Gemeente Utrecht over dure auto’s bij stadhuis tijdens klimaatbijeenkomst: ‘Ongelukkige keuze’ Gemeente Utrecht over dure auto’s bij stadhuis tijdens klimaatbijeenkomst: ‘Ongelukkige keuze’

Gemeente Utrecht over dure auto’s bij stadhuis tijdens klimaatbijeenkomst: ‘Ongelukkige keuze’

Gemeente Utrecht over dure auto’s bij stadhuis tijdens klimaatbijeenkomst: ‘Ongelukkige keuze’
Foto: PVV Utrecht
Tijdens een klimaatbijeenkomst in het stadhuis in Utrecht stonden de auto’s van enkele aanwezigen geparkeerd op het Stadhuisplein dat in het voetgangersgebied ligt. De gemeente zegt nu dat het een ‘ongelukkige keuze’ was om het plein te gebruiken als parkeerplek.

Tijdens een klimaatbijeenkomst in het stadhuis in Utrecht stonden de auto’s van enkele aanwezigen geparkeerd op het Stadhuisplein dat in het voetgangersgebied ligt. De gemeente zegt nu dat het een ‘ongelukkige keuze’ was om het plein te gebruiken als parkeerplek.

David Bosch van de Utrechtse PVV-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over het voorval. Daarin is te lezen dat hem maandag 31 oktober de ‘enorme rij aan dikke auto’s’ voor het stadhuis opviel. “Het toonbeeld van een geprivilegieerde bovenklasse, die de afstand tussen het bestuur en de gewone mensen maar weer eens pijnlijk maakt. Diplomaten die met hun dure auto’s op een autovrij plein de auto parkeren terwijl Utrechters geacht worden om alles met de fiets te doen”, aldus Bosch.

Ongelukkig

De gemeente zegt nu in een reactie dat het beeld dat op de foto te zien is niet het beeld is dat zij wil uitstralen naar de inwoners. “Het was inderdaad een ongelukkige keuze om het Stadhuisplein te gebruiken als parkeerplek voor de auto’s van de bezoekers van de bijeenkomst.”

De PVV’er vroeg zich af waarom bijvoorbeeld de parkeergarage aan de Springweg niet is gebruikt. De gemeente zegt dat dit geen optie was. “Onder andere uit het oogpunt van veiligheid van de deelnemers vanwege hun diplomatieke status, is het van belang dat zij snel toegang kunnen hebben tot hun vervoermiddel.”

Egypte

Ook wilde Bosch weten waarom de diplomaten niet met de bus of fiets kwamen. De gemeente zegt in een reactie hierop dat niet alle aanwezigen met de auto zijn gekomen. “Het is uiteindelijk aan henzelf om te bepalen welk vervoermiddel zij gebruiken.”

De bijeenkomst was een voorbereiding op de klimaattop in Egypte. Burgemeester Sharon Dijksma is hierbij aanwezig als klimaatgezant van de Verenigde Naties.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

51 Reacties

Reageren
 1. PvC

  Toch wel bijzonder veelzeggend dat ‘de gemeente’ dit niet vóóraf zelf kan bedenken.

 2. JvS

  All animals are equal but some are more equal than others.

 3. Peter

  ‘ waarom de diplomaten niet met de bus of fiets kwamen. De gemeente zegt in een reactie hierop dat niet alle aanwezigen met de auto zijn gekomen.’ is dat logica? Of zijn er ook nog een paar met de boot of het vliegtuig gekomen?

 4. Lexus

  Als die auto’s ergens anders hadden gestaan waren het toch patsersbakken gebleven, maar dan had het minder in het oog gelopen. En dan gezellig over het klimaat kletsen… De hypocrisie ten top.

 5. Karin D.H.

  Onze burgemeester is maar leuk internationaal bezig voor allerlei Goede Werken!
  Vergeet u niet dat u er eigenlijk bent voor de inwoners van Utrecht, mevrouw? En dat er in Utrecht ook nog heel veel Goede Werken te verrichten zijn?

 6. De Utrechtse bezorgde Burger

  Even een vraag:
  Ik dacht dat mevr. Dijksma burgemeester van Utrecht was ipv gezant vd VN.
  Of is burgemeester van Utrecht iets dat je er gewoon naast kan doen ?
  Dus blijkbaar geen volledige dagtaak.
  Bij mij ontstaat nl de indruk dat ze meer de wereld over vliegt (?!) dan in Utrecht is.

