Gemeente Utrecht opent noodwoningen voor remigranten | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht opent noodwoningen voor remigranten | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht opent noodwoningen voor remigranten

Gemeente Utrecht opent noodwoningen voor remigranten
Archieffoto Catharijnesteeg
De gemeente Utrecht wil remigranten die aankomen in de stad zonder woning onderbrengen in twee panden in Catharijnesteeg en de Piramidedreef. Het gaat dan om gezinnen die terugkeren uit het buitenland en tijdelijk onderdak nodig hebben.

De gemeente Utrecht wil remigranten die aankomen in de stad zonder woning onderbrengen in twee panden in Catharijnesteeg en de Piramidedreef. Het gaat dan om gezinnen die terugkeren uit het buitenland en tijdelijk onderdak nodig hebben.

Utrecht heeft steeds vaker te maken met gezinnen die terugkeren uit het buitenland en voor woonruimte aankloppen bij de gemeente. Afgelopen jaar heeft de stad zestien gezinnen onderdak geboden.

Het gaat om gezinnen waarvan minimaal één gezinslid de Nederlandse nationaliteit heeft en die zelf geen woonruimte hebben geregeld bij terugkeer naar Utrecht. In Utrecht remigreerden onlangs gezinnen uit onder meer Groot-Brittannië, Irak en diverse Afrikaanse landen.

Uiterste oplossing

De opvang van deze gezinnen is geen wettelijke taak voor de gemeente, maar in gevallen van acute dakloosheid voor gezinnen met kinderen wil de stad als uiterste oplossing deze gezinnen toch onderdak bieden.

Als proef wil de gemeente nu een pand aan de Catharijnesteeg in de Binnenstad en de Piramidedreef in Overvecht inzetten om deze uitzonderingsgevallen tijdelijk onderdak te bieden. In totaal bieden beide panden plek voor tien gezinnen.

Proef

De gemeente gaat binnenkort in gesprek met omwonenden van de twee locaties om de tijdelijke opvang goed te organiseren. Doel van de proef is om te kijken of het lukt om gezinnen snel door te laten stromen naar vaste woonruimte en hoe de tijdelijke opvanglocatie werkt in de wijk.

Tijdens de opvang kunnen gezinnen verantwoordelijkheid nemen om eigen woonruimte te organiseren. Ook kan er op deze manier de zorg voor kinderen beter geregeld worden. De gemeente helpt de gezinnen in de zoektocht naar een eigen huis in of veelal buiten Utrecht.

De gemeente benadrukt dat het alleen om uitzonderingsgevallen gaat. Utrecht heeft ook het Rijk verzocht dit vraagstuk landelijk te regelen. Gezinnen betalen een eigen bijdrage voor het tijdelijk verblijf, afhankelijk van de financiële draagkracht.

31 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Tja, als we het dan toch over discriminatie hebben . . . .

 2. Koel Hoofd

  Remigranten (dat zijn mensen die met hangende pootjes terug komen omdat ze in het buitenland gefaald hebben) die te laks zijn om zelf woningruimte in Nederland te regelen maar wel in Utrecht wensen te wonen, terwijl ze toch echt wel weten hoe de woningmarkt hier inelkaar steekt?

 3. Massegast

  Mijn indruk is dat de Nederlandse staat (lees: de belastingbetaler) deze mensen niets verschuldigd is. Men brengt zichzelf in (vermeende) moeilijkheden en ze gebruiken de kinderen als breekijzer. De staat als vangnet voor al uw problemen. Nu begrijp ik waarom het lage btw-tarief voor dagelijkse levensmiddelen onlangs omhoog moest.

 4. Katja

  Pardon ? Er zijn mensen di jaren moeten wachten, en deze gaan voor ? Belachelijk.

 5. Gips

  Je zal maar 10 jaar op een woning wachten,,en dan dit lezen,,,,,woedend!!!

 6. MJPD

  Als je als Nederlander, die al jaren op de wachtlijst staat, woontruimte wilt, is het dus het beste om eerst te emigreren naar Afrika om vervolgens weer met open armen te worden terug ontvangen met direct beschikbare woonruimte, compleet ingericht natuurlijk, want het mag hen aan niets ontbreken. De gemeente helpt vervolgens met zoeken naar een vast verblijf. Ja, beste mensen, wat zorgen we toch goed voor onze gelukszoekers…

