Gemeente Utrecht ontkent onterechte betalingen voor aanleg Uithoflijn | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht ontkent onterechte betalingen voor aanleg Uithoflijn | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht ontkent onterechte betalingen voor aanleg Uithoflijn

Gemeente Utrecht ontkent onterechte betalingen voor aanleg Uithoflijn
Werk aan de Uithoflijn in de zomer van 2017. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht ontkent dat er onterecht miljoenen zijn overgemaakt aan bouwbedrijf BAM voor de aanleg van de Uithoflijn. “Van alle middelen kunnen we aangeven waar die aan besteed zijn en hoe die bijdragen aan de realisatie van een werkend tramvervoersysteem”, is te lezen in een reactie van het college op vragen van de Utrechtse gemeenteraad.

De gemeente Utrecht ontkent dat er onterecht miljoenen zijn overgemaakt aan bouwbedrijf BAM voor de aanleg van de Uithoflijn. “Van alle middelen kunnen we aangeven waar die aan besteed zijn en hoe die bijdragen aan de realisatie van een werkend tramvervoersysteem”, is te lezen in een reactie van het college op vragen van de Utrechtse gemeenteraad.

Het AD meldde vorige week dat de provincie en gemeente Utrecht miljoenen aan bouwbedrijf BAM zouden hebben overgemaakt zonder dat precies duidelijk is waarvoor dat geld is bestemd. Het zou gaan om ongeveer 10 miljoen euro.

De gemeente zegt nu dat er over elke uitgegeven euro verantwoording is afgelegd en dat er controles hebben plaatsgevonden. “Er is in alle afgeronde onderzoeken niets gebleken van oneigenlijke betalingen of verdwenen miljoenen. De beweringen in het betreffende krantenartikel stroken niet met de uitkomsten van de onderzoeken”, aldus de gemeente. Ook BAM ontkent dat er onterechte of onrechtmatige betalingen hebben plaatsgevonden.

2017
Eind 2017 werd bekend dat de exploitatie van de Uithoflijn met ruim anderhalf jaar is vertraagd tot eind 2019. De accountant van de provincie Utrecht onderzoekt de jaarrekening van 2017 op dit moment grondiger dan normaal vanwege onder andere de klokkenluidersmelding. Hiervoor is extra onderbouwing nodig en de provincie is bezig die te leveren. “Totdat de accountant daarover een oordeel heeft en een verklaring geeft, baseert de gemeente zich op de gebruikelijke processen en procedures”, aldus de gemeente.

Op verzoek van de accountant is ook een integriteitsonderzoek gedaan onder leden van Projectorganisatie Uithoflijn. Hieruit kwam volgens de gemeente niet naar voren dat er verdenkingen zijn van fraude of criminaliteit.

Op donderdag 7 februari vindt er een spoeddebat plaats over de betalingen die gedaan zijn aan bouwbedrijf BAM voor de aanleg van de Uithoflijn.

Uithoflijn
De tramlijn had in juli 2018 moeten gaan rijden. Eind 2017 is echter al bekend gemaakt dat de exploitatie van de Uithoflijn met ruim anderhalf jaar is vertraagd tot eind 2019. Toen kwam ook naar buiten dat de kosten van de Uithoflijn met 84 tot 102 miljoen euro zijn toegenomen. Dit komt niet alleen door de vertraging, maar ook doordat niet alle kosten van de tramlijn bij de start zijn geraamd.

De ambtelijke en bestuurlijke aansturing van het project Uithoflijn vertoont al vanaf de start van het project al belangrijke tekortkomingen. Zo concludeerden de Rekenkamer Utrecht en de Randstedelijke Rekenkamer vorig jaar in een gezamenlijk uitgevoerd onderzoek.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  De gemeente Utrecht ontkent zelfs het bestaan van de Uithof.

 2. Don

  Standaard methode van de gemeente Utrecht ontkennen dat het gebeurt is dan hoef je namelijk niets te doen. Hele Uithof tramlijn is een financieel debacle en een puinbak van de aller bovenste bovenste plank maar lekker blijven ontkennen. Neem je verantwoordelijkheid en treedt af. Binnenkort wordt door de gemeente gewoon ontkend dat er een tramlijn is lost alle problemen op. Gemeenteraad neem je verantwoordelijkheid stuur deze mensen weg of gaan we de parkeerbelasting weer met 25 % verhogen en de WOZ verder ophogen.

 3. bee

  “Ook BAM ontkent dat er onterechte of onrechtmatige betalingen hebben plaatsgevonden.”
  natuurlijk ontkennen ze alles.