 7. Marcel de Korte

  De arrogantie van en aan de macht. Overigens ben ik benieuwd of en hoe Utrecht (of de VN) de vliegreis van de klimaatgezant naar Egypte compenseert. Of gaat ze met de trein?

 8. Anton den Dunnen

  Waar zijn de handhavers nu. Tijdens de avondklok wisten ze vele onschuldige medeburgers op de bon te slingeren en deze foutparkeerders worden gedoogd. Hoe fout kun je als gemeentebestuurders zijn. ze hebben gewoon lak aan de gewone burgers want O de veiligheid en deze lieden moeten snel kunnen vluchten.

 9. Hans

  Uiteraard wist de gemeente allang op voorhand hoe de reacties zouden uitvallen. Dus is ook op voorhand deze ‘achterafsmoes’ klaargelegd. De burgemeesteres bevestigt hiermee wederom waarom de PvdA nog maar weinig voorstelt.
  Het zijn en blijven allemaal hypocrieten. Let wel, ik houd mij nog in, want anders zal ik ongetwijfeld niet door de censuur (vooraf ‘modereren’) komen…

 10. Willem

  Wat verwacht je van de burger als je als bestuurder overal lak aan hebt? Hoe ga je gedrag veranderen als je daar zelf nieg toe in staat blijkt. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard…

 11. Jan

  Zegt misschien iets over de intentie waarmee de diplomaten naar Egypte afreizen.

 12. buurtbewoner

  hoeveel van de duitse monsters op de foto rijden elektrisch?

 13. Jelle

  ‘Do as I say, don’t do as I do, om maar eens een mooie zin uit een mooi nummer van Genesis te citeren.

  En na het ritje met de auto, met z’n allen met het vliegtuig naar Sharm el Sheik in Egypte. Een land dat he-le-maal niets met duurzaamheid heeft (ze hebben hun handen vol aan zaken als de ineenstorting van de economie en de toenemende honger.) en zo mogelijk nog minder met mensenrechten.

 14. Angelique

  De meeste mensen willen eigenlijk gewoon met de auto, maar heeft niet de macht om het af te dwingen.

 15. Lombokker

  Er zijn een heleboel adviesbureaus, consultants en andere bedrijven die een hele dikke boterham verdienen aan hun ‘hulp’ bij het oplossen van het klimaatprobleem. Zoals ook bij veel andere problemen waar onze overheid zelf niet uit kan komen.
  Als directeur van zo’n bedrijf moet je natuurlijk wel een beetje representatief voor de dag komen als je serieus wilt worden genomen.

 16. Wiz

  De kentekens zijn gewoon te zien op bovenstaande foto. Lijkt me niet zo moeilijk om dan de foutparkeer boete naar huis te sturen. Hoeveel bewijs is er nodig?

 17. Janah

  Zo zie maar weer dat de PVV zich wel degelijk bekommert om het klimaat…

 18. Realist

  Ongelukkige keuze? Dit is pas transparant! Heel goed om de hypocrisie in het klimaatdebat te tonen.

 19. Bert

  @anton en @lombokker:

  De kentenkens beginnen met CD, oftewel Corps Diplomatique. Die kunnen met 180 door een woonwijk heen racen, iemand doodrijden en dan de plek verlaten, zonder ooit veroordeeld te worden (zoiets is ook wel eens gebeurd als ik me niet vergis).

  Dus dan heeft een bon sturen niet zoveel nut.

  Waar ik me meer over verbaas, is het feit dat al die hotemetoten overal heen moeten vliegen, om te leuteren over het klimaat. Want als ze dat klimaat echt belangrijk vonden, deden ze dat wel met een videomeeting.

  Want dat was volgens die zelfde klasse prima te doen, toen ze twee jaar geleden iedereen met zwaar geweld het huis in lieten meppen en de wereld economie opbliezen.

 20. Anton

  De kentekens zijn gewoon te zien op bovenstaande foto. Lijkt me niet zo moeilijk om dan de foutparkeer boete naar huis te sturen. Hoeveel bewijs is er nodig?

  Het zijn CD nummers en die hebben diplomatieke onschendbaarheid, had ik niet eerder gezien maar niet geschoten is altijd mis dus toch de handhavers er op uit sturen dan licht er in ieder geval een bon op de stoep.