 7. Yoshua

  Wat een negatieve reacties over het eigen volk dat wil terugkeren.
  Ik heb nog steeds contact met een buurtgenoot uit Zuilen die naar Londen is verhuisd.
  Hij heeft netjes van begin jaren 90 tot 1997 in Nederland gewoond en is toen Nederlander geworden.
  Omdat er een hele grote Somalische gemeenschap is in Engeland is hij daar naar toe verhuisd.
  Hij heeft inmiddels bij drie vrouwen ruim 20 kinderen en komt door de Brexit in de problemen met de sociale voorzieningen in Engeland.
  Hij zal dus terug moeten keren naar zijn eigen land omdat hij zonder geld daar niet kan leven.
  Ben bang dat de gemeente niet voldoende heeft aan twee woonruimtes alleen al voor deze kennis.
  Er moet een beter vangnet komen dan wat er nu op tafel ligt.
  Deze man heeft nog nooit betaald met de Euro.
  Geen van zijn kinderen spreekt Nederlands ondanks dat ze wel gewoon Nederlanders zijn.
  Er zitten alleen al in het V.K bijna 200.000 Nederlanders met een Somalische of Sudanese afkomst.
  We zullen deze landgenoten toch moeten gaan helpen bij een Brexit.
  Ze dakloos laten worden en verhongeren is geen optie natuurlijk.
  Nederland is vast niet van plan om ze een uitkering en toeslagen toe te sturen naar Engeland.
  Maar fijn dat Utrecht toch al initiatief neemt om Nederlanders die terug willen keren woonruimte te geven.

 8. JdV

  Goh, wat een oplossing voor een probleem dat geen echt probleem is. Er zijn prima oplossingen voor mensen die terugkeren en geen woning hebben geregeld. Die noemen ze hotels, en daar heeft Utrecht er best wel wat van. Verder is er ook nog iets dat een “camping” heet.
  Geen geld voor? Niet ons probleem.

 9. Massegast

  @Yoshua — Een mooi ironisch stuk, al zal het een kern van waarheid bevatten. Drie opmerkingen. 1. Deze Somaliër zal in z’n 20 Engelse jaren toch wel een paspoort van Her Majesty hebben aangevraagd?! 2. Nu begrijpt een ieder waarom de verarmde Engelse arbeidersklasse in de deprimerende Noord-Engelse industriesteden voor de Brexit gestemd hebben. 3. Nooit met de Euro betaald, maar nu wel met mijn Euro’s betalen zeker! Dan maar verhongeren met Fish & Chips in zo’n grauwe industriestad. Elke emigrant gokt en zoals bekend wil een gok ook weleens niet zo goed uitpakken. Deal with it.

 10. joop gerritse

  @Yoshua: twintig kinderen? en geen eigen inkomen? Commentaar overbodig, lijkt me…

 11. Frank

  Goed nieuws voor mensen uit Ik Vertrek, die hun buitenlands avontuur zagen mislukken

 12. Yoshua

  @massegast,
  U maakt een vreemde opmerking door een Nederlander ”Deze Somaliër” te noemen.
  Natuurlijk heeft deze Nederlander geen Engels paspoort aangevraagd.
  Niemand vraagt een paspoort aan in een ander EU land, dat is absoluut niet nodig.
  Jij kan gerust 70 jaar in Zweden of Duitsland wonen en gewoon Nederlander blijven tot je laatste snik.
  Vreemd dat je in andere berichten het vreselijk vindt dat er Nederlanders bij voedselbanken lopen maar dezelfde Nederlanders mogen wel verhongeren in Engeland.

 13. Janneman

  Sinterklaas bestaat in Utrecht, je hoeft er niet eens je schoen voor te zetten en aankloppen moet je zelf doen, maar verder krijg je wat je wilt.
  Ik ken een gezin in Overvecht wat graag uit een flat wil met 2 jonge kinderen, vanwege aanhoudende overlast en intimidatie, zij krijgen te horen; “netjes op je beurt wachten”. Verkeerde prioriteiten gemeente.

 14. T

  Beste mensen, troost je met de gedachte dat alleen voor de meest schrijnende gevallen bedoeld is.

 15. trol

  T: wat is schrijnend….een aantal bewust genomen (en voor dit soort doeleinden in te zetten) kinderen?

 16. G. de Vries

  Gemeente slaat de plank behoorlijk mis. Deze remigranten komen op de bonnefooi terug en verwachten huis en inkomen. Nee, Nederland is niet meer het walhalla van de sociale voorzieningen! De AZC ‘ s zitten vol statushouders met urgentieverklaringen die een huis verwachten en Nederlanders staan ruim 12 jaar – of langer- op een wachtlijst voor een sociale huurwoning. Gemeente creëert sociaal onrecht door deze ‘terugkomers’ zgn ‘tijdelijk onderdak’ te verlenen. Krijgen zij ook snel een urgentieverklaring? Zorg eerst maar eens voor de ‘schrijnende’ huidige thuis-en daklozen en voor mensen die al (hopeloos) 12 jaar op een wachtlijst staan !

 17. Ton

  Beste trol, Gezien de capaciteit zullen de criteria toch heel wat strenger moeten zijn dan dat. Alleen de extreem schrijnende gevallen komen hier voor in aanmerking.

