Gemeente Utrecht presenteert plan voor Overvecht; bewoners uiten zorgen over sloop en slechte bereikbaarheid Gemeente Utrecht presenteert plan voor Overvecht; bewoners uiten zorgen over sloop en slechte bereikbaarheid

Gemeente Utrecht presenteert plan voor Overvecht; bewoners uiten zorgen over sloop en slechte bereikbaarheid

Gemeente Utrecht presenteert plan voor Overvecht; bewoners uiten zorgen over sloop en slechte bereikbaarheid
Archieffoto Overvecht
De komende jaren gaat er veel veranderen in de Utrechtse wijk Overvecht. Als het aan de gemeente ligt komen er nieuwen woningen, komt er meer groen, wordt het openbaar vervoer aangepakt en wordt de wijk verkeersveiliger. Bewoners zeggen zich zorgen te maken over de sloop van bestaande huizen en over de bereikbaarheid van Overvecht.

De komende jaren gaat er veel veranderen in de Utrechtse wijk Overvecht. Als het aan de gemeente ligt komen er nieuwen woningen, komt er meer groen, wordt het openbaar vervoer aangepakt en wordt de wijk verkeersveiliger. Bewoners zeggen zich zorgen te maken over de sloop van bestaande huizen en over de bereikbaarheid van Overvecht.

Alle plannen van de gemeente staan in de ‘omgevingsvisie Overvecht 2040’ en geven een beeld van hoe de wijk er over ruim vijftien jaar ongeveer uit moet komen te zien. In die visie is onder andere te lezen dat er ten minste 5.000 extra woningen in de wijk gebouwd moeten worden en ook dat het totale woningaanbod meer variatie kent dan nu.

Daarnaast komt er bijna 75 hectare extra groen bij, wordt het openbaar vervoer verbeterd en worden straten afgesloten voor auto’s om daarmee de buurten in de wijk veiliger te maken.

Dit alles heeft echter wel een prijs. “De realisatie van de doelstellingen en het tempo daarvan is mede afhankelijk van de beschikbare middelen”, schrijft het college van B&W. “Projecten zullen pas starten wanneer er voldoende financiële middelen binnen de programmabegroting beschikbaar zijn.”

Sloop

Bovendien zal er op sommige plekken ook gesloopt moeten worden om de plannen uit te voeren, ook al zegt de gemeente hier terughoudend mee te zijn. “We stellen dit alleen voor als we ervan overtuigd zijn dat dit nodig is voor een substantiële verbetering van de buurt of bijdragen aan de stadsbrede opgave zoals het tekort aan woningen.”

Aan bijvoorbeeld de Vader Rijndreef en de Camera Obscuradreef zijn al woningen gesloopt en dat geldt ook voor de Ivoordreef. Aan de Zambesidreef, Ossewagendreef, Nataldreef en Oranjerivierdreef liggen plannen om huizen te slopen om plek te maken voor een middelbare school, een sporthal en nieuwe woningen.

Reacties

Tijdens verschillende bijeenkomsten is gebleken dat bewoners en ondernemers zich zorgen maken over de sloop van bestaande woningen, maar ook over de bereikbaarheid vanwege het plan om wegen af te sluiten. “We zijn ons bewust dat de keuzes die voorgesteld worden grote consequenties (kunnen) hebben voor bewoners en ondernemers”, schrijft het college.

Belanghebbenden kunnen nu ook reageren op deze plannen. Dat kan tot 20 mei. Daarna wordt de omgevingsvisie waar nodig aangepast en aangeboden aan de gemeenteraad. Dit gebeurt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Wies

  Veel nieuwbouw, koop, voor vermogenden die in Utrecht willen blijven wonen om een gezin te stichten. Alleen dan verbetert de kwaliteit van deze wijk. Kijk bijv. bij het stukje nieuwbouw bij de Vecht: prima plaatsen om te zijn. Het percentage sociale huur is gewoon te hoog.

