Er zijn het afgelopen jaar minder fietsen weggeknipt door de gemeente dan in 2014. Dat heeft de gemeente desgevraagd laten weten. In totaal zijn er 17.855 fietsen verwijderd, wat neerkomt op 49 per dag. Het aantal gevaarlijk gestalde fietsen dat weggehaald moest worden is wel flink toegenomen.
In totaal zijn er 2.483 fietsen minder verwijderd door de gemeente dan in 2014. In vergelijking met de cijfers van vorig jaar valt wel op dat er ruim 2000 fietsen meer zijn weggeknipt die gevaarlijk gestald stonden. Dit zijn fietsen die op de weg staan, buiten de stalling of hinderlijk geparkeerd staan voor andere weggebruikers. Ook weesfietsen die 14 dagen lang ergens stonden geparkeerd zijn 739 keer vaker weggeknipt ten opzichte van een jaar eerder.
Dat er in 2014 in totaal toch een stuk meer fietsen zijn weggeknipt dan afgelopen jaar komt doordat weesfietsen die langer dan 28 dagen niet door een eigenaar zijn verplaatst, veel minder aanwezig waren in het straatbeeld. In deze categorie werden er in 2014 9.468 stuks weggehaald. Afgelopen jaar waren dit er nog maar 4.231.
26 Reacties
ReagerenWaren ze alle 11.000 gevaarlijk gestald? Dat lijkt me sterk.
Handhaving Utrecht is gewoon een werkproject voor zw.kz.nnigen die graag iets willen betekenen in uniform, maar eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft voor de stad Utrecht.
Prima zaak. In de binnenstad staan de fietsen vaak rijen dik zodat je als voetganger gedwongen wordt op de rijbaan te gaan lopen, waar je dan weer bijna omvergereden en uitgescholden wordt door weer andere fietsers die zonder licht en richting aan tegen tegen de rijrichting in door rood rijdend de stad onveilig maken. Stop de fietsterreur en geef Utrecht weer terug aan de voetganger. Weg met het fietsgevaar.
Dit is het allerduidelijkste argument voor de stelling dat Utrecht veel te veel ambtenaren in dienst heeft. Gevaarlijk gestald? Volkomen onzin! Kijk naar fiets nr 713. Wat is er daar gevaarlijk aan? Het antwoord: ‘hij kan omvallen’. Ik maak geen grapje. Ik kreeg namelijk hetzelfde te horen toen ik mijn fiets nog net uit de handen van een apatische man in een oranje hesje kon trekken voor de Bijenkorf. Lieve mensen van de gemeenteraad: neem jezelf serieus, maak hier heéél snel een einde aan en laat die mensen iets nuttigs doen.
Natuurlijk wil ook ik mijn fiets overal kunnen parkeren, liefst drie meter van de ingang van de Bijenkorf. We wonen echter niet in een dorp, dus kan dat niet. 100 meter verder kun je je fiets gratis onder Vredenburg parkeren. Er zal gehandhaafd moeten worden anders wordt het echt een zooitje op straat. En beste @Keesje, als je goed kijkt is fiets 173 op de Drift gestald, daar staan enorme borden dat je daar je fiets niet mag parkeren. En ik moet zeggen dat de Drift er een stuk op vooruit gegaan is. Als we met zijn allen een beetje zelfkritischer worden en onze fietsen gewoon daar stallen waar het kan en mag wordt het er voor iedereen een stuk prettiger op.
Lieve Keesje.
Fiers 713 staat op de Drift. En op de Drift is fietsparkeren verboden. Met optreden tegen de fietsanarchie is al veel te lang gewacht. Blij dat er in ieder geval soms opgetreden wordt.
@Keesje: je herkent toch wel de Drift? Daar is het sinds een tijdje geheel verboden voor het parkeren van fietsen. Fiets 713 staat dus niet gevaarlijk gestald oid, maar bevindt zich op “verboden” terrein.
Met je eens dat de term “gevaarlijk gestald” raar is. Hinderlijk zou beter zijn.
Schandalig veel.
Echt, de gemeente zou zich moeten schamen voor zo weinig respect voor andermans eigendom.
“Gevaarlijk” betekent nu gewoon dat een ambtenaar een fiets dat naast het volle fietsenrek staat aanwijst en zegt “gevaar!”
