Gemeente Utrecht reikt 5.000e zwerfafvalknijper uit aan inwoner van de stad Gemeente Utrecht reikt 5.000e zwerfafvalknijper uit aan inwoner van de stad

Gemeente Utrecht reikt 5.000e zwerfafvalknijper uit aan inwoner van de stad

Gemeente Utrecht reikt 5.000e zwerfafvalknijper uit aan inwoner van de stad
Foto: Gemeente Utrecht
Wethouder Kees Diepeveen heeft de 5.000e zwerfafvalknijper overhandigd aan een inwoner van Utrecht. De Utrechter die de 5.000e knijper kreeg, is David Philipoom die samen met zijn dochter Alexandra regelmatig opruimt in het Griftpark.

Wethouder Kees Diepeveen heeft de 5.000e zwerfafvalknijper overhandigd aan een inwoner van Utrecht. De Utrechter die de 5.000e knijper kreeg, is David Philipoom die samen met zijn dochter Alexandra regelmatig opruimt in het Griftpark.

Inwoners die zwerfafval willen opruimen kunnen gratis een knijper aanvragen bij de gemeente en dat is nu dus 5.000 keer gebeurd. Diepeveen liep na het uitreiken gelijk een rondje met Alexandra mee.

Alexandra: “Ik ruim graag in het park voor mijn deur op. Een paar van mijn klasgenootjes doen het ook. Maar het zou fijn als iedereen die in het park komt picknicken, het afval ook weer mee naar huis neemt.” Wethouder Diepeveen en Alexandra vinden tijdens een klein rondje opruimen al allerlei zwerfafval, van blikjes, tot peuken en verpakkingen van eten.

Kano’s en sups

In Utrecht wordt op allerlei verschillende manieren opgeruimd. Zo gaan Utrechters regelmatig wandelend, joggend en fietsend opruimen, maar er worden ook gratis kano’s en sups uitgeleend aan mensen die afval uit de grachten willen opruimen.

Volgens Diepeveen dragen steeds meer Utrechters op verschillende manieren bij aan het mooi maken en houden van de stad. “Ik zie met regelmaat iemand met een afvalprikker in de stad lopen”, zegt hij. “Dat vind ik fantastisch: samen gaan we de strijd tegen zwerfafval aan.”

Afvalscheidingsstations

Utrechters die ook zwerfafval willen rapen, kunnen bij de gemeente gratis een knijper aanvragen. De knijper wordt thuis afgeleverd door een ‘Utrecht Schone Stad Coach’.

De knijpers kunnen ook worden opgehaald in de buurt van Utrechtse afvalscheidingsstations. Buiten de hekken van de stations zijn namelijk ‘knijperhubs’ geplaatst: een bak met knijpers die gratis mogen worden meegenomen.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Nin

  Zullen we anders eerst het probleem bij de bron aanpakken en gaan handhaven en beboeten voor het achterlaten van afval?

 2. Don

  Kunnen die knijpers ook gebruikt worden om in de hufters te knijpen die het afval achterlaten bij gebrek aan handhaving lef van de gemeente utrecht.

 3. Henk

  De 5000-ste knijper! Triest, dat het zover heeft moeten komen. Blijkbaar schort bij veel (jonge) mensen nog het nodige aan hun opvoeding. Afval hoort in de daarvoor bestemde bakken en laat je niet “achter je kont” slingeren.

 4. Koel Hoofd

  Ik woon nu ruim 30 jaar in UTrecht.
  Toen ik hier kwam wonen betaalde ik weinig voor de gemeentereiniging maar waren er wel voldoende straatprullenbakken. Je kon de volgende prullenbak al zien terwijl je naast een prullenbak stond. Men had geen excuus om deze niet te gebruiken want ze werden nog regelmatig geleegd ook!

  Nu betaal ik, in verhouding tot toen, een godsvermogen aan afvalheffingen, maar zijn straatprullenbakken echt met een lantarentje te zoeken, als je er eentje vind is die propvol, en krijgen inwoners knijpers om de zooi van hun mede-inwoners op te ruimen…..
  Wat klopt hier niet aan dit plaatje?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).