De subsidieregeling voor groene daken voor bewoners en bedrijven wordt uitgebreider. Er kan geld worden gekregen voor kleinere daken, de subsidie per vierkante meter wordt hoger en bedrijven kunnen veel meer geld krijgen.
Inwoners en bedrijven in de stad die graag een groen dak willen, een dak met sedum, planten of struiken, kunnen geld krijgen van de gemeente. De subsidieregeling is al sinds 2009 van kracht en is het ene jaar populairder dan het andere jaar.
Sinds de invoering van de regeling is in totaal 13 hectare groen dak aangelegd. Eerder bleek uit onderzoek dat ongeveer 500 hectare dakoppervlak in de stad geschikt is voor de aanleg van een groen dak. Groene daken isoleren het huis, houden regenwater vast en zorgen voor meer leefruimte voor insecten.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De subsidieregeling wordt vanaf 1 juli nog uitgebreider. Omdat door inflatie ook het aanleggen van een groen dak duurder is geworden, wordt de subsidie per vierkante meter verhoogd. Ook wordt het minimum oppervlak dat men aan moet leggen voor de subsidie verlaagd van 10 m2 naar 6 m2 groen dak. Bewoners kunnen maximaal 20.000 euro krijgen voor het aanleggen van een groen dak. De subsidie mag niet meer zijn dan 50 procent van de kosten.
Voor stichtingen, verenigingen en andere rechtspersonen wordt de maximale subsidie meer dan verdubbeld, tot 50.000 euro. U-pashouders kunnen een groen dak zelfs volledig vergoed krijgen.
21 Reacties
ReagerenHet dak word zwaarder en niet iedere constructie is daarop berekend.
Kans op lekkage is groter en kan moeilijk gerepareerd worden door dat ‘groen’ .
schimmels gaan zich vormen en ongedierte zal toenemen.
In het begin zal het dak groen zijn daarna krijg je of een verzopen boel of uitgedroogde bende zoals op de foto .
Leuk idee maar ik sla even over.
We moeten toch maar 85.000.000 bezuinigen….
Klopt helemaal @Pee, mij ook niet gezien. Vooral op een oud plat dak is dit vragen om moeilijkheden. Voor mij gewoon normaal dak. Ook geen zonnepanelen of warmtepomp meer. Die zijn door de naaistreken van de energiemaatschappijen en de regering ook niet meer rendabel.
Stoppen met die subsidie, als iemand dit echt wil zullen de kosten niet het probleem zijn. Bijt ook met zonnepanelen.
@Pee
Mijn idee.
@Katja
De gemeente heeft al kenbaar gemaakt waar te willen gaan snijden en wie er voor gaat opdraaien. Pure discriminatie.
Welke portemonnee wordt hier getrokken?
Het geld is op met meer dan 70 miljoen begrotingstekort.
Zo als gewoonlijk mensen met u pas en bijstand krijgen alles gratis.ik stop maar met werken denk ik
Dit heeft natuurlijk absolute prioriteit bij de gemeente utrecht met een tekort van 80 miljoen waardoor de gemeentelijke belastingen weer verhoogd moeten worden.
Wat ze er niet bij vertellen is dat je ook onderhoud daar aan moet plegen, ik kan je vertellen dat ze niet op de ladder naar boven gaan als het een hoog pand is, maar een hoogwerker nemen, ja, arbo en daar loop je echt op leeg!!!!
Als je al iemand kan vinden tegenwoordig, de meeste zijn niet erg happig op auto luwe en auto vrije wijken, want dan zijn ze langer bezig om hun spullen uit te laden en dat dan een ander de rest van de dag met de auto naar een andere wijk rijd waar nog wel kan parkeren en dat betaald natuurlijk de klant, dat linkse gedachten heeft ook een keer zijde!!!
Beste Pee, de foto laat geen ‘uitgedroogde bende’ zien maar bloeiende sedum. Nite alle planten zijn alleen maar groen. Bovendien is serum zeer goed bestand tegen droogte en zal dus niet sterven. Als de afwatering van het dak goed is zal er ook geen ‘verzopen boel’ ontstaan.
