Gemeente Utrecht pakt in aanloop naar aanleg van de Merwedelijn busstrook Europalaan-Zuid aan Gemeente Utrecht pakt in aanloop naar aanleg van de Merwedelijn busstrook Europalaan-Zuid aan

Gemeente Utrecht pakt in aanloop naar aanleg van de Merwedelijn busstrook Europalaan-Zuid aan

Gemeente Utrecht pakt in aanloop naar aanleg van de Merwedelijn busstrook Europalaan-Zuid aan
Archieffoto
Utrecht groeit en dat is onder meer te merken in het openbaar vervoer. De komst van tienduizenden nieuwe woningen in de Merwedekanaalzone vraagt volgens de gemeente om een gloednieuwe sneltramverbinding, de Merwedelijn. Maar die is er voorlopig nog niet. Op korte termijn wil de gemeente Utrecht de busbaan op de Europalaan aanpakken. Utrechters kunnen reageren op de plannen. Dinsdag 14 juni is er een inloopavond.

Utrecht groeit en dat is onder meer te merken in het openbaar vervoer. De komst van tienduizenden nieuwe woningen in de Merwedekanaalzone vraagt volgens de gemeente om een gloednieuwe sneltramverbinding, de Merwedelijn. Maar die is er voorlopig nog niet. Op korte termijn wil de gemeente Utrecht de busbaan op de Europalaan aanpakken. Utrechters kunnen reageren op de plannen. Dinsdag 14 juni is er een inloopavond.

Van het Europaplein tot aan de Australiëlaan moet er in beide richtingen ruimte komen voor busstroken. Door de trambaan kan de weg niet breder worden; de rijstroken worden daarom versmald en er gaat een stukje van de middenberm af.

Ook tussen de Australiëlaan en Hollantlaan komt er een busstrook bij, tot voorbij de Hennie Olliemullerbrug. Hier komt de strook alleen op de weg die de stad uit gaat en ook hier moeten automobilisten wat ruimte inleveren. Vanwege de veranderingen worden ook enkele haltes verplaatst.

Verder legt de gemeente in de plannen voor de busbaan veel nadruk op brede bermen, groen en biodiversiteit. Er hoeven geen bomen te wijken.

Knooppunt

Het openbaar vervoer over de Europalaan is belangrijk voor de verbindingen binnen zowel de stad als de provincie Utrecht. Naast de tram rijdt hier ook de bus naar de Utrechtse binnenstad, Vianen, Nieuwegein, IJsselstein en naar Utrecht Science Park.

Bussen komen echter regelmatig vast te staan in het verkeer, wat kan zorgen voor drukte bij de haltes en problemen bij overstappen. De gemeente wil wachtrijen en files zo veel mogelijk voorkomen en pakt de busbaan op de Europalaan daarom aan.

Merwedelijn

De gemeenteraad heeft ingestemd met ‘sobere’ plannen. Binnen nu en minimaal tien jaar moet de nieuwe lightrailverbinding, de Merwedelijn, gaan rijden. Deze verbinding is onderdeel van het ‘Wiel met Spaken’, een integraal plan voor Utrechts ov-netwerk. De gemeente liet eerder weten 4 tot 5 miljard euro nodig te hebben voor de Merwedelijn. Het wachten is nog op de financiële middelen.

Utrechters kunnen tot en met 7 juli meepraten over de plannen voor de aanpassingen aan de busbaan bij Europalaan-Zuid. Op dinsdagavond 14 juni is er in de Stadstuin (Europalaan 20) een inloopavond van de gemeente. Die vindt plaats tussen 19.30 en 21.00 uur. De gemeente neemt reacties mee in de verdere uitwerking van de plannen. Die moeten eind dit jaar bekend worden.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. GeeWee

    Houd het gewoon bij een goede busverbinding met dubbel-gelede elektrische bussen. Tram wordt veel duurder en ik vraag me af daar genoeg toegevoegde waarde tegenover staat. Zeker als dat betekent dat Kanaleneiland daarmee z’n tramlijn verliest.

