Gemeente Utrecht schiet 700.000 euro voor aan dB’s: ‘Dit is essentieel om door te gaan met verbouwen’ Gemeente Utrecht schiet 700.000 euro voor aan dB’s: ‘Dit is essentieel om door te gaan met verbouwen’

Gemeente Utrecht schiet 700.000 euro voor aan dB’s: ‘Dit is essentieel om door te gaan met verbouwen’

Gemeente Utrecht schiet 700.000 euro voor aan dB’s: ‘Dit is essentieel om door te gaan met verbouwen’
Het lijkt erop dat de gemeente Utrecht 700.000 euro gaat voorschieten aan dB’s, zodat de verbouwing niet stil komt te liggen. Dit bedrag krijgt de muzikale broedplaats van het consortium Cartesius, maar pas zodra dB’s is verhuisd. “We hebben dit geld nu nodig om de leveranciers te kunnen betalen”, zegt Paul de Brabander, eigenaar van dB’s.

Het lijkt erop dat de gemeente Utrecht 700.000 euro gaat voorschieten aan dB’s, zodat de verbouwing niet stil komt te liggen. Dit bedrag krijgt de muzikale broedplaats van het consortium Cartesius, maar pas zodra dB’s is verhuisd. “We hebben dit geld nu nodig om de leveranciers te kunnen betalen”, zegt Paul de Brabander, eigenaar van dB’s.

DB’s moet vanwege nieuwbouwplannen noodgedwongen vertrekken uit het CAB-gebouw. Na lang zoeken werd aan de Vlampijpstraat een nieuwe locatie gevonden. De gemeente en het consortium Cartesius hebben beide toegezegd bij te dragen aan de verbouwing van deze locatie. In de tussentijd zijn de afspraken echter aangepast, waardoor dB’s verantwoordelijk werd voor een groter deel van de werkzaamheden. “En dat leidt tot een acuut financieel probleem voor dB’s”, schrijft het college van B&W.

Het consortium Cartesius heeft daarbij toegezegd 700.000 euro bij te dragen, maar ook dat dit bedrag pas wordt overgemaakt nadat de muzikale broedplaats is verhuisd. Het geld is echter nu nodig omdat de leveranciers betaald moeten worden en de gemeente wil dit bedrag daarom voorschieten.

Essentieel

“Het is essentieel om door te kunnen gaan”, zegt De Brabander. “Zonder dit geld stoppen de leveranciers met leveren.” Eerder gaf De Brabander al aan dat de kosten voor de verbouwing oplopen. Dit komt onder meer omdat alles simpelweg duurder is geworden, maar ook vanwege de bouw van een nieuwe verdieping boven de oefenstudio’s. “Hierdoor wordt dB’s straks voor nog meer mensen bereikbaar en deze vloer kan alleen nu, tijdens de verbouwing, gebouwd worden.”

Het college schrijft dat er nu een oplossing moet komen voor het gebrek aan ‘liquide middelen’, want anders kan de verbouwing pas weer opgepakt worden na 1 mei, de dag waarop dB’s moet verhuizen. “Als er niet met spoed een oplossing komt voor het cashflow probleem van dB’s, komt de verbouwing van de Vlampijpstraat 63 voorlopig tot stilstand en kan pas weer worden opgepakt na 1 mei.”

Overeenkomst

Daarom wil de gemeente de 700.000 euro, het bedrag dat dB’s pas na de verhuizing krijgt van het consortium Cartesius, voorschieten. Hierover wil het college een overeenkomst met beide partijen sluiten. “Deze overeenkomst is opgesteld op onze voorwaarden en dient als zodanig te worden ondertekend door dB’s, het consortium Cartesius en de gemeente Utrecht, en vindt terugbetaling uiterlijk op 30 mei 2024 plaats of zoveel later als dB’s het CAB gebouw heeft verlaten.”

Voordat het geld kan worden voorgeschoten moet de gemeenteraad zich over het plan buigen. Dat gebeurt later deze week.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. M.

  Kan DUIC even vertellen wat dB’s is?

 2. M.

  Ter aanvulling: wat wordt bedoeld met een muzikale broedplaats?

 3. Frans Maasman

  Zoals met al dit soort projecten zal het ongeveer als volgt gaan: De gemeente schiet 700.000 euro voor. Dit wordt dus bekostigd uit de gemeentebegroting/kas. Na de verhuizing blijkt alles toch veel duurder dan verwacht en wordt de 700.000 van het Cartesius Consortium eerst gebruikt om de extra kosten te dekken. Met een beetje geluk krijgt de gemeente van haar 700.000 nog geen 10% terug, maar meer aannemelijk is het dat er nog meer geld nodig is wat de gemeente dan betaalt omdat anders de DB’s helemala niet opengaat. Reken er dus maar op dat de DB;s zo’n 1 miljoen extra aan belastinggeld gaat kosten. Maar dan hebben we wel wat oefenruimtes

 4. Scherpschutter

  Ik begrijp het niet. Volgens mij zijn er banken voor overbruggingskredieten (kost hooguit een paar duizend Euro rente…) en zijn gemeentes er om plantsoenen aan te harken…Waarom gaat deze organisatie niet gewoon naar een bank, net als iedere andere ondernemer…? En waarom speelt een gemeente bankje met publiek geld en dan ook nog zonder rente te rekenen? Makes no sense at all…

  Als deze ondernemer de bank al geprobeerd heeft en daar geen krediet krijgt, dan zal daar een verdraaid goede reden reden voor zijn…Een gemeente is geen bank en totaal(!) niet uitgerust om zakelijke leningen te verstrekken. Daar heeft ze de expertise op geen enkele manier voor in huis…

  Ik sluit me dan ook aan bij Frans Maasman (12:20). De gemeente ziet hier (bewust of onbewust) ongetwijfeld iets over het hoofd waarmee de belastingbetaler weer eens de bietenbrug op zal gaan…Hier zitten zonder enige twijfel hele lelijke lijken in de kast die er over een paar maanden ‘spontaan’ uit zullen springen en kan het gebruikelijke “wir haben es nicht gewusst” spelletje beginnen.

