Gemeente Utrecht start deze maand nog met tussentijdse aanpassingen in Park Paardenveld Gemeente Utrecht start deze maand nog met tussentijdse aanpassingen in Park Paardenveld

Gemeente Utrecht start deze maand nog met tussentijdse aanpassingen in Park Paardenveld

Gemeente Utrecht start deze maand nog met tussentijdse aanpassingen in Park Paardenveld
Park Paardenveld
De gemeente Utrecht start deze maand nog met enkele aanpassingen in Park Paardenveld. Met de aanpassingen die op korte termijn gedaan worden, is het park volgens de gemeente ook aankomende zomer een aantrekkelijke bestemming. Park Paardenveld moet een ‘volwaardig en levendig stadspark’ worden, als onderdeel van het Singelpark Noord. Volgend jaar moet de grootschalige verbouwing beginnen.

De gemeente Utrecht start deze maand nog met enkele aanpassingen in Park Paardenveld. Met de aanpassingen die op korte termijn gedaan worden, is het park volgens de gemeente ook aankomende zomer een aantrekkelijke bestemming. Park Paardenveld moet een ‘volwaardig en levendig stadspark’ worden, als onderdeel van het Singelpark Noord. Volgend jaar moet de grootschalige verbouwing beginnen.

Park Paardenveld is een populair stukje groen en een plek waar zo nu en dan een evenement plaatsvindt. De nieuwe inrichting van het park zal inspelen op het intensieve gebruik. De gemeente Utrecht schreef eerder dit jaar: “Het park moet straks een volwaardig stadspark zijn met in alle seizoenen van het jaar, voor jong en oud, een fijne plek om te ontspannen, te sporten, elkaar te ontmoeten en te genieten van de natuurgroen.”

De gemeente riep bewoners op om mee te denken over de plannen om Park Paardenveld in Utrecht volwaardig en levendig te maken. De gemeente schreef toen: “Het park moet straks een volwaardig stadspark zijn met in alle seizoenen van het jaar, voor jong en oud, een fijne plek om te ontspannen, te sporten, elkaar te ontmoeten en te genieten van de natuurgroen.”

Belangrijkste aanpassingen

Om ook deze zomer het park aantrekkelijk te maken, worden er deze maand nog enkele aanpassingen gedaan. “Uitgangspunt is dat we alleen kleine aanpassingen doen op basis van beschikbaar materiaal zodat de kosten beperkt blijven”, zo laat de gemeente weten in een brief aan de raad. Deze aanpassingen komen volgens de gemeente voort uit ideeën van de omgeving. 

Ten eerste wordt de verharding die nodig was voor Roost, inclusief de parkeerplekken en de half-pipe in het park, weggehaald. Verder wordt er een klein podium geplaatst voor kleinschalige activiteiten. “Samen met de omgeving onderzoeken en organiseren we welke activiteiten mogelijk zijn.” 

Een andere aanpassing die deze maand gedaan wordt is het verbeteren en realiseren van een groot centraal grasveld en het inzaaien van de randen van het park met kruidenmengsel. Als onderdeel van een pilot wordt er daarnaast meubilair geplaatst dat verplaatsbaar is. “Dit is een uitwerking van de toezegging aan de raad om de mogelijkheden voor een openbaar terras te onderzoeken”, zo is in de raadsbrief te lezen. 

Als laatste creëert de gemeente ruimte voor ‘horeca op wielen’ en een groter terras bij de JEU de boules bar. “We onderzoeken hoe we hier verder invulling aan kunnen geven.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Bron: Gemeente Utrecht

Definitieve herinrichting

De gemeente is gestart met het definitieve ontwerp van het park. Het streven is om voor de zomer van 2024 te beginnen met deze herinrichting. “Door niet te wachten op de definitieve herinrichting en wel de eerste aanpassingen te doen, genieten Utrechters dit jaar al van een mooier park.” 

Ook leert de gemeente hierdoor wat wel en niet werkt. Zo ziet de gemeente bijvoorbeeld een mogelijk spanningsveld tussen het intensieve gebruik en de ambities voor meer groen in het park. Daarom gaat de gemeente de tussentijdse aanpassingen in het park ook gebruiken om te kijken hoe deze twee functies zich tot elkaar verhouden.

