Gemeente Utrecht op de vingers getikt door de rechter: vrouw mag chihuahua’s voorlopig houden | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht op de vingers getikt door de rechter: vrouw mag chihuahua’s voorlopig houden | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht op de vingers getikt door de rechter: vrouw mag chihuahua’s voorlopig houden

Gemeente Utrecht op de vingers getikt door de rechter: vrouw mag chihuahua’s voorlopig houden
De gemeente Utrecht is door de rechter op de vingers getikt vanwege de manier hoe ze omging met een vrouw die 24 chihuahua’s in huis had. De gemeente wilde de vrouw dwingen om het aantal honden terug te brengen naar tien, maar dit deden ze niet op de juiste manier.

De gemeente Utrecht is door de rechter op de vingers getikt vanwege de manier hoe ze omging met een vrouw die 24 chihuahua’s in huis had. De gemeente wilde de vrouw dwingen om het aantal honden terug te brengen naar tien, maar dit deden ze niet op de juiste manier.

De gemeente legde de vrouw een dwangsom op, er moesten honden weg anders zou er een boete volgen. Dit had de gemeente niet mogen doen. Er zou namelijk niet goed onderzocht zijn welke overlast er was voor de omgeving en wat het terugbrengen van het aantal honden zou betekenen.

De rechter bij de Raad van State komt hiermee tot een ander oordeel van de rechtbank in Utrecht.

Oordeel

Om een dwangsom op te kunnen leggen, moet vaststaan dat de eigenaar van de chihuahua’s een regel overtreedt. Volgens het gemeentebestuur is het houden van 24 chihuahua’s in een woonhuis in strijd met de woonbestemming die de woning in het bestemmingsplan heeft.

Om te beoordelen of dat het geval is, moet de gemeente nagaan wat voor ruimtelijke uitstraling het houden van zoveel dieren heeft. Zijn de effecten van het houden van zoveel chihuahua’s voor de omgeving zodanig dat het niet meer past binnen de woonfunctie? De Afdeling bestuursrechtspraak komt tot de conclusie dat de gemeente Utrecht de effecten voor de omgeving niet heeft onderzocht.

Inspecteur

Er is in 2017 weliswaar een inspecteur op bezoek geweest, maar die heeft alleen verslag uitgebracht over de situatie in huis – niet over de situatie in de omgeving.

Er zijn dus geen objectieve gegevens over de ruimtelijke uitstraling van het houden van de chihuahua’s voorhanden. Daardoor heeft het gemeentebestuur het opleggen van deze dwangsom niet voldoende onderbouwd. Als het gemeentebestuur een nieuwe dwangsom zou willen opleggen, dan moet het daarover – na onderzoek – een nieuw besluit nemen.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Geen verrassing. Broddelwerk van de gemeente, enige vreemde was dat de rechtbank eerder de gemeente wel gelijk gaf. 24 kleine honden, 24 grote katten, 24 leguanen of slangen. Zonder gedegen onderzoek heeft de gemeente niets te zoeken achter de voordeur van burgers.

 2. B. te U.

  Misschien in de algemene verordening opnemen dat binnen de bebouwde kom maximaal twee honden of twee katten gehouden mogen worden. Of twee huis/zoogdieren. Ook beter voor het milieu en wellicht voor de dieren zelf.

 3. JdV

  @B te U. Dat gaat dan leuk worden als je hond of kat een nestje krijgt. Direct in overtreding, BOA met taser voor de deur en dieren in beslag genomen. U bent een topper !

 4. cas

  @ B te U, 2 zoogdieren… dus maximaal 2 kinderen 😉 Hahaha

 5. Koel Hoofd

  Wat een bizarre gênante vertoning weer van de gemeente. Zich inmengen in de persoonlijke levenssfeer dankzij machtsmisbruik mbv een wet die daarvoor niet is bedoeld. Oftewel, huisdieren passen niet in de woonbestemming. Welke gefrustreerde ambtenaar heeft dat verzonnen, en kon daarna niet toegeven dat deze totaal fout zat? Moet je eens kijken wat dat ambtelijke egotrippende geintje gekost heeft aan gemeenschapgeld met twee rechtszaken!

 6. [email protected]😉

  Ben gek op dieren,maar kan mij voorstellen dat het gekef of geblaf de hele dag niet prettig is,om maar te zwijgen over de stankoverlast zomers.
  Inderdaad iets meer onderzoek doen gemeente Utrecht,trouwens de verhuurder heeft ook een woonplicht naar de ándere huurders toe.

 7. Kadoendra

  Op zich heeft die mevrouw zichzelf nog ingehouden door 24 chihuahua’s in huis te nemen want ze had er ook voor kunnen kiezen om 24 pitbulls in huis te nemen.

 8. Koel Hoofd

  @geen stijl
  Ik hou ook van dieren. Maar er is iets wat je kennelijk is ontgaan.
  Die hondjes zijn zo klein (ter grootte van een kloeke cavia) dat er amper geluid uit komt. Die drolletjes zijn ook zo klein, dat eigenaren ze vaak ‘het’ op een krant of in een kattebak laten doen. Deze dame gaat er nog tenminste mee lopen. Nou ja, dan liggen er 24 kleine keuteltjes in het gras.

  Begrijp dan wel dat een grote hond die veel harder kan blaffen dezelfde hoeveelheid (als die 24 kleine keuteltjes) produceert met één keertje schijten, en die doet dat 2 of 3x per dag. En die grote drollen stinken echt heel erg ranzig in de zomer. Dus ik heb persoonlijk liever te maken met 24 piepkleine stille chihuahua’s dan 24 grote hard blaffende bakbeesten.

  Maar ach, het is veel erger om buren met kleine kinderen te hebben.
  Dat geeft pas echt overlast.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).