 2. Rutger

  Mooi dat een betere NRU als noodzaak voor alle plannen wordt gezien, daarmee beginnen zou de inwoners van Overvecht nu al enorm helpen.

 3. de Kreek

  5000 woningen er bij, betekend dat ze alle lagenflats slopen en er hoogbouw voor terug plaatsen (het volgende Manhattan project, het kluitje wonen is begonnen) en op de parkeer plekken word groen gerealiseerd, anders kan je nooit 75 hectare extra groen er bij krijgen en 5000 woningen realiseren, het moet toch ergens vandaan komen!!! Nu zijn er in heel Overvecht +/- 15.752 woningen (inwoners +/- 34.293 inwoners) en er worden een paar flats gesloopt, maar betekend wel dat er een DERDE aan woningen bij komt. Ik weet uit ervaring dat er alleen maar dure huur/ koopwoningen komen en zeer weinig parkeer plekken.

 4. Ihsan

  Als het autoluw wordt krijgen die ondernemers juist meer klandizie.

 5. piet

  “We zijn ons bewust dat de keuzes die voorgesteld worden grote consequenties (kunnen) hebben voor bewoners en ondernemers”, schrijft het college. En gaat over tot de orde van de dag… ((Heb jij al een nieuwe stoel uitgezocht voor in het verbouwde Stadskantoor? Ik wil er wel een met 5 wielen en in alle hoogtes verstelbaar. Nee, nog niet,. Ik hoop wel dat we reiskostenvergoeding krijgen als we tijdelijk in dat Hoog Catharijne moeten zitten. Tussen al dat gepeupel. Krijg nu al de kriebels”))

 6. Tina Owlan

  Overvecht was ooit ( in mijn kindertijd) het toonbeeld van schoonheid. Echt. Prachtige perken, heerlijke speelplaatsen, keurig nette flats. Sinds de jaren 80 …………….. mwa mwa mwo wmooojoojojojojojoj (trombone geluid).. Laat ik het hier maar bij houden

 7. Eliza

  Sorry maar woon er vanaf mijn jeugd al in overvecht. Maar het probleem is dat alles maar volgestopt wordt met nationaliteiten en dat is niet erg maar ben de enige Nederlandse nog in de flat. Dit is bizar en nog maar niet te spreken over afval waar onze medebewoners overal maar neergooien. Kijk eens goed met toekenning woningen. Ging vroeger veel beter en verspreid. Hoe maak je er een achterstandswijk van. Kan me daar zo boos om maken. Groen is er genoeg. En scholen ook. Bizar alles af te breken er staat al zoveel hoogbouw.

 8. Aniwe

  70 meter hoge flats. Dat is dubbel zo hoog als de 10- hoog flats die nu in Overvecht staan. Terwijl de opzet van Overvecht altijd geweest is een woonwijk met diverse bebouwing en veel groen om het leefbaar te houden. Die leefbaarheid holt natuurlijk zienderogen achteruit met die enorme hoogbouw. Verkeerstechnisch loopt het nu al vaak vast met mensen die in de ochtend de stad uitgaan en in de avond er weer in willen. Dus zet men nog meer knippen, ontwerpt boulevards en maakt zo de wijk nog minder bereikbaar…. Ook parkeren voor bewoners wordt steeds moeilijker: er worden nu al parkeerplekken opgeofferd voor groen terwijl er al een park ligt! Met pakweg 15.000 bewoners erbij wordt het er echt niet beter op.

 9. Gerdien

  Ach ja dat mooie prachtige Overvecht is verworden tot de afvalput van de gemeente, dump maar ,het afval gooien we maar in de groenstroken en de rondweg gebruiken we als racebaan ,tuinen van bewoners lekker gebruiken als vuilnisbak , en parkeerplaatsen halen we weg, geen probleem rijdt maar eens rond de brede stoepen vol geparkeerde auto’s, en naar ons bewoners wordt toch niet geluisterd, al die nutteloze plannen, jullie zijn 25 jaar te laat ,kan ik weten woon er bijna 40 jaar ,en nu de ouderen pesten, hun flats afbreken. Voor mij is Overvecht vergane glorie ,helaas.

