Gemeente Utrecht plaatst 1000ste laadpaal en start proef met ingebouwde AED Gemeente Utrecht plaatst 1000ste laadpaal en start proef met ingebouwde AED

Gemeente Utrecht plaatst 1000ste laadpaal en start proef met ingebouwde AED

Gemeente Utrecht plaatst 1000ste laadpaal en start proef met ingebouwde AED
Archieffoto laadpaal
De duizendste laadpaal van Utrecht is vrijdag in gebruik genomen. Het exemplaar staat aan de Minister Talmastraat in Zuilen. Ook heeft deze laadpaal een ingebouwde AED.

De duizendste laadpaal van Utrecht is vrijdag in gebruik genomen. Het exemplaar staat aan de Minister Talmastraat in Zuilen. Ook heeft deze laadpaal een ingebouwde AED.

Het aantal laadpalen in Utrecht is de afgelopen twee jaar verdubbeld van vijfhonderd naar duizend. Dit was volgens de gemeente hard nodig omdat het aantal elektrische auto’s in de stad in diezelfde tijd vier keer zo groot is geworden.

Bij het bepalen waar een nieuwe laadpaal geplaatst moet worden, wordt gekeken naar hoe vaak bestaande palen bezet zijn. Als blijkt dat er in een gebied een tekort is, worden er nieuwe laadpalen neergezet. De gemeente verwacht dat er tot 2025 ongeveer duizend tot vijftienhonderd nieuwe exemplaren nodig zijn.

AED

Met de plaatsing van de duizendste laadpaal in Zuilen is ook een proef met een ingebouwde AED gestart. Deze automatische externe defibrillator kan gebruikt worden om een persoon te reanimeren. Het kastje waar de AED inzit krijgt stroom van de laadpaal. Als de proef succesvol verloopt volgens er mogelijk meer laadpalen met een ingebouwde defibrillator.

“Utrecht was in 2019 de eerste stad ter wereld met slimme terugleverende laadpalen”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “En de innovatie gaat door. Inmiddels hebben we de mijlpaal van duizend laadpalen bereikt en staat de eerste laadpaal met ingebouwde AED in Utrecht. Dat geeft ons naast gezondere lucht ook nog eens een veilig gevoel.”

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Iemand meer informatie over de status van die terugleverende palen? Zover ik weet is het voornamelijk een kleinschalige test in de marge en eigenlijk niet noemenswaardig op het moment.

  Overigens zou het de gemeente sieren om ook meer na te denken hoe ze normale mensen kunnen faciliteren die hun eigen stroom (aansluiting) willen gebruiken. Zodat ze niet overgeleverd zijn aan de prijzen van semi-publieke palen waar altijd een marge ingebakken zit. Weinig opritten in Utrecht waar je je auto kan neerzetten…

 2. Alain

  Op dit moment lijkt er gedoogbeleid te zijn voor mensen die een laadpaal in de voortuin aan de voorgevel plaatsen en een kabel trekken. Het is voor zover ik kan zien schering en inslag, en heb niks vernomen dat er boetes zijn uitgedeeld.

  De gemeente waarschuwt er echter expliciet tegen op hun pagina over “eigen laadpaal”.
  https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/duurzame-stad/elektrisch-vervoer/eigen-laadpaal/

  Als je de APV leest, dan is er inderdaad geen uitzondering voor laadkabels in de APV (Artikel 2:9). (https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR318782/16#d582938921e624) .

  Misschien zou de gemeente dat wel kunnen doen, maar dan is er de vraag wie er aansprakelijk is als er iemand over zo’n laadkabel struikelt.

  Een ander punt is dat de gemeente vermoedelijk wil voorkomen dat ze de suggestie wekken dat wanneer je zo’n laadpaal hebt, dat je dan ook recht zou hebben op de bijbehorende parkeerplek.

 3. Rob H.

  @Natte Otter. Dat is op de openbare weg, dus iedereen mag die laadplek gebruiken?

 4. bureaulesswatts

  Twee keer kassa en allemaal door u – ook twee keer- betaald. ‘herneiuwbare energie’ is als een sigaar uit eigen doos ‘ aan u gepresenteerd door uw overheid.

  Elekrische auto’s veroorzaken in de gehele keten vele malen meer CO2 uitstoot; putten de voorraden uit en veroorzaken een epische berg afval, waarvan u de recycling , voorzover dat nog mogelijk is – ook weer mag betalen.

 5. [email protected] 🤔

  Het stroomnet kan dit volgens mij allemaal niet aan,laat staan uitbreiding van dit soort oplaadpunten.

 6. Paul

  Super dat Utrecht de eerste is met aed!
  Dat is vooruit denken.
  Zou graag weten of Utrecht ook de stad is met meeste laadpalen van nld…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).