 4. Anne Marie ten Berge

  B&W + BAM: ” Er is NIET onterecht of onrechtmatig geld betaald of ontvangen.” Dat zou zo maar kunnen. Maar wat is er dan gebeurd ? Die Uithoflijn ligt er na anderhalf jaar nog steeds niet terwijl toch alles netjes betaald is ? Dit is de truc: B&W vragen de nota’s op en betalen die vóórdat er geleverd en gewerkt is. En dat is nu precies wat geen enkele andere gek zou doen. of u soms wel ? Bijvoorbeeld een nieuwe kachel betalen voordat ie geleverd en geplaatst is ? En dat is het verschil met een college van B&W en u als particulier. U gaat verantwoordelijk om met uw geld en B&W gaan onverantwoordelijk om met het belasting geld. En omdat de wethouder van GroenLinks die over de betreffende tram gaat, kennelijk NEP-nota’s betaald weet ik zeker dat we hier te doen hebben met een NEP-GroenLinks wethouder en een NEP-GroenLinks fractievoorzitter in de Gemeenteraad. want die twee weten precies hoe ze de schijn van onschuldig zijn moeten ophouden. En ze gaan elkaar uiteraard niet verlinken. En de rest van de Gemeenteraad ? Die gaan juist díe vragen stellen waarvan ze van te voren weten geen eerlijk antwoord erop te krijgen. Ja. volgens hun zeggen werken raadsleden hard en veel. maar efficiënt ? Gaan ze naar een burger luisteren die in haar hoedanigheid van klokkenluider de ranzige politieke spelletjes door heeft ? Nee, natuurlijk niet. Zonder bewijs kan de waarheid niet verteld worden. En dat bewijs wordt effectief achter gehouden.

 5. PjotrM

  @Luuk Upuuk: ROFL!

 6. Ralph

  Eerst gewoon maar even het accountants onderzoek afwachten alvorens conclusies te trekken. Las dat artikelen in het AD met de beweringen van die klokkenluider, nou dat kwam mij ook niet erg overtuigend over.

 7. JdV

  Nee, als de gemeente het zou erkennen, dat zou pas nieuws zijn. Dit is uitsluitend een bevestiging van het al decennia durende wanbeleid veroorzaakt door onkundige ambtenaren en bestuurders.

 8. Ben

  De Provincie doet aangifte wegens lekken van vertrouwelijke informatie. Zonder publiciteit de doofpot in kan nu niet meer. We moeten blij zijn dat deze misstanden naar b u ten gebracht worden. De verantwoordelijke personen moeten zonder wachtgeld regelingen vertrekken. Ze hebben de werkende belasting betalers al meer dan genoeg gekost.

 9. Marcel

  Let op de term: bestuurders doen alles zonder last en ruggespraak. Dat betekent: onaantastbaar! Dus je kan hier van alles over vinden maar dit baantje is echt heerlijk. Waar kan dat in het bedrijfsleven? Ben 4 jaar raadslid geweest en weet er alles van en over. Dus ook hier: miljoenen weg? We nemen een glas doen een plas en alles ….etc

 10. Harry

  Doet me aan Balkenende denken. Die herkende zich ook nergens in de zaken die hij eerder in de soep had laten lopen. En kijk toch waar hij nu bezig is. Commissaris bij ING nota bene. Dus met liegen en bedriegen kan je ver komen en meer verdienen dan de Balkenende Norm zoals Balkenende.

  Benieuwd wat BAM weet wardoor de politiek zo bang is om op de BAM teentjes te staan.

 11. Joep

  Citaat/ quote uit NRC:

  “Het verhaal van het AD gaat over een miljoenenbetaling door de provincie en de gemeente Utrecht voor de Uithoflijn waar mogelijk iets niet mee in de haak is. De accountant van de provincie ontdekte volgens de krant dat er naast de reguliere betalingen een bedrag van zo’n 10 miljoen euro is overgemaakt aan bouwbedrijf BAM dat niet kan worden onderbouwd. Die informatie, vermoeden de GS nu, is vermoedelijk gebaseerd op een rapport van een onderzoeksbureau dat door de Provinciale Staten geheim was verklaard.

  Gedeputeerde Dennis Straat (Financiën, VVD) noemt de mogelijke schending van de geheimhouding “een ernstige zaak”. “Dit raakt niet alleen aan de kern van de relatie tussen GS en PS, maar is ook een strafbaar feit. Daarom doen we aangifte”

  Oftwel: een klokkenluider vervult zijn maatschappelijke plicht, maar de politiek (en in dit geval weer de VVD) doet er alles aan om misstanden geheim te houden (3x raden waarom dat rapport geheim is verklaard> niet echt transparantie politiek he) en de klokkenluider moet bang zijn voor straf Hoop dat een rechter (in dit geval hoop ik geen rechter die onderdeel uit maakt van het VVD-corps-vrindennetwerk) korte metten maakt met dit soort dictatoriale praktijken. De VVD en de politiek laten zich weer eens kennen. In de publieke opinie riekt alles naar een waarheid die onder het tapijt geveegd wordt.

 12. Anne Marie ten Berge

  Alleen met bewijs kan de waarheid verteld worden. dus als de VVD-burgemeester en Lot van Hooijdonk GroenLinks wethouder van mobiliteit, de waarheid onder het tapijt vegen is de vuile bezem het bewijs van de ware veegpartij.

 13. Toine Goossens

  De feiten schijnen bij de reageerders maar niet te vallen. De provincie Utrecht is als rechtsopvolger van de RBU de opdrachtgever voor de aanleg. Daar ligt primair de verantwoordelijkheid voor aanbesteding en organisatie.

  De rol van Utrecht is grotendeels volgend, m.u.v. de onderaanbesteding in Hoog Catharijne. De evaluatie geeft daar een heldere conclusie over. Wethouder Everhardt is als wethouder HC te laat bij de problematiek betrokken.

  @ten Berge, U schijnt iets te weten wat verder geen hond weet. Wat is de rol en de verantwoordelijkheid van de burgemeester? Ik stel vast dat u een diepliggend gebrek aan inzicht toont, maar daar wel open en bloot mee te koop loopt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).