Gemeente Utrecht onderzoekt verbeteren van winkelcentrum Kanaleneiland en mogelijkheden voor woningen Gemeente Utrecht onderzoekt verbeteren van winkelcentrum Kanaleneiland en mogelijkheden voor woningen

Gemeente Utrecht onderzoekt verbeteren van winkelcentrum Kanaleneiland en mogelijkheden voor woningen

Gemeente Utrecht onderzoekt verbeteren van winkelcentrum Kanaleneiland en mogelijkheden voor woningen
De gemeente Utrecht gaat samen met de eigenaar van Winkelcentrum NOVA in Kanaleneiland kijken hoe het winkelcentrum en de omgeving verbeterd kunnen worden. Ook wordt onderzocht of er ruimte is voor nieuwe woningen.

De gemeente Utrecht gaat samen met de eigenaar van Winkelcentrum NOVA in Kanaleneiland kijken hoe het winkelcentrum en de omgeving verbeterd kunnen worden. Ook wordt onderzocht of er ruimte is voor nieuwe woningen.

Afgelopen jaren werd het winkelcentrum al op meerdere vlakken vernieuwd, maar de gemeente en de eigenaar van NOVA, Urban Interest, gaan toch nog een keer met elkaar om tafel. Ze willen onderzoeken of er nieuwe woningen op het terrein kunnen komen en kijken hoe de uitstraling van het winkelcentrum en de omgeving verbeterd kunnen worden.

Wethouder Eelco Eerenberg denkt dat het winkelcentrum in de toekomst voor nog meer mensen belangrijk wordt, als de nieuwe wijk Merwede bewoond is. “Winkelcentrum NOVA is een plek waar veel mensen uit Kanaleneiland, maar ook omliggende wijken, dagelijks komen. Met de komst van de wijk Merwede zal dit nog verder toenemen. Dus moet het winkelcentrum zich voorbereiden op de toekomst. Het is een win-win situatie, want het is direct een kans om de verkeersveiligheid te verbeteren en de openbare ruimte groener te maken. Met als kers op de taart dat er woningen gebouwd kunnen worden.”

De gemeente heeft deze week een zogenoemd intentiedocument gepubliceerd, waarin staat wat het onderzoek precies gaat inhouden en wat de mogelijkheden bij het winkelcentrum zijn. Winkelcentrumeigenaar Urban Interest gaat de komende maanden met mensen uit de buurt in gesprek, over hun ideeën voor de omgeving. De gemeente verwacht dat de bouwwerkzaamheden eind 2025 kunnen starten.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

8 Reacties

Reageren
 1. JdV

  “kijken hoe de uitstraling van het winkelcentrum en de omgeving verbeterd kunnen worden.”
  Ik heb wel wat suggesties maar die gaan hier op DUIC niet geplaatst worden vrees ik.

 2. Anthony

  Waarom geen winkelcentrum in Merwede zelf? Daar is veel behoefte aan want er is daar een dood punt qua supermarkten. Het zit precies tussen Kanaleneiland, Rivierenwijk en Hoograven in waar deze voorzieningen wel zijn. Een supermarkt of winkelcentrum(pje) in eigen wijk lijkt me niet meer dan logisch gezien de bewonersdichtheid.

 3. Koel Hoofd

  Kan iedereen aanraden die intentieverklaring te lezen.
  Het heeft zo zijn idealistische hoogtepunten en kritieke dieptepunten maar beide partijen doen hun best om de groene luchtfantasie realiteit te maken.

  De initiatiefnemer/grootgrondbezitter gaat nu onderzoeken hoeveel mensen er op een kleine vierkante km moeten worden gepropt om de gentrification van een toekomstig slecht bereikbaar winkelcentrum betaalbaar en renderend te maken.
  Ze zijn wel scherp en kritisch bij doelgroepen op dat punt, want het moet wel allemaal haalbaar blijven en die rijke mensen rijden Tesla etcetera die ze wel voor of onder hun deur willen kunnen parkeren.

  Kortom, het wordt gewoon een kopie van mwkz want de gemeente is echt bloedserieus over die 10 minuten stad waar iedereen happy happy blij blij in de eigen ecobubbel op een bakfiets is. Hoezo geforceerd geluk afdwingen?
  Begin steeds beter te begrijpen waarom xtc gelegaliseerd moet worden, zonder pretpillen wordt je er niet vrolijk van.

 4. Len

  @Anthony: een gouden idee wat mij betreft. Zorg dat er niemand mee vandoor gaat en maak er werk van.

 5. Cas

  @ Antony, misschien omdat het een onbereikbare put wordt waar geen gedegen keten wilt zitten.

 6. Yoshua

  Laten ze eerst de wijk Merwede maar eens bouwen en dan maar eens kijken of de meningen van enorme toeloop op Kanaleneiland waarheid gaan worden.
  Ik geloof er helemaal niets van dat de bewoners van de nog te bouwen wijk Merwede straks massaal gaan winkelen op Kanaleneiland.
  Mensen die moeten reizen met de auto om te winkelen die maken een keuze voor gezellig en ontspannen winkelen.
  Die gaan eerder naar Cityplaza, groot winkelcentrum, Leidscherijn of Bissonspoor.
  Kanaleneiland heeft niet echt veel te beiden, gezellig en ontspannen winkelen, dat kun je daar zeker niet.
  Sinds het begin van deze eeuw wordt er druk gewerkt aan de make-over van Kanaleneiland en het winkelcentrum.
  Ideeën en plannen waren fantastisch, maar zijn na 20 jaar nog steeds geen werkelijkheid geworden.
  Pas op de plaats maken zou verstandig besluit zijn.
  Voor Kanaleneiland telt tot op heden: al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.

 7. Fred

  @Koel Hoofd
  Wat jij schrijft is spot on!
  “Links” blijft maar geloven in een maakbare maatschappij.

 8. Rottebert Peermans

  Die mensen in Merwede bestellen gewoon bij Appie en Picnic. Wat zou jij doen als je geen auto mag van de gemeente?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).