Gemeente Utrecht organiseert wedstrijd voor basisschoolkinderen om speeltuinen rookvrij te maken Gemeente Utrecht organiseert wedstrijd voor basisschoolkinderen om speeltuinen rookvrij te maken

Gemeente Utrecht organiseert wedstrijd voor basisschoolkinderen om speeltuinen rookvrij te maken

Gemeente Utrecht organiseert wedstrijd voor basisschoolkinderen om speeltuinen rookvrij te maken
Speeltuin De Torteltuin in de Vogelenbuurt.
De gemeente Utrecht schakelt de hulp van basisschoolkinderen in om de openbare speelplekken in de stad rookvrij te maken. Vanuit de jonge bewoners zijn signalen gekomen dat ze het niet fijn vinden wanneer er wordt gerookt waar zij spelen. Daarom is er nu een wedstrijd uitgeschreven voor de Utrechtse kinderen: bedenk een mascotte en slogan om speeltuinen rookvrij te houden.

De gemeente Utrecht schakelt de hulp van basisschoolkinderen in om de openbare speelplekken in de stad rookvrij te maken. Vanuit de jonge bewoners zijn signalen gekomen dat ze het niet fijn vinden wanneer er wordt gerookt waar zij spelen. Daarom is er nu een wedstrijd uitgeschreven voor de Utrechtse kinderen: bedenk een mascotte en slogan om speeltuinen rookvrij te houden.

In een videoboodschap op Twitter doet wethouder Eelco Eerenberg een oproep om mee te doen. “Iets waaruit duidelijk wordt wat je bedoelt, zoals: Hou het leuk, stop met die vieze peuk.” De ideeën van de winnaars komen in speeltuinen door de hele stad. “Zo worden de bedenkers wereldberoemd, in Utrecht.”

Rookvrij opgroeien

Het initiatief sluit ook aan bij het doel van de gemeente om in 2035 kinderen zonder rook te laten opgroeien. “Want zien roken, doet vaak roken”, vindt Eerenberg. “Juist daarom willen we de plekken waar zij komen rookvrij maken. Speelplekken, kinderboerderijen, musea en bushaltes bijvoorbeeld.”

Alle Utrechtse kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen meedoen aan de wedstrijd. Ze kunnen zowel een mascotte als slogan insturen, maar een van de twee mag ook. Basisscholen zijn ook ingelicht over de actie, en er komt een sociale media- en postercampagne. Vanaf 1 juni zijn de winnende ontwerpen in de speeltuinen te zien.

Meedoen aan de wedstrijd kan hier.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Doe dit nou niet jongens. Laat die kinderen nou gewoon ongemoeid kinderen zijn in plaats van ze voor het (politieke) karretje te spannen van de wanen van ons volwassenen….

  Het is ook helemaal de taak niet van een politicus om zich met de opvoeding van kinderen te bemoeien, in welk opzicht dan ook. Die verantwoordelijkheid berust bij ouders…en alleen de ouders. Niet bij ene Eelco Eerenberg.

  Begin eens met je te concentreren op fatsoenlijk onderwijs leveren. Het gaat in de basis al decennia helemaal mis. Leer kinderen weer denken, in plaats van wat ze moeten denken. Daar heeft een 6-12 jarige tenminste wat aan…

 2. JdV

  Het zou kinderen ook gewoon verboden moeten worden te roken in de speeltuin. Dat doen ze maar gewoon in het cafe of het casino. In speeltuinen mogen kinderen van mij absoluut niet roken.

 3. Freek Irgang

  Er staat een foto van speeltuin de Torteltuin (de leukste speeltuin van Utrecht!) boven het artikel, maar de Torteltuin is al sinds jaar en dag en rookvrij.

 4. Savrion

  Nou Duic, als we nou onder commentaar een duimpje omhoog konden doen of omlaag, zou dat een hoop geschrijf schelen, dat ik het met bovengenoemde commentaar eens ben …… dus svp bekijken of dat mogelijk is voor de toekomst of alleen duimpje omhoog, om zo sommie mensen te sparen, maar zo’n duimpje omlaag alleen voor hun te zien is idd Youtube.

  En de rooklobby mag zich drukker gaan maken om de long-covid.

 5. Jeroen

  ‘Signalen?’ Ik neem aan minstens dat er petitie is aangeboden, ondertekend door al die duizenden kinderen die eisen dat hun speelplekken rookvrij worden. Want daar hebben ze blijkbaar superveel last van zo in de buitenlucht. Van die ene ouder die in een hoekje een sigaretje staat te roken. Denk dat dit weer een stukje projectie is en het misbruiken van kinderen voor je eigen zelotische agenda.

 6. RABE

  Scherpschutter is weer duidelijk genoeg. Niets aan veranderen. Kinderen niet mee vermoeien maar de ouders aanspreken.

 7. Hans

  @Freek Irgang: En bovendien is de Tortelspeeltuin geen openbare maar een beheerde speeltuin, en dit initiatief gaat juist over openbare speeltuinen ;-).
  Hoe dan ook een goed initiatief om alle speeltuinen/plaatsen rookvrij te maken. Of dat nou persé via de kinderen moet, of gewoon direct door de gemeente is van minder belang.
  @Jeroen: Het gaat heel vaak niet om die ene ouder in een hoekje, maar om groepen middelbare scholieren die een openbare speeltuin hebben ingenomen als hun rookplek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).