Gemeente Utrecht presenteert plan van aanpak voor nieuw aanmeldbeleid basisscholen Gemeente Utrecht presenteert plan van aanpak voor nieuw aanmeldbeleid basisscholen

Gemeente Utrecht presenteert plan van aanpak voor nieuw aanmeldbeleid basisscholen

Gemeente Utrecht presenteert plan van aanpak voor nieuw aanmeldbeleid basisscholen
Archieffoto
De gemeente Utrecht heeft het plan van aanpak voor een eerlijker aanmeldbeleid voor Utrechtse basisscholen bekendgemaakt. Dit plan is een reactie op het rapport over het huidige aanmeldbeleid, van juni dit jaar. Uit dat rapport bleek dat scholen de wet omzeilen, met segregatie in het onderwijs tot gevolg.

De gemeente Utrecht heeft het plan van aanpak voor een eerlijker aanmeldbeleid voor Utrechtse basisscholen bekendgemaakt. Dit plan is een reactie op het rapport over het huidige aanmeldbeleid, van juni dit jaar. Uit dat rapport bleek dat scholen de wet omzeilen, met segregatie in het onderwijs tot gevolg.

Voor het onderzoeken van de opties voor een beter aanmeldbeleid is bij de gemeente Utrecht een speciale projectgroep in het leven geroepen. Deze groep heeft gesprekken gevoerd met ouders en schoolleiders én het beleid van andere steden bekeken. De projectorganisatie stelt nu voor om het aanmeldbeleid op de basisscholen centraler te organiseren.

De projectgroep doet onderzoek naar het invoeren van één aanmeldformulier of -systeem, mogelijk ook één of meerdere vaste aanmeldmomenten per jaar. Dit moet verhinderen dat kinderen met een zogeheten vooraanmelding voorrang krijgen op een plek in de klas. Voorrang geven kan wel, met het doel dat kinderen in hun eigen buurt naar school kunnen. Of naar dezelfde school als hun eigen broer of zus. Hiervoor moeten criteria komen.

Eerlijke verdeling

Ook wanneer er voorrangscriteria zijn, kan het volgens de projectorganisatie voorkomen dat een school te veel aanmeldingen krijgt. Er zijn dan niet genoeg plaatsen voor de kinderen in de les. De projectgroep stelt een loting als oplossing voor, maar geeft ook aan nog verder te moeten onderzoeken hoe de beschikbare plaatsen eerlijk moeten worden verdeeld.

Verder onderzoekt de projectorganisatie hoe een helpdesk de ouders kan helpen en adviseren bij het aanmelden van hun kind. Daarbij moet er toezicht en een jaarlijkse evaluatie komen op het aanmeldbeleid. Dit moet in kaart brengen wat de effecten van het beleid op de segregatie in het onderwijs zijn.

Segregatie

Uit het rapport van juni 2020 bleek dat scholen werken met vooraanmeldingen. Kinderen die jonger zijn dan drie jaar komen op een wachtlijst, waarna ze automatisch op een school worden toegelaten als ze vier jaar zijn. Volgens de PvdA, die vorige maand de reorganisatie voorstelde, speelt het toelatingsbeleid een grote rol in de kloof tussen kinderen van hoogopgeleide ouders en kinderen van ouders met een lagere opleiding.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Even nieuwsgierig of dit beleid gaat gelden voor openbare scholen of ook voor niet-openbaar onderwijs. Ik zie een interessante casus als scholen met een religieuze achtergrond op deze manier geen zeggenschap meer hebben over wie zij toelaten.

  2. Gerard Brugmans

    Artikel 23: de “vrijheid” van onderwijs (1917) geeft het bijzonder onderwijs, zoals scholen op religieuze grondslag, de ruimte om langs slinkse wegen een selectief toelatingsbeleid te voeren op kosten van de belastingbetaler. Politieke partijen op religieuze grondslag verdedigen dit achterhaalde wetsartikel nog steeds te vuur en te zwaard, en zijn daarmee mede verantwoordelijk voor de segregatie dit het in onze tijd veroorzaakt.

  3. De count

    Is er linkje naar het plan van aanpak zodat er inhoudelijk ook iets van te vinden is en JdV z’n nieuwsgierigheid kan beantwoorden

  4. Gregor

    Wat is er mis met segregatie? Je voelt je toch veel prettiger bij mensen die leven en denken zoals jijzelf? Ik snap die drang nooit zo om een katholiek naast een moslim te willen zetten en een liberaal naast een conservatief. Het is algemeen bekend dat een groep met gelijken veel beter presteert, omdat men zich daar veel beter thuisvoelt.

  5. Jessica Offenberg

    Hier is meer te vinden: https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/eadb971e-e4f7-45b2-b408-e1d71043b172

    Meepraten kan ook op Denkmee.utrecht.nl

  6. Koel hoofd

    @Gregor
    Je steekt wel direct de vinger in de zwerende wond. 🙂

  7. JdV

    @Jessica: Dank. Duidelijk is al weer dat dit een nutteloze exercitie is aangezien de gemeente rekening gaat houden en ruimte gaat bieden voor scholen en ouders die vanuit religieus/levensbeschouwelijk standpunt zich inschrijven op een bepaalde school. Die uitzondering zal uiteraard zeer populair worden bij ouders die een voorkeur hebben.

  8. Pee

    Die kinderen horen op de dichtstbijzijnde school te komen,scheelt ook weer opstoppingen bij het naar school brengen van die kinderen met de auto.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).