De gemeente Utrecht heeft samen met andere steden en politieke jongerenorganisaties de Rijksoverheid opgeroepen om met energiecompensatie voor studenten te komen. Studenten vallen tot op heden buiten de regeling die al geldt, maar dat staat op losse schroeven na een uitspraak van de rechtbank.
Er is op dit moment een energietoeslag waarmee bewoners met een bepaald maximum inkomen 1300 euro kunnen krijgen. In die regeling staat dat studenten hiervoor niet in aanmerking komen. De rechter heeft echter recent bepaald dat studenten als gehele groep niet zomaar uitgesloten mogen worden.
“Door deze gerechtelijke uitspraak lijken gemeenten alsnog verantwoordelijk te worden voor compensatie voor de gehele groep uitwonende studenten. Dit heeft enorme consequenties voor gemeenten”, schrijven de gemeentes samen in een brief. Het geld dat de gemeentes krijgen van het Rijk voor de energietoeslag zou namelijk onvoldoende zijn om ook alle studenten te compenseren.
Verder staat in de brief: “De nood begint op te lopen voor een grote groep studenten. Ook zij voelen de gevolgen van de gestegen prijzen. Niet iedere student heeft ouders die kunnen bijspringen of kan op een andere manier hulp krijgen. Zo dreigen jongeren, die op verschillende manieren zwaar zijn getroffen, nog een financiële tegenslag zelf op te moeten vangen.”
Misverstand
De verantwoordelijk wethouder in Utrecht, Linda Voortman, laat weten: “Het is een misverstand te denken dat studenten niét te maken hebben met gestegen energierekeningen. Er zijn studenten die hulp krijgen van bijvoorbeeld ouders, of via een bijbaantje. Maar een grote groep kan deze extra lasten niet zelf dragen. Wij hebben in Utrecht zo’n 33.000 uitwonende studenten en niet de middelen of de capaciteit lokaal een regeling op te tuigen. Met het nieuwe collegejaar voor de deur is het belangrijk studenten snel duidelijkheid te bieden over de energiecompensatie in de vorm van een landelijke oplossing.”
De gemeentes en politieke jongerenorganisaties vragen nu bij het Rijk om een oplossing en wijzen daarbij ook naar DUO. Deze landelijke organisatie heeft alle studenten in beeld en beschikt over de juiste rekeningnummers. Het inzetten van DUO zou efficiënter werken dan als alle losse gemeentes deze klus individueel moeten oppakken.
10 Reacties
ReagerenAlleen voor uitwonende studenten? Vreemd, want ook thuiswonende studenten hebben dezelfde extra kosten.
Waarom nou weer studenten? Ik eis ook compensatie voor de krankzinnige beslissing van Regering om ruzie te zoeken met de belangrijkste energieleverancier in een conflict waarin ze werkelijk helemaal niets te zoeken heeft, waarbij Regering tot volkomen overmaat van ramp dan ook nog eens de Russische economie stérker heeft gemaakt en die van ons welhaast opgeblazen heeft…
Waar kan ík incompentievergoeding claimen?
Klinkt sympathiek, maar voor je het weet heb je een energietoeslag die elk jaar terugkomt en dat betekent hogere lasten voor iedereen.
De gemeente voelt de bui al hangen. Ik vraag me af of het niet juridisch mogelijk is de universiteit aansprakelijk te stellen voor het aantrekken van buitenlandse studenten zonder zelfs maar voldoende woonruimte te kunnen bieden (laat staan in een aantal gevallen ook behoorlijk onderwijs). Weer zal het de lagere overheid en zullen het de burgers zijn die de klappen van het neoliberale rijkswanbeleid zullen moet opvangen.
@Nina
Bij thuiswonende studenten wordt de energierekening door de ouders betaald.
Die ouders komen mogelijk wel in aanmerking voor een compensatie.
Hoezo compensatie voor studenten nodig?
Energieconsumptie management is een vaardigheid die de oudere generaties al tijdens de oliecrisis jaren zeventig hebben geleerd, toen was er geen compensatie. Het licht ging letterlijk in heel, en kachels in half Nederland uit en op zondag mocht er niet gereden worden, zomertijd/wintertijd is ook ingevoerd. Terwijl Groningen toen nog tot de nok toe vol gas zat en niemand er ooitvan aardbevingen had gehoord. Die mensen zijn nog steeds zuinig met energie, dat is recentelijk nog onderzocht en bewezen. Het was dus een hele wijze les wat die energieverspillende jonkies nu op dezelfde manier moeten leren.
Geen energiecompensatie is dus leergeld.
@Scherpschutter
Een beetje kort door de bocht als u beweert dat onze regering ruzie zoekt met een dictatoriaal regime nadat het meende een buurland binnen te kunnen vallen en dat zich daar beestachtig gedraagt. Bij zo’n dubieus regime koop je toch niet? De maatregelen tegen Rusland gaan me nog lang niet ver genoeg.
@ Lombokker
Bij uitwonende studenten wordt toch ook niet naar het inkomen van de ouders gekeken?
@ Nina, wel voor de aanvullende beurs, misschien is dat een goed criterium. Hebben je ouders een mooie villa dan krijg je niks, moeten je ouders rondkomen van een minimum loon dan krijg je wel toeslag.
@ Cas
Dat is in ieder geval eerlijker.