 10. Ihsan

  @Aniwe, Overvecht heeft juist de laagste bevolkingsdichtheid van de stad, en kan dus wel wat meer bewoners gebruiken. De huidige bebouwing is ook weinig divers, het is ofwel rijtjeshuizen of flats. Nu komt er eindelijk een veel breder woningaanbod, en wordt het veiliger voor kinderen om er te fietsen. Ik ben zeer te spreken over de omgevingsvisie!

 11. Rietje

  En waar gaan we al die mensen laten van wie het huis gesloopt wordt ? Er staat immers niet gelijk wat nieuws. En wie kan die nieuwe hoge huren nog betalen ? Succes Overvecht.

 12. Y

  Inderdaad gewoon een prima plan voor Overvecht! Het kan alleen beter worden nu. Slechter gaat gewoon niet. Wat mooie hoge torens mooi parken en meer winkels en Overvecht is modern. Qua bereikbaarheid zie ik liever een volwaardige tramverbinding met alle wijken in Utrecht. Nu is het rommelig met al die bussen en niet echt toegankelijk voor iedereen.

 13. Nico

  In Overvecht wonen niet de rijkste mensen van de stad. Als je nu een flat sloopt en er een hogere flat voor terug zet is dat opzich niet zo een ramp. Maar geef die mensen van wie de flat gesloopt word dan op papier dat ze tegen de zelfde kosten in een nieuwe flat mogen en kunnen wonen. Maar dat zal er wel niet inzitten dus komt het er straks op neer dat de mensen met minder geld uit de wijk Overvecht verdreven worden. En bedankt gemeente.

 14. Koel Hoofd

  Onbereikbaar, onbetaalbaar, onleefbaar zijn al jarenlang doelstellingen van de babboebakfietsgemeente.
  Leefbaar Utrecht is al 20 jaar geleden naar de galemiezen geholpen door de 3 O’s.

 15. Robbert

  @eliza, met dank aan de makelaars en projectonwikkelaars die bindingen hebben met ‘medewerkers’ in de gemeenteraad van Groenlinks. N.b. De zogenaamde ‘kraakfans’ hebben die projectonwikkelaars en makelaars in hun familie……………… En ondertussen krakertje spelen.

 16. Corma Bomeboer

  @Omdat mensen geen geld hebben mogen ze in shit woningen wonen….. En dat noem je geciviliseerd? Ieder levend wezen heeft dezelfde rechten. Dat hun wiegje elders stond dan dubbel modaal en daarboven-verdieners, betekent niet dat omdat zij meer verdienen meer rechten hebben op een bepaalde plek, of type woning. Niemand kiest zijn eigen leven. Dat is een misplaatste gedachte. Iedereen heeft recht op een mooie woning op de plek waar hij/zij wil wonen. Ongeacht zijn inkomen of achtergrond.

 17. Marcel

  Het is echt meelijwekkend wat hier allemaal weer geschreven wordt. Ik kom vaak in Overvecht, woon er 250 meter vanaf. Het is een buitenland op zich. Veel dingen zie je er wat niet normaal is in mijn optiek. Plannen maken kunnen we allemaal. Goede uitvoeren is een ander dingetje. Normaal is een visie ontwikkelen met bewoners. Maar wat er nu gebeurd is: wij ontwikkelaars/bestuur weten wat goed voor u is. Nou dan weet je dat de kosten nooit haalbaar zijn omdat anderen vinden wat er moet gebeuren. 3 inloop avonden? Daarna aan het gemeente bestuur ter goedkeuring? 15 jaar vooruit kijken? Ik heb niks tegen hoogbouw. Maar bouw dan 100 meter hoog met goede appartementen met ruim balkon en parkeer garage eronder. Maar, zoals zo vaak, hier iets schrijven staat veraf van wat er beslist wordt. Beslist over je, niet met je. Deel Utrecht op in regio met eigen bestuur. Dan wordt het nog wat.

