Gemeente Utrecht verwacht toename van faillissementen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht verwacht toename van faillissementen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht verwacht toename van faillissementen

Gemeente Utrecht verwacht toename van faillissementen
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht verwacht dat het aantal faillissementen de aankomende periode snel toeneemt. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus staan veel bedrijven momenteel onder druk.

De gemeente Utrecht verwacht dat het aantal faillissementen de aankomende periode snel toeneemt. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus staan veel bedrijven momenteel onder druk.

Uit een analyse van de provincie Utrecht is gebleken dat het banenverlies door ‘opheffing’ van bedrijven tot nog toe vergelijkbaar is met vorig jaar. “Een verklaring is dat veel bedrijven weliswaar onder druk staan door de coronacrisis, maar (nog) niet tot opheffing hoeven over te gaan, vanwege de supportregelingen vanuit de overheid”, is te lezen in een raadsbrief van de gemeente.

Zodra onder meer de tegemoetkomingen vanuit de overheid stoppen wordt verwacht dat bedrijven in de problemen komen. “Het aantal faillissementen kan dan snel toenemen.”

Evenementen

Zoals veel verschillende bedrijfstakken staat ook de evenementenbranche onder druk. De gemeente wil de Utrechtse organisatoren en leveranciers helpen, en heeft daarvoor twee manieren verzonnen.

Enerzijds met subsidies uit het Evenementenfonds 2020. Vanwege de vele afgelaste evenementen heeft de gemeente de afgelopen periode minder geld verstrekt. Dit geld wordt de komende maanden opnieuw ingezet voor evenementen die wel door kunnen gaan.

Anderzijds worden de subsidieregels van het Evenementenfonds 2021 aangepast. “Met als doel lokale en regionale evenementen mogelijk te maken, die zowel cohesie in wijken en stad versterken als de regionale branche helpen.”

10 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Lekker verhaal weer.
  Dat subsidiefonds is er zodat evenementen kunnen plaatsvinden. Dat nu inzetten voor evenementen die niet hebben plaatsgevonden schept wederom een ongewenst links precedent, een variatie op de halsema truuc.
  Immers, als die subsdie op een dergelijke ingezet zou worden, waarom is er dan nog de verplichting om wel een evenement uit te voeren?

  Geef dat geld gewoon aan die gasten van de Strakke Hand, dan wordt er tenminste nog iets moois van de lelijke plekken in Utrecht gemaakt.

  Oh nee, als er inderdaad die gevreesde ontslag golf komt in de vermaak en belevingssector, dan komen die mensen dankzij 0-uren contracten en ZZP-schap in de bijstand en dat komt direct ten laste van de gemeente..

 2. [email protected]😷

  Lekker allemaal UWV en daarna kun je kennis maken met die aardige ambtenaren van Werk en inkomen die je tot op het bot vernederen omdat gewerkt hebt,dus wees hierop voorbereid.
  En dan maar hopen dat je een bijstandsuitkering krijgt.

 3. Nina

  Geen geld meer hiervoor. Zorg dat je je burgers helpt met eten en onderdak, gemeente Utrecht. De economische malaise wordt nog veel erger.

 4. Wim Vreeswijk

  Dus blijf zitten waar je zit en verroer je niet zou ik zeggen.

 5. Robertjc

  Toename van faillissementen? Hoe kan DAT nou…
  De beste oplossing om faillissementen te voorkómen is het onmiddellijk stopzetten van dat idiote 1.5 mtr. gedoe, en als de sodemieter terug naar waar we mee bezig waren toen de paniek uitbrak. Ik zou er nog een waslijst aan kunnen toevoegen, maar dat zou teveel off topic zijn.

 6. Koel Hoofd

  @Robertjc
  Corona is gevaarlijk dus de keuze is eenvoudig:
  1,5m samenleving met hygiene regels = weinig slachtoffers
  géén 1,5m samenleving zonder hygiene regels = veel slachtoffers + additionele slachtoffers omdat ze geen zorg kunnen krijgen.
  Dus de keuze is reuze: slachtoffer worden of de dans ontspringen.
  Wat kies je nu?

  Voor de economie is het heel simpel, een forse sanering waaruit nieuwe intitiatieven zullen ontstaan. Dat heet creative destruction.
  Maar dat is altijd ergens bezig dankzij technologische ontwikkeling. Dus niets nieuws onder de zon, alleen treedt het nu op de voorgrond dankzij emotiemedia. Voor die nieuwe intitiatieven is het echter wel nodig dat er gezonde mensen zijn, anders is het pointless destruction. En dat die ene geniale persoon die met een sociaal economische oplossing komt, niet voor de uitvinding ervan kapot gaat aan corona.
  Wat kies je nu?

