Gemeente Utrecht vangt bot bij ministerie; Voorlopig geen extra geld voor woningbouw Beurskwartier Gemeente Utrecht vangt bot bij ministerie; Voorlopig geen extra geld voor woningbouw Beurskwartier

Gemeente Utrecht vangt bot bij ministerie; Voorlopig geen extra geld voor woningbouw Beurskwartier

Gemeente Utrecht vangt bot bij ministerie; Voorlopig geen extra geld voor woningbouw Beurskwartier
De gemeente Utrecht krijgt voorlopig geen extra geld voor de bouw van woningen in de nieuwe wijk Beurskwartier. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft de aanvraag afgewezen.

De gemeente Utrecht krijgt voorlopig geen extra geld voor de bouw van woningen in de nieuwe wijk Beurskwartier. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft de aanvraag afgewezen.

De gemeente wilde ruim 12,7 miljoen euro voor de bouw van met name sociale huurwoningen in Beurskwartier. De komende weken wordt duidelijk waarom het ministerie de aanvraag niet heeft gehonoreerd. Daarover komt het ministerie nog met een toelichting.

Vervolgens wil de gemeente Utrecht onderzoeken of het kansrijk is om later alsnog een aanvraag voor de zogenoemde Woningbouwimpuls te doen.

Als de gemeente inderdaad geen extra geld krijgt, heeft dat gevolgen voor de verdeling in Beurskwartier. De gemeente gaf eerder aan dat het totaalaantal woningen gelijk blijft, maar dat er dan wel minder ‘betaalbare’ woningen komen. De gemeente gaat dan uit van 47 procent betaalbare woningen in plaats van 63 procent. Ook loopt het project een vertraging van 12 maanden op.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
  1. Woning crisis Utrecht

    Benieuwd inderdaad wat de grond van afwijzing is. Immers heeft de Ministers niet mee gewerkt aan het bebouwen van Rijnenburg, dus meent ze dat het mogelijk is binnenstedelijk 60.000 huizen te bouwen in minder dan 20 jaar tijd…
    Het lijkt dan toch aannemelijk dat je Utrecht helpt dit dan zsm te realiseren !
    Of vindt het rijk dat er op deze dure grond zo in het centrum West, te weing woningen worden gerealiseerd?
    Begrijp ook niet dat met deze bouwplan het aantal woningen gelijk blijft…dat kan toch niet ? Er worden nauwelijks huizen gesloopt aan de croeselaan, en toch komen er niet meer woningen ?

  2. paul

    foutje…zie dat totaal project aantal gelijk blijft..maar dan niet de verhoudingen

  3. Mark

    Of gewoon hoger bouwen zodat de kosten over meer woningen verdeeld kunnen worden. Maar nee, de hoogte van de dom is heilig.

  4. Bill

    @Mark: Precies. De gemeente houdt die bekrompen 105 meter ook aan in de RSU op meerdere locaties. Absurd, want die hoogte is nergens meer op gebaseerd. Het ging toch over de zichtbaarheid van de Dom?? Aan de grenzen van de stad richting de 105 meter bouwen veegt dat punt van tafel. En dat per slot van rekening de betrokken ambtenaren in de planvorming van de RSU in die emotie meebewegen zegt genoeg over de competenties die er in het ambtelijke (en politieke) apparaat zijn.

    Gewoon die hoogtelimiet in de stad loslaten en per locatie bekijken welke hoogte in verhouding tot de andere bebouwing op dat moment wenselijk is. En de ambtenaren in de toekomst zijn hopelijk professioneel genoeg om die afweging te maken zonder het van tevoren te kaderen door die begrenzing in de RSU op te nemen, die weten natuurlijk ook dat je in een grondgebonden laagbouwwijk niet de 300 meter aantikt.

  5. wollie

    @Mark de dom kan best verhoogd worden, gewoon een plintje eronder. staat toch al in de steigers.

  6. Johan

    Waarom niet gewoon een plattegrond maken, en toekomstig bewoners zelf kavels laten kopen en bebouwen (traditionele stijl ala binnenstad). Misschien een paar hoge gebouwen erbij voor de appartementen.

  7. Manou De R.

    Amazonekwartier… Beurskwartier… Science Park… over 10 jaar bestaat Utrecht niet meer.

  8. Mikel

    En de jaarbeurs dan??? Die gaat enorme winsten maken met die torenflats die ze op hun eigen grond gaan bouwen. Ook op de grond die van de gemeente is en die ze gepacht hebben? Waar gaan al die winsten heen ambtenaren??? Letten jullie op?

  9. HArry

    Het geld is inmiddels wel op. Tientallen miljarden naar Europese corona hulpsteun, binnenlandse steun, onderwijssteun, miljarden aan vaccins, miljarden aan windmolens en zonnecellen, miljarden aan hyobride en Tesla subsidie, uitkopen nertsenfokkerij, etc etc etc.

    Het is op, over, aus en schluss.

  10. Kadoendra

    @Manou De R.

    “Amazonekwartier… Beurskwartier… Science Park… over 10 jaar bestaat Utrecht niet meer.”

    Utrecht bestaat al heel lang niet meer want het is al heel lang Utreg.

  11. J

    @Bill horen wordt (helaas) niet goedkoper per woning en zeker niet boven de 100 meter

  12. Koel Hoofd

    Mooi.
    Ik wordt letterlijk slapende rijk dankzij incompetentie en luchtfietserij van de grote ego bobo’s.
    En velen met mij….

