Gemeente Utrecht uit zorgen over coronabesmettingen bij studenten; SSH onderneemt actie Gemeente Utrecht uit zorgen over coronabesmettingen bij studenten; SSH onderneemt actie

Gemeente Utrecht uit zorgen over coronabesmettingen bij studenten; SSH onderneemt actie

Gemeente Utrecht uit zorgen over coronabesmettingen bij studenten; SSH onderneemt actie
Studentenwoningen van SSH aan de IBB.
Burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Kees Diepeveen hebben aan SSH hun zorgen geuit over de coronabesmettingen die plaatsvinden bij studenten thuis. SSH, een stichting die zich bezighoudt met studentenhuisvesting, heeft toegezegd extra acties te ondernemen.

Burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Kees Diepeveen hebben aan SSH hun zorgen geuit over de coronabesmettingen die plaatsvinden bij studenten thuis. SSH, een stichting die zich bezighoudt met studentenhuisvesting, heeft toegezegd extra acties te ondernemen.

Volgens de gemeente doen veel studenten hun best om de coronamaatregelen zo goed mogelijk na te leven. Tegelijkertijd zijn er onder deze doelgroep veel besmettingen. Dit zou onder andere komen door huisfeestjes die de studenten organiseren.

De burgemeester en wethouders zijn daarom met SSH gaan praten. Naar aanleiding van dat gesprek gaat de studentenhuisvester extra acties ondernemen.

“Hierbij gaat het om communicatie richting huurders, het aanwezig zijn van beheerders van grote panden buiten kantooruren en bij geconstateerde overlast in een SSH-pand zal de verhuurder een gesprek voeren met de betrokkenen of een officiële waarschuwing geven”, aldus de gemeente.

Niveau

In de regio Utrecht is vanwege het hoge aantal coronabesmettingen het risiconiveau op 10 oktober opgeschaald naar ‘ernstig’. Op dat niveau zitten we nog steeds.

Daarnaast zegt de gemeente dat door afslanking van het bron- en contactonderzoek de GGD regio Utrecht op dit moment niet goed in staat is clusters in beeld te krijgen. “Voor zover te achterhalen, vinden de meeste besmettingen plaats in de gezinssituatie of is de bron onbekend.”

Afgelopen week was 31 procent van de besmettingen te herleiden tot de gezinssituatie. Bij 23 procent was de bron onbekend. 9 procent van de besmettingen vond plaats in de werksituatie, 7,5 procent vond plaats bij onderwijsinstellingen van het hoger onderwijs. Tot slot zijn verenigingen in 6 procent van de besmettingen te herleiden als bron.

Teststraat

Eerder vandaag werd bekend dat het kabinet zeven XL teststraten in Nederland wil openen. Een van die extra grote teststraten zou waarschijnlijk in Utrecht komen. Volgens de gemeente zou die teststraat, inclusief mobiel laboratorium, op het Jaarbeursplein moeten komen en in november open moeten gaan.

De gemeente zegt in te zetten op een (snel)testfaciliteit waar elke dag 4.000 mensen getest kunnen worden. Als de sneltest daar aanleiding toe geeft, moet op dezelfde plek een PCR-hertest gedaan kunnen worden.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Het lijkt dat de Gemeente verhuurder SSH verantwoordelijk wil maken voor de naleving van de Corona Regels door studenten. Dit is de wereld op zijn kop omdat de studenten zelf verantwoordelijk zijn voor naleving en gemeente aldus zelf verantwoordelijk is voor de handhaving.

  Een belegger/verhuurder als SSH kan en mag hier geen rol in hebben.

  Ik heb de stellige indruk dat de gemeente aan het voorsorteren is op de mogelijkheden die de spoedwet biedt om handhaving achter de voordeur van studentenhuizen te kunnen realiseren.

  Neemt niet weg dat de overheid achter de voordeuren van iedere Nederlander geen ene donder heeft te zoeken. En al helemaal wanneer diezelfde overheid fout op fout stapelt en voorts de regels zelf aan zijn laars lapt.

 2. Binnenstadbewoner

  Dit komt niet door die huisfeestjes maar gewoon door met 4 – 10 man in zo’n SSH flat te wonen. Delen van badkamer en keuken, matige of slechte hygiëne, smalle gangen, lift etc..

 3. Laura

  Beetje flauw om te zeggen dat het om huisfeestjes gaat. Ik geloof dat niet zo. Iedereen die wel eens in de flat of een van de woningen van binnen heeft gezien weet dat afstand houden niet haalbaar is. Zeker metheg slechte weer en alles dicht kun je geen lang op. Het wordt hier gepresenteerd als opzet. Daarbij hebben niet alle studenten de mogelijkheid om ergens anders (tijdelijk) toe te gaan dan daar (alleen al de studenten uit het buitenland). Ik snap inderdaad niet waarom een verhuurder acties niet gaan ondernemen; dat doet boex of Mitros toch ook niet?!

 4. OudIBB'er

  @Binnenstadbewoner, op de IBB vaak 15 zelfs en bij andere complexen soms nog meer …

 5. Cico

  @ Er staat nergens dat de gemeente de SSH verantwoordelijk wil maken, dat verzin je er zelf bij. Net als je indruk over de spoedwet en handhaving achter de deur, dat ondanks de zogenaamde stelligheid nogal vaag blijft. Niet alles is een samenzwering.

 6. Iefke

  Gezien het patroon van hoe HArry reageert op artikelen vermoedt ik dat hij te titels goed leest, maar de artikelen minder goed. [email protected] tijd voor een vraag over begrijpend lezen:

  – welke 3 maatregelen zal de SSH gaan nemen volgens de gemeente?

  en dan een vraag naar je opinie:

  – welke van deze maatregelen kan een student eigenlijk ook uitvoeren?

  Want dit antwoordt bepaald welke taken, die een student kan uitvoeren, worden verschoven naar de SSH.

 7. Marcel

  @Binnenstadbewoner dat is zeker een deel van het probleem. Maar daarnaast zie ik de IBB studenten nog heel vaak met een kar vol kratten bier en wijn bij de Jumbo. Duidelijk meer dan voor eigen consumptie..
  Daarnaast houden ze geen afstand en gaan ze nog steeds met groepjes boodschappen doen.
  Ze dragen nu wel bijna allemaal mondkapjes maar verder zie ik geen enkele aanpassing qua gedrag.

 8. Hetty

  Marcel, vanwege wat U noemt, en wegens de hordes scholieren overdag, die geen afstand houden, zijn wij uitgeweken naar de Lidl op het Smaragdplein. Die zijn tot 22.00 uur open, en s avonds is het er vrij rustig. Je hebt daar ook een Plus.

 9. Bromsnor

  @HArry, Bromsnor denkt dat de “eigenaar” van een pand wel degelijk juridisch aan te spreken is als in dat pand “illegale activiteiten” plaatsvinden.

 10. Scherpschutter

  @Bromsnor 13:10

  Scherpschutter denkt dat Bromsnor gelijk heeft. Het is ook geen nieuw concept. In de DDR en de USSR was dat ook geen probleem.

 11. Nina

  “De meeste besmettingen vinden binnen het gezin plaats”; zouden wellicht de scholen de bron kunnen zijn?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).