt bij deze speeltuin. Dit, terwijl iedere fatsoenlijke hondenbezitter weet dat je je hond niet laat poepen op het grasveld in een speeltuin, maar blijkbaar (helaas!) is zo’n herinneringsbordje toch nodig voor sommige mensen.
  Maar om duidelijk te zijn, het is niet mijn ideaalbeeld om de hele stad vol te hangen met verbodsborden, met als doel dat iedereen zich gewoon fatsoenlijk gedraagt. Integendeel zelfs!

 10. bas

  Al die regels vind ik erg klein burgerlijk worden. Overheden hebben geen idee of manier om grip op een situatie te krijgen en gaan direct met regels zwaaien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).