Dit moet je ook zien als een begin van handhaving in het zicht van de toekomstige centrumsituatie. De gemeente wil zoveel mogelijk fietsen in het directe centrum (station e.o.) beperken. Daarvoor worden enorme fietsenstallingen gebouwd. Die zijn nog niet allemaal klaar. Het idee is om op termijn (2022/23) zo’n 30.0000 overdekte fietsenstallingen te hebben gerealiseerd. Hoe meer fietsenstallingen er beschikbaar komen, hoe zinvoller het is om steeds strenger te handhaven.
In de toekomst zullen er nog wel gevaarlijk geparkeerde fietsen worden weggehaald (als iedereen rondom het station e.o. zich netjes gedraagt en de fiets parkeert in de overdekte stallingen), maar dan op plekken als de Oude gracht, Lepelenburg, etc…
@J de Vries: terug aan de voetgangers? Vergist u zich niet en bedoelt u niet de automobilist?
Wat een gezeur weer. Als de gemeente niet zou handhaven was voor bovenstaande heren de wereld ook te klein zijn geweest!
Prima! Ik woon in een straat met veel studentenhuizen. Hartstikke gezellig, maar dat betekent wel dat er per huis gemiddeld een fiets of 7 staan. Waarvan de kapotte vervolgens blijven staan. Deze worden nu door de gemeeente gestickerd, is na een maand de sticker er nog niet af dan gaat de fiets mee. Er zijn hier voor het eerst in jaren weer voldoende rekken.
Ik word een beetje gek van de term ‘gevaarlijk’ en soms zelfs ‘levensgevaarlijk’ die de overheid steeds vaker aan dit soort kleine gebeurtenissen geeft. Zo stond er deze week dat de verkeerd geparkeerde fietsen rondom TivoliVredenburg volgens de gemeente ‘levensgevaarlijke situaties opleverden’. Weet je wat levensgevaarlijk is? Drukke autoroutes door woonwijken, oogluikend toestaan dat de auto-industrie diesels mag uitbrengen waarvan de uitstoot vele malen hoger ligt dan eigenlijk toegestaan, slechtwerkende kerncentrales openhouden, etc. We worden zo langzamerhand steeds meer gekleineerd en betutteld door een incapabele overheid die ons liever wil laten geloven dat een fiets die tegen een woongevel aanleunt een levensgevaarlijke situatie oplevert. Gaat u lekker slapen mensen, wij zorgen er wel voor dat u zichzelf niet afschuwelijk verwondt aan de geparkeerde fiets om de hoek. En ligt u maar helemaal niet wakker van alle daadwerkelijk levensgevaarlijke zaken die dreigen…
Ik zie het als taak van de gemeente om voldoende faciliteiten te creeeren om je fiets ook kwijt te kunnen.
Probeer maar naar de City bioscoop te gaan op een avond op de fiets en je fiets binnen het zicht van de bioscoop kwijt te kunnen. De rekken staan daar gewoon vol.
Of Twijnstraat die ze nu aan het verbouwen zijn. Optisch gezien is het fietsvak bij de Albert Heijn niet groter geworden terwijl het daar altijd druk is met fietsen en vaak de rekken gewoon helemaal vol zitten.
En overigens geloof ik er niets van dat 11k fietsen ‘gevaarlijk’ stonden.
@ Alle zeikerds.
Volgens mij zijn jullie echt te dom voor woorden.
Laat mij jullie eens uitleggen waarom een ogenschijnlijke ongevaarlijke situatie toch gevaarlijk kan zijn.
Fietsen blokkeren de stoep, gebeurd zelfs al in woonstraten als de Oudwijkerdwars, mensen die slecht ter been zijn moeten, al dan niet in een rolstoel, of terug, of volgens menselijk gedrag gaat men proberen de stoeprand af te gaan. Alleen al dit kan die levensgevaarlijke situaties opleveren. Mensen die zich verstappen, vallen en onder een auto terecht komen, of wellicht een rolstoel die kantelt met dezelfde gevolgen van dien.