  13. J

    @ mikel daarom gaat de erfpacht ook omhoog

  14. Mark2

    En als er straks wordt geklaagd over het lage percentage betaalbare woningen, dan kan de gemeente naar het Rijk wijzen als de schuldige. Waarom is er om te beginnen niet een plan gemaakt dat een groter aandeel betaalbare woningen mogelijk zou maken zonder dit afhankelijk te maken van steun van het Rijk? Wees creatief, bouw iets hoger hier en daar, of draai duimschroeven aan bij ontwikkelaars, als je het echt wilt. Maar, je kunt je ook afvragen of zoveel ‘betaalbaar bouwen’ op zo’n toplocatie in het stadscentrum wel logisch is. Past beter in Rijnenburg. Oh nee daar komen zonnepanelen die ook op de daken van de industrieloodsen in Lage Weide zouden kunnen. Dan ben je pas echt bezig om schaarse ruimte duurzaam te benutten.

  15. Steve

    @Kadoendra , Manou de R heeft wel gelijk.
    Stop met die nep Utrechtse namen.
    Wie verzint die namen?
    Beurskwartier bestaat niet.
    Dat heet gewoon Dichterswijk.
    Utreg buigt nooit voor die dwaze kwartieren fantasie onzin benamingen.

  16. Real estate

    Zou het iets te maken kunnen hebben met de tot op heden onbesproken erfpachtregeling met recht van overpad die voor 100 jaar is verlengd tegen een symbolisch bedrag van een euro? N.b. om als jaarbeurs zijnde de werkgelegenheid in onze regio te bevorderen door het organiseren van beurzen en evenementen. Als je die erfpachtregeling niet naleeft, alzijnde waar hij voor bedoelt is breek je als jaarbeurs zijnde contractbreuk door diezelfde grond vol te stouwen met yuppentorens dacht ik zo, lijkt me niet conform met de erfpachtregeling, aangezien die grond van de gemeente is en niet dient te worden misbruikt door projectontwikkelaars voor hun eigen gewin. Had ik al eerder vermeld onder dit topic maar niemand lijkt dat interessant te vinden hier in Utrecht, behalve het rijk. Due snappen wel dat dit naar diefstal begint te rieken.

  17. Popie Jopie

    @ Steve

    Dus iets is Utrechts als het in de afgelopen 50-100 jaar (ook door ambtenaren overigens) verzonnen is?

    Voor die 50-100 jaar was er op de meeste plekken helemaal geen bebouwing en had het ook een andere naam.

    De Uithof heette bijvoorbeeld Oortbroek, Zuilen lag nog niet eens in de gemeente Utrecht, Overvecht was een polder en heette zeker geen Overvecht, etc., etc. , etc.

    Als er toen sociale media was geweest hadden de toen oude Utregters vast ook heel veel moeite met alle verandering die toen op ze afkwam. Of het kan zijn dat mensen toen niet zo zeikten.

    Ik zie vooral dat de gemiddelde Utregse reaguurder een nogal conservatief gedachtengoed aanhangt en gewoon moeite heeft met iedere vorm van verandering.

    Zal ik jullie wat vertellen, over een paar decennia zijn jullie dood en doet het er überhaupt niets meer toe wat jullie ergens van vinden. De wereld gaat dan gewoon door en verder.

    En nee, Manou heeft dus geen gelijk.

  18. M

    En zo is het Popie Jopie

  19. paul

    @popie jopie. Helemaal eens… Utrecht is veel meer dan een soort historische opvatting.Er wonen alleen al bijna 100 nationaliteiten in de stad bijvoorbeeld. !
    Niet iedereen spreekt Nederlands die op het UCP werkt, woont of studeert, daarom is een nederlandse naam die niet door maar 20 miljoen wereld burgers wordt gesproken , heel handig. Bovendien is de Uithof een naam zonder inhoud wat daar gebeurd.
    Beurs kwartier, is gewoon niet Dichterswijk….
    De kracht van Utrecht is juist de 2000 jaar historie en dat het behoort tot de meest innovatieve sterke regio’s van Europa !

  20. Karla

    Valt nou niemand over dat 47% betaalbare woningen. En dus 53% ONBETAALBARE woningen? Ik vind dat wel een statement, dat er in een project minder dan de helft betaalbaar wordt. En dat durft de gemeente met droge ogen en zonder zich diep, heel diep, te schamen, te beweren?
    Volgend jaar gemeenteverkiezingen he?

  21. Anne Marie ten Berge

    Dus als ik het goed begrijp dan gaat de huizenafbraak aan de Croesenlaan niet door?

  22. Fiederelsje

    Loop maar door en langs de bouwput rond het Centraal Station. Is dit wat nog over is van Utrecht? Afgrijselijk. Met weemoed kan ik kijken naar foto’s op Facebook van het oude Utrecht. En nee, ik ben niet tegen vernieuwing maar hier is geen sprake van enig beleid, noch op gebied van Ruimtelijke Ordening, noch op gebied van woningbouw in overeenstemming met de behoeftes aan woningen in de stad.

  23. Pepe

    Hoger bouwen biedt qua kostendekking helemaal geen uitkomst. Vanaf 70meter en hoger bouwen drijven de wettelijke vereisten voor o.m. de (brand) veiligheid de bouwkosten enorm extra op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).