  2. Koel Hoofd

    “Binnen nu en minimaal tien jaar moet de nieuwe lightrailverbinding, de Merwedelijn, gaan rijden. ”
    Tuurlijk…vooral lekker doordromen over de Utrechtse groengebakken luchtkastelen

  3. Johan

    Dat vraag ik me inderdaad af. Komt die Merwedelijn dan in de plaats van de lijn door Kanaleneiland over de Beneluxlaan?
    En zo ja, wat is dan de ratio van die kapitaalvernietiging?
    En zo nee, wat is dan de ratio van twee parallelle banen (Europalaan en Beneluxlaan), zo dicht op elkaar?

  4. Wim

    Dat wordt dan een grote file om de stad in te komen vanaf de A12 , Nieuwegein en Houten.
    Het is nu al vaak dat deze weg vol staat.
    En er zijn toch al busbanen, of dit weer onze groen wethouder die de bermen wil verbreden.
    Waarom moet er een Merwede lijn komen over de Europalaan. daar rijdt toch een bus.
    Voor de tram naar Rijnenburg moet gewoon een aftakking vanuit Ijstelstein dan heb je pas een goede verbinding

  5. Herman

    Natuurlijk verdwijnt huidige tram naar Ijsselstein/Nieuwegein niet.
    Door middel van een systeem, wissels genoemd, kun je aftakkingen maken.

    Utrecht zal dat geld trouwens niet zomaar krijgen vorige project is nogal rampzalig uitgevallen qua kosten en planning.

  6. Utrechter2

    @Herman: plus dat Utrecht al jaren dwarsligt over de A27, al voor de bouw van de Uithoflijn al. De gemeente hoopt dat het Rijk bakzeil gaat halen en dat de verbreding van de A27 niet doorgaat, Rijnenburg een energielandschap wordt en dat het Rijk als toegift ook nog tientallen miljarden euro’s aan Utrecht gaat geven voor de wensenlijsten van de stad.

    Een ander scenario is dat terwijl Utrecht dwarsligt Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven miljardendeals gaan sluiten met het Rijk. Het zal in elk geval niet de eerste keer zijn dat één van die steden wel rijksgelden krijgen.

  7. eilandbewoner

    @johan,

    wat ze in de toekomst willen is dat de tram tot het winkelcentrum Kanaleneiland komt en dan richting Papendorp gaat. Er moet dan een nieuw stuk komen van het station over de huidige nieuwe busbaan en die tram verbinding gaat dan over de volledige Europalaan richting Nieuwegein/IJsselstein. het stuk over de Beneluxlaan zuid en die ene tramhalte word dan gesloopt.

    nadeel aan dit plan is dat er geen omrijd routes komen als ergens iets mis gaat.

    Andere vraag: waarom zou je in de Merwede zone wonen en dan de tram die 1x per kwartier gaat willen nemen terwijl je met 5 min op de fiets op het station bent? en heeft de gemeente al rekening gehouden met al die fietsers die hun fiets dan in de stalling aan de jaarbeurs zijde willen zetten?

  8. G. de Vries

    Dus als ik het goed begrijp wordt zowel k’eiland noord als zuid afgesloten van haar goed bereikbare trambaan ri station en Nieuwegein. Nou ja, de tram rijdt- in het plan- tot het winkelcentrum en buigt dan de Clausbrug over.
    Veel buurtbewoners maken gebruik van de tram om bv naar het Anthonius ziekenhuis in Nieuwegein te reizen of scholieren die in Nieuwegein naar school gaan. Het is een heuse ov-vervoersader in de wijk waar veel mensen gebruik van maken!
    Heeft de gemeente wel eens gedacht aan de gehandicapten ( scootmobielers, rolstoelers en ouderen die slecht ter been zijn) waar de tram een noodzakelijk uiterst handig vervoermiddel voor is?? Ook zij wonen op Kanaleneiland!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).