Gemeente Utrecht verlengt opnieuw proef samenvoegen parkeerrayons in binnenstad Gemeente Utrecht verlengt opnieuw proef samenvoegen parkeerrayons in binnenstad

Gemeente Utrecht verlengt opnieuw proef samenvoegen parkeerrayons in binnenstad

Gemeente Utrecht verlengt opnieuw proef samenvoegen parkeerrayons in binnenstad
De gemeente Utrecht verlengt de proef met het samenvoegen van parkeerrayons in de binnenstad. Daardoor mogen automobilisten met een vergunning overal in het centrum parkeren. De proef wordt voor de tweede keer verlengd tot het effect van de coronacrisis op het parkeren in de binnenstad voorbij is.

De gemeente Utrecht verlengt de proef met het samenvoegen van parkeerrayons in de binnenstad. Daardoor mogen automobilisten met een vergunning overal in het centrum parkeren. De proef wordt voor de tweede keer verlengd tot het effect van de coronacrisis op het parkeren in de binnenstad voorbij is.

De gemeente startte in april 2019 voor parkeervergunninghouders een proef met het samenvoegen van de vier parkeerrayons in de binnenstad. Die proef zou een jaar duren, maar de gemeente had aan het eind van die periode niet genoeg input om de proef te evalueren. Daarom werd de test met een half jaar verlengd, maar daar kwam de coronacrisis tussendoor.

Doel van de proef was om te kijken of de parkeerdruk in de binnenstad zou toenemen of afnemen. Dat kan nu niet goed onderzocht worden omdat de bezoekersaantallen in de zomer lager waren en het voetgangersgebied tijdelijk is uitgebreid.

Flexibiliteit

De gemeente wil de proef door laten lopen zolang de uitbreiding van het voetgangersgebied nog geldt. “Vanwege de tijdelijke uitbreiding van het voetgangersgebied zijn er minder parkeerplaatsen beschikbaar. Door samenvoegen van de parkeerrayons bieden we vergunninghouders meer flexibiliteit bij het vinden van een parkeerplaats.”

Omdat niet duidelijk is hoe lang de coronamaatregelen in de binnenstad nog nodig zijn, wordt de proef verlengd tot het effect van het coronavirus op het parkeren in de binnenstad voorbij is. De gemeente streeft naar een einddatum van 31 december 2021. De proef geldt alleen voor parkeerrayons in de binnenstad voor parkeervergunninghouders. De vier parkeerrayons houden hun eigen wachtlijst voor een parkeervergunning.

10 Reacties

Reageren
 1. 3512

  De gemeente gaat gewoon rustig verder met het opheffen van parkeerplekken. (nu tijdelijk even onder de noemer Corona). Dus als vergunninghouder mag je straks de hele binnenstad (andere rayons) door- en rondrijden op zoek naar een parkeerplek en daarna weer lekker een stuk teruglopen naar je woning. Deze geste is gewoon een dikke middelvinger naar de parkeervergunninghouder. Wel recht op een vergunning maar geen recht op een plekje.

 2. Rob H.

  @3512: Sinds wanneer moet de gemeente een parkeerplek direct bij je huis garanderen?

 3. Pee

  @rob h.
  De gemeente hoef geen parkeerplek te garanderen .
  Maar door het weghalen van parkeerplekken zorgen ze er voor dat er meer auto’s zijn dan parkeermogelijkheden voor de bewoners.
  Je kan niet verwachten dat die mensen daarom maar hun auto er uit gooien.
  Die parkeerplekken bestonden al dus er hoeven niet meer parkeerplekken gemaakt te worden maar dan moeten ze het huidig aantal plekken geen parkeerplaatsen weghalen.

 4. Rob H.

  @Pee:

  Het lijkt me dat er minder parkeerplekken zijn weggehaald dan dat er bijgekomen zijn. Want we hebben het niet over tientallen plekken die door de uitbreiding van voetgangerszone zijn verdwenen. Er is onlangs een grote parkeergarage bijgebouwd. Daarnaast zijn het parkeerplekken langs de openbare weg. Als je een garantie op een parkeerplek wilt, dan moet je zorgen dat het op eigen terrein is.

 5. Kees

  @ Pee

  De paardenparkeerplekken zijn ook ooit weer weg gehaald

 6. Knuppel

  Ik woon in de binnenstad. Er zijn tijden geweest dat ik de auto op 15 minuten lopen moest zetten. Met jonge kinderen is dat lastig. Niemand in het centrum verwacht voor de deur te kunnen parkeren.

  Per parkeerplaats kan per dag tot 100 worden verdiend aan parkeergeld. Ik snap dat dat een mooie inkomst is voor de gemeente, die verdeeld worden over iedereen. Maar is het dan niet raar dat juist de mensen die daar wat hinder ondervinden, dan ook helemaal niet meer in de buurt kunnen parkeren?

 7. Koel Hoofd

  @Knuppel
  De mooie inkomst voor de gemeente die verdeeld wordt over iedereen?
  Dat zou ik niet durven beweren met een D66 en GL bestuur welke prioriteiten heeft die niet in het algemeen belang zijn.

 8. wollie

  utrecht heeft overcapaciteit in parkeergarages. maar als je daar als bewoner gebruik van wilt maken betaal je ruim het dubbele van op straat parkeren. what up, utrecht?

 9. Knuppel

  @Koel Hoofd voor de drie parkeerplekken voor de deur worden er geen 2-3 ton per jaar aan me overgemaakt. Maar mijn minder valide gasten betalen wel flink. Tegelijkertijd kun je in grote delen van Utrecht gratis je auto praktisch altijd voor de deur zetten, zonder vergunning.

 10. Pee

  @kees
  Kan wel zo zijn omdat er geen paarden meer waren.
  Dus hebben ze er auto parkeerplekken van gemaakt.
  Die zijn ze nu dus aan het weghalen maar er is niets aan de bewoners gemeld dat ze hun auto niet meer kwijt kunnen.
  De bewoners kijken zelf maar wat ze er mee aan moeten,denken ze bij groenlinks.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).