Gemeente Utrecht pakt straatintimidatie harder aan, richt aandacht op mannen en jongens Gemeente Utrecht pakt straatintimidatie harder aan, richt aandacht op mannen en jongens

Gemeente Utrecht pakt straatintimidatie harder aan, richt aandacht op mannen en jongens

Gemeente Utrecht pakt straatintimidatie harder aan, richt aandacht op mannen en jongens
Archiefbeeld
De gemeente Utrecht wil de komende jaren meer werk maken van het tegengaan van straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen. De gemeente zegt zich hierbij vooral te gaan richten op jongens en mannen.

De gemeente Utrecht wil de komende jaren meer werk maken van het tegengaan van straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen. De gemeente zegt zich hierbij vooral te gaan richten op jongens en mannen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op woensdag het Actieplan Straatintimidatie 2022-2026 vastgesteld. Daarin staat dat de gemeente nog meer werk gaat maken van het aanpakken van straatintimidatie. 

Voorlichting

Hierbij moeten met name mannen en jongens worden aangesproken op grensoverschrijdend gedrag. “De focus ligt op deze groep omdat veruit de meeste daders hiervan mannen zijn”, schrijft de gemeente.

Voorlichting en bewustwordingscampagnes moeten duidelijk maken dat straatintimidatie geen normaal gedrag is, bij zowel potentiële daders als bij omstanders. Ook gaat de gemeente een module over straatintimidatie toevoegen aan het lesmateriaal van de ‘Vreedzame School’ voor het primair onderwijs en betrekt de gemeente sportclubs bij de aanpak.

Melden

Ook wil de gemeente het melden van straatintimidatie gemakkelijker maken. “Op basis van de meldingen kunnen nog gerichter fysieke aanpassingen gedaan worden, waardoor het gevoel van veiligheid op straat wordt vergroot.”

Vanaf november 2022 komt er een nieuw meldingssysteem. Het moet zo voor slachtoffers van straatintimidatie makkelijker zijn om een melding te maken. De gegevens van deze meldingen kunnen worden gebruikt om meer gerichte maatregelen te nemen op plekken waar straatintimidatie (vaker) voorkomt.

Oplossing

“Bijna 80% van de Utrechtse jonge vrouwen krijgt te maken met intimidatie op straat”, zegt burgemeester Sharon Dijksma. “Dit is een onacceptabel hoog percentage waarvoor we niet moeten wegkijken. (…) Waar eerst werd gekeken hoe we vrouwen weerbaarder konden maken, spreken we nu mannen en jongens aan. Op die manier worden zij, in plaats van het probleem, een belangrijk deel van de oplossing.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

22 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Bijna 80% van de utrechtse vrouwen krijgt te maken met intimidatie op straat. De daders zijn voornamelijk mannen. Mooi. Zeg sharon. Kun je ook nog iets zeggen over de daders? Wat kenmerken van de groep zeg maar. Doe dan….
  Ik durf wel 80% van de daders te classificeren.

 2. Arjen

  Goed als hier goed op wordt ingezet. Niet eens alleen voor de straat, want volgens mij is dat voor een goed deel gevolg van hoe er sowieso over vrouwen wordt gepraat als die er zelf niet bij zijn, en de rare dubbele standaard waarmee gekeken wordt naar gedrag. Is nog heel veel op te winnen!

 3. Bill

  @ jdV: Dit is inderdaad de hete aardappel waar iedereen omheen draait, iedereen het weet maar niemand het durft te zeggen, want….

  Spreek je nou eens uit en noem het beestje bij het naampje..! Zoals het bericht nu wordt gebracht kan je het haast niet serieus nemen.

 4. Klok

  @ jdV

  Waarschijnlijk voor een deel mannen als jij.

  Die even wat vrouwen gaan “scoren” in de disco (cartouche ooit).

 5. Realist

  Bijna! Het probleem gaat voorzichtig naar een kern. Eerst werd het probleem langdurig bij vrouwen gelegd, nu verschuift het al naar ‘jongens en mannen’ maar het kan natuurlijk nog ietsjes specifieker. Na ja, zolang deze kneiterlinkse raad er zit moeten we het hiermee doen en weten we eigenlijk al dat er voor al die vrouwen niet echt een oplossing komt.