Dan heb ik het nog niet eens gehad over fietsen die vluchtroutes blokkeren waar 1000’en zo niet 10.0000’en mensen in paniek overheen moeten rennen. Voorbeelden: bijv. de looproute bij “zijingang” via de tunnel van Utrecht Centraal naast de Mediamarkt. Hier blokkeren fietsen dagelijks de hoofdvluchtroute. Wel eens er bij stil gestaan als zich een ernstige ramp op Utrecht CS voor doet, waarop het risico zeer aanwezig is, wat er dan gebeurd als massa’s mensen zich een weg uit de voetgangerstunnel moeten banen? Zelfde verhaal als zich dit voor en rond TivoliVredenburg zou voordoen, en dit geldt natuurlijk voor meerdere grote panden waar veel mensen tegelijkertijd in aanwezig zijn.
Dan nog simpeler, fietsen kunnen ook nog eens letterlijk in de weg staan wanneer de brandweer of een ambulance in de buurt van een woonhuis moeten zijn; het is niet te voorspellen waar de brandweer precies moet zijn. In noodsituaties of panieksituaties hebben deze hulpverleners niet de tijd om eerst 10 a 20 fietsen aan de kant te gaan zetten, aangezien iedere seconde telt.
Daarnaast is het gewoon fucking asociaal om je fiets zonder na te denken midden op een stoep te kwakken, met name zonder na te denken. Je dwing voetgangers op de straat te lopen, waar ze vervolgens vanaf geroepen, gebeld en getoeterd worden door fietsers en automobilisten; al dan niet vergezeld met een scheldkannonade. Denk daarnaast eens aan de oude van dagen en bijv. aan moeders met kinderwagens die vaak niet de hoge stoepen af kunnen, zoals eerder geschetst. Daarnaast zijn er vaak binnen een straal van 100 meter tot een halve km in Utrecht, vrijwel overal, fatsoenlijke stallingsmogelijkheden te vinden, waar ook vaak voldoende plek is. Mensen die hier roepen dat ze als fietsers dan weggepest worden zijn echt niet goed snik en behoren gewoon tot de categorie luie flikkers, ikke-ikke. Te beroerd om minder dan 5 minuten te lopen vanuit een stalling naar de plek waar ze moeten zijn, puur uit gemakzucht. Mag ik iedereen er daarnaast op wijzen dan wij als samenleving, en dat bepaal je dus inderdaad niet zelf, hebben afgesproken dat je je fiets gewoonweg niet op een stoep mag parkeren en al helemaal niet je fiets de doorgaande weg mag blokkeren. Dan mag je nog blij zijn dat wanneer je fiets niet hinderlijk in de weg staat de gemeente hem gewoon laat staan, hem zelfs vaak voor jou op de goede plek zet. Weesfietsen worden, na eerdere terechte klachten dat fietsen te vroeg verwijderd werden, pas na een maand zonder verplaatsing, verwijderd. Als je dus een maand lang de blauwe stikkers negeert wordt je fiets pas verwijderd uit het straatbeeld. Dan ben je dus gewoon lui als je de fiets een maand ergens laat rondzwerven. Sorry, alle mensen die deze maatregel van de gemeente “belachelijk”vinden zijn sukkels en zeikerds. Hiermee moeten jullie het doen.
Nagenoeg iedereen begrijpt het dat automobilisten hun auto niet overal kunnen achterlaten. Het zal nog even duren voordat fietsers snappen dat zoiets voor fietsen ook geldt…
@ Jansen
Hear hear. De fietsersanarchie neemt groteske vormen aan in Utrecht. Handhaving faalt totaal.
Nu nog de Nachtegaalstraat aanpakken. Niet alleen fietsen, maar ook de terrasjes maken het onmogelijk om met een rolstoel of een rollator doorgang te vinden.
Ik begrijp de gemeente niet. Er lijkt een onblusbare drang te zijn ontstaan om overal maar terrassen op de stoep te gooien. Een stoep is toch bedoeld om over te lopen?
Ik haal even wat quotes uit de tekst van @Jansen. ‘Luie flikkers’, ‘sukkels’, ‘zeikerds’, ‘niet goed snik’, etc. En ‘daar moeten we het mee doen’.
Het moge duidelijk zijn waar het echte gevaar zit; bij opgefokte en agressieve mensen als @Jansen.
Want voor de rest hanteert hij/zij dezelfde denkwijze als de overheid: een verkeerd geparkeerde fiets leidt tot ‘levensgevaarlijke situaties’. Zoals het verstappen van mensen. Tja. Het leidt m.i. tot enige overlast, verrommeling van het straatbeeld, en op z’n hoogst onhandige situaties…
Daar zul je het mee moeten doen @Jansen!