 18. ACTK

  De ambities van de gemeente worden op de verkeerde plek geprojecteerd. Door 10.000 nieuwe bewoners te introduceren in Overvecht gaan de problemen van deze wijk niet afnemen. Zeker niet als je 5000 nieuwe inwoners wilt huisvesten op de 200×400 meter van het huidige winkelcentrum. Ook niet als je een nieuw fietspad aanlegt en ergens twee bomen propt tussen 50 en 70 meter hoge gebouwen. Het zijn kolderieke, ondoordachte en onrealistische plannen. Wat technisch mogelijk is kan sociaal zeer onmogelijk zijn.

  Het helpt ook niet om een visie door brievenbussen te proppen waarin een kruis staat door je huis. Daar wordt de wijk niet rustiger van. Rationele mensen kunnen dat misschien opzijschuiven. Maar meer emotioneel ingestelde mensen die zich thuis voelen op hun plekkie raken hiervan in paniek.

  En het helpt ook niet Overvechters alweer op te zadelen met het oplossen van een Utrechts probleem en oude wijken ongemoeid te laten. Waar het in de omgevingsvisie van bepaalde oude wijken gaat over ‘de sfeer van de wijk niet aantasten’ en ‘de parkeer druk wat terugdringen’ krijgen Overvechters de boodschap dat ze er rekening mee moeten houden dat binnenkort hun huizen gesloopt worden. Woningen uit de jaren 70 moeten wijken om woningen uit de jaren 30 van de vorige eeuw te behouden.

  Idee, tactiek, overzicht en communicatie zijn ver beneden peil. De totale omgevingsvisie voor Overvecht moet van tafel. Daarna valt er best te praten over verbeteringen. Maar stop met dit soort idiote stadsvernieuwing op veel te grote schaal. We hebben gezien wat ons in de jaren 70 heeft gebracht in het stationsgebied. Daar hadden we wat van moeten leren…

 19. Marieke Galsing

  Laten we @ChefPlongeur , @ScherpSchutter, @jeroen etc hier neerzetten op een flat. Ze mogen er 3 bewonen tegen 1 huurprijs, maar dan wel verplicht conciërge worden . Kijken hoe men na 1 week gillend wegrennen naar hun eigen huis … En dan ineens zien hoe enorm rijk ze zijn en dat hun rijkdom niet in verhouding staat tot de werkzaamheden die ze verrichten. Dit is toch waanzin ? Overvecht wordt niet voor niets overslecht genoemd? .> Het barst van de criminaliteit? Mensen in hokjes stoppen = vragen om problemen. Daar krijgen ze “flatneurose” van. Een onderbelicht probleem dat opnieuw onderkent wordt. Mensen raken neurotisch in dit soort gebouwen.
  Prima voor studenten. zet die er maar in. Maak vervolgens van de oude studentenhuizen mooie nieuwe sociale huurwoningen.

