Gemeente Utrecht trekt 700.000 euro uit om probleem ‘nationaliteit onbekend’ aan te pakken Gemeente Utrecht trekt 700.000 euro uit om probleem ‘nationaliteit onbekend’ aan te pakken

Gemeente Utrecht trekt 700.000 euro uit om probleem ‘nationaliteit onbekend’ aan te pakken

Gemeente Utrecht trekt 700.000 euro uit om probleem ‘nationaliteit onbekend’ aan te pakken
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht trekt 700.000 euro uit om te proberen de nationaliteit van zogenoemde staatlozen te achterhalen. In november van dit jaar registreerden een kleine 900 personen zich in de stad met ‘nationaliteit onbekend’.

De gemeente Utrecht trekt 700.000 euro uit om te proberen de nationaliteit van zogenoemde staatlozen te achterhalen. In november van dit jaar registreerden een kleine 900 personen zich in de stad met ‘nationaliteit onbekend’.

Het gaat om mensen met een verblijfsvergunning, die hier dus legaal zijn, maar niet aan hebben kunnen tonen of zij staatloos zijn of een nationaliteit hebben. Het probleem heeft verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ouders geen nationaliteit bezitten omdat ze geen nieuwe kregen toen hun land ophield te bestaan. Dit is bijvoorbeeld gebeurd toen de Sovjet-Unie uiteenviel.

Daarnaast is het zo dat sommige nationaliteiten alleen doorgegeven kunnen worden via de vader. Een kind van een alleenstaande moeder krijgt in zo’n geval dus geen nationaliteit. En sommige mensen gooien hun identiteitspapieren simpelweg weg in de hoop dat ze hier asiel kunnen krijgen. Kinderen van deze ouders hebben dan ook geen nationaliteit.

Plan

Samen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maakt de gemeente dit najaar een plan om de dossiers met nationaliteit onbekend verder te onderzoeken. “Utrecht staat een intensieve en gestructureerde aanpak voor ogen. Hierbij gaan we fasegewijs per doelgroep aan de slag met individuele dossiers”, schrijft het college in een brief aan de raad. Het zou vaak gaan om complexe buitenlandse documenten, complexe buitenlandse wetgeving en complexe situaties waar mensen zich bevinden.

Wethouder Maarten van Ooijen zegt dat het wellicht lijkt te gaan om een ‘juridisch detail’, maar dat zo’n stempel grote impact heeft op mensen en gezinnen. “Zij wonen al lang in Nederland, gaan hier naar school, werken; maar zijn geen Nederlander.”

Daarnaast zegt Van Ooijen dat de gemeente op voorhand geen garanties kan geven dat iemand uiteindelijk toch een nationaliteit krijgt. “Het kan zijn dat het alsnog niet lukt vanwege het ontbreken van cruciale informatie of dat de uitkomsten of consequenties van een wijziging niet altijd wenselijk wordt geacht door de inwoner.”

Landelijk

Tot slot wil Utrecht een landelijk voortrekkersrol nemen met de oprichting van een expertgroep, die bestaat uit gemeenten, ketenpartners en belangenbehartigers. Hierdoor zouden de dossiers beter beoordeeld kunnen worden.

Deze expertgroep moet een kennisnetwerk opbouwen, complexe casussen en twijfelgevallen met elkaar bespreken, en kijken of er mogelijkheden zijn om te helpen bij het verzamelen van bewijs. “Daarnaast worden knelpunten in de wet- en regelgeving gesignaleerd en nieuwe inzichten gedeeld”, is te lezen in de raadsbrief.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Het probleem met de stad Utrecht dat het te tolerant is voor dit soort uitwassen,je zou voor dit geld ook iets kunnen doen om de ouderen te helpen in deze stad,die zich kapot hebben gewerkt om dit land te veranderen in een luilekkerland voor Jan en alleman.
    Of ingezetenen die dakloos zijn door omstandigheden.

  2. C.

    Mooi initiatief in het kader van de viering van 900 jaar bevestiging Utrechts stadsrecht in 2022, dat als thema ‘stad zonder muren’ en ‘inclusiviteit’ heeft en waarvoor ook heel veel geld is gereserveerd. Twee vliegen in één klap en kwestie ook van visie, buiten de opticien om.

  3. Probleem

    “Het kan zijn dat het alsnog niet lukt vanwege het ontbreken van cruciale informatie of dat de uitkomsten of consequenties van een wijziging niet altijd wenselijk wordt geacht door de inwoner.”

    Ik vind dit echt nergens opslaan. Alsof deze mensen een dienst afnemen. De gemeente moet zich inzetten op het achterhalen van de nationaliteit van staatlozen ongeacht de consequenties. Men kon dan anders toch geen bankrekening openen? In het artikel gaat het ook over het feit dat deze mensen hier werken, maar hoe betalen ze inkomstenbelasting zonder rekening? Heb zelf het gevoel dat de gemeente de burgers weer eens voor de gek houdt en inwoners moreel voor de gek wil houden om tegemoet te komen aan hun eigen morele superieure gevoel waarbij maar 1 belang telt: het recht van de verblijfsvergunninghouder. Dit is niet in balans, zeker niet gezien de extreme kosten.

