Gemeente Utrecht stelt kwart miljoen euro beschikbaar voor zonne-energie | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht stelt kwart miljoen euro beschikbaar voor zonne-energie | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht stelt kwart miljoen euro beschikbaar voor zonne-energie

Gemeente Utrecht stelt kwart miljoen euro beschikbaar voor zonne-energie
De gemeente Utrecht stelt 250.000 euro beschikbaar om collectieve projecten met zonne-energie te stimuleren. Met de regeling kan voor 3 MWp aan projecten worden gerealiseerd, goed voor stroom voor zo’n duizend huishoudens.

De gemeente Utrecht stelt 250.000 euro beschikbaar om collectieve projecten met zonne-energie te stimuleren. Met de regeling kan voor 3 MWp aan projecten worden gerealiseerd, goed voor stroom voor zo’n duizend huishoudens.

Verenigingen, stichtingen en coöperaties kunnen een aanvraag doen voor een collectief zonne-energieproject dat minimaal 60 zonnepanelen groot is en minimaal 10 deelnemers heeft. Het budget is verdeeld over 2018 en 2019. Per jaar is 125.000 euro beschikbaar.

De regeling moet bijdragen aan de Utrechtse doelstelling om in 2020 op 10 procent van de Utrechtse daken zonnepanelen te hebben liggen. De gemeente gaat collectieve zonne-energieprojecten stimuleren door de aanloopkosten te financieren, initiatiefnemers financieel te ondersteunen en dakeigenaren te stimuleren ruimte beschikbaar te stellen.

“We zien veel onbenutte én geschikte daken bij bedrijven, instellingen en andere eigenaren”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “Met collectieve zonne-energieprojecten kunnen we het aantal benodigde zonnepanelen verhogen, wat nodig is om de doelstelling te halen. Bij collectieve zonne-energieprojecten worden immers meer zonnepanelen geplaatst dan bij particuliere eigenaren.”

Subsidieaanvragen kunnen tot uiterlijk 1 oktober 2019 worden ingediend, of tot het budget is uitgeput.

4 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Zo kan het dus ook. Veel zinvoller en efficiënter dan de omstreden milieuzone. Wat mij betreft zou hier wel wat meer geld voor beschikbaar mogen zijn.

 2. Justin

  Wat zijn de exacte voorwaarden? Is het 50-80-100% subsidie? Is er een teruglever regeling? Wat zijn de bijkomende kosten? Hoe zit het met de salderings regeling?
  kan een bewonersvereniging ook meedoen?
  klinkt mij iets teveel propaganda zo vlak voor de verkiezingen

 3. Wim Vreeswijk

  1000 huishoudens, terwijl er in Utrecht wellicht reeds 100.000 huishoudens zijn? Lijkt mij in eerste instantie een vorm van symboolpolitiek. Er zou een ‘aanvalsplan’ uitgedacht moeten worden waarbij alle 340.000 Utrechters betrokken zouden moeten worden zodat iedereen op termijn hier baat bij heeft. De Groningers zullen een dergelijk lokaal initiatief overigens zeker waarderen. Voorlopig lijkt het verkiezingsplannetje van Lotte dan ook op ‘de bekende druppel op de gloeiende plaat’.

 4. Piet

  Waarom weer voor bedrijven en organisaties die vaak dit beter kunnen betalen/financieren dan de particulier. Geef ook particulieren een kleine (extra) stimulans om over te stappen. Met zo’n 100.000 huishoudens zou dit wel eens meer kunnen opleveren dan deze regeling waar men het rendement van 1.000 huishoudens verwacht. Het is een mooie start maar doe wat meer voor je inwoners.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).