Nog veel te weinig weg gehaald. Er moet nog veel strenger gehandhaafd worden. @Jansen heeft misschien niet zo’n gelukkig woordkeus maar meneer @Utrecht heeft wrs nooit opzij hoeven te springen als hij moest uitwijken voor een bijzonder slecht gestalde fiets! Overlast is als een fiets je uitzicht uit het raam bederft. (levens)Gevaarlijk is het het als jij met je (klein)kind bijna omver gereden wordt omdat de stoep versperd wordt door een fiets en jij dus het fietspad op moet…. Dat is toch echt meer dan een “onhandige”situatie.
Als wij nu eens met zijn allen gewoon een beetje verder kijken dan onze eigen neus lang is wordt het er vast een stukje aangenamer mee in onze binnenstad.
@ Peter Utrecht
Haal even een paar woorden/ quotes uit mijn stuk en ga vooral compleet niet in op wat ik inhoudelijks schrijf, want wat ik schrijf is namelijk wel heel erg waar.
Als jij nog steeds niet begrijpt waar het gevaar in zit, wat er ogenschijnlijk ook niet is, dan is het niet de gemeente die het niet snapt, maar ben jij het die het niet snapt.
Heeft niks met fietsen te maken, maar bij Café ‘t Hemeltje zagen ze ook de noodzaak niet in van goede nooduitgangen en de goede kant op openende deuren en het impregneren van versieringen en het verbieden van sterretjes binnen. Zo op het eerste gezicht allemaal heel onschuldige dingen, want hoe groot is de kans nu dat er iets gebeurd in zo’n café, niet?
Als je negeert dat die dagelijks paar honderd verkeerd gestalde fietsen voor een noodroute bij de zijingang tunnel Utrecht CS, naast de Mediamarkt, niet potentieel heel gevaarlijk kunnen zijn, dan ben je echt blind en niet goed geïnformeerd over gevaren en zeer grote consequenties die een paar blokkerende fietsen kunnen hebben.
Als je niet snapt dat het voor een rolstoeler (of iemand die zeer slecht ter been is) onmogelijk is om in Utrecht een route te kiezen waar fietsen, zoals in de Oudwijkerdwars, aan allebei de kanten van de straat routes blokkeren en je dus genoodzaakt bent om de straat als route te verkiezen en je dus gewoon een verkeersdeelnemer bent tussen bussen, scooters en auto’s die 50 km/ uur gaan. Als je ook niet snapt dat bij ouderen en gehandicapten een valpartij zo gemaakt is (waar je ook nog lacherig over doet), met zeker op straat alle gevolgen van dien, dan snap je het echt niet.
Als je vervolgens ook niet snapt dat fietsen het eventuele bluswerk of evactuatiewerk van brandweer, ambulances en andere nooddiensten zeer kunnen bemoeilijken, zeker als iedere seconde telt, dan snap je er werkelijk echt helemaal niks van.
Daarnaast kun je gewoon je fiets dagelijks op de goede plek stallen, zeker nadat je een officiële waarschuwing hebt gekregen die pas na een hele maand overgaat in een terechte verwijdering van de fiets. In de tussentijd is de gemeente dus best schappelijk.
Als je als “Natte Otter”als voorwaarde stelt dat je als fietser je fiets zou moeten kunnen stallen binnen de zichtlijn van een Citybiosoccop en dat de gemeente dat maar moet fixen, dan snap je er echt werkelijks niks van. We zouden allemaal wel als enige onze fiets recht voor de deur willen stallen, maar dat kan nu eenmaal niet. Misschien zijn er op een topavond in de City wel een paar honderd tot een duizend mensen in de City, geen idee hoeveel mensen daar tegelijk naar de film kunnen, maar je snapt toch dat er geen plek is voor zoveel fietsen . We kunnen toch ook niet overal onze auto kwijt? Er stoppen toch ook niet te pas en te onpas bussen op alle plekken in de stad waar wij zouden willen dat ze stoppen, de intercity naar Amsterdam stopt toch ook niet bij mij voor de deur?
Fietsen op de Drift……….terwijl de UB dus gewoon een forse overdekte fietsenstalling heeft. En dan mag ik mensen die hun fiets overal neerzetten en soms neerpleuren geen luie mensen noemen?