 20. Leo Lancee

  Mijn echtgenote en mijn gezin wonen al 53 jaar in deze wijk, in een flat op de Oranjerivierdreef ( met zeer veel plezier en tevrede woongenot) In middels zijn mijn 2 kinderen allang uitgevlogen en is mijn vrouw 75 en ik 76 jaar en nog steeds willen wij hier blijven wonen. Onze regering in de Haag wil dat ouderen zolang mogelijk zelf standig blijven (ik heb inmiddels een hart afwijking) maar samen en soms met een beedje hulp van de kinderen en de lift in de hal, gaat het goed. Er is een groot tekort aan huizen in ons land, en nu willen ze 189 woningen slopen, voor een school en sporthal, hoe gek kun je het maken ! Laat de gemeente een stuk weiland aan de Gageldijk van een boer kopen en daar hun geweldige plan uiteen zetten, er mogen toch geen dieren (HELAAS) meer de wei in.
  Dit is mijn reactie voor dit super stomme plan, natuurlijk de hoger betaalde amtenaar koopt zelf wel een optrek in een rustige beurt, maar dat kunnen de meesten die hier in deze flats wonen (zeker de ouderen niet betalen) Dus moet je maar oprotten. DAAR KOMT HET OP NEER VOOR ONS.
  NIET DE VRIENDELIJKE GROETEN voor een ieder die dit
  PLAN BEDACHT HEBBEN. Bedankt.
  L.Lancee

 21. etienne

  Projecten als de Mix (0 sociale huur woningen) maken overvecht alleen maar duurder, er wordt ook nauwelijks sociaal bijgebouwd ondanks de wachtlijsten.

 22. Haifa was mooi

  Overvecht…. Ben er opgegroeid, was zoals anderen al noemden tot aan de jaren tachtig een nette groene fijne wijk. Nu krijg ik een soort melancholiek gevoel bij de wijk (ook al woon ik er nog), hetzelfde gevoel als wanneer ik goed naar het liedje “Het Dorp” luister. Hoe heeft het kunnen gebeuren. Maar ja… done buns can’t be undone. Hoograven is flink opgeknapt, was eerst erger eraan toe dan Overvecht. Wat is daar gebeurd? Veel slopen en meer koop en niet sociale huurwoningen, enige wat volgens mij helpt als het al zover is: verspreiden en zorgen voor een diverser aanbod. Ik kijk dus wel wat er gaat gebeuren, erger zal het door deze plannen denk ik niet kunnen worden, Hoewel ik meeleef met de oude kern Overvechters als die zouden moeten vertrekken.

 23. De architect

  Bouwen in mooie traditionele stijlen laat een wijk opbloeien. We weten allemaal dat mensen niet willen wonen in Overvecht (maar ook in steden als Rotterdam) dat het komt door de praktische kijk naar stedenbouw. Dit zorgt voor indirect vermindering van vraag waardoor de alle minder bedeelde van de samenleving hier gaat wonen. Wat als gevolg heeft dat het nog meer verloederd. Maar de trend zet gewoon door met de Vinex met vooral veel dure woorden en PDFjes met beleidsplannen en bestemming blabliebla. Mensen willen gewoon mooi wonen! Klaar!

 24. Pee

  Er wonen er veel die waarschijnlijk goed in het geld zitten aan de BMW’s , MERCEDES,AUDI’s, en ander dure auto’s te zien .

 25. Jack

  Overvecht is een zandbak met vreselijk lelijke flats, ze kunnen er beter 1 grote parkeerplaats van maken met kartonnen dozen

 26. Sue

  Wat wordt er weer lekker lelijk gesproken over mijn wijk. Overvecht zo groot als een stad als Culemborg stop met steeds labels op de hele wijk te plakken. Voor mij is Overvecht is een prachtige wijk. Vanuit de woningen kijk je overal op groen, hoe luxe wil je het hebben. Licht, lucht en ruimte altijd heerlijk gevonden hier ondanks problemen die hier soms samenkomen. 10-hoog gewoond schitterend.
  Ik word heel ongelukkig van de plannen. Het zijn te veel woningen erbij ten koste van zon en uitzicht van heel veel mensen of zelfs dreigende sloop van woningen en gemeenschappen. Het voelt alsof we in het centrum van Overvecht worden opgesloten door al die hoogbouw waarvan we al genoeg hebben en straks ook al die verkeersknips. Er kunnen best woningen bij maar dit gaat gewoon niet allemaal passen zonder het woongenot en de wijk te verpesten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).