Gemeente Utrecht onderzoekt naheffing straatbelasting joodse huiseigenaren | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht onderzoekt naheffing straatbelasting joodse huiseigenaren | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht onderzoekt naheffing straatbelasting joodse huiseigenaren

Gemeente Utrecht onderzoekt naheffing straatbelasting joodse huiseigenaren
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Utrecht onderzoekt in navolging van Amsterdam en Den Haag of de gemeente na de Tweede Wereldoorlog straatbelasting heeft opgelegd aan teruggekeerde joodse huiseigenaren. Het onderzoek moet voor het zomerreces zijn afgerond.

Utrecht onderzoekt in navolging van Amsterdam en Den Haag of de gemeente na de Tweede Wereldoorlog straatbelasting heeft opgelegd aan teruggekeerde joodse huiseigenaren. Het onderzoek moet voor het zomerreces zijn afgerond.

Straatbelasting werd aan de eigenaar van een huis opgelegd als bijdrage aan de kosten die de gemeente had voor het onderhoud van de stoep voor het huis. Burgemeester Jan van Zanen schrijft aan de gemeenteraad dat een Duitse stichting tijdens de Tweede Wereldoorlog het beheer van de huizen van joodse eigenaren heeft overgenomen. Die stichting werd geen eigenaar van het huis en betaalde dus ook geen straatbelasting.

Volgens Van Zanen is het mogelijk dat de gemeente de straatbelasting na de oorlog alsnog heeft opgelegd aan de teruggekeerde eigenaren of aan hun erfgenamen of nabestaanden.

In Amsterdam en Den Haag is hier al onderzoek naar gedaan. Daar bleek dat inderdaad naheffingen zijn opgelegd. Nu wordt dus gekeken of dit in Utrecht ook het geval is geweest. Als dat zo is, kunnen er eventueel vervolgstappen worden gezet, aldus de burgemeester.

Erfpacht

Het onderzoek wordt gedaan door een historicus, in samenwerking met het NIOD. Vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap zullen er ook bij worden betrokken.

In 2013 werd door de gemeente al onderzoek gedaan naar de mogelijke naheffingen van erfpacht aan joodse huiseigenaren. Toen is niet gekeken naar de straatbelasting.

12 Reacties

Reageren
  1. Reaguurder@Utrecht

    Tja in het bolwerk van de NSB hoofdstad Utrecht zou mij dit niets verbazen, jammer dat de terug gekeerde joden zich niet echt welkom voelden na hun terugkomst uit een vernietigingskamp in Nederland.

  2. Rinke Doornekamp

    Dat was natuurlijk ook een vorm van antisemitisme, alsof die mensen al niet genoeg geleden hadden. Een grof schandaal ik kan het niet anders zien.

  3. Jan

    Er wordt toch niet gedacht aan een naheffing aan mensen die afgevoerd zijn en dan bij thuiskomst zouden moeten betalen?

  4. GeenStijl@Utrecht😉

    Er zijn zat mensen rijk geworden van geroofd joods bezit in en na de oorlog,en geen mens die er naar keek want hele families waren vernietigd dus die kwamen nooit meer terug in Nederland om hún bezit op te eisen.
    En de Nederlandse overheid heeft dit na de oorlog mogelijk gemaakt, tenslotte we moesten verdergaan 🤔.

  5. Lombokker

    @Rinke Doornekamp
    Dit heeft niets met antisemitisme te maken, maar alles met het starre denken dat bij overheden de norm is.

  6. E Westerhoff beekink

    Mn moeder vertelde na de oorlog was iedereen bij het verzet geweest maar de echte helden waren dood en er waren zat figuren die zwaar fout waren geweest en die kregen weer mooie baantjes bij de gemeente en overheid en de joodse mensen zijn zwaar gediscrimineerd na de oorlog want de bewijzen waren er niet omdat het politiebureau waar de dossiers lagen afgebrand was aldus mn moeder die een broer moest missen en een zwager

  7. Realistisch in Utrecht

    Triest hoor om dit zo te vernemen, wat een enorm rot gevoel moeten deze terugkomers hebben gehad toen zij terugkwamen in Nederland.
    Ik schaam mij echt enorm voor dit onrecht als Nederlander door onze overheid.

  8. Massegast

    ‘Zonder aanzien des persoons’, zo werkte de overheid toen niet en nu niet. Bij de NL overheid moet je of populair zijn of ze moeten bang van je zijn. De Nederlandse overheid kent geen ruggegraat, maar een laf karakter. De Nederlandse burger is dat gewend. Daarom schrikt die burger zo van Trump en Brexit.

  9. HArry

    Waarom geldt hier geen verjaringstermijn? Als mijn inkomensgegevens wederrechtelijk door de overheid naar een belegger worden verstuurd is mijn verjaringstermijn voor schadevergoeding maximaal 5 jaar. Dus waarom het ene wel en het ander niet rechtsgeldig beperken met een verjaringstermijn beste overheid?

  10. Wim Vreeswijk

    Er zijn zat Nederlanders die de benen onder hun gat vandaan liepen om joden te verraden en te deporteren. Bij ons in het bovenhuis aan de C. Houtmanstraat 12 bis werden ook joodse mensen, dankzij Nederlandse verraders, opgehaald. Het verraad leverde indertijd 5 gulden per persoon op…..

  11. Wim Vreeswijk

    In de Cornelis Houtmanstraat 12 woonde hier o.a. J.v.d.Water, ambtenaar bij de provinciale Griffie, in 12 bis de Joodse Helena Goedstein-Rubens, in de oorlog gedeporteerd en in oktober 1942 is zij omgekomen in Auschwitz.Bron: Jos van Beurden (auteur van het boek ‘BUURT van zeehelden, stille mensen en andere mensen in Utrecht Oost, pagina 107..

  12. blm

    Wie meer wil weten over de oorlog in Utrecht en de jodenvervolging: lees ‘onder de Dom’…. wat is waar wanneer gebeurd… dan komt het heel dichtbij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).