 18. Massegast

  @ Yoshua — Dank voor je antwoord. De ernst van de EU begint nu pas tot me door te dringen. Zeg ik tot mijn schande. Eénmaal een paspoort van een EU-land in de kontzak en de EU is voor jou. Maakt me jaloers op de Britten, die democratisch hiervan afscheid genomen hebben. Al dat vrije verkeer mag de EU-burger betalen en de bazen plukken de voordelen. Sputter je als burger tegen, dan heb je niet de juiste Europese gezindheid. En het begrip Nederlander is te technisch geworden. Het wordt Hollander, als ik Hollander bedoel. Verder, wat die honger betreft. In de Sovjet Unie had men het credo: wie niet werkt zal niet eten. Dus als onze Nederlander annex Somaliër aan het werk gaat, dan zullen de gebraden duiven hem in de mond vliegen.

 19. Tim

  Voor o.a. vluchtelingen en langdurig daklozen met bijbehorende meervoudige problematiek heb ik alle begrip, maar dit? Zal ik ook maar eens in het buitenland “falen” om vervolgens op deze plek in hartje Utrecht terecht te komen? Gaat sneller dan braaf in de wachtlijst blijven…

 20. Wim

  Mijn mond valt open voor dit Utrechtse initiatief .

 21. Wim

  Je zal er nu maar wonen en ineens een doorgangs huid naast je krijgen van dit soort zielepoten

 22. peter

  dit kan echt niet.
  mijn zoon is al 8 jaar ingeschreven.
  is voorlopig kansloos.

 23. Hetty

  Op deze manier introduceert de gemeente Utrecht een excuus om met andere ogen naar niet-nederlanders te gaan kijken. Utrechters, die al jaren op de wachtlijst staan, en het gezin, dat Janneman noemt, zullen waarschijnlijk met scheve ogen kijken naar deze herintreders, en terecht. Als nummer zus en zoveel op de wachtlijst, zou je haast gaan doen, wat MPDJ oppert: de verloren zoon gaan spelen, en dan door vadertje staat bij terugkeer met open armen en open deuren verwelkomt worden. Niet zo n slimme actie van de gemeente Utrecht.

 24. E westerhoff beekink

  Het zal wel weer een plan zijn van bepaalde politieke partijen in de gemeenteraad de zieligheid straalt ervan af gewoon de rest van de utrechters die al jarenlang wachten op een huis laten wachten ik heb hier geen woorden voor

 25. Wim

  Ik mag het misschien niet stellen , maar bedoelen ze met die remigranten de Syrie gangers , dan zijn we helemaal de aap gelogeerd.

 26. Koel Hoofd

  Kortom, behalve millenial Yoshua is iedereen het unaniem eens.

 27. w

  geef ze allemaal een urgentie en vervolgens een woning op a-locatie,… oh wacht,..dat is niet sarcastisch bedoeld maar de realiteit

 28. Jolanda

  Ik begrijp hier helemaal niks van. Als ik emigreer naar Italië en het bevalt me niet (je verwacht het niet, maar toch) en kom terug, krijg ik toch ook niet zomaar een huis aangeboden?

 29. Ton

  Ze krijgen geen woning maar een opvang. Tien gezinnen in twee hokken.
  De meeste woningzoekenden op de wachtlijsten zouden daar, begrijpelijkerwijs, voor bedanken; die wachten op een woning.

 30. Joske

  @ Ton

  Dankje

  De helft van het roeptoeter volk is weer eens, zonder enige kennis van zaken, lekker aan het schreeuwen, ophef aan het veroorzaken, de publieke opinie aan het ophitsen, aan het polariseren, kampen aan het maken, etc., etc,.

  Dit is ook nog eens opvang voor Nederlanders (!), die na jaren werk in het buitenland weer terug naar Nederland komen en waarschijnlijk wegens familie binding met Utrecht hebben.

  Het is dus NOODOPVANG. Mensen krijgen geen huis aangeboden. Heeft dus ook niks met wachtlijsten e.d. te maken.

  Wat wel met een tekort aan woningen te maken heeft?

  Neo-liberaal beleid, gevoerd door CDA en VVD, gesteund door PVV en Forum. Die zijn voor verkleinen sociale woningmarkt en voor vrije markt, waardoor er en een tekort ontstaat aan aanbod, een te hoge vraagprijzen voor huur-/ en koopwoningen. De echte oorzaak van de lange wachtlijsten. Erg genoeg hebben ze steun van PvdA en D’66 gehad bij hun plannen.

 31. jan

  20 kinderen en drie vrouwen zal wel met een eigen bedrijfje gaan beginnen waarbij hoogstwaarschijnlijk kinderarbeid wordt ingezet en de drie vrouwen zal leidinggevende. Voorziet dan wel in de eigen boterham.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).