In de tussentijd werkt de gemeente, samen met de omgeving, aan een permanente inrichting van het park.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Het wordt wel wat hoor. Nu. Of dat gapende gat aan de overkant dichtbouwen.

 2. Ton

  “start deze maand” ?
  Ze zijn al een week bezig.
  Maar het persbericht is nu dus ook nog deze maand naar buiten gebracht.

 3. Johan

  @ Wim

  Yep. Hoog tijd dat er een mooie stedelijke wand aan de overkant langs de singel komt

 4. Johan

  @ Wim

  Yep. Hoog tijd dat er een mooie stedelijke wand aan de overkant langs de singel komt

 5. Sjef

  Roost terug aub xoxo

 6. Welke naam nu weer

  Utrecht – Het gaat niet goed met de gemeentelijke financiën in Utrecht. Dat blijkt uit de voorjaarnota die vandaag is gepresenteerd. Bij ongewijzigd beleid dreigt een tekort van 72 miljoen euro in 2027. De tekorten ontstaan vooral in de Jeugdzorg en de Wmo, de Wet Maatschappelijke ondersteuning. En dus moet er bezuinigd worden, met name op het sociaal domein.

  Iets met geld en een balk.

 7. BdV

  De gemeente zegt dat het levendig moet worden, dus het plan om rustig op een bankje naar de voorbijzwemmende eendjes te kijken valt af, denk ik. Misschien wel jammer dat het team van de definitieve herinrichting nog geen resultaten op papier heeft, nu is het maar hopen dat deze aanpassingen geen herwerk opleveren.

 8. Tanja

  We zijn benieuwd, want ik begreep ook dat er een enorm begrotingstekort is. Maar fijn dat er aan gewerkt wordt.

  En een grote vraag is natuurlijk: kan de Canal Pride festiviteit die hier aangevraagd is, wel samengaan met herinrichting? Want als je nu iets inzaait, lijken me dat de tere kiempjes grof geplet gaan worden als hier een evenement wordt gehouden.
  De gemeente moet er zelf ook nog 6 weken over nadenken begrijp ik… https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-212000.html

 9. Rob H.

  Ik mis Roost daar toch wel. Gaf toch wel wat reuring daar in die bocht.

 10. Don

  En waarom zou een gemeente die aankoerst op een tekort van € 72 miljoen niet zeggen nu even niet want de budget koek is op. Wat gaat er dan mis park wordt druk gebruikt, er is horeca geen zorgen dat de canal pride de net ingezaaide plantjes vertrapt. Probeer het eens gemeente gewoon een paar jaar van af blijven scheelt bakken met geld en niemand die dat echt betreurt. Ok scheelt een foto moment met de wethouder als stralend middelpunt.

 11. Peter

  Wat eerst met Roost een bruisende locatie was is nu een kale vlakte en dat gaan we inrichten met geld dat er niet is. Goed bezig gemeente U

 12. Katja

  Geen Roost of iets dergelijks, gaf veel stankoverlast. Plant gewoon extra bomen voor schaduw en klaar. Kost niet zoveel. Maar gemeente heeft weer iets bedacht : “Singelpark Noord”, nou, dan weet je het wel…

 13. Erwin

  De verharding van Roost die er nu nog ligt was pas geleden nog wel handig
  De traumahelikopter had er een plek om te landen
  Dus als dat zometeen weg is, wordt het zoeken

 14. Monique

  Welk park? Dat is toch een soort van groenstrook. Dat noemt men greenwashing , toch?

 15. Pee

  Er moet dus weer een vreet en zuip keet komen, zonde.

 16. Kloek

  Van welk geld doet de gemeente dit? Ze hebben immers een tekort van tientallen miljoenen.

 17. rmn

  @Peter

  We hebben links gestemd dus dit is wat we krijgen. Ik hoop nog altijd dat de studenten een keer tot inzicht komen.. Ze lijken vooral op de landelijke ideeën van GL te stemmen. Niet de lokale.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).