 21. WC-Eend

  Jongens alsjeblieft.. ze krijgen uiteraard een ontheffing om hier te mogen staan, dat is standaard bij dergelijke bezoekers van ons stadhuis.
  Dat niet alle gasten met de auto zijn gekomen impliceert dat er een gedeelte van de delegatie wel degelijk met een ander vervoermiddel is gekomen.
  Als je het mij vraagt, moet David Bosch eens zich druk gaan maken om werkelijk relevante zaken, in plaats van weer heel veel werk voor ambtenaren veroorzaken (geldverkwisting en ook slecht voor het milieu want dat doen ze dan vast van ons geld vanuit hun eigen huis en dat moet verwarmd worden, om nog maar te zwijgen over de footprint van al dat mailverkeer, dag en nacht 🙈)
  Oh en dankjewel mevrouw de burgemeester, dat je je met al je tijd en aandacht wijdt aan het werkelijke probleem van deze planeet, terwijl je nooit de stad werkelijk verlaat in je hartsie. Blijf dat alstublieft doen en mail ons het verslag ❤️

 22. Johan

  Ik vind het wel een mooi plaatje hoor.
  Eindelijk enige grandeur in de buurt van ons bestuur.

 23. Lexus

  @WC-eend: ironie wordt niet meer begrepen. Even serieus. Zoals alle Nederlandse steden heeft ook Utrecht te kampen met veel problemen. Dat die door het gemeentebestuur ernstig genomen worden, moet met name ook blijken uit het gedrag van de burgemeester, voorzitter van de raad en het college. Mevrouw Dijksma heeft er al meerdere malen blijk van gegeven dat zij deze positie invult op een manier die, laat ik het voorzichtig zeggen, tot discussie aanleiding geeft. Wanneer zij zich in deze moeilijke tijden niet vol aan haar taak — het bestuur van de gemeente en haar inwoners — wil wijden, kan zij mijns inziens beter een andere baan zoeken. Voor het klimaat op wereldschaal dienen de wereldorganisaties en de afzonderlijke landen zich in te zetten, voor het klimaat op gemeentelijk niveau de gemeentebesturen.

 24. Realist

  @WC-eend. Je doet je naam eer aan, het gaat niet om het foutparkeren. Dit waren net wat teveel grote benzineslurpende auto’s op een rijtje om de hypocrisie van deze mensen te tonen.

 25. Wim

  Dit bewijst maar weer dat er geen behoorlijke parkeermogelijk is in het centrum bij het stadhuis wat ook de mensen ontdekken als er een trouwerij of andere samenkomst is. De parkeergarage Springweg is te ver weg daar je dan door weer en wind naar het stadhuis moet .

 26. Leo

  Tja sjieke diplomatenauto’s parkeren bij het stadhuis van Utrecht. een doodzonde?
  Nee, gewoon een praktische noodoplossing voor een parkeerprobleem in een gastvrije oude stad.
  Ik moest bij het lezen van andere reacties denken aan het boek van George Orwell “ Animal Farm” Some men are more equal than other”.

 27. Pee

  Ze laten zien zelf niets om het klimaat te geven want zij doen gewoon wat ze de burger verbieden en ondervinden geen problemen ,om het even met welk voertuig ze zich verplaatsen en hoe vaak.

 28. Lexus

  @Leo: die ‘men’ waren ‘animals’, maar wat maakt het uit. Overigens heeft Nederland een mooie traditie van bestuurders die te voet en later op de fiets naar hun werk gingen. Dat mag van mij zo blijven.

 29. het oranje mannetje

  inderdaad een pijnlijke consta [tering]
  hoogmoed in al zijn vezels.

 30. Jelmer

  Best wel pijnlijk.
  Ook pijnlijk dat een niet zo groene partij.
  Sorry voor de pvv stemmers. Hier heel terecht een punt van maakt.
  Van wat voor parijen waren exact die autos..
  Als rutte op zn fiets naar het katshuis kan.
  Dan moeten deze gasten toch gewoon dat ook kunnen. Of lopen vanaf de springweg.
  Maar ze verdienen teveel geld daar worden ze lui van en daardoor hebben ze een compleet verwrongen wereldbeeld.
  Dus aan die overleggen heb je helemaal niets omdat hun hart elders ligt.
  Dank aan scherpe ppv fractie!

 31. Moniek

  All animals are equal but some animals are more equal than others.