@Jansen Ik ga wel degelijk in op uw inhoud, maar heb daar niet zoals u 1000 woorden voor nodig. Wellicht dat het u daardoor ontgaat.
We zijn het oneens, dat kan in een democratie. Maar om mensen direct uit te maken voor domme sukkels en luie flikkers… Daar schuilt volgens mij het echte gevaar. De neergaande maatschappij wordt door u verbeeld door een paar slecht geparkeerde fietsen. Voor mij door mensen die anderen beledigen en agressief toespreken omdat ze het oneens zijn.
Fijne dag nog!
Peter Utrecht 11 MAART 2016 OM 14:02
Je begrijpt het echt niet hè?
Wat @Jansen zegt geeft uitstekend weer waar veel mensen, ouders met kinderwagens, rolstoelers, rollatorgebruikers enz. dagelijks mee te maken hebben. Fietsers die hun voertuig, volkomen gedachteloos of verzonken in hun egocentrische wereldje, zomaar neerkwakken waar het hen uitkomt. Hiermee anderen de rijbaan of fietspad op dwingend.
(Dit zelfde geldt ook voor de genoemde terrassenterreur. Waarbij de Nachtegaalstraat een negatieve uitschieter blijkt omdat de naast de stoep gelegen fietspaden overvolle fietssnelwegen zijn)
En juist daar loert het gevaar. En dat gevaar komt vanuit het relatief lage perspectief van de rolstoeler verdomde hard op je af stormen. Te meer daar fietsers niet zelden geobsedeerd in het benauwde wereldje van het eigen mobieltje vertoeven.
De tijd van de romantiek van provo, witte fietsen en anarchisme in het verkeer zijn al ‘n tijdje voorbij. Het is te druk geworden voor de fiets parkerende vrijblijvendheid.
Perfect dat er gehandhaafd wordt. Veel fietsers gedragen zich als idioten (op de fiets en bij het stallen).
Oplossing: minder autoparkeerplaatsen, meer stoep en meer fietsparkeerplaatsen.
@ Peter Utrecht
U reageert op een aantal bewoordingen van mij, dat gaat niet om de inhoud. Het vermoeden dat ik agressief zou zijn is een aaname van u en dat u het benoemen van sukkels al als een vorm van agressie beschouwt…..tja…..wat zegt dat over u?
Waar u nog geen enkel woord aan besteed heeft is het echte gevaar, namelijk het blokkeren van vluchtroutes door honderden fietsen, het blokkeren van gevels waardoor ambulances en hulpdiensten hun werk niet kunnen doen en het dwingen van invalliden en gehandicapten, slecht ter been zijnde, moeders met kinderwagens, om op de rijbaan, het fietspad te lopen. Fietspaden als die langs een Nobelstraat, Nachtegaalstraat, zijn daar veel te druk voor. Straten als een Oudwijkersdwarsstraat of andere druk bereden straten, door o.a. bussen, zijn daar te druk voor en dus gevaarlijk. Mijn inhoud is dat het niet om verrommeling gaat of over mensen die zich daar aan storen. Dat u de mensen die het eens zijn met een maatregel om fietsen, die de boel blokkeren, te verwijderen, wegzet als mensen die ze niet zijn en die u ook nog woorden in de mond legt, zegt heel iets over u zelf en uw wereldbeeld. Het zou u sieren in te gaan op mijn argumenten mbt de risico’s. Mijn verhaal zonder 1 argument mbt tot deze onderwerpen af te serveren, heeft niks met inhoduelijk reageren te maken.
Als meer dan 1% daarvan daadwerkelijk gevaarlijk gestald was, zal het veel zijn.
Het draait er gewoon om dat de gemeente iedereen die door het bewust veroorzaakte tekort aan stalling, de fiets illegaal neerzet, slachtoffer wordt van de gelegaliseerde vorm van afpersing die de gemeente toepast op fietsen. Slijp het slot door, gijzel de fiets, laat de eigenaar een afperssom betalen.
Betaalt men niet, dan verkoop je de fiets gewoon door aan een heler die ze voor weinig verpatst, en zo komt er voor de gemeente geld in het laatje om Van Hooijdonk meer megalomane anti-bereikbaarheidsplannen te laten uitvoeren.
Het is een slim uitgedacht commercieel systeem.