Gemeente Utrecht verwijderde vorig jaar veel meer gevaarlijk gestalde fietsen; bijna 15.800 stuks Gemeente Utrecht verwijderde vorig jaar veel meer gevaarlijk gestalde fietsen; bijna 15.800 stuks

Gemeente Utrecht verwijderde vorig jaar veel meer gevaarlijk gestalde fietsen; bijna 15.800 stuks

Gemeente Utrecht verwijderde vorig jaar veel meer gevaarlijk gestalde fietsen; bijna 15.800 stuks
De gemeente Utrecht heeft vorig jaar veel meer gevaarlijk gestalde fietsen verwijderd dan in de jaren ervoor. In totaal werden er bijna 16.000 rijwielen van straat gehaald die gevaarlijk geparkeerd stonden. Daar komen ook nog eens ruim 9700 fietsen bij die te lang stilstonden.

De gemeente Utrecht heeft vorig jaar veel meer gevaarlijk gestalde fietsen verwijderd dan in de jaren ervoor. In totaal werden er bijna 16.000 rijwielen van straat gehaald die gevaarlijk geparkeerd stonden. Daar komen ook nog eens ruim 9700 fietsen bij die te lang stilstonden.

Medewerkers van de gemeente zijn dagelijks in de weer om fietsen die gevaarlijk geparkeerd staan of die al te lang stilstaan te verwijderen. Op sommige plekken mogen fietsen maximaal 14 dagen en op andere locaties 28 dagen.

Tijdens de coronacrisis werden er beduidend minder rijwielen van straat geplukt maar de aantallen waren in 2022 ook hoger dan de jaren daarvoor. In het Handhavingsverslag van de gemeente is te lezen dat er ook bewust extra is ingezet op het verwijderen van gevaarlijk gestalde fietsen.

De rijwielen die de gemeente van straat haalt gaan naar het gemeentelijk depot. Daar kunnen de eigenaren voor 23,50 euro hun fiets weer ophalen. Van de ruim 25.400 fietsen die door de gemeente van straat zijn gehaald is een groot deel echter nooit opgehaald. In 2022 ging dat om ruim 12.900 fietsen. Al deze fietsen worden verkocht aan een opkoper.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. Peter de V.

    Goed zo! De fietsers moeten maar eens voelen wat voor chaos ze aanrichten. Ze worden al net zo irritant als de automobilisten in de jaren 70 of zo, die dachten ook dat ze alles konden en mochten.
    In de ondergrondse stalling met die krengen! (de fietsen dan he)

  2. Don

    Zou gelijk de gevaarlijke gestalde overlast gevers op het jaarbeursplein en onder het bollendak verwijderen die zijn namelijk echt gevaarlijk. Scheelt ook een boel politie inzet. Of heeft dit minder gemeentelijke prioriteit.

  3. Binnenstadsbewoners

    Vriendelijk verzoek aan de gemeente
    Pak de fietsenchaos Ganzenmarkt schoutenstraat Stadhuisplein eens aan
    Alles staat dicht met fietsen
    Rollator blinden rolstoelers hebben daar geen schijn van kans
    Er zijn in de directe omgeving 3 bewaakte gratis fietsenstallingen
    Onder stadhuis
    Onder de bibliotheek
    Potterstraat
    Eerste 24 uur gratis

  4. F

    Goed bezig gemeente! Als volgende stap graag de verkeerd geparkeerde voertuigen in de Vogelenbuurt.

  5. JdV

    70 fietsen per dag. Bijna 3 fietsen per uur. Elke 20 minuten een fiets weggehaald. 24/7/365.
    Voldoende reden om per direct het op de openbare weg stallen van alle rijwielen te verbieden in de hele stad. Stallen op eigen terrein of tegen betaling in een door de gemeente bepaalde stalling. Geen enkele reden om dergelijke overlast nog langer toe te staan of fietsers anders te behandelen dan automobilisten.

  6. Chef Plongeur

    Fietsen geparkeerd op ASW met achterkant half op fietspad: díe zijn pas écht gevaarlijk. Nauwelijks zichtbaar in het donker. Daar gaat nog eens een ernstig ongeluk mee gebeuren. Maar die fietsen worden níet direct verwijderd. Terwijl fietsende boa’s dit natuurlijk ook zien, maar liever lui zijn dan moe. En de Straatweg wordt natuurlijk niet zo belangrijk gevonden als de binnenstad of het sjieke ‘oost’…

  7. Scherpschutter

    “Gevaarlijk gestalde fietsen….” Man man man. LOL. Een hongerige krokodil in je badkamer is gevaarlijk, ebola is gevaarlijk en linkse politiek is gevaarlijk. Maar een gestalde fiets….? LOL

    Er is uiteraard helemaal niets gevaarlijks aan een gestalde fiets, maar het valt te begrijpen dat de gemeente uiteraard een vorm van excuus moet hebben voor het ongegeneerd roven van andermans bezittingen. In deze doodsbange-wezelmaatschappij is ‘gevaar’ dan wel een toverwoordje waarmee ze er op de een of andere manier keer op keer mee weg komen.

  8. Rob H.

    Chef Plongeur: doe dan het licht aan op je fiets.

    OT: als fervent fietser vind ik dit uitstekend. Er zijn plekken zat in de diverse stallingen in de stad. We willen ook niet meer dat de auto overal neergekwakt wordt, dan moet dat ook voor fietsen gelden.

  9. Klaasjan

    Houd toch op Scherpschutter. Er wordt helemaal niets ongeneerd geroofd als er door de gemeente wordt opgetreden tegen de fietsenchaos. Als de eigenaar zijn fiets ergens ongegeneerd neerpleurt, kan hij de fiets weer ophalen tegen een vergoeding voor het netjes stallen in het depot.

  10. Realist

    Er lijkt in die kluwen fietsen helemaal geen beweging te zitten, die staan daar maar te staan en nutteloos de openbare ruimte in te nemen. Prima dat de gemeente hier wat aan doet, de openbare ruimte kan nuttiger besteed worden.

  11. Koel Hoofd

    De gemeente laat hier miljoenen aan geld liggen.
    Moet je eens kijken wat gevaarlijk/fout parkeren en weggesleept worden een autobezitter kost. Dat zijn er maar een paar, dit gaat om duizenden zoniet tienduizenden.
    Tijd om de fietser net zo te behandelen als de automobilist.
    Dat niet doen komt neer op wangedrag subsidieren.

  12. Jake

    Je kunt het teveel aan gestalde fietsen vervelend vinden, maar gevaarlijk is het niet.

  13. JdV

    @Jake: Nee, joh prima te doen voor slechtzienden. En ook geen probleem als mensen daardoor op de rijbaan terechtkomen tussen het (snel)verkeer. Wat could possibly go wrong? Proest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).