  4. Luuk Upuuk

    Goeie zaak, maar lijkt me feitelijk een taak voor de centrale overheid. Het probleem geeft al wel aan hoe burocratie het leven van sommigen in onze samenleving onnodig moeilijk maakt.

  5. Len

    Meer ambtenaren is altijd een goed idee.

  6. Realist

    Met allerlei expertgroepen en kennisnetwerken lopen de kosten wel weer op. Schrap een klein deel van de ambitie, maak er 660000 euro van en ga voor die 40000 de graffiti weer te lijf. Hebben we allemaal wat aan.

  7. Gregor

    Waarom moet Utrecht voor 7 ton die deug-rol op zich nemen? Waarom kan de Nationale Overheid dit niet integraal oppakken?

  8. Ihsan

    @Geenstijl. Ja, want het is echt een goed idee om deze mensen mét verblijfsvergunning in een juridisch limbo te laten, waardoor zij een soort spookburgers blijven en nooit volwaardig deel uit kunnen gaan uitmaken van onze maatschappij. Dat gaat echt geen problemen opleveren op de lange termijn…

  9. Lombokker

    Een hoop blabla van Maarten van Ooijen, maar op het eind komt dan toch de aap uit de mouw:
    “Tot slot wil Utrecht een landelijk voortrekkersrol nemen met de oprichting van een expertgroep, die bestaat uit gemeenten, ketenpartners en belangenbehartigers.”

    Dat noem ik hobbyisme van ambtenaren over de rug van de belastingbetalers.

  10. joop gerritse

    Iemand zonder papieren– hoe kan die een verblijfsvergunning krijgen? En iemand die zonder verblijfsvergunning in NL verblijft: hoe kan die vrij rondlopen? Die zou toch opgesloten moeten worden totdat hij/zij aangeeft uit welk land hij/zij komt?

  11. Scherpschutter

    @Geenstijl@utrecht.nl

    Dit is geen kwestie van tolerantie….Het is een kwestie van macht en autoriteit. Een overheid heeft namelijk geen enkele macht over een mens van vlees en bloed. Nul. Een overheid heeft alleen macht over ‘personen’ (ficties) en identificatiebewijzen. Sterker, de mens van vlees en bloed domineert de overheid.

    Als het niet lukt om het mens van vlees en bloed ertoe te bewegen de originele fictie (geboortecertificaat, naam, woonplaats) te overhandigen, kan een overheid niets met de mens. Ze kan geen belasting heffen, ze kan geen boetes opleggen, ze kan geen geld lenen met uw persoon (er is geen trust) en zelfs strafrechtelijk kan de overheid vrijwel niets met een mens van vlees en bloed…

    Dit heeft werkelijk niets met een overheid te maken die tolerant is of dit doet uit gunst naar de vreemdelingen. Het heeft alles te maken met een overheid die uit alle macht (bijna panikerend) nieuwe onderdanen tracht te knechten binnen haar trustsysteem en ze zo natuurlijk ook aansprakelijk te maken voor alle bestaande en nieuwe staatsschulden.

  12. Teringjantje

    “En sommige mensen gooien hun identiteitspapieren simpelweg weg in de hoop dat ze hier asiel kunnen krijgen.” Als dat is vastgesteld vraag ik mij sowieso af hoe die mensen een verblijfsvergunning hebben gekregen want dan heb je de boel gewoon opgelicht.

  13. UtrechtvoorUtrecht

    Voor alle snelle reacties hier: draai eens een tijdje mee met de IND. Dan leer je dat geen enkel persoon, geen enkel verhaal, helemaal zwart-wit is. In Nederland is een grote groep (op DUIC oververtegenwoordigd) die niks op heeft met “de overheid” maar wel verwacht dat er binnen drie dagen een nieuw paspoort ligt. En wat nou als die bak met uw dossier nou eens kwijt is?

    Voor iedereen die 7 ton teveel vindt: schrijf een offerte uit om het goedkoper te doen. Zo lastig is het allemaal niet: gewoon “ergens” wat officiële papieren vandaan tonen die onomstotelijk correct zijn. En als grote bonus zijn alle mensen die geholpen zijn u eeuwig dankbaar, en ook de lezers hier dat u de gemeente toch 4 ton heeft bespaard.

  14. Toine Goossens

    Wie het paspoort weggooit, en dus geen vluchteling is, laten we door de computers van de US halen. Die weten waar iedereen vandaan komt.
    Voor mensen die stateloos zijn door idiote wetgeving is dit zeker een oplossing. Laten we wel wezen, direct na de 2e wereldoorlog stikte het in Europa van stateloze mensen. Is ook allemaal goedgekomen. Het Rode Kruis heeft daarin heel veel goed werk gedaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).