 6. JdV

  @klok: LOL. Het zit je nog steeds dwars, niet? Mensen die elkaar ontmoeten in een disco, das normaal gesproken geheel wederzijds hoor. Maar wellicht schonken ze geen lekkere azijn in uw buurtcafe?

 7. Scherpschutter

  @Klok

  Wat is er nu weer mis met vrouwen scoren in een discotheek?!

 8. Klok

  Vrouwen (of andere mensen) zijn geen verzameling die je maar even afwerkt.

  Objecten van verlangen verleid je en dat verleiden is een samenspel van 2 mensen. Of het nu lust is of liefde. Mensen zijn geen afwerk- of afstreeplijstjes waard.

  En of het voor 1 nacht is, een langere periode, of voor een heel leven lang, mensen verdienen altijd respect. Het (regelmatig) “scoren” van vrouwen (of mensen) getuigd van weinig respect.

  Vrouwonvriendelijk mannen die moeite hebben met andere vrouwonvriendelijke mannen, maar de schuld eenzijdig bij 1 groepje willen neerleggen> tja JdV’tje> z*elig figuur mijn inziens.

 9. Kanaalstraat4Life

  Klemgereden dames op de Kanaalstraat of omgeving. Door mannetjes in een opgepompte amg, audi of golfje. Schering en inslag. Succes met handhaven! Lastig om een heterdaadje te doen.

 10. Arife Akkar

  Mee eens, hier in europalaan wordt ook scheringen en inslag gedaan. Ik bel de politie ze zeggen dat ze niks horen.

 11. JdV

  Arme klok. Gaat er nog steeds vanuit dat mannen “verleiden” en dat vrouwen dat niet doen. Alsof vrouwen niet op stap gaan om te scoren. Zielig persoon die Klok, blijven hangen in de jaren 50 zo te zien.

 12. het oranje mannetje

  Het word stil op de steiger,,,,ik ben benieuwd hoe ze de koorknaapjes gaan aanpakken met hun gedachte goed over mede studentes.

 13. oudere heer

  ik wens de dames van de politie in burgerkleding heel veel succes, wand alleen zo kunnen we handhaven en afrekenen met deze gasten.

 14. Pee

  Er word weer een specifieke groep de hand boven het hoofd gehouden door deze niet te benoemen .
  Waarde van de aanpak van straatintimidatie is dus 0,0 .

 15. Melissa

  Ik woon in Lombok en wordt alleen nageroepen/lastig gevallen door witte medelanders, typisch hoe het altijd witte mannen zijn die met het vingertje lopen te wijzen zonder enige relevante ervaring te genieten.

 16. Lombok

  @melissa: ik woon daar ook en zie hele andere dingen. Grappig hoe politiek correcte witte vrouwen de ervaringen van anderen afdoen als discriminatie.

 17. Realist

  @Melissa. Een verzinsel maar vooral een racistische opmerking. Vul voor ‘witte’ bijvoorbeeld eens ‘zwarte’ in.

 18. Utrechterinhartenziel

  @Melissa.Fijn he dat de meeste mannen hier beter weten hoe onze ervaringen zijn.Vrouwen worden helaas door meerdere groepen lastig gevallen. Ook door mannen die een blanke (kom maar met reacties mannen) huid hebben.

 19. WvR

  Misschien kunnen ze weer mannen gaan uitschelden en naroepen op de stadhuisbrug, zoals vorige keer. Goed voorbeeld doet goed volgen.

 20. Klok

  @ JdV

  Aanname van jou dat ik een man (of vrouw ben), alleen ik weet het.

  Verder heb ik het over mensen, doelbewust, en niet over of mannen of vrouwen. Jij echter wel. Zegt wederom veel over jou.

 21. Binnenstadbewoner

  Vooral niet benoemen … . De oplossing is nog heel ver weg …. Dit artikel kun je gerust bewaren en over 5 of 10 jaar opnieuw plaatsen. Het is dan nog net zo actueel als nu.

 22. Hans

  Seksisme loopt door alle bevolkingsgroepen heen, dames & heren, appels & peren. Als je met 1 vinger wijst, wijzen er 3 terug.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).