De gemeente Utrecht is eind juli verrast door het faillissement van Queridon, de organisatie die verantwoordelijk is voor taalonderwijs aan statushouders in Utrecht. De gemeente had naar eigen zeggen niet eerder berichten binnengekregen over financiële problemen.
De gemeente Utrecht is wettelijk verplicht om taalonderwijs aan te bieden aan statushouders en doet dit in samenwerking met andere gemeenten in de regio. De statushouders kunnen drie zogenoemde leerroutes volgen, die de statushouders helpen met zelfredzaamheid, werk of voorbereiding op regulier onderwijs.
TopTaal en Queridon hebben zich samen ingeschreven voor het aanbieden van de leerroutes gericht op zelfredzaamheid en werk. Queridon verzorgt in Utrecht Noord onderwijs dat gericht is op zelfredzaamheid, terwijl TopTaal zorgt voor het onderwijs gericht op werk. Queridon was ook een van de taalscholen binnen het project U-match, waarbij het leren van de Nederlandse taal gecombineerd wordt met werken.
Faillissement
Queridon heeft de gemeente Utrecht op 23 juli geïnformeerd dat de organisatie failliet zou gaan. Dat bericht kwam volgens de gemeente onverwacht, omdat er nooit eerder signalen waren dat er financiële problemen waren.
“Wij betreuren het dat een ervaren, lokale aanbieder van taalonderwijs hierdoor stopt met haar activiteiten”, schrijft het college van burgemeester en wethouders (B&W) in een brief aan de gemeenteraad. “Het is vooral spijtig voor de betrokken cursisten en docenten die onverwacht met deze gang van zaken worden geconfronteerd.”
Cursisten
De gemeente hoopt dat er snel duidelijkheid is voor de cursisten die bij Queridon lessen volgen. Het gaat om 98 statushouders binnen het traject gericht op zelfredzaamheid en om 24 anderen. Vanwege de vakantie worden er tot eind deze maand geen reguliere lessen gegeven, wat het volgens de gemeente mogelijk maakt om ervoor te zorgen dat de lessen na de zomervakantie verder kunnen gaan.
De 21 cursisten die na het weekend aan een ‘summercourse’ zouden beginnen, hebben bericht gehad dat die niet doorgaat. “Voor alle cursisten geldt dat er voor hen geen financiële consequenties zijn”, aldus het college van B&W.
De gemeente gaat samen met TopTaal en Queridon kijken hoe TopTaal de lessen kan voortzetten. De overige cursisten, die vallen binnen een andere regeling, krijgen begeleiding bij het vinden van een alternatief. Voor het project U-match wordt gezocht naar een andere taalschool, zodat in september weer gestart kan worden.
Gekoppelde berichten
Utrecht volgens Queridon oprichter Barbara Klomp: ‘Als je gaat inburgeren, moet je meteen mee kunnen doen’
Barbara Klomp richtte samen met haar man Gerard Kluter drie jaar geleden Queridon Taal &…
De Utrechtse stichting Queridon Taal & Horeca wint Diversiteitsprijs 2020
De Utrechtse stichting Queridon Taal & Horeca is de winnaar van de Diversiteitsprijs 2020. De…
Restaurant én taalschool Queridon aan Saffierlaan opent officieel voor publiek
Het moet de nieuwe hotspot voor heel Utrecht worden, als het aan de initiatiefnemers ligt.…
9 Reacties
ReagerenMen is bij de gemeente ook niet goed op de hoogte van de eigen begrotingstekorten, dus ja.
De gemeente kreeg taal noch teken
Ach hoe kan dit nou toch als je alles onder controle hebt als gemeente Utrecht .
Bijna failliet en dan nog niet overal even twee keer naar kijken ,alleen maar bezig met onbelangrijke zaken daar op dat gemeentehuis
“Gemeente Utrecht verrast door faillissement van taalaanbieder: ‘Niet eerder signalen van financiële problemen’ ”
De volgende kop van een artikel kan een stuk korter: “Gemeente Utrecht verrast door faillissement”.
Had de gemeente dit moeten weten? Dat is maar de vraag.
Voor een bedrijf met betalingsproblemen kan het handig zijn, om dat in stilte op te lossen. Als zoiets aan de grote klok gehangen wordt, loop je het risico dat alle schuldeisers tegelijk voor je deur staan, en er geen redden meer aan is.
@ nina: 🥱
De statushouders kunnen drie zogenoemde leerroutes volgen, die de statushouders helpen met:
– zelfredzaamheid (taalniveau A1)
– werk (taalniveau A2)
– voorbereiding op regulier onderwijs (taalniveau B1)
(bron https://detaalbrigade.nl/taalniveaus/)
Dat is nieuwkomers niet integreren maar ze buitensluiten door gebrekkige taalkennis. Dat taalonderwijs kan echt wel beter, we kunnen op dat punt een voorbeeld nemen aan Belgie, Frankrijk en Duitsland.
En waarom de term ‘summercourse’ gebruiken als er een Nederlands woord voor is, namelijk zomercursus? Verloedering van onze taal is voor Nederlanders ergerlijk, maar voor nieuwkomers is het verwarrend.
Deze gemeente ziet wel meer niet aankomen!!!! (Regeren is vooruitzien.)
@ S
Er is een heel groot financieel probleem in onze gemeente, maar velen doen net alsof er niets aan de hand is. Ondertussen gaat het geld uitgeven gewoon door. Onbegrijpelijk.
“Door een rekenfout in Utrecht blijkt het tekort op de begroting van de stad plots meer dan twee keer zo groot. Bovenop het al verwachte tekort van tussen de 21 en 35 miljoen euro komt vanaf 2027 jaarlijks nóg eens 40 miljoen euro. Wethouder Susanne Schilderman van financiën is geschrokken. ,,We realiseren ons dat dit een zeer onaangename boodschap is.’’”
Bron: https://www.ad.nl/utrecht/geldzorgen-utrecht-nog-veel-groter-dan-gedacht-door-rekenfout-tekort-valt-tientallen-miljoenen-hoger-uit~a305d8b3/