Niet elk dak is geschikt, dat is waar. André
Groene daken isoleren je huis (‘s zomers koeler, ‘s winters warmer, er is tevens sprake van geluidsabsorbtie), ze houden regenwater vast en zorgen voor meer leefruimte voor vogels en insecten.
Bovendien hebben groene daken een verkoelende uitwerking op de directe omgeving en geeft uitzicht op groen een positief mentaal effect.
Doe het als je dak er geschikt voor is!
Doet de gemeente Utrecht dit om alle bomen die ze zelf gekapt hebben bij de herinrichting van de Kanaalstraat de Amsterdamsestraatweg enz. te compenseren. De straatten waar het teveel werk was om om de bestaande volgroeide bomen heen te ontwerpen en deze gekapt moesten worden en waar sprietjes teruggeplaatst zijn. .
Graag gesprek om een groen dak aan te leggen op fietsenstalling aansluitend op gezamenlijke tuin achter sint pieter 9 zeg 300m2
Ik zou de reacties hier weer als vinaigrette op mijn salade kunnen gebruiken. Het is mis of niet goed en zo niet, dan toch.
@Jeroen misschien kun je het afmaken met wat maagzuur dat het steeds weer verhogen van de gemeentelijke belastingen veroorzaak bij de inwoners van Utrecht.
Beetje positiviteit mag ook wel! Goed dat het zo betaalbaarder wordt voor iedereen om een beter geïsoleerd huis te hebben, er meer insecten en vogels komen, en de hele stad beter koel blijft in de zomer.
@Anderemark zonnepanelen zijn gewoon nog steeds rendabel zonder saldering, duurt alleen ietsje langer.
@Utrechter: Er komt 5x zoveel groen op de ASW als er nu is. Zullen vast eerst kleinere boompjes zijn maar op termijn (en hopelijk nu al) beter!
@Joris Wat is de levensduur van zonnepanelen (massaproductie en mindere kwaliteit)? en hoe zit het met garantie? Het is net zoals een spaarlamp tegenwoordig, adverteren met met 10 jaar maar na 2 jaar kan je het weer vervangen.
@ Jeroen
Jij weet blijkbaar nog niet dat onze gemeente te kampen heeft met een begrotingstekort van ruim 80 miljoen euro? Bij deze ben je op de hoogte.
Dat is geld dat de inwoners van Utrecht moeten ophoesten en pas daarna is er weer geld voor de basiszaken in onze gemeente.
Dit soort weggeefacties zijn nu uit den boze.
@Robbert het bijt niet met zonnepanelen omdat er nu juist slimme oplossingen zijn om groene daken te combineren met zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan rechtopstaande bifacial PV panelen die meer opwekken dan conventioneel en perfect samen gaan met groen.
@Joris, zonder thuisbatterij, elektrische auto of airco die de hele dag aan staat heb je er zonder salderen en met terugleverkosten niet veel meer aan. Wanneer schijnt de zon? Als je op je werk zit. Tuurlijk kun je de wasmachine aanzetten als je de zon schijnt, maar met een variabel contract zijn je stroomkosten dan ook laag. De terugverdientijd wordt dan dusdanig lang dat je beter op de beurs kan beleggen. Zonder thuisbatterij, elektrische auto of andere grootverbruikers overdag zijn zonnepanelen alleen nog maar leuk voor het duurzaamheidsaspect.
De berekeningen waar de installateurs en brancheverenigingen nu mee komen (10 jaar terugverdientijd zonder salderen) gaan uit van dat je 30% van de opwek direct zelf verbruikt. Ik ken jouw situatie niet, maar voor mij is dat getal niet realistisch (helaas). En daarnaast wordt in de berekening uitgegaan van een stroomprijs van 30 cent/kWh, wat met een variabel contract ook niet realistisch is op een zonnige dag.
Ik zou willen dat ik je optimisme kon delen, maar zonnepanelen zijn nu alleen nog nuttig voor een beperkte groep mensen. Ik had het ook liever anders gezien.
Ja, ja de groene daken zijn belangrijker dan het zorgbelang van onze inwoners:
https://www.ad.nl/utrecht/utrecht-bezuinigt-miljoenen-op-zorg-en-ondersteuning-de-financiele-situatie-is-ernstig~aa2c2f6b/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F