 7. Aleida

  Verwacht toename! Dat wisten ze toch allang, en zolang de horeca en “oa” nog steeds deze regels moeten aanhouden is er geen redden meer aan… te triest voor woorden!

 8. Scherpschutter

  @Robertjc

  Daar is het al veel te laat voor joh. Persoonlijk waarschuw ik er al jaren voor: nog VOOR het uitbreken van de coronacrisis stond de financiele overheidswanboel al op ontploffen. Overheden in Zuid Europa waren al totaal failliet (de ECB pers draaide in december al overuren!), burgers zaten al tot de nek in de schulden en er waren door het RAMPZALIGE ECB rentebeleid in 2018 al 12% zombiebedrijven….In 1990 nog maar 1%. Zie dit artikel uit 2018 bijvoorbeeld:

  https://www.businessinsider.nl/zombiebedrijven-lage-rente/

  Een zombiebedrijf trouwens is een bedrijf dat totaal niet economisch rendabel meer is, maar kunstmatig in leven wordt gehouden door schuldeisers, zoals banken…In essentie een failliet bedrijf dus.

  Toen brak de coronacrisis uit, deden overheden werkelijk ALLES verkeerd (krankzinnige lockdowns en veel te lang in stand gehouden) en zit je nu vermoedelijk wel aan 30-40% zombiebedrijven in de EU, eigenlijk failliet maar alleen nog in leven door staatssteun, vaak verstrekt in de vorm van leningen…. Staatssteun die financieel niet houdbaar is, want overheden waren al failliet….

  De ECB (die nooit monetaire financiering zou doen, heus!) liet monetaire nuclieaire bommen afgaan en heeft nu in een paar maandjes (illegaal!) een balance sheet van 30%(!) van het complete BBP opgebouwd….Er wordt geen enkele staatsobligatie meer op de markt verkocht. Letterlijk alles wordt door de ECB opgekocht!

  Verwacht wordt dat de ECB in no time op 50% zitten. Wel, gaat dat geld dan de economie in? Nope…Het wordt gebruikt om diezelfde failliete overheden niet om te laten vallen (zodat de sociale zombiestelsels niet om donderen) en banken te stutten zodat ze zombiebedrijven kunnen blijven stutten…Er komt geen letterlijk GEEN CENT terecht in de reeele economie. En nu werpt de ongekozen Europese Commissie zichzelf ineens als ‘land’ op en wil ZELF geld gaan lenen (bij diezelfde ECB) namens de al failliete lidstaten. Wel, als dat soort krankzinnige trucs nodig zijn om aan nieuwe schulden te komen dan weet je genoeg toch? Einde verhaal….

  De gedachten dat het economisch terug kan naar hoe het was door nu nog de 1.5 metersamenleving op te heffen is echt een illusie…Je krijgt een crisis die die uit 2008 tot een verkoudheidje doet verbleken. Hyperinflatie OF massieve invorderingen van spaargelden (zie proefballon Cyprus in 2009) is onontkomelijk geworden, net zoals massafaillissementen….De ballon MOET doorprikt worden.

  Het maakt in deze fase allemaal niet zo gek veel meer uit wat we doen. Het is al te laat….In 2018 was de boel technisch al failliet en in december 2019 dreigde al ontsporing. Overheden hebben de reeele economie nu in de definitief vermoordt en vrijwel ieder bedrijf en iedere burger economisch afhankelijk gemaakt van diezelfde overheid. Het is onze eigen schuld. Wij burgers leren de les maar niet. Je moet overheden NOOIT een monopolie op de uitgifte van geld geven en ze ook NOOIT ook maar een millimeter ruimte geven om zich met de economie te bemoeien…Letterlijk IEDER monetair systeem van IEDERE overheid in de geschiedenis is vroeg of laat ingestort door overheidsmisbruik. Nu is dit systeem aan de beurt.

 9. woutvr

  Niks aan de hand. Hoort bij het spel.

 10. Kadoendra

  De naam Partij voor de Dieren is een geuzennaam en iedereen moet goed begrijpen dat het een breed georiënteerde milieu partij is.

  Ze zijn niet slechts bezig met dierenwelzijn, natuur en milieu, maar ook met Volksgezondheid en dat kan je weten doordat de PvdD al sinds hun oprichting waarschuwen voor ziektes die gerelateerd zijn met de vleessector.

  Ik heb nooit op Henk Krol gestemd maar kortgeleden heeft hij besloten naar aanleiding van de Corona ellende om geen vlees te eten.
  Ik vind het hoopgevend als politieke partijen een brede visie hebben en dat zij weer visies overnemen van andere politieke partijen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).