 32. Realist

  @Lexus. Ik had toch wel wat meer aversie van je verwacht tegen deze vorm van vervuiling terwijl zich ‘een klimaatramp’ voltrekt. Die blinde vlek bij links-progressievelingen blijft wonderlijk.

 33. Scherpschutter

  @De Utrechtse Bezorgde Burger 11:54

  “Bij mij ontstaat nl de indruk dat ze meer de wereld over vliegt (?!) dan in Utrecht is.”

  Ik verzeker u dat dit niet het geval is. U hoeft alleen maar het dienstautogebruik van mevrouw Dijksma te controleren op de website van de gemeente om te realiseren dat mevrouw Dijksma ijverig de hele dag rondjes in de regio Utrecht rijdt, tussen een paar internationale vliegreizen door.

 34. Hannes

  @Marcel de Korte
  U houd zich nu ineens bezig met het klimaat???
  Met u woorden te spreken wie laat zich niet graag vervoeren in een dienstauto.( o,a mevr Dijksma )
  Haar auto is van hetzelfde kaliber dan dat van corps diplomatiek

 35. Nina

  Do as we speak, not as we do?

  Daarom zou ik graag een verplichte, maximale footprint willen voor ieder persoon die publiekelijk spreekt over duurzaamheid en/of geld verdient hiermee.

 36. Ponsianus

  Wederom het bewijs van de totale ongeloofwaardigheid van de bestuurders en politici.
  Ze zijn er gewoon niet voor de burgers maar enkel ten glorie van henzelf.

 37. Jos

  Ik blijf het bizar vinden dat mijn reacties van gisteren, wederom in het weekend/ op zondag, niet geplaatst worden. Graag alsnog plaatsen.

 38. Jos

  Voor de verandering heeft de PVV eens een puntje.

  Het moreel besef van mensen in bovenlagen is vaak zoek. Maar goed, je komt ook alleen maar in een bovenlaag terecht door mensen te gebruiken, met je ellenbogen te werken, vals te spelen, verdeel en heers in te zetten, gemeen te zijn en vooral door je CV en bankrekening te vullen. Dit gebeurd van links tot rechts trouwens.

  Het klimaatbeleid wordt in woorden beleid en niet in daden. Geld, de econonie en een neo-liberale koers zijn het belangrijkst. Vandaar dat links en de sociaal democratie in Nederland niet meer bestaan.

  Stem bij de volgende verkiezingen niet zoals het je geleerd is of populistisch, maar stem: SP, Partij voor de Dieren, Volt, De Groenen, de piratenpartij, een (NL) Replubikeinse Partij (als ze mee doen).

  De andere partijen zoeken elkaar steeds op of behouden de status quo in een zogenaamd vijandschap, zoals de PVV zelf, maar houden daarmee zelf de huidige koers in stand.

  Wil je aan de wereld en het klimaat denken dan is de enige conclusie dat het systeem van economische groei moet stoppen. Wij in het westen en de economische tijgers in de wereld moeten met minder genoegen nemen.

  Welzijn (geen burn outs en status) boven welvaart. De mens zal in en met de natuur moeten leven en zichzelf er niet boven plaatsen. Anders houdt hetnop voor je familie, kleinkinderen en achterkleinkinderen en heb je zelf voor niks geleefd.

 39. Lexus

  @Realist: ik ga vanzelfsprekend over mijn eigen aversies. Eén keer raden waar die tegen gericht zijn. Juist!

 40. Geenstijl@Utrecht

  Wanneer zijn we van dit stikstof debacle verlost als Burgemeester van de stad Utrecht.
  Schaamteloos regenten gedrag.

 41. Jos

  Waarom wordt mijn reactie wederom niet geplaatst, maar desinformatieve meningsvormende/opruiende tekst wel?

 42. Monique Lodder

  @scherpschutter gelooft alles klakkeloos ., dat is pas eng!

 43. Anne Marie ten Berge

  Je bent burgemeester en je zal door WC-Eend verschoond worden inzake de kritiek die je mag / moet krijgen. En dan zeg ik dit nog héél netjes omdat een goed verstaander maar een half woord nodig heeft.