 5. Eddo

  Waarom wilde de gemeente uiteindelijk DB’s weghebben op deze plek? Was de omgeving niet gezond genoeg om te wonen vanwege de beperkte geluidsoverlast? Vreemd voor een binnenstedelijke locatie nabij het spoor en nabij de binnenring. Gezonde woonomgeving betreft toch niet alleen geluid, maar ook andere aspecten als levendigheid, beweging, vibe en gezelligheid?

 6. Otter

  Scherpe analyse Frans. Onderschrijf deze volkomen!

 7. Wim

  Nog scherpere analyse van Scherpschutter.
  Onderschrijf deze volkomen.

 8. Jopie

  Dus db’s moet weg voor een betaalde datum maar hoeft pas terug te betalen als ze weg zijn. Snapt u m nog?

 9. Rob H.

  Dus dB’s moet verplicht een pand verlaten en krijgt het geld voor de verbouwing van het nieuwe pand pas als de verbouwing klaar is? Dat is raar. Wat is de garantie van de projectontwikkelaar, notoir onbetrouwbare partijen, dat ze überhaupt dat geld overmaken.

  Ik ben blij dat de gemeente garant staat, voordat dat dB’s vermorzeld wordt door de projectontwikkelaar.

 10. Marcel

  Het vreemde van alle opmerkingen is dat er vragen gesteld worden. Niemand die antwoord geeft of heeft. Eén er is aan dat wij een bestuur hebben die alles weten wat ze moeten en kunnen doen. U krijgt nooit antwoord op welke vraag of veronderstelling of conclusie die u hier schrijft. Ongenoegen kan je oplossen door een andere partij op te richten die luistert naar wat bewoners willen. Maar dan wel gelijk een meerderheid aub. Iets voor de schutter?

 11. Don

  Het tekort van de gemeente utrecht is inmiddels toegenomen naar € 40.700.000. Want dat geld zien we nooit meer terug utrechtse belasting betalers.

 12. Nina

  Eens met Scherpschutter.

  Alsof onze gemeente cashflow genoeg heeft met een verwacht begrotingstekort van 83 miljoen in 2026…… Niet dus!

 13. Klaasjan

  En als we nu eens helemaal zouden stoppen met het stimuleren van een muzikale broedplaats? Dan stoppen leveranciers met leveren. En wat dan nog? Zelf de handen uit de mouwen dan maar?

 14. Herman

  Hopelijk is deze culturele broedplaats wel laagdrempelig en inclusief. Gaat tenslotte om gemeenschapsgeld.

 15. Lucky

  Tja allemaal reacties van mensen die geen idee hebben wat dB’s is én betekent voor de stad, de regio en het land… Het is zeg maar een culturele instelling zonder subsidies, oftewel het heeftde stad de afgelopen 25 jaar geen stuiver gekost en heel veel mensen voorzien van oefenruimtes en een podium, waar veel nu grote bands in de Popmuziek hun eerste stapjes zettenwaar gemeentelijk beleid dit verzuimde. Deze ouwe sok moest heeeeel lang geleden naar Amsterdam toe om te kunnen oefenen. Mag hopen dat het ondanks alle tegenwerking van de grote jongens (die zwaar gaan binnenlopen in de Cartesius Driehoek) een groot succes gaat worden, en die paar 100.000euro… Is kattenpis in vergelijking met het budget voor Tivoli Vredenburg (en bovendien eenmalig).

 16. Toine Goossens

  @Scherpschutter,

  De gemeente gaat beslist een eigen bankvergunning aanvragen. Zo dom zijn zij wel.

 17. Karin

  DB’s MOEST weg, plaats maken voor de kapitalist, dus al zou het niet terugbetaald worden, waarvan ik je afvraag waar dat op gebaseerd is, lees je eerst eens in over de bedrijfscultuur, dan is het een vergoeding voor de gemaakte kosten die ze MOESTEN maken. Wanneer een huurder naar een nieuwe plek moet, is een corporatie ook verplicht om een vervangend alternatief aan te bieden.

 18. Bart

  Toevallig is dB’s een van de laatste plekken waar je als startende band kan beginnen door de vele oefenruimtes en ook de onderlinge verbondenheid. Daarnaast heb je er kleinschalige concerten met gepassioneerde muzikanten die over het algemeen niet rijk zijn. Dan hoor ik enkele reageerders hier zeggen: als ze zelf de broek niet op kunnen houden dan is het einde verhaal. Gelukkig ambiëren we niet allemaal een eenheidsworst op dat gebied 😉

  Als ik het goed kan heugen wordt er ook bovenop het CAB-gebouw extra verdiepingen geplaatst (op een monument ja) wat niet samen zou gaan met de huidige muzikale functies in het gebouw.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).