Gemeente Utrecht plaatst borden tegen dump van eendenbrood - De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht plaatst borden tegen dump van eendenbrood - De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht plaatst borden tegen dump van eendenbrood

Gemeente Utrecht plaatst borden tegen dump van eendenbrood
Foto: Twitter @JulianaZuilen
De gemeente Utrecht heeft borden geplaatst om te voorkomen dat mensen brood dumpen voor eenden en vogels. De ChristenUnie en Partij voor de Dieren in Utrecht vroegen daar eerder aandacht voor omdat de dieren er ziek van worden.

De gemeente Utrecht heeft borden geplaatst om te voorkomen dat mensen brood dumpen voor eenden en vogels. De ChristenUnie en Partij voor de Dieren in Utrecht vroegen daar eerder aandacht voor omdat de dieren er ziek van worden.

Bovendien tast het brooddumpen bij grote hoeveelheden de oevers aan bij vijvers. De bordjes zijn geplaatst op vijf plekken: de Timorkade, het Nifterlakeplantsoen, het Julianapark, Park Oog in Al en Park Transwijk.

Op de bordjes staat dat het geven van brood niet nodig is, omdat de eenden prima voor zichzelf kunnen zorgen. Er is daarnaast een verbod op het dumpen van voedsel. Raadslid Jolande Uringa: “We hopen hiermee dat we onze dieren en vijvers helpen. We zijn zuinig op onze natuur.”

8 Reacties

Reageren
 1. FD

  Bordjes..
  Waar is handhaving, wijkagent ?

 2. Jolanda

  Gedragsverandering werkt niet door borden te plaatsen. Bij dit idee is vast geen communicatieadviseur betrokken geweest….
  En handhaven inderdaad, anders schiet het ook niet op.

 3. Iris Dijkstra

  Als stadsgids loop ik dagelijks langs de Oudegracht. Ik zie daar diverse restaurants regelmatig brood in het water kieperen. Ook laatst een voorbijganger die gemakshalve een complete vuilniszak vanaf de brug leegde in het water. Smerig! Handhaving is ook bij de Oudegracht zeker op zijn plaats!

 4. Luuk Upuuk

  In de Oudegracht zwemmen genoeg ratten om dat brood op te eten. Ga maar eens kijken wat er gebeurt als de ijskar op de Maartensbrug aan het eind van de dag de inhoud van haar emmertjes het water in kiept, volgens mij hebben de ratten een ingebouwde klok!

 5. MJPD

  @Iris Dijkstra Uiteraard moet de gemeente dit handhaven, maar u had hier toch zelf ook kunnen “handhaven” door ter plekke de restaurants en voorbijganger (vriendelijk) aan te spreken op zijn/haar gedrag? Of om op z’n minst de gemeente in te lichten om welke restaurants het gaat. Mopperen in fora heeft niet zoveel zin…

 6. Sjaak

  Ha Jolanda, zullen we alle verkeersborden (gebods- en verbodsborden) maar weg katen halen dan..? Dat men daar nuet eerder aan gedacht heeft!

 7. cas

  Voedsel dumpen en de eendjes voeren zijn toch activiteiten die je niet gelijk met elkaar in 1 zin zegt.
  Een bord met “verboden dieren te voeren” lijkt mij toch doeltreffender richting het probleem. Immers gooit een beetje normaal persoon zijn afval toch in de afvalbak (altijd van het goede uitgaan).

 8. Donny Sanders

  Dit is nou een voorbeeld van een bord/gemeentelijke uiting die meertalig zou moeten zijn. Ga een half uurtje op zo’n locatie staan en ontdek dat het vooral Turkse of Marokkaanse vrouwen zijn die brood strooien. Het schijnt dat je van de Koran geen eten mag weggooien dus voederen aan de dieren is dan de oplossing. Overigens ben ik geen expert in de Koran dus als iemand weet of dit waar is of dat ik het fout heb..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).