 44. Lexus

  @Realist: ik meen achteraf dat u meer antwoord verdient dan in mijn reactie van 12:49 uur. U schrijft:
  “@Lexus. Ik had toch wel wat meer aversie van je verwacht tegen deze vorm van vervuiling terwijl zich ‘een klimaatramp’ voltrekt. Die blinde vlek bij links-progressievelingen blijft wonderlijk.”
  Ik waardeer het positief dat u met mij van mening bent dat zich een klimaatramp aan het voltrekken is.
  Maar het is mij volstrekt onduidelijk waar u op doelt met “deze vorm van vervuiling”. Wanneer het slaat op het gedrag van de diplomaten die menen dat ze hun patsersauto’s vlak tegen het stadhuis mogen parkeren of wanneer de gemeente dit toegestaan heeft, dan heb ik daar aversie tegen en dat heb ik hierboven ook duidelijk laten blijken.
  Verder maakt u niet duidelijk wat u bedoelt met “die blinde vlek bij links-progressievelingen”. Los van de vraag of u mij tot die categorie rekent, gaat het mij om gedrag van wie dan ook waar ik een hekel aan heb. Zoals u al vaak in mijn reacties op DUIC hebt kunnen lezen, is dat gedrag en zijn dat meningen die geen rekening wensen te houden met anderen en hun eigen belang of het belang van de eigen groep vooropstellen. Die aversie is sterker wanneer het mensen aan de onderkant van de samenleving treft. Wanneer u dat links noemt, beschouw ik dat als een compliment voor links (en ook een beetje voor mezelf).

 45. Scherpschutter

  @Monique Lodder

  Insinueert u daar nu werkelijk dat mevrouw Dijksma frauduleus handelt door ten onrechte dagelijks meermaals gebruik te maken van haar dienstwagen op te geven? Dat zal toch zeker niet?

  Ondanks dat het gebruik van de dienstwagen wel wat buitensporig oogt voor iemand die het klimaatevangelie verkondigt (die zal ik u geven), geloof ik in tegenstelling tot u wél 100% dat het enorme dienstwagengebruik van mevrouw Dijksma volledig accuraat is.

 46. Erik

  Hm, limousines in een voetgangersgebied en de burgemeester voor de zoveelste keer ingevlogen voor een klimaatpraatje.

  Utrecht zet zich lekker op de kaart, maar het mag wat CO2 kosten.

 47. Marcel de Korte

  @Hannes 7/11/2022 – 9:23
  “@Marcel de Korte
  U houd zich nu ineens bezig met het klimaat???
  Met u woorden te spreken wie laat zich niet graag vervoeren in een dienstauto.( o,a mevr Dijksma )
  Haar auto is van hetzelfde kaliber dan dat van corps diplomatiek”

  Ik houd me ook bezig met spelling.

 48. Hannes

  @Marcel de Korte
  U kunt zich beter nergens mee bezighouden.

 49. Robster

  @ ongeduldige Jos (je reactie is immers wel geplaatst maar soms duurt het ff): De PVV heeft hier inderdaad een punt, maar wel beetje hypocriet puntje. Immers, hoe gaat Bosch’s grote leider zelf van het een naar het ander? Met de bus??? Natuurlijk niet, hij komt net als de meeste van deze diplomaten om veiligheidsredenen met de auto.

  Verder lees is hier vooral veel afgunst. Plaats alles toch even in perspectief mensen! (Ben benieuwd hoeveel van bovenstaande reaguurders weer vol gas de weg op gaan of met een all-inclusive naar zeg Turkije)

 50. C.

  @ Robster: “Verder lees is hier vooral veel afgunst. Plaats alles toch even in perspectief mensen! (Ben benieuwd hoeveel van bovenstaande reaguurders weer vol gas de weg op gaan of met een all-inclusive naar zeg Turkije)”.

  Bedoelt u daarmee dat de reaguurders — of ze al dan niet vol gas op weg zijn of all-inclusive en zelfs vliegend naar Turkije reizen — ongelijk hebben of zelfs geen recht van spreken hebben. Op deze manier kun je wat hier wordt gesignaleerd en afgekeurd niet terzijde schuiven.

  Voor me zelf sprekend — bewust geen auto, niet vliegend, en zorglijk over de toekomst van de aarde — ik ben niet afgunstig, maar vind (juist in perspectief van de klimaatverandering en de vereiste maatregelen daartegen) de gemeente Utrecht (en haar burgemeester, waarover elders is bericht) volstrekt ongeloofwaardig handelen en een verkeerd signaal afgeven.

 51. Henk Wasman

  D66 en VVD blijven stemmen en dan verbaasd zijn dat het bestuur elitair en inefficient is… Eigen schuld Utrecht

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).