Gemeente Utrecht sluit 2019 af met 82 miljoen euro in de plus | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht sluit 2019 af met 82 miljoen euro in de plus | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht sluit 2019 af met 82 miljoen euro in de plus

Gemeente Utrecht sluit 2019 af met 82 miljoen euro in de plus
De gemeente Utrecht heeft vorig jaar 82 miljoen euro overgehouden. Dit komt vooral omdat er veel geld is verdiend met de exploitatie van grond in Leidsche Rijn en het stationsgebied en omdat een aantal geplande uitgaven naar 2020 is verplaatst. Het overgebleven geld zal dit jaar echter hard nodig zijn vanwege de coronacrisis.

De gemeente Utrecht heeft vorig jaar 82 miljoen euro overgehouden. Dit komt vooral omdat er veel geld is verdiend met de exploitatie van grond in Leidsche Rijn en het stationsgebied en omdat een aantal geplande uitgaven naar 2020 is verplaatst. Het overgebleven geld zal dit jaar echter hard nodig zijn vanwege de coronacrisis.

Met de jaarstukken legt het college van b en w verantwoording af over de gemeentefinanciën in het jaar 2019.

Waarom geld over?

Het resultaat van 82 miljoen euro in de plus moet deels worden gezien in het perspectief van de vele projecten die in de groeiende stad Utrecht lopen. Een belangrijke oorzaak van het resultaat is dat een deel van de geplande uitgaven enigszins is vertraagd.

Daarnaast ontving de gemeente eind 2019 geld van het Rijk, bedoeld voor langlopende projecten. Het betreft hier bijvoorbeeld extra geld voor de jeugdzorg. Dit geld wordt in het huidige en de komende jaren uitgegeven.

Ook is gewoon sprake van een aantal meevallers. Tot slot heeft de gemeente op advies van de accountant een andere boekhoudkundige beoordeling gedaan waardoor eenmalig geld eerder vrijkomt.

Coronavirus

Wethouder Anke Klein noemt het positieve saldo ‘fijn’, maar zegt tegelijkertijd dat het geen reden is voor de gemeente om zichzelf rijk te rekenen. “Een deel van de 82 miljoen euro heeft al een bestemming omdat bedragen geoormerkt zijn, of omdat de gemeenteraad een deel van deze gelden eerder voor een specifiek doel heeft bestemd en er reeds verplichtingen zijn aangegaan. Als er al sprake is van geld dat terugvloeit in de algemene middelen, zullen we dit hard nodig hebben voor de financiering van de maatregelen als gevolg van het coronavirus.”

 

6 Reacties

Reageren
  1. Fred

    Ik denk dat de huiseigenaren hun borst nat kunnen maken voor de eerstvolgende OZB-aanslag in 2021.

  2. JdV

    Goh. Dus er is nu geld voor een goede oplossing voor tunnels onder de NRW?
    Nou doen dan lijkt me.
    O nee, das niet voor fietsers, vergeten.

  3. Koel Hoofd

    Een andere boekhoudkindige beoordeling….
    Dat betekend iets wat eigenlijk een negatief resultaat is als positief verpakken.
    Er zijn 6 verschillende boekhoudkundige methodes om dat te doen, 1 is eerlijk end die overige 5 is legaal de boel belazeren.

    Maar eigenlijk heeft Utrecht niet de beloofde zorg geleverd, dat maak ik op uit dit artikel. Dat betekend dat er nu mensen lijden omdat dit boekhoudkundig te verantwoorden is.

  4. Wim Vreeswijk

    Omdat er veel minder gebouwd is in 2019 ontstaat er zo’n groot overschot, dus ‘elk nadeel hep zijn voordeel’ zou de Amsterdammer Johan Cruyff zeggen. Bovendien is het een jaarrekening, ofwel terugblik over 2019, doch in 2020 gaat Utrecht vanwege de enorme coronaschades gigantisch interen in haar liquiditeiten, zo vrees ik nu ik in de terugblik over 2019 (678 pagina’s) aan het doorspitten ben. Wordt vervolgd.

  5. Wim Vreeswijk

    Op een begroting van 1480 miljoen is 82 miljoen amper 5,5% en met de huidige rampspoed die Utrecht treft wordt dat in 2020 snel fors rode cijfers. Dus, voorlopig kunnen we ons niet rijk rekenen.

  6. Katja

    Niks mee doen, dit jaar wordt een rampjaar. Maar politici willen zo graag geld uitgeven, dus ik vrees…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).