Gemeente Utrecht verplaatst fietsklemmen aan Springweg; bewoners komen in verzet | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht verplaatst fietsklemmen aan Springweg; bewoners komen in verzet | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht verplaatst fietsklemmen aan Springweg; bewoners komen in verzet

Gemeente Utrecht verplaatst fietsklemmen aan Springweg; bewoners komen in verzet
Archiefbeeld Springweg. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht gaat de fietsbeugels die nu nog voor de ingang van Grand Hotel Karel V aan de Springweg staan verplaatsen. Deze klemmen komen iets verderop op de stoep langs een muur tegenover een aantal woningen. Verschillende bewoners zeggen onaangenaam verrast te zijn door het nieuws en hebben een bezwaarschrift opgesteld.

De gemeente Utrecht gaat de fietsbeugels die nu nog voor de ingang van Grand Hotel Karel V aan de Springweg staan verplaatsen. Deze klemmen komen iets verderop op de stoep langs een muur tegenover een aantal woningen. Verschillende bewoners zeggen onaangenaam verrast te zijn door het nieuws en hebben een bezwaarschrift opgesteld.

De fietsklemmen staan nu nog op grond van Karel V, maar het hotel wil de entree verfraaien en het verwijderen van de beugels is hierin een eerste stap. De gemeente heeft deze week bekendgemaakt de klemmen te gaan plaatsen op de stoep langs een muur tegenover de woningen van Springweg 58 tot en met 80.

De omwonenden vrezen dat het daardoor drukker wordt op de stoep voor de woningen. “De stoep bij de muur wordt nu gebruikt als looproute. Door het plaatsen van de beugels vervalt die mogelijkheid.”

Daardoor zouden alle voetgangers in de straat over dezelfde stoep lopen waardoor er geen anderhalve meter afstand meer gehouden kan worden. Ook vrezen de bewoners dat bijvoorbeeld koeriers en aannemers hun auto’s gaan parkeren op dezelfde stoep. Iets dat nu vooral nog aan de zijde van de muur wordt gedaan.

Lasten

De bewoners vinden dat zij worden opgescheept met de lasten terwijl de horecazaken de lusten krijgen. “De beugels worden niet door buurtbewoners gebruikt maar zijn er alleen maar voor de bezoekers van de horeca.”

Tot slot vrezen de bewoners dat hun nachtrust verstoord wordt door mensen die ’s avonds hun fiets komen ophalen. Ze zeggen dat de woningen in de straat monumenten zijn en geen dubbel glas hebben. Daarnaast zouden de meeste bewoners ouder zijn dan 75 jaar. “Nachtrust is voor hun dermate belangrijk dat verstoring hiervan tot ernstige gezondheidsklachten zal leiden.”

De gemeente gaat de fietsbeugels op 27 mei verplaatsen. De werkzaamheden duren ongeveer drie dagen. De verfraaiing van de entree van Karel V wordt later uitgevoerd.

25 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Begrijp de frustratie, maar het alternatief is geen klemmen toch? Vermoed dat namelijk anders mensen gewoon ergens hun fiets neerzetten…

  Je kan moeilijk iemand dwingen om op zijn eigen grond klemmen van de gemeente te zetten…

 2. Joël M

  En dan extra terrasruimte voor Springhaver aan de andere kant van de straat! Goed idee 🙂

 3. Kees V

  Hoe kan de stoep naast de muur toch eigendom van Karel V zijn? Zo’n muur is toch de erfscheiding?

 4. blm

  Alle fietsklemmen weghalen en nergens terugplaatsen en in parkeergarage Springhaver op de begane grond een 24-uurs fietsenstalling maken. Knapt de straat van op, is er meer stoep voor voetgangers 2 kanten op en is de 1,5 meter afstand mogelijk. En weer een paar extra banen gecreeerd. En bewoners rust.

 5. Joas

  Wat een rare actie van Karel V in de eerste plaats. Niet echt rekening houdend met je buren en dat alleen maar voor de sier van je entree?

  En hoezo is dat grond van Karel V? Het is toch grond buiten de muur met bestrating van de gemeente en het zijn toch ook fietsenstallingen van de gemeente?

  Die klemmen zijn er met name voor bezoek van Springhaver en het café van Karel V zelf; dus het is logisch dat ze blijven waar ze nu zijn.

  Ik snap de omwonenden volledig.

  Ik zou hier toch maar eens een goed gesprek met de gemeente en Karel V over gaan voeren, met alternatieve opties, zodat je er samen uit kan komen. Pas als dat niet lukt met een advocaat aan de slag.

 6. Erwin

  @joel: aan de ander kant? Nee gewoon van hele straat een terras maken! Is toch afgesloten!

 7. Scherpschutter

  Ja. Onvoorstelbaar dat de Gemeente dit niet overlegd heeft met de buurtbewoners. Hoe moeilijk is het nou om simpelweg even aan te bellen bij die mensen en te vragen of er bezwaar is tegen het plaatsen van een fietsrek aan de overkant van de straat?

  Is het antwoord nee dan doe je het niet. Is het antwoord ja dan doe je het wel. Deze compleet doorgeslagen gemeente moet echt weer eens leren dat ze niet bestaat ter ere en glorie van zichzelf, maar is aangesteld door burgers (en betaald wordt door burgers) om nederig te DIENEN….Om het leven van burgers aangenamer te maken.

  Niet om de eigen ide(dw)alen ongevraagd door de strot van burgers te rammen. Hoe krijgen we die dikke groene irrationaliteitsmist eens tussen de oren van deze op hol geslagen idealisten vandaan…?

 8. C.

  Maar ach, dit gaan we in de nabije toekomst natuurlijk overal in de stad krijgen: vrij baan en carte blanche voor de horeca, want die hebben het moeilijk. Voor anderen dan horeca-bezoekers is er dan geen plaats meer, en dat moeten we — hoelang? voortaan? — pikken. En bewoners, … moet je maar niet in de stad willen wonen. N.B. dit vind ik niet hoor, maar lijkt al langer en nu helemaal de houding en het beleid.

 9. isabelle

  Jan van Zanen en het gemeentebestuur zitten volledig in de zak van de horeca. Het centrum van de stad moet meer meer meer geld opleveren voor ons bestuur, en dat mag gerust ten koste van stadsbewoners.

 10. Annick

  De gezinnen en de werkende stellen in dit stukje Springweg hebben overigens net zo goed hun nachtrust nodig. Het zijn vooral de fietsen van Springhaverbezoekers, de KarelV-bezoekers komen nauwelijks op de fiets. Er is best plek voor fietsen aan de horecakant vd straat, richting parkeergarage bijvoorbeeld of om te beginnen op het plaatsje naast Springhaver zelf, i.p.v. in het woongedeelte verderop.

 11. Henk

  Beste Joas, de plek waar een muurtje staat zegt HELEMAAL niets over waar de eigendomsgrens ligt. Strike, you’re out.

 12. Peter

  Karel V heeft z’n eigen fietsbeugels aan de binnenkant van de muur.

 13. Wouter

  @Henk: Tijd voor de Rijdende Rechter!

 14. Leon

  Ze hebben het over een stoep, maar je kunt die hele straat prima als trottoir gebruiken.

 15. Liesbeth Kroeze

  Belachelijk idee, daar gaat onze rust. Drie dagen geleden brief in de bus. Je staat erbij en kijkt ernaar. Dit màg nièt doorgaan!!!

 16. Willow

  @blm’s voorstel om BG springeweg garage (of deel van) tot fietsstalling maken lijkt me een uitstekend voorstel.

  En in de kadastrale grens lijkt inderdaad voorbij muurtje te liggen.

 17. Bertje 030

  Wen er maar vast aan als bewoner, in welke wijk dan ook, alles moet wijken voor de horeca en vergunningen voor wat voor vereniging, evenement, festival of horeca bedrijfje dan ook worden klakkeloos afgegeven, de stad moet immers bruisen, klein Amsterdam is in aantocht.

 18. JdV

  Tja, de nimby’s in aktie. Jarenlang geprofiteerd van het feit dat de fietsen van bezoekers en klanten van bedrijven in de straat worden gestald op grond die helemaal niet openbaar is en niet van de gemeente. En als de eigenaar van de grond daar van af wil boos worden. Ik zou zeggen plaats wat fietsstallingen in de privetuinen van de bewoners. Die hebben daar vast geen problemen mee. Stelletje hypocrieten.

 19. Koel Hoofd

  Zoveelste arrogante gemeentelijke schoffering van de burger ten gunste van de fiets. De burger is gedegradeerd tot stemvee en melkvee.

 20. Joas

  @ Henk

  Dat kan dan wel zo zijn, maar waarom doet Karel V dan nu pas aanspraak op dat stukje grond?

  Hoe zijn die fietsenrekken daar ooit geplaatst?

  Daarnaast, als het grond van Karel V is kan ze die rekken gewoon eenzijdig weghalen.

  Waarom ligt er bestrating door de gemeente aangelegd en geen eigen Karel V bestrating of gevel-/muurtuin dan?

  Vragen…..

 21. Jaap

  Misschien hebben jullie altijd geluk gehad met de plaatsing van deze fietsenstalling en kan je Karel V dankbaar zijn dat ie er zolang heeft mogen zitten.
  Zij hebben namelijk gewoon hun eigen fietsenstalling binnen de muren.
  Er zijn wel meer huizen met fietsenstallingen voor de deur, God als de gemeente dan met iedereen moet gaan overleggen zijn we nog wel even bezig. Je woont in de binnenstad hier is veel verkeer en ja ook kroegen/restaurants en Springhaver theater is niet nieuw ofzo hè?! Koop oordoppen en ga je schamen!

 22. D.

  Toch wel raar dat de gemeente geen fatsoenlijke bezwaarperiode hanteert. Er zit ook nog een Hemelvaartsweekend tussen. Ik snap de bewoners wel.

  Goed idee een fietsenstalling in de parkeergarage.

 23. Ome Jan

  Wat een ophef over een paar fietsenrekken,alsof de wereld vergaat.Er is heus wel een oplossing voor te vinden. Niet dat ik een fan van de gemeente Utrecht ben maar dit is echt Komkommertijdgezeik.

 24. Mick

  Weet iemand hoe Karel V denkt de entree te kunnen ‘verfraaien’? Beugels weg, en wat nog meer?

 25. Pee

  Er zijn toch parkeergarages voor fietsen gemaakt?
  Zet daar dan je stalen ros in.
  Of is het dan te ver lopen naar je bestemming?
  Weten ze gelijk